PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 na ślub?

hackermuz
26-05-2008, 20:46
Witam!
Jestem na etapie zmienia szkieł no i chce kupic cos do slubu ktory sie szykuje na czerwiec. Panowie krótka piłka zakup T17-50 2.8 to dobry wybór czy jednak coś innego? Oprócz tego mam do dyspozycji 50 1.8 i 55-200VR, SB800 wszystko podpinane do D50. Mili Państwo brać tego Tamrona czy kupować coś innego?

giziol
26-05-2008, 20:50
kup sigme 30 i nie boj sie robic na pelnej dziurze

hackermuz
26-05-2008, 21:04
Tylko wtedy będę bez jakiegokolwiek zooma do 55 i szerokiego brak. ślubów nie robie zawodowo, jest to od czasu do czasu...

Fr@ntz
26-05-2008, 21:27
poczytaj forum - ja po lekturze już z Tamiego się wyleczyłem a czemu? Po pierwsze loteria i żonglerka szkłami w sklepie, żeby trafić taki, który z naszą puszka nie będzie miał BF/FF. Po drugie coraz częściej słyszy się glosy, że AF jest wolniejszy niż w N 18-70. A po trzecie potrafią wariować -zawieszać się itp. Jak na szkło za ok 1.3kzł to całkiem sporo "atrakcji", których wolałbym uniknąć. Jeśli już to skłaniałbym się raczej ku Sigmie 18-50mm/2.8 - trochę droższa ale serwis w PL a i wypożyczyć (przynajmniej w Wawie) można.
Sam posiadając N18-70 i N50/1.8 waham się między ww Sigmą 18-50mm/2.8 a Sigmą 20mm/1.8. Mając porównanie 18-70 z 50-ką już wiem, że czasem lepiej sie nachodzić ale w zamian mieć piękne kadry z zastanym światłem i bardzo przyjemną plastyką. Ale to tylko takie moje niezwykle subiektywne gadanie ;-)

hackermuz
26-05-2008, 21:34
N50 1.8 cuda robi to fakt :) ale wlasnie zastanawiam się nad czyms z zakresu 18-70 (mam kita ale ciemny), potrzebuje coś jasnego oprócz tego, że ślub to jeszcze współpracuje z jednym zespołem i fotki na koncertach im robie ze sceny spod sceny...jedni za tamronem inni przeciw, generalnie szukałbym czegoś sprawdzonego na forum...już mam mętlik w głowie, mam jeszcze Nikkora 24 2.8 którego właśnie mam zamiar się pozbyć na rzecz T17-50. Zawsze przy kupnie szkła mam ochote strzelić sobie w łeb...

Fr@ntz
26-05-2008, 21:38
jest jeszcze tokina 12-24, no ale jet ciemniejsza, za to jakość wykonania - malina. Ja na razie mam "ciśnienie" na 20-kę Sigmy i raczej szybko mi nie przejdzie ;-)

Jacek B.
26-05-2008, 21:38
poczytaj forum - ja po lekturze już z Tamiego się wyleczyłem a czemu? Po pierwsze loteria i żonglerka szkłami w sklepie, żeby trafić taki, który z naszą puszka nie będzie miał BF/FF. Po drugie coraz częściej słyszy się glosy, że AF jest wolniejszy niż w N 18-70. A po trzecie potrafią wariować -zawieszać się itp. Jak na szkło za ok 1.3kzł to całkiem sporo "atrakcji", których wolałbym uniknąć. Jeśli już to skłaniałbym się raczej ku Sigmie 18-50mm/2.8 - trochę droższa ale serwis w PL a i wypożyczyć (przynajmniej w Wawie) można.

Tu zdania mogą być podzielone. Ja mam Tamrona 28-75 i tego bym Ci proponował choć czasem wąsko, ale częściej w zdjeciach ślubnych mi osobiście przydaje się 75 mm niż szerokie 18 mm. Co do BF lub FF to fakt dobrze sprawdzić z własną puszką ale to dotyczy wszystkich szkieł, również nikkorów za 3 lub nawet 5 tyś. PLN. Nie ma znaczenia firma. Z puszkami i szkłami nikona jest tak że raz trafisz innym razem nie. AF wolniejszy niż w N 18-70 bo to śrubokręt więc chyba nie liczysz że będzie szybszy niż silnik?? Ale dużo zależy od puszki. Z D200 jest porównywalnie z D70s silnik ma dużą przewagę. Z tym wieszaniem się to coś nowego, tego jeszcze nie słyszałem jeśli chodzi o Tamrony, ale słyszałem że Nikkor się komuś wieszał więc możliwe to jest również w Tamronie. I ostatnia sprawa. Niedawno ktoś porónywał to szło z Nikkorem 17-55 za 5 tyś PLN i niewiele sie różnią optycznie.

Fr@ntz
26-05-2008, 21:41
no to do puli możemy jeszcze dorzucić Sigmę 24-70mm/2.8 - też jasne i uniwersalne szkiełko

hackermuz
26-05-2008, 21:49
tylko ktora z opcji najlepsza?
T28-75
T17-50
S24-70

Jeszcze odnośnie 17-50 to jest już wersja z silnikiem, ktoś wie jak jest z szybkością tego szkła w porównaniu do 18-70?
Przypominam, że u mnie śluby to od okazji do okazji. Generalnie to ciągle są koncerty spod i ze sceny.

Fr@ntz
26-05-2008, 21:56
looknij tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=59526) - PawelR miał 18-70 zmienił na Tamrona z silnikiem i znowu wraca do starego szkla

kh29228
26-05-2008, 21:58
Dobrze jest, gdy na temat jakiś obiektywów wypowiadają się ich użytkownicy, a nie tylko osoby, które czytały testy...

Ja posiadam Tamrona 17-50 i stwierdzam, że:
1. Wcale nie jest dużym kłopotem znalezienie dobrego egzemplarza - mój pierwszy miał minimalny BF (na D70), drugi igiełka. Po zmianie puszki na D300 ustawiłem sobie +10 i jest ideał.
2. Mój obiektyw się nie zawiesza
3. Miałem poprzednio N18-70 z AF-S. Może i AF był ciut szybszy, ale co mi z tego jak był ciemny jak noc... Ja osobiście wolę gdy obiektyw nastawia odrobinę dłużej ostrość, ale na zdjęciu cokolwiek widać (szkiełko f/2.8) niż robić super szybko zupełnie ciemne fotki.
4. Gdybym miał dziś kupować taki standardowy zoom, to bym się nawet chwili nie wahał

hackermuz
26-05-2008, 22:03
jedni sobie chwala, jedni nie ciezko znalezc rownowage

Slon
26-05-2008, 22:05
mialem nikkora 18-70, bardzo fajne szklo, swietny zakres ogniskowych, ale jednak ciemny
mialem tamrona 17-50, szklo rewelacja, ale z moja puszka nie trafial na ogniskowych ponizej 28mm (nigdy nie trafial!)
mam tamrona 28-75. Chyba najlepszy z calej posiadanej trojki. Moze ciut waski, ale idzie sie przyzwyczaic. Swietnie rozmywa tlo, a na 75mm robi za portretowke. Goraco polecam, bo to bardzo fajne szklo

aha, AF w obu tamronach podobne, nie sa demonami predkosci, ale jakos bardzo slimacze nie sa. Trafiaja calkiem pewnie o ile sa dobre warunki (chyba bardziej o mojego d70s zalezy)

dame
26-05-2008, 22:36
Dobrze jest, gdy na temat jakiś obiektywów wypowiadają się ich użytkownicy, a nie tylko osoby, które czytały testy...

ja skolei posiadam sigme 18-50/2.8 i stwierdzam, że:
1. Znalezienie dobrego egzemplarza nie jest istotne, bo serwis wyostrzyl mi obiektyw pod moje body w 6 dni (licząc z weekendem) od momentu zostawienia zestawu body+obiektyw w sklepie sigmy, bez jakichkolwiek kosztow z mojej strony. Teraz ostrzy w punkt i bardzo zadko nie trafia.
2. Gwarancja 3+2 lata, chyba nie wymaga komentarza.
3. silnik HSM załatwia sprawę szybkości ostrzenia

swider
26-05-2008, 22:40
tylko Tamron ma jedna przewage nad ta Sigma - jest ostrzejszy. Niestety tylko i wylacznie to mnie powstrzymuje przed kupnem Sigmy, reszta to same plusy dla 18-50/2.8. Ale w koncu sie chyba skusze :D

ttb
26-05-2008, 22:48
, bo serwis wyostrzyl mi obiektyw pod moje body w 6 dni (nawet nie roboczych) od momentu zostawienia zestawu body+obiektyw w sklepie sigmy,

to zrobili w warszawie? na miejscu??
jesli tak to wg mnie powinno wygladac tak:
dzwonisz do nich, umawiasz sie na okreslony termin - czekasz i na miejscu to robia.
6 dni to porazka - a co maja powiedziec ci co kupili nowe szklo sigmy i musza gdzies wysylac nowy obiektyw ze swoja puszka ?

swider
26-05-2008, 23:35
ja juz wole jak mi to Sigma zrobi w 6 dni, ale za darmo, niz jak w przypadku Tamrona w ogole i do tego brak serwisu w Polsce.

Fr@ntz
27-05-2008, 06:53
Serwis Sigmy z tego co wiem jest w 3Mieście a w Wawie po prostu się oddaje w Sigma Centrum i Oni już załatwiają resztę.

wywar
27-05-2008, 09:17
Miałem N18-70, mam T17-50 - oczywiście śrubokręt w T jest wolniejszy i głośniejszy od AF-S N ale i tak kręci się lepiej niż np. w N50.18 czy N80 1.8. Kupiłem tamiego przez neta w ciemno, robiłem testy na BF/FF z bateryjkami i po mojemu jest ok na D80 jak i na D300, nie zagłębiam się w robienie tych tablic testowych bo jeszcze znajdę dziurę w całym i będzie lipa :). Zrobiłem już tamronkiem 30 000 klatek - ani razu nie zaliczył żadnej zwiechy itp... mało tego wygląda jak nowy (pomijając paprochy na tylnej soczewie). W skrócie po mojemu:

Tamron 17-50 2.8:
zalety:
+mały
+stałe światło 2.8
+solidnie wykonany
+ładnie chodzi AF jak na śrubokręt
+cena

wady:
-lekkie mydełko na 2.8
-ciągnie paprochy - ale i tak w porównaniu z N18-70 to pikuś :)

N18-70 ma AF-S, solidnie wykonany, 70mm, można go kupić za śmieszne pieniądze i żeby miał światło jak Tamron 2.8 w całym zakresie nigdy w życiu bym go nie sprzedał - jedyną jego wada było to że zbierał kurz jak odkurzacz.

Można kupić tez N17-55 2.8 - jego ceny cały czas idą w dół, myślałem nad tym, ale chyba zdecyduję się na 24-70 2.8 gdyż docelowo zmierzam do pełnej klatki.

dame
27-05-2008, 09:43
serwis sigmy jest w trójmieście.
6 dni z weekendem to porażka? od momentu zostawienia obiektywow w sklepie do momentu odbioru? dla mnie to jest super..

6 dni to porazka - a co maja powiedziec ci co kupili nowe szklo sigmy i musza gdzies wysylac nowy obiektyw ze swoja puszka ?

Nie wiem co maja powiedziec, ja kupilem nowe szklo sigmy, nic nie mowilem tylko oddalem do ostrzenia i mam ostry obiektyw.

swider
27-05-2008, 13:15
zalety:
[...]
+solidnie wykonany
[...]

