PDA

Zobacz pełną wersję : Do MAKROSPECÓW parę pytań

emet_b
26-05-2008, 20:34
1) Można wyostrzać na nieskończoność przy założonych pierścieniach pośrednich?? Z dcr-250 nie da rady:(
2) Macie jakieś pomysły na dobrze naświetlone pionowe kadry z lampą??
3) Używacie polara do makro, bo mój leży i się kurzy...
Na razie tylko tyle, ale wiem, że podczas pstrykania miałem jeszcze jakieś niejasności więc jeśli się przypomni to zapytam.

Zbigniew
26-05-2008, 21:26
Ad. 2. Lampa zewnętrzna poza sankami aparatu (jeżeli o SB600/800 myślimy)

emet_b
26-05-2008, 22:40
Ad. 2. Lampa zewnętrzna poza sankami aparatu (jeżeli o SB600/800 myślimy)

Miałem na myśli sabinę na sankach, bo poza to w jednoosobowym składzie ciężko będzie ;)

JK
26-05-2008, 22:46
1) Można wyostrzać na nieskończoność przy założonych pierścieniach pośrednich?? Z dcr-250 nie da rady:( ......

Zapomnij. Nie da się. Da się natomiast z telekonwerterem, ale kosztem światła i jakości.

emet_b
26-05-2008, 22:51
łee szkoda, miałem cichą nadzieję, że skoro nie ma soczewki to jednak ;) A ile będzie wynosiła max odległość ostrzenia przy 12+20+36?? Przy dcr to jakieś 15 cm od powierzchnii soczewki. Nie wiem czy ogniskowa ma znaczenia, ale mnie interesuje 100 mm.

JK
26-05-2008, 23:26
Ale po co ci takie cuda? Pierścienie służą do zwiększania skali odwzorowania, czyli tym samym do zmniejszenia odległości ostrzenia. To wynika bezpośrednio z reguł optyki. Im więcej pierścieni, tym odległość ostrzenia będzie mniejsza - zarówno ta minimalna, jak też ta maksymalna. O osiąganiu mieskończoności z pierścieniami zapomnij.

emet_b
26-05-2008, 23:40
Ale po co ci takie cuda? .
Bo czasami uciekają fajne kadry, gdy szykuję się na mszyce, aż tu kolorowy motylek przysiada, a ja mam takie powiększenie że tylko jego oko mogę utrwalić.

JK
26-05-2008, 23:47
No cóż. Mówi się trudno. Trzeba mieć drugie body, albo wprawne ręce. :wink:

emet_b
26-05-2008, 23:59
liczyłem na dwie pieczenie na jednym ogniu:mrgreen:

mpwt
27-05-2008, 10:59
Ten problem rozwiązuje obiektyw makro :)

emet_b
30-05-2008, 16:03
przypomniało mi się trzecie pytanie, dorzuciłem na początku ;)

Ryan
30-05-2008, 19:20
1) Można wyostrzać na nieskończoność przy założonych pierścieniach pośrednich?? Z dcr-250 nie da rady:(
2) Macie jakieś pomysły na dobrze naświetlone pionowe kadry z lampą??
3) Używacie polara do makro, bo mój leży i się kurzy...

Ad.1 Tak jak pisali koledzy wcześniej, niestety nie ma szans, ale samym obiektywem makro albo z założonym 1 pierścieniem da sie ostrzyć w miarę daleko (sprawdzilem na szybko i 105VR z pierscieniem 31mm ostrzy na maks/30 cm od przedniej soczewki, ale przy pierscieniu 13mm jest to juz ok.120 cm)
Ad.2 Jeden z naszych forumowiczów (mirektoja) skonstruował świetny uchwyt do lampy, który pozwala ją przemieszczać w taki sposób, że nawet przy pionowych ma pozycję pionową. Napisz do niego, może będzie mógł zrobić coś takiego dla Ciebie :) Z tego co widziałem, świetna sprawa i gdybym często pstrykał w pionie bym się nie zastanawiał w ogóle.
Ad.3 Dopiero niedawno kupiłem polara, ale jak na razie nie widzę sensu użycia go przy makro? Może najwyżej przy jakiś bardzo połyskujących obiektach? Ale poza tym to zabierze światło, którego zawsze i tak mało :/

emet_b
30-05-2008, 19:41
Ad.1 Tak jak pisali koledzy wcześniej, niestety nie ma szans, ale samym obiektywem makro albo z założonym 1 pierścieniem da sie ostrzyć w miarę daleko (sprawdzilem na szybko i 105VR z pierscieniem 31mm ostrzy na maks/30 cm od przedniej soczewki, ale przy pierscieniu 13mm jest to juz ok.120 cm)
Ad.2 Jeden z naszych forumowiczów (mirektoja) skonstruował świetny uchwyt do lampy, który pozwala ją przemieszczać w taki sposób, że nawet przy pionowych ma pozycję pionową. Napisz do niego, może będzie mógł zrobić coś takiego dla Ciebie :) Z tego co widziałem, świetna sprawa i gdybym często pstrykał w pionie bym się nie zastanawiał w ogóle.
Ad.3 Dopiero niedawno kupiłem polara, ale jak na razie nie widzę sensu użycia go przy makro? Może najwyżej przy jakiś bardzo połyskujących obiektach? Ale poza tym to zabierze światło, którego zawsze i tak mało :/

Dzięki za namiary, będę musiał zagaić;)
W stosunku do polara też myślę, że nie jest potrzebny, ale chciałem się przekonać przed jego upłynnieniem:)

emet_b
31-05-2008, 18:13
Przyglądam się p. pośrednim i w fototipie pojawiło się coś takiego (http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-5675-0-0-0-0.php), używa ktoś??