PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z synchronizacją SB-800

RTK
28-05-2008, 08:48
Czy ktoś z szanownych forumowiczów, spotkał się z problemem synchronizacji błysku SB-800 z D300?
Co jakiś czas pojawia się problem z nieoświetleniem obiektu. Lampa błyska a zdjęcie wychodzi niedoświetlone. Kolejne zdjęcie już jest dobre?
Korpus nowy sprawny, lampa też ponoć sprawna (według serwisu firmowego - była w W-wie pod koniec 2007 roku) ?
Akumulatory nowe, całkowicie naładowane.
Testowałem wszystkie tryby, czasy.
W nieregularnych odstępach czasu problem nadal się pojawia :-(
Zauważyłem podejrzane luzy na mechanizmie zginania lampy.

Proszę o sugestie.
Czy znacie jakiegoś magika na terenie Śląska i okolic?
Obawiam się, iż coś mam uszkodzone, gdyż sprzęt pracuje w ciężkich, polowych warunkach.

PS 1. Dzwoniłem do serwisu, kazali dostarczyć i zostawić na jakieś 2-3 tygodnie (czytaj miesiące) :-)
Nie mogę sobie na to pozwolić w środku sezonu.

PS2. Osoby, które potrafią napisać tylko coś w stylu: "przeczytaj instrukcje", "kup kompakta", "aparat to nie ciągnik" itp genialne myśli proszę, aby raczej obejrzeli w tym czasie "Mode na sukces" :-) Lub oddali się inne rozrywce.

pebees
28-05-2008, 08:53
Mam inną propozycję (niż 'kup kompakta', bo widzę w stopce, że już masz :D ) - pożycz od kogoś lampę, i sprawdź czy z nią występują te same przypadłości.

RTK
28-05-2008, 09:11
Dzięki.
Właśnie czekam na dostawę lampy od kolegi.

Podobno mogą być problemy z kablami w lampie, wynikłem z luzów w mechanizmie zginania.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym ?

cinek85
28-05-2008, 18:51
Problemowym może być pomiar światła. Jeśli masz punktowy (ewentualnie CW) i mierzysz światło na jasnych obiektach, to faktycznie zdjęcia będą niedoświetlone. Minimalna zmiana kadru i już jest ok.

Jacek_Z
28-05-2008, 23:03
Czy ktoś z szanownych forumowiczów, spotkał się z problemem synchronizacji błysku SB-800 z D300?
Co jakiś czas pojawia się problem z nieoświetleniem obiektu. Lampa błyska a zdjęcie wychodzi niedoświetlone. Kolejne zdjęcie już jest dobre?.
1. masz problem z synchronizacją czy z niedoświetleniem? To 2 zupełnie inne rzeczy. Zadaj precyzyjnie pytanie i precyzyjniej opisz tą sytuację w której występuje wada.
2. może byc 100 przypadków, że jest tak jak piszesz, a mimo to tak jest prawidłowo. Przykład - ostatnie zdjęcie w zdjęciach seryjnych może być niedoświetlone.

RTK
29-05-2008, 12:11
W trakcie robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych z użyciem SB-800, co jakiś czas pojawia się następujący problem:
lampa błyska, jednak w jakiś sposób błysk nie jest zsynchronizowany z migawką i zdjęcie wychodzi, takie jak zrobione ze światłem zastanym. Czasami zjawisko to występuje co kilka zdjęć a czasem co kilkanaście.
Próbowałem rożnych ustawień aparatu i lampy.
Nie robiłem zdjęć seryjnych z lampą.
Spotkałem się z teorią, iż może to być związane z luzami, które powstały w mechanizmie zginania lampy.

pebees
29-05-2008, 13:15
Dobra, to ja zaproponuję jeszcze inny teścik - a gdy odpalisz ją po CLS, albo ze stałymi ustawieniami (M) czy to zdalnie czy na aparacie to też raz na jakiś czas jest źle?