Chyba sobie zartujesz? Ten plastik fantastik jest wrecz beznadziejny. Solidnie wykonany jest np. N 105 VR, ale napewno nie ten Tamronik. :)

wywar
27-05-2008, 16:12
Chyba sobie zartujesz? Ten plastik fantastik jest wrecz beznadziejny. Solidnie wykonany jest np. N 105 VR, ale napewno nie ten Tamronik. :)
Na pewno lepiej jest wykonany niż N18-70 - w nikkorze od nowości te pierścienie od tubusa latają jak żyd po pustym sklepie. Nikkor od nowości po wysunięciu go na 70 mm kiwa się jak antena. A porównanie to stałki 105 nikkora 3x droższej jest żartem.

swider
27-05-2008, 16:35
Na pewno lepiej jest wykonany niż N18-70 - w nikkorze od nowości te pierścienie od tubusa latają jak żyd po pustym sklepie. Nikkor od nowości po wysunięciu go na 70 mm kiwa się jak antena. A porównanie to stałki 105 nikkora 3x droższej jest żartem.
hmmm... moze jest minimalnie lepiej wykonany od N 18-70, moj napewno sie nie telepie po wysunieciu go na 70mm. Ale piszac, ze jest cos solidnie wykonane to nie ma znaczenia z czym ja to porownam, nie? Trzeba bylo napisac, ze jest wykonany solidnie jak na plastikowa zabawke przystalo, wtedy bym nic nie pisal. Ale skoro uwazasz, ze przesadzilem z porownaniem do N 105 (ktory jak piszesz nie jest 3x drozszy, nawet nie jest 2x drozszy, obecnie kupujesz go w granicach 2400zl), to prosze bardzo, kolejnym przykladem, tym razem w tej cenie co Tamron jest np. Sigma 17-70, ktora jest o niebo lepiej wykonana. Nie wspomne o Tokinach np. 12-24, 300zl drozsza, a wykonanie naprawde swietne. I co? Da sie, za ta cene miec dobra budowe i mechanike? Da :)

wywar
27-05-2008, 17:33
Tokina 12-24 , N 105 VR , S 17-70 i T17-50 to cztery różne bajki i żadna nie pasuje do tej o Tamronie 17-50 2.8. Tokina to szeroki kąt, Nikkor to portretówka, sigma nie ma stałego światła. Niewiem czemu jesteś taki uprzedzony to tego tamrona. Moim zdaniem jest solidnie wykonany i porównywanie go zaraz do 105 którym można gwoździe wbijać nie ma sensu. Jedno jest pewne - robi lepsze zdjęcia od N18-70 i jest lepiej wykonany - a chcesz perfekcji to proszę jest N 17-55 i wszystko w temacie - za 3 koła kupisz używkę i możesz nim nawet ciasto wałkować. To jest taka jałowa dyskusja jak Canon 5D czy Nikon D300 ten drugi jest super wykonany, nowoczesny a ten pierwszy robi lepsze zdjęcia :)

prz3mo
27-05-2008, 17:42
Ja kiedys robiłem dwa podejścia do Tamrona.
Pierwsze szkło - ostrzyło w punkt, ale miało jakis problem z ostrościa obiektów oddalonych o kilkadziesiat metrów.
Drugie - także bez FF/BF z moim D80 i już nawet je kupilem, ale podczas kilku pierwszych dni użytkowania zauwazylem, ze ma jakis problem z pomiarem światła (przepały, głownie z lampą zew. np. w trybie BL). Poszperałem w necie i rzeczywiscie czesc Tamronów ma z tym problem... Oddałem go do sklepu.. i kupiłem N35/2 :)
18-70 ze mną został i uzupełnia sie nawzajem z N50/1.8 i wspomnianym wczesniej N35/2 :)

hackermuz
27-05-2008, 18:12
Zdecydowałem się na Tamrona 17-50 jak ktoś ma na sprzedaż to zapraszam tylko zaznaczam, że chce szkło sprawdzić i jak będą jakieś problemy z moim D50 to zwrot.

GrzegorzPPP
27-05-2008, 18:19
ja po 3 sztukach wyleczyłem się z tamrona i jak już prz3mo mówił Tamron ma duże problemy przy pracy z lampą. Kupiłem N17-55 i jestem zadowolony :)

hackermuz
27-05-2008, 18:31
Jak mi kto dorzuci do N do chetnie łykne :)

swider
27-05-2008, 19:07
Tokina 12-24 , N 105 VR , S 17-70 i T17-50 to cztery różne bajki i żadna nie pasuje do tej o Tamronie 17-50 2.8. Tokina to szeroki kąt, Nikkor to portretówka, sigma nie ma stałego światła.
wywar spokojnie, stary :D
Ja sie tylko czepiam budowy, nie ma znaczenia czy obiektyw jest szerokokatny czy do makro jesli mowimy o budowie. Jedno z drugim nie ma nic wspolnego, dobry obiektyw powinien byc solidny i koniec. No ale jak tak bardzo chcesz jakis obiektyw z bajki o Tamronie, to jest Sigma 18-50/2.8, stale swiatlo, zakres podobny do Tamrona, budowa znacznie lepsza :D

