Zobacz pełną wersję : Problem z synchronizacją SB-800
Czy ktoś z szanownych forumowiczów, spotkał się z problemem synchronizacji błysku SB-800 z D300?
Co jakiś czas pojawia się problem z nieoświetleniem obiektu. Lampa błyska a zdjęcie wychodzi niedoświetlone. Kolejne zdjęcie już jest dobre?
Korpus nowy sprawny, lampa też ponoć sprawna (według serwisu firmowego - była w W-wie pod koniec 2007 roku) ?
Akumulatory nowe, całkowicie naładowane.
Testowałem wszystkie tryby, czasy.
W nieregularnych odstępach czasu problem nadal się pojawia :-(
Zauważyłem podejrzane luzy na mechanizmie zginania lampy.
Proszę o sugestie.
Czy znacie jakiegoś magika na terenie Śląska i okolic?
Obawiam się, iż coś mam uszkodzone, gdyż sprzęt pracuje w ciężkich, polowych warunkach.
PS 1. Dzwoniłem do serwisu, kazali dostarczyć i zostawić na jakieś 2-3 tygodnie (czytaj miesiące) :-)
Nie mogę sobie na to pozwolić w środku sezonu.
PS2. Osoby, które potrafią napisać tylko coś w stylu: "przeczytaj instrukcje", "kup kompakta", "aparat to nie ciągnik" itp genialne myśli proszę, aby raczej obejrzeli w tym czasie "Mode na sukces" :-) Lub oddali się inne rozrywce.
Mam inną propozycję (niż 'kup kompakta', bo widzę w stopce, że już masz :D ) - pożycz od kogoś lampę, i sprawdź czy z nią występują te same przypadłości.
Dzięki.
Właśnie czekam na dostawę lampy od kolegi.
Podobno mogą być problemy z kablami w lampie, wynikłem z luzów w mechanizmie zginania.
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym ?
Problemowym może być pomiar światła. Jeśli masz punktowy (ewentualnie CW) i mierzysz światło na jasnych obiektach, to faktycznie zdjęcia będą niedoświetlone. Minimalna zmiana kadru i już jest ok.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów, spotkał się z problemem synchronizacji błysku SB-800 z D300?
Co jakiś czas pojawia się problem z nieoświetleniem obiektu. Lampa błyska a zdjęcie wychodzi niedoświetlone. Kolejne zdjęcie już jest dobre?.
1. masz problem z synchronizacją czy z niedoświetleniem? To 2 zupełnie inne rzeczy. Zadaj precyzyjnie pytanie i precyzyjniej opisz tą sytuację w której występuje wada.
2. może byc 100 przypadków, że jest tak jak piszesz, a mimo to tak jest prawidłowo. Przykład - ostatnie zdjęcie w zdjęciach seryjnych może być niedoświetlone.
W trakcie robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych z użyciem SB-800, co jakiś czas pojawia się następujący problem:
lampa błyska, jednak w jakiś sposób błysk nie jest zsynchronizowany z migawką i zdjęcie wychodzi, takie jak zrobione ze światłem zastanym. Czasami zjawisko to występuje co kilka zdjęć a czasem co kilkanaście.
Próbowałem rożnych ustawień aparatu i lampy.
Nie robiłem zdjęć seryjnych z lampą.
Spotkałem się z teorią, iż może to być związane z luzami, które powstały w mechanizmie zginania lampy.
Dobra, to ja zaproponuję jeszcze inny teścik - a gdy odpalisz ją po CLS, albo ze stałymi ustawieniami (M) czy to zdalnie czy na aparacie to też raz na jakiś czas jest źle?
Zdalnie nie odpalałem, gdyż nie mam osprzętu.
Ale na M próbowałem i też co jakiś czas błysk mija się z migawką :-(
Zdalnie nie odpalałem, gdyż nie mam osprzętu.
Jak rozumiem, masz D300 i SB-800 i nie masz osprzętu, by wyzwolić zdalnie? Hmm... poczytaj Ty instrukcje :)
Ale na M próbowałem i też co jakiś czas błysk mija się z migawką :-(Na M lampy? Ustawiłeś stałą moc, i czasem nie odpalało tak?
Cześć. Też miałem problem z niedoświetlaniem zdjęć. Lampa wraz z aparatem były w serwisie. Nawet wymieniono mi palnik. Ot, tak, na wszelki wypadek, bo technik stwierdził, że lampa jest w porządku.
Nawet byli tak mili i pozyczyli mi na kilka minut lampę z wystawy oraz firmowy aparat (zmieniałem konfiguracje, testowałem). Otóż w trybie TTL, przy jasnym tle, lampa moja miała wyraźne tendencje do niedoświetlania zdjęć. Permanentnie. Tło było za ciemne, a obiket megaciemny. Była potrzebna korekcja conajmniej +2. W trybie TTL BL było lepiej, a w AA już dobrze.
Lampka firmowa - serwisowa robiła ciut jaśniejsze zdjęcia , ale też nie idealne.
Spróbuj czy chodzi tu o niedoświetlanie jasnego tła.
P.S. Ja też mam luzy w główce lampy przy zginaniu, to normalne. I wybierak się "rusza"
Dzięki!
W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800 i nigdy nie używałem lampy nie zamontowanej na aparacie.
Zresztą nie ma takiej potrzeby :-)
Problem nie leży w niedoświetleniu zdjęć.
