Zobacz pełną wersję : Do MAKROSPECÓW parę pytań
1) Można wyostrzać na nieskończoność przy założonych pierścieniach pośrednich?? Z dcr-250 nie da rady:(
2) Macie jakieś pomysły na dobrze naświetlone pionowe kadry z lampą??
3) Używacie polara do makro, bo mój leży i się kurzy...
Na razie tylko tyle, ale wiem, że podczas pstrykania miałem jeszcze jakieś niejasności więc jeśli się przypomni to zapytam.
Zbigniew
26-05-2008, 21:26
Ad. 2. Lampa zewnętrzna poza sankami aparatu (jeżeli o SB600/800 myślimy)
Ad. 2. Lampa zewnętrzna poza sankami aparatu (jeżeli o SB600/800 myślimy)
Miałem na myśli sabinę na sankach, bo poza to w jednoosobowym składzie ciężko będzie ;)
1) Można wyostrzać na nieskończoność przy założonych pierścieniach pośrednich?? Z dcr-250 nie da rady:( ......
Zapomnij. Nie da się. Da się natomiast z telekonwerterem, ale kosztem światła i jakości.
łee szkoda, miałem cichą nadzieję, że skoro nie ma soczewki to jednak ;) A ile będzie wynosiła max odległość ostrzenia przy 12+20+36?? Przy dcr to jakieś 15 cm od powierzchnii soczewki. Nie wiem czy ogniskowa ma znaczenia, ale mnie interesuje 100 mm.
Ale po co ci takie cuda? Pierścienie służą do zwiększania skali odwzorowania, czyli tym samym do zmniejszenia odległości ostrzenia. To wynika bezpośrednio z reguł optyki. Im więcej pierścieni, tym odległość ostrzenia będzie mniejsza - zarówno ta minimalna, jak też ta maksymalna. O osiąganiu mieskończoności z pierścieniami zapomnij.
Ale po co ci takie cuda? .
Bo czasami uciekają fajne kadry, gdy szykuję się na mszyce, aż tu kolorowy motylek przysiada, a ja mam takie powiększenie że tylko jego oko mogę utrwalić.
No cóż. Mówi się trudno. Trzeba mieć drugie body, albo wprawne ręce. :wink:
liczyłem na dwie pieczenie na jednym ogniu:mrgreen:
Ten problem rozwiązuje obiektyw makro :)
przypomniało mi się trzecie pytanie, dorzuciłem na początku ;)
1) Można wyostrzać na nieskończoność przy założonych pierścieniach pośrednich?? Z dcr-250 nie da rady:(
2) Macie jakieś pomysły na dobrze naświetlone pionowe kadry z lampą??
3) Używacie polara do makro, bo mój leży i się kurzy...
Ad.1 Tak jak pisali koledzy wcześniej, niestety nie ma szans, ale samym obiektywem makro albo z założonym 1 pierścieniem da sie ostrzyć w miarę daleko (sprawdzilem na szybko i 105VR z pierscieniem 31mm ostrzy na maks/30 cm od przedniej soczewki, ale przy pierscieniu 13mm jest to juz ok.120 cm)
Ad.2 Jeden z naszych forumowiczów (mirektoja) skonstruował świetny uchwyt do lampy, który pozwala ją przemieszczać w taki sposób, że nawet przy pionowych ma pozycję pionową. Napisz do niego, może będzie mógł zrobić coś takiego dla Ciebie :) Z tego co widziałem, świetna sprawa i gdybym często pstrykał w pionie bym się nie zastanawiał w ogóle.
Ad.3 Dopiero niedawno kupiłem polara, ale jak na razie nie widzę sensu użycia go przy makro? Może najwyżej przy jakiś bardzo połyskujących obiektach? Ale poza tym to zabierze światło, którego zawsze i tak mało :/
Ad.1 Tak jak pisali koledzy wcześniej, niestety nie ma szans, ale samym obiektywem makro albo z założonym 1 pierścieniem da sie ostrzyć w miarę daleko (sprawdzilem na szybko i 105VR z pierscieniem 31mm ostrzy na maks/30 cm od przedniej soczewki, ale przy pierscieniu 13mm jest to juz ok.120 cm)
Ad.2 Jeden z naszych forumowiczów (mirektoja) skonstruował świetny uchwyt do lampy, który pozwala ją przemieszczać w taki sposób, że nawet przy pionowych ma pozycję pionową. Napisz do niego, może będzie mógł zrobić coś takiego dla Ciebie :) Z tego co widziałem, świetna sprawa i gdybym często pstrykał w pionie bym się nie zastanawiał w ogóle.
Ad.3 Dopiero niedawno kupiłem polara, ale jak na razie nie widzę sensu użycia go przy makro? Może najwyżej przy jakiś bardzo połyskujących obiektach? Ale poza tym to zabierze światło, którego zawsze i tak mało :/
Dzięki za namiary, będę musiał zagaić;)
W stosunku do polara też myślę, że nie jest potrzebny, ale chciałem się przekonać przed jego upłynnieniem:)
Przyglądam się p. pośrednim i w fototipie pojawiło się coś takiego (http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-5675-0-0-0-0.php), używa ktoś??