Jedno jest pewne - robi lepsze zdjęcia od N18-70 i jest lepiej wykonany
Z tym sie zgodze. Tamron jest ostry jak nic i ma nieocenione swiatlo 2.8.

chcesz perfekcji to proszę jest N 17-55 i wszystko w temacie - za 3 koła kupisz używkę i możesz nim nawet ciasto wałkować.
nie zadam perfekcji od obiektywu za te pieniadze, tylko lepszej jakosci budowy i mechaniki + przydala by sie mniejsza losowosc wystapienia BF/FF przy zakupie szkla :D Dla mnie idealem bylaby Sigma 18-50/2.8 ale niestety ostrosc na pelnej dziurze jak dla mnie kiepska (a 2.8 nie raz ratuje dupsko).

Niewiem czemu jesteś taki uprzedzony to tego tamrona.
Koledzy juz mniej wiecej powiedzieli dlaczego:

Ja kiedys robiłem dwa podejścia do Tamrona.
Pierwsze szkło - ostrzyło w punkt, ale miało jakis problem z ostrościa obiektów oddalonych o kilkadziesiat metrów.
Drugie - także bez FF/BF z moim D80 i już nawet je kupilem, ale podczas kilku pierwszych dni użytkowania zauwazylem, ze ma jakis problem z pomiarem światła (przepały, głownie z lampą zew. np. w trybie BL).

ja po 3 sztukach wyleczyłem się z tamrona i jak już prz3mo mówił Tamron ma duże problemy przy pracy z lampą.

Z mojej strony to tyle :) juz nie offtopujmy dalej :)

Wojteksw
27-05-2008, 19:09
Ostatnio miałem dylemat - kupić D300 wykorzystywać wysokie ISO czy kupić N17-55 i pozostać przy D80. Kupiłem N17-55 i poczekam aż D300 wyrośnie z wieku niemowlęcego ( będzie dopieszczony przez konstruktorów). N17-55 kupiłem w Londynie bo tam ludzie mają mało pieniędzy i dlatego sprzęt jest tańszy. Z takiej decyzji jestem zadowolony i nie muszę się zastanawiać czy posiadane obiektywy będą działały z następną puszką.

wywar
27-05-2008, 23:19
wywar spokojnie, stary :D

U mnie pełny spokój i luz :-D

poczekam aż D300 wyrośnie z wieku niemowlęcego ( będzie dopieszczony przez konstruktorów).
To jak już czekasz to może poczekaj na D400 :mrgreen:

swider
27-05-2008, 23:46
U mnie pełny spokój i luz :-D
No to pieknie, bo juz myslalem, ze sie niepotrzebnie poirytowales :D

Ostatnio miałem dylemat - kupić D300 wykorzystywać wysokie ISO czy kupić N17-55 i pozostać przy D80. Kupiłem N17-55 i poczekam aż D300 wyrośnie z wieku niemowlęcego ( będzie dopieszczony przez konstruktorów). N17-55 kupiłem w Londynie bo tam ludzie mają mało pieniędzy i dlatego sprzęt jest tańszy. Z takiej decyzji jestem zadowolony i nie muszę się zastanawiać czy posiadane obiektywy będą działały z następną puszką.
Tez bym chyba tak zrobil jak bym mial zlocisze, bo poki co to szkoda gadac... :)

hackermuz
28-05-2008, 00:20

A ile dałes za Z17-55 jeżeli to nie tajemnica?

Wojteksw
28-05-2008, 07:42
A ile dałes za Z17-55 jeżeli to nie tajemnica?