Niektóre zdjęcia są zrobione tak jakbyśmy nie używał lampy tylko światła zastanego choć flesz błysnął.
Próbowałem ustawień manualnych M zarówno w lampie jak i aparacie.
W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800 i nigdy nie używałem lampy nie zamontowanej na aparacie.
Ja tam nie mam D300 (a szkoda :D), ale z tego co czytałem, to zarówno D300 jak i SB-800 mają CLS...
Niektóre zdjęcia są zrobione tak jakbyśmy nie używał lampy tylko światła zastanego choć flesz błysnął.
Próbowałem ustawień manualnych M zarówno w lampie jak i aparacie.
To odłącz lampę od aparatu i sprawdź jak wyżej, bo może po prostu czasem Ci stopka nie kontaktuje...
W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800
ale posiadasz inny. Jest nim wbudowana w body lampa błyskowa.
Dzięki!
Popróbuje z CLS, może to faktycznie styki nie kontaktują.
a z jakimi czasami robisz te zdjęcia??
bo z tego co gdzieś czytałem to w trybie FP (czas krótsze niż 1/200) lampa zamiast jednego błysku, daje serię paru słabszych błysków i wtedy faktycznie od czasu do czasu może się zdarzyć że migawka otworzy się w tym krótkim czasie między błyskami (jeżeli się tutaj mylę to proszę o poprawienie, czytałem to jakoś dawno temu i niedokładnie pamiętam ;) )
a z jakimi czasami robisz te zdjęcia??
bo z tego co gdzieś czytałem to w trybie FP (czas krótsze niż 1/200) lampa zamiast jednego błysku, daje serię paru słabszych błysków i wtedy faktycznie od czasu do czasu może się zdarzyć że migawka otworzy się w tym krótkim czasie między błyskami (jeżeli się tutaj mylę to proszę o poprawienie, czytałem to jakoś dawno temu i niedokładnie pamiętam ;) )
mylisz się. Tak się nie może zdarzyć, a i skutek byłby inny. Pojawił by się pasek na zdjęciu.
no nie tak. tam nic nie ma z przypadku. lampa blyska kilka razy naswietlajac poszczegolne partie klatki. drastycznie spada moc. przy takich zdjeciach sprawdza sie CLS i uzycie kilku lamp dla zrekompesnowania utraty spowodowanej przez tryb FP
dzięki za sprowadzenie na właściwe tory :)
Otóż w trybie TTL, przy jasnym tle, lampa moja miała wyraźne tendencje do niedoświetlania zdjęć. Permanentnie. Tło było za ciemne, a obiket megaciemny. Była potrzebna korekcja conajmniej +2. W trybie TTL BL było lepiej, a w AA już dobrze.
Tak są ustawione algorytmy pomiaru. Lampa i pomiar w puszce nie są genialne, wszystkiego nie przewidzą. Opisana przez Ciebie scena wymaga korekcji i jest to normalne. Nie napiszę "przeczytaj instrukcję". Napiszę: poczytaj o doświetlaniu lampą, pułapkach pomiaru swiatła błyskowego itp.
W trakcie robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych z użyciem SB-800, co jakiś czas pojawia się następujący problem:
lampa błyska, jednak w jakiś sposób błysk nie jest zsynchronizowany z migawką i zdjęcie wychodzi, takie jak zrobione ze światłem zastanym. Czasami zjawisko to występuje co kilka zdjęć a czasem co kilkanaście.
Problemy z synchronizacją błysku objawiają sie przez ciemne paski na górze lub dole kadru.
Witam, Proszę mi podpowiedzieć jak rozwiązać taki problem: Robię zdjęcia seryjnie i co trzecie zdjęcie w serii jest niedoświetlone. Przy trzecim zdjęciu, czasami już przy drugim na lampie po prostu nie ma błysku. Problem występuje podczas robienia zdjęć w dużych przestrzeniach: kościół plener sala. Robię tą lampą już ponad rok i na początku tj. przez pierwsze pół roku takiego problemu nie miałam tzn. zdarzało się ale w momencie gdy słabły już akumulatory. Teraz nawet po włożeniu nowych naładowanych akumulatorów co drugie lub trzecie zdjecie jest niedopalone,. Będę wdzięczna za pomoc i wskazówki co powinnam zrobić.
kronos28
26-07-2008, 16:26
lampa nie nadąża z ładowaniem i tyle - winne temu akumulatory. Ich wydajność po którymś tam procesie ładowania po prostu spada. Kupić nowe dobre akku i powinno być po problemie. no i do tego jeszcze porządna ładowarka a nie zwykła "wygrzewarka" by sie przydała
Witam. Wiesz co. Akumulatory nówki Sony, Sanyo, GP, Panasonic. Ładowarka GP POWER BANK H650C. I kicha nic nie pomaga czy to na nówkach aku czy też ładowanych na w/w ładowarce.
Witam. Wiesz co. Akumulatory nówki Sony, Sanyo, GP, Panasonic. Ładowarka GP POWER BANK H650C. I kicha nic nie pomaga czy to na nówkach aku czy też ładowanych na w/w ładowarce.
Ponieważ SB-800, czy jakakolwiek inna lampa, to nie "perpetum mobile". Chcesz jednym małym świecidełkiem oświetlić kościół i to jeszcze w serii? Nie da się. W serii będzie działać prawidłowo tylko, gdy będziesz używał błyskograta do delikatnego dopalania, a nie oświetlenia całej ciemnej sceny.