RTK
29-05-2008, 16:11
Zdalnie nie odpalałem, gdyż nie mam osprzętu.
Ale na M próbowałem i też co jakiś czas błysk mija się z migawką :-(

pebees
29-05-2008, 19:39
Zdalnie nie odpalałem, gdyż nie mam osprzętu.

Jak rozumiem, masz D300 i SB-800 i nie masz osprzętu, by wyzwolić zdalnie? Hmm... poczytaj Ty instrukcje :)

Ale na M próbowałem i też co jakiś czas błysk mija się z migawką :-(Na M lampy? Ustawiłeś stałą moc, i czasem nie odpalało tak?

jaboo
29-05-2008, 21:34
Cześć. Też miałem problem z niedoświetlaniem zdjęć. Lampa wraz z aparatem były w serwisie. Nawet wymieniono mi palnik. Ot, tak, na wszelki wypadek, bo technik stwierdził, że lampa jest w porządku.

Nawet byli tak mili i pozyczyli mi na kilka minut lampę z wystawy oraz firmowy aparat (zmieniałem konfiguracje, testowałem). Otóż w trybie TTL, przy jasnym tle, lampa moja miała wyraźne tendencje do niedoświetlania zdjęć. Permanentnie. Tło było za ciemne, a obiket megaciemny. Była potrzebna korekcja conajmniej +2. W trybie TTL BL było lepiej, a w AA już dobrze.

Lampka firmowa - serwisowa robiła ciut jaśniejsze zdjęcia , ale też nie idealne.

Spróbuj czy chodzi tu o niedoświetlanie jasnego tła.

P.S. Ja też mam luzy w główce lampy przy zginaniu, to normalne. I wybierak się "rusza"

RTK
30-05-2008, 06:58
Dzięki!

W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800 i nigdy nie używałem lampy nie zamontowanej na aparacie.
Zresztą nie ma takiej potrzeby :-)
Problem nie leży w niedoświetleniu zdjęć.
Niektóre zdjęcia są zrobione tak jakbyśmy nie używał lampy tylko światła zastanego choć flesz błysnął.

Próbowałem ustawień manualnych M zarówno w lampie jak i aparacie.

pebees
30-05-2008, 07:17
W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800 i nigdy nie używałem lampy nie zamontowanej na aparacie.

Ja tam nie mam D300 (a szkoda :D), ale z tego co czytałem, to zarówno D300 jak i SB-800 mają CLS...

Niektóre zdjęcia są zrobione tak jakbyśmy nie używał lampy tylko światła zastanego choć flesz błysnął.
Próbowałem ustawień manualnych M zarówno w lampie jak i aparacie.
To odłącz lampę od aparatu i sprawdź jak wyżej, bo może po prostu czasem Ci stopka nie kontaktuje...

Jacek_Z
30-05-2008, 10:23
W kwestii zdalnego odpalania, chodziło mi o to, iż nie posiadam Bezprzewodowego sterownika błysku SU-800
ale posiadasz inny. Jest nim wbudowana w body lampa błyskowa.

RTK
30-05-2008, 11:08
Dzięki!

Popróbuje z CLS, może to faktycznie styki nie kontaktują.

who
30-05-2008, 12:40
a z jakimi czasami robisz te zdjęcia??
bo z tego co gdzieś czytałem to w trybie FP (czas krótsze niż 1/200) lampa zamiast jednego błysku, daje serię paru słabszych błysków i wtedy faktycznie od czasu do czasu może się zdarzyć że migawka otworzy się w tym krótkim czasie między błyskami (jeżeli się tutaj mylę to proszę o poprawienie, czytałem to jakoś dawno temu i niedokładnie pamiętam ;) )

Jacek_Z
30-05-2008, 13:04
a z jakimi czasami robisz te zdjęcia??
bo z tego co gdzieś czytałem to w trybie FP (czas krótsze niż 1/200) lampa zamiast jednego błysku, daje serię paru słabszych błysków i wtedy faktycznie od czasu do czasu może się zdarzyć że migawka otworzy się w tym krótkim czasie między błyskami (jeżeli się tutaj mylę to proszę o poprawienie, czytałem to jakoś dawno temu i niedokładnie pamiętam ;) )
mylisz się. Tak się nie może zdarzyć, a i skutek byłby inny. Pojawił by się pasek na zdjęciu.

R
30-05-2008, 13:07
no nie tak. tam nic nie ma z przypadku. lampa blyska kilka razy naswietlajac poszczegolne partie klatki. drastycznie spada moc. przy takich zdjeciach sprawdza sie CLS i uzycie kilku lamp dla zrekompesnowania utraty spowodowanej przez tryb FP

who
30-05-2008, 16:54
dzięki za sprowadzenie na właściwe tory :)

Tomson
06-06-2008, 08:30
Otóż w trybie TTL, przy jasnym tle, lampa moja miała wyraźne tendencje do niedoświetlania zdjęć. Permanentnie. Tło było za ciemne, a obiket megaciemny. Była potrzebna korekcja conajmniej +2. W trybie TTL BL było lepiej, a w AA już dobrze.

Tak są ustawione algorytmy pomiaru. Lampa i pomiar w puszce nie są genialne, wszystkiego nie przewidzą. Opisana przez Ciebie scena wymaga korekcji i jest to normalne. Nie napiszę "przeczytaj instrukcję". Napiszę: poczytaj o doświetlaniu lampą, pułapkach pomiaru swiatła błyskowego itp.

Tomson
06-06-2008, 08:32
W trakcie robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych z użyciem SB-800, co jakiś czas pojawia się następujący problem:
lampa błyska, jednak w jakiś sposób błysk nie jest zsynchronizowany z migawką i zdjęcie wychodzi, takie jak zrobione ze światłem zastanym. Czasami zjawisko to występuje co kilka zdjęć a czasem co kilkanaście.

Problemy z synchronizacją błysku objawiają sie przez ciemne paski na górze lub dole kadru.

miksar
26-07-2008, 12:45
Witam, Proszę mi podpowiedzieć jak rozwiązać taki problem: Robię zdjęcia seryjnie i co trzecie zdjęcie w serii jest niedoświetlone. Przy trzecim zdjęciu, czasami już przy drugim na lampie po prostu nie ma błysku. Problem występuje podczas robienia zdjęć w dużych przestrzeniach: kościół plener sala. Robię tą lampą już ponad rok i na początku tj. przez pierwsze pół roku takiego problemu nie miałam tzn. zdarzało się ale w momencie gdy słabły już akumulatory. Teraz nawet po włożeniu nowych naładowanych akumulatorów co drugie lub trzecie zdjecie jest niedopalone,. Będę wdzięczna za pomoc i wskazówki co powinnam zrobić.

kronos28
26-07-2008, 16:26
lampa nie nadąża z ładowaniem i tyle - winne temu akumulatory. Ich wydajność po którymś tam procesie ładowania po prostu spada. Kupić nowe dobre akku i powinno być po problemie. no i do tego jeszcze porządna ładowarka a nie zwykła "wygrzewarka" by sie przydała

miksar
26-07-2008, 21:55
Witam. Wiesz co. Akumulatory nówki Sony, Sanyo, GP, Panasonic. Ładowarka GP POWER BANK H650C. I kicha nic nie pomaga czy to na nówkach aku czy też ładowanych na w/w ładowarce.

szymony
27-07-2008, 10:41
Witam. Wiesz co. Akumulatory nówki Sony, Sanyo, GP, Panasonic. Ładowarka GP POWER BANK H650C. I kicha nic nie pomaga czy to na nówkach aku czy też ładowanych na w/w ładowarce.
Ponieważ SB-800, czy jakakolwiek inna lampa, to nie "perpetum mobile". Chcesz jednym małym świecidełkiem oświetlić kościół i to jeszcze w serii? Nie da się. W serii będzie działać prawidłowo tylko, gdy będziesz używał błyskograta do delikatnego dopalania, a nie oświetlenia całej ciemnej sceny.