Za N17-55 z przywiezieniem i gratisem za fatygę dałem około 3500 zł z gwarancją uznawaną w Polsce. Myślę, że to dobra cena.

cypherdid
28-05-2008, 15:21
szczerze powiem że tamron 17-50 bardzo dobrze się spisuje na foceniach okolicznościowych...jasne i nawet przyzwoicie ostre od 2.8...przy wartościach ok.f/4 to już żyleta...
wole ten zakres przy cropie niż 24-70 or something...
tania alternatywa dla początkujących fotografów ślubnych..ale przyzwita bardzo..za te pieniądze to rewelacja

MARTINK
22-07-2008, 22:19
Witam,

Panowie czy wiecie jak usunac paprochy spod przedniej soczewki w tym cudzie ??

cypherdid
23-07-2008, 08:48
Ja wiem..wiem!!

Serwis??

A co Ci przeszkadzają paprochy pod przednią soczewką?? Widzisz to na fotkach?? Ma to na coś innego wpływ niż na psychikę??

privmw
23-07-2008, 11:28
jeżeli masz na myśli Tamrona to bardzo prosto wyczyścisz... zdejmujesz ten plastikowy pierścień przy gwincie filtra jakąś wykałaczką (na brzegu jest dziurka) i masz 3 śrubki... odkręcasz i soczewka jest Twoja :)... pamiętaj tylko w jakiej pozycji była soczewka, bo jest na czymś w rodzaju mimośrodu i można regulować jej odległość od reszty układu optycznego...

Zen
23-07-2008, 12:23
Panowie czy Wy przypadkiem nie przesadzacie z tą totalną krytyką T17-50/2,8 ? Jeszcze nie tak dawno ze świecą można było szukać osób zdecydowanych na pozbycie się Tamiego, padały słowa zachwytu.. nad ostrością , światłem, ceną w stosunku do jakości itp. Mało kto widział jakieś FF/BF o mydle przy F2,8 też mało kto wspominał, raczej mówiono ..."ostry od pełnej dziury".. . aż tu nagle pewnego dnia ktoś zauważył że jego Tamron po ustawieniu ostrości kilkakrotnie koryguje ostrość,
..."doostrza"..... No i zaczeło totalne i dogłębne testowanie . No i okazuje że posiadane przez Was Tamrony przestały być ostre , wszystkie mają BF lub FF, bokeh to
masakra, wykonanie zaczyna być gorsze od kitowych obiektywów, zawieszają się , przepalają etc...etc. Okazuje się że aby kupić dobry obiektyw to trzeba wybrać z przynajmniej kilkunastu szt. i to jeszcze nie gwarantuje że trafi się na dobry egzemplarz. ..Od pewnego czasu pojawia się dużo Tamich na forumowej giełdzie,
ludzie wyzbywają się go. I ty nasuwa się analogiczne skojarzenie do D200 którym nagle (...nie da się robić zdjęć...) Panowie zastanawiam się czy Waszym hobby naprawdę jest fotografia ?

wasilewk
23-07-2008, 15:10
... Panowie zastanawiam się czy Waszym hobby naprawdę jest fotografia ?

W drugą stronę też nie przesadzałbym...

1. Kupiłem D80 z kitem 18-70.
2. Chodziłem jak struty, bo 'coś mi nie grało' w tych fotkach. Niby portrety ok., ale coś kolwiek dalej, o panoramie nie wspomnę, - masakra.
3. Testy, testy, dodatkowe wyjazdy na spotkanie z niektórymi forumowiczami... i testy.
4. Kupiłem T17-50 (sprzedawca wybrał jeden z kilku, podał nr.seryjny i przysłał fotki do zaakceptowania) - jak ręką odjął.
5. Ile trzeba by dopłacić Nikonowi, żeby 17-55 ważył tyle co Tami ? Czołgu nie chcę - dlatego również mam D80 a nie D200. Pół dnia chodzenia po jarmarku z Tamim, gotowy do strzału, ręce nie bolą ! A co z Nikkorem ? Żona za tragarza ! No, thank You !~
6. Pewność poprawnych zdjęć ? No jest jakiś procent do odrzucenia, ale niewielki, wliczony w straty.
7. Na koniec dodam: przestałem patrzeć na ostrość każdej fotki, odkąd kupiłem ... Sigmę 10-20. Ale to obiektyw z innnej bajki !

Pzdr.

Zen
23-07-2008, 15:23
W drugą stronę też nie przesadzałbym...

Oczywiście trochę przesadziłem, ale to o czym pisałem nie dotyczy tylko Tamiego. Przyznasz jednak że dużo nie mijam się z prawdą.

wasilewk
23-07-2008, 18:16
Oczywiście trochę przesadziłem, ale to o czym pisałem nie dotyczy tylko Tamiego. Przyznasz jednak że dużo nie mijam się z prawdą.

Oczywiście, że tak.
Ja tylko chciałem zauważyć, że jakieś minimum komfortu przy fotografowaniu powinno być. Jesli nie da się zrobić poprawnego zdjęcia..., to tak jak z tym witaniem Napoleona i armatami...

Wiem, wiem. Miałeś na myśli tych, co pomimo spełnienia podstawowych warunków technicznych nadal szukają dziury w całym zmiast zająć się fotografowaniem. No cóż: bywają różne upodobania. Jednego kręci to, a innego coś zupełnie nowego... Ktoś, kiedyś próbował już wszystkich ludzi wrzucić do jednego worka i niestety na dobre mu to nie wyszło. 'Trza przywyknąć'.

Pzdr.

marszl1
23-07-2008, 18:34
JA Tamronkiem machnąłem kilka ślubów - złego słowa nie powiem co do jakości zdjęć.
Jednak solidność ? :-? - cały przedni pierścień do mocowania filtrów i osłony się telepie :shock: na szczęscie bez soczewki :-) .
Ale fotki miodzio :-P. Za te kaskę.

privmw
23-07-2008, 18:44
Ty się dobrze przyjrzyj czy bez soczewki :)... ona sie trzyma tymi samymi śrubami co pierścień do filtrów :)... jak się dobrze przypatrzysz to zobaczysz że ona sie też kreci :)... zrób tak jak napisałem kilka postów wyżej... położenie przedniej soczewki wyczaisz po śladach lepiszcza co miało trzymać śrubki na miejscu :) sam przykręcisz i masz spokój :)

lavok
23-07-2008, 18:49
No to jeszcze ja zamieszam ;D , mialem podobny dylemat .. moj kit 18-70 po trzech latach intensywnej (ale owocnej współpracy) przestał wykazywac chęć do pracy a serwis rozłożył bezradnie ręce - obiektyw odszedł do krainy nieostrości.. po wielokrotnym sprawdzaniu i Tamrona i sigmy i nikkora 17-50 zdecydowałem sie na N16-85 VR - na długim koncu ciemny fakt ale spełnia moje oczkiwania stosuenk jakosci do ceny - ostry kontrast w porządku kolorki też wykonanie również solidne jestem zadowolony i żadnych tam FF BF i innych niedogodności a chyba nawet dziś widziałem na naszej gieldzie za chyba 1300 albo 1400 zeta.. poddaje pod rozwage...i jako szkło do ślubów okazyjnie a w większosci koncerty to i VR i szerokośc sie przyda moim skromnym zdaniem. pozdr

privmw
23-07-2008, 20:01
zrobiłem 2 śluby kitem 18-70 i dało rade :) to tym bardziej 16-85 VR... ale teraz jednak wolę 2,8 :)

marszl1
25-07-2008, 00:20
Ty się dobrze przyjrzyj czy bez soczewki :)... ona sie trzyma tymi samymi śrubami co pierścień do filtrów :)... jak się dobrze przypatrzysz to zobaczysz że ona sie też kreci :)... zrób tak jak napisałem kilka postów wyżej... położenie przedniej soczewki wyczaisz po śladach lepiszcza co miało trzymać śrubki na miejscu :) sam przykręcisz i masz spokój :)

Sprawdzałem - "drży" tylko obudowa z filtrem - fotki bez zarzutu.
Niestety pod plastikowy pierścień moze się dostawać kurz , szczególnie jeśli nie uzywa się filtra. :-(