Zobacz pełną wersję : Niewyczerpany temat - co wybrac?
Już sam nie wiem - ile postów tyle opinii
Mam do dyspozycji na wstępie ok.2500 zł. Chciałbym lustrzankę, którą będę używał głównie w plenerze i do portretów. Nie ukrywam, że byłby to początek przygody z lustrem.
W kolejności zakupu tak to ustawiłem
1. NIKON D80 z 18-55 VR
2. CANON 450D + 18-55 IS
3. SONY A350 +DT 18-70
4. NIKON D60 + 18-55 VR +55-200 VR
Planuję później dokupić kilka obiektywów a i na body też kiedyś przyjdzie czas, ale od czegoś trzeba zacząć
Co proponujecie?
autograf
26-05-2008, 00:30
Powtarzam sie, ale co mi tam:
D80 nowe 2200-2300zl
Kit 18-70 uzywany ok 500zl
Lampa SB-600 uzywana 500-600zl
Razem jakies 3200-3400zl
Pozniej 50mm/1.8 uzywane ok 330zl (nacisk do portetów)
70-300G uzywane jakies 300zl
nathaniel
26-05-2008, 00:37
Wybrałbym zestaw numer 2, a jak coś Cię najdzie na Sony to zamiast A350 lepiej A300.
D80 - ergonomia
C450 - wyższe użyteczne ISO
A300 - LV i stabilizacja w body
Witam...
Ja pozwolę sobie wtrącić wypowiedź odnośnie Soniacza A 350 oraz A 100 - po prostu odradzałbym ... Pierwsze moje spostrzeżenie to jest to że pracowałem z modelem A 100 przez ostatnie 1,5 roku (w pracy) ... oraz A 350 jako młodsza siostra od lutego tego roku. Moje wrażenia? Te aparaty są w ogóle bezużyteczne jeżeli chce się robić zdjęcia powyżej ISO 200 ( jeden wielki szum) - jak chcesz mogę wrzucić kilka fotek byś sam się przekonał. Co do budowy aparatu to fakt jest solidna w przypadku A 100 100% magnezyt ... dobrze wykonana puszka ... A 350 to plastyk ... lekkie nie wiadomo co - Mam naprawdę mieszane uczucia co do tych aparatów... Zdjęcia troszkę niebieskawe ... chociaż sprzedawca mówił mi że jak założy się sigme to będą miały bardziej naturalne kolory ... sprawdziłem nie zgodzę się z nim w ogóle ... Bardzo ciężko chodzi Auto Focus ... czasami ma problemy z ostrzeniem w ponury dzień ... Ogólnie są to wolne aparaty ... powiedziałbym dla osób które zaczynają bawić się w fotografię.
Jeżeli chodzi o SONY to fakt jako jedyny na rynku ma stabilizację matrycową ... w końcu wykupił dla tego patentu MINOLTĘ i szczerze mówiąc chyba sprowadził tą firmę całkiem na dno ... Rubinowa matryca też o kant D... rozbić ... Odchylany wyświetlacz LCD? Bajer markteingowy ... nie wiem po co pomysł taki w lustrzance żeby podgląd był LIVE ... ale myślę, że to również zaprawa marketingowa by zmobilizować do zakupu osoby te, którym patrzenie przez muszle oczną przeszkadzało w lustrzankach ... Jeżeli chodzi o szybkość AF o której tak głośno krzyczeli w reklamach to większego kitu nie słyszałem...
Moim zdaniem możesz tą opcję odrzucić i pokusić się na Canona 450 bądź Nikon D 60 tego pierwszego miałem w rączkach i wydaje się być przyzwoity ... jednak po jeden godzinie zabawy to troszkę za mało by coś więcej móc powiedzieć - w testach też nie wypada najgorzej a już na BANK bije na głowę SONY A XXX (pomijając ALFA 700 -zupełnie inna klasa sprzętu). NIKON TO NIKON w końcu jesteśmy na takim forum więc chyba zachęcać nie trzeba ... Subiektywnie dodam, że mi osobiście dobrze się na NIKONACH pracuje (bawi - fotografia raczej jako pasja, konik niż praca) mają też swoje minusy i plusy.
Spojrzałem jeszcze raz na to do czego chciałbyś wykorzystywać sprzęt i wydaje mi się że powinieneś rozważyć opcję zakupu dość taniego szkiełka ale jakże frasobliwego ... uroczego do zabawy w portrety i zabawy w krajobrazy ... tzn. Obiektyw stałoogniskowy NIKKOR AF 50 f/1.8 D bądź nowszą wersję ze światłem 1.4 ... bardzo fajne szkiełko jak na początek cóż jeżeli chodzi o cenę tego pierwszego to możesz kupić już za 400 PLN nowe ... wersja jaśniejsza za około 850 PLN
Pozdrawiam Paweł
Proponuję Canon 400D body i do tego 18-55 IS. 400D swoją matrycą góruje nad resztą, a jego obecna cena jest zdecydowanie atrakcyjna. Nowy kit 18-55 IS spisuje się naprawdę bardzo dobrze, a można spokojnie nabyć nówkę na Allegro za <400pln.
Witam...
Jeżeli chodzi o SONY to fakt jako jedyny na rynku ma stabilizację matrycową ... w końcu wykupił dla tego patentu MINOLTĘ ...
Pozdrawiam Paweł
I tu się mylisz!!! Jest jeszcze Pentax K100D i K10D (plus następcy K200D i K20D), które też mają stabilizację matrycy w body!!! Nie wiem czy jeszcze Olympus nie ma takiego patentu, ale tego nie sprawdzałem. Dodatkowo system Pentaxa ma najlepszą zgodność bagnetu wstecz, ale to inna bajka.
Na miejscu kolegi rozważyłbym też Pentaxa, bo za dobrą cenę oferuje bardzo wiele, szczególnie modele K100D i K10D mają teraz dobre ceny, bo są na rynku już następcy. Kolega ma K10d i jest bardzo zadowolony.
Z propozycji jakie LUKAR wymienił na początku zdecydowanie odrzuciłbym Sony. Co do Canona to nie znam danych tego modelu, ale co by nie mówić Canon to już konkretna firma i ma swoich zwolenników. Mnie nie leży plastik z jakich Canon jest zbudowany i ergonomia Canonów, ale to subiektywne odczucia. Najbardziej polecałbym z tego wszystkiego oczywiście NIKONA D80, bo ceny teraz są na to body korzystne, a to już bardzo dobry sprzęt, na pewno z wyższej półki niż D60, którego z kolei największą wadą MZ jest brak śrubokręta, co powoduje, że nie będziesz mógł używać niektórych obiektywów np. wspominanego wyżej Nikkora 50/1.8D, tzn. podpiąć się da, ale nie będzie działał AF.
(...) Nie wiem czy jeszcze Olympus nie ma takiego patentu, ale tego nie sprawdzałem. (...)
Ma taki patent. E-510 i zapewne 520 posiadają stabilizację matrycy. Rzeczywiście jako pierwsza stabilizację matrycy wprowadziła Minolta, już w modelu Dynax 5D.
Za 2,5 klocka- D80+ 18-70 i zabawa wspaniała. :)
Jak nie nikon to nad tym olympusem E-510 też bym się zastanowił, bo w tej chwili cena jest naprawdę bardzo atrakcyjna, za 2000zł body+dwa obiektywy (kitowe olympus ma całkiem niezłe) które pokryją zakres 28-300mm, stabilizacja i dobra "sprzątaczka" matrycy, gwarancