Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    RTK
    Gość

Domyślnie Problem z synchronizacją SB-800

Czy ktoś z szanownych forumowiczów, spotkał się z problemem synchronizacji błysku SB-800 z D300?
    Co jakiś czas pojawia się problem z nieoświetleniem obiektu. Lampa błyska a zdjęcie wychodzi niedoświetlone. Kolejne zdjęcie już jest dobre?
    Korpus nowy sprawny, lampa też ponoć sprawna (według serwisu firmowego - była w W-wie pod koniec 2007 roku) ?
    Akumulatory nowe, całkowicie naładowane.
    Testowałem wszystkie tryby, czasy.
    W nieregularnych odstępach czasu problem nadal się pojawia
    Zauważyłem podejrzane luzy na mechanizmie zginania lampy.

Proszę o sugestie.
    Czy znacie jakiegoś magika na terenie Śląska i okolic?
    Obawiam się, iż coś mam uszkodzone, gdyż sprzęt pracuje w ciężkich, polowych warunkach.

PS 1. Dzwoniłem do serwisu, kazali dostarczyć i zostawić na jakieś 2-3 tygodnie (czytaj miesiące)
    Nie mogę sobie na to pozwolić w środku sezonu.

PS2. Osoby, które potrafią napisać tylko coś w stylu: "przeczytaj instrukcje", "kup kompakta", "aparat to nie ciągnik" itp genialne myśli proszę, aby raczej obejrzeli w tym czasie "Mode na sukces" Lub oddali się inne rozrywce.

pebees
    Gość

Domyślnie Odp: Problem z synchronizacją SB-800

Mam inną propozycję (niż 'kup kompakta', bo widzę w stopce, że już masz ) - pożycz od kogoś lampę, i sprawdź czy z nią występują te same przypadłości.

RTK
    Gość

Dzięki.
    Właśnie czekam na dostawę lampy od kolegi.

Podobno mogą być problemy z kablami w lampie, wynikłem z luzów w mechanizmie zginania.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym ?

Problemowym może być pomiar światła. Jeśli masz punktowy (ewentualnie CW) i mierzysz światło na jasnych obiektach, to faktycznie zdjęcia będą niedoświetlone. Minimalna zmiana kadru i już jest ok.

Cytat Zamieszczone przez RTK Zobacz posta
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów, spotkał się z problemem synchronizacji błysku SB-800 z D300?
    Co jakiś czas pojawia się problem z nieoświetleniem obiektu. Lampa błyska a zdjęcie wychodzi niedoświetlone. Kolejne zdjęcie już jest dobre?.
    1. masz problem z synchronizacją czy z niedoświetleniem? To 2 zupełnie inne rzeczy. Zadaj precyzyjnie pytanie i precyzyjniej opisz tą sytuację w której występuje wada.
    2. może byc 100 przypadków, że jest tak jak piszesz, a mimo to tak jest prawidłowo. Przykład - ostatnie zdjęcie w zdjęciach seryjnych może być niedoświetlone.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

RTK
    Gość

W trakcie robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych z użyciem SB-800, co jakiś czas pojawia się następujący problem:
    lampa błyska, jednak w jakiś sposób błysk nie jest zsynchronizowany z migawką i zdjęcie wychodzi, takie jak zrobione ze światłem zastanym. Czasami zjawisko to występuje co kilka zdjęć a czasem co kilkanaście.
    Próbowałem rożnych ustawień aparatu i lampy.
    Nie robiłem zdjęć seryjnych z lampą.
    Spotkałem się z teorią, iż może to być związane z luzami, które powstały w mechanizmie zginania lampy.

pebees
    Gość

Dobra, to ja zaproponuję jeszcze inny teścik - a gdy odpalisz ją po CLS, albo ze stałymi ustawieniami (M) czy to zdalnie czy na aparacie to też raz na jakiś czas jest źle?

RTK
    Gość

Zdalnie nie odpalałem, gdyż nie mam osprzętu.
    Ale na M próbowałem i też co jakiś czas błysk mija się z migawką

pebees
    Gość

Zdalnie nie odpalałem, gdyż nie mam osprzętu.
    Jak rozumiem, masz D300 i SB-800 i nie masz osprzętu, by wyzwolić zdalnie? Hmm... poczytaj Ty instrukcje
    Ale na M próbowałem i też co jakiś czas błysk mija się z migawką
    Na M lampy? Ustawiłeś stałą moc, i czasem nie odpalało tak?

W trakcie robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych z użyciem SB-800, co jakiś czas pojawia się następujący problem:
    lampa błyska, jednak w jakiś sposób błysk nie jest zsynchronizowany z migawką i zdjęcie wychodzi, takie jak zrobione ze światłem zastanym. Czasami zjawisko to występuje co kilka zdjęć a czasem co kilkanaście.
    Problemy z synchronizacją błysku objawiają sie przez ciemne paski na górze lub dole kadru.
    D700, MB-D10, D80, MB-D80, N16-35/4G VR, N 24-70/2.8G, N18-200VR, N 70-200 2.8VR, N AF85 1.4D, T90 2.8, N50 1.8D, N24-85ED, SB-800, SB-600, SB-28DX, ringflash Delta, MF 055 XPROB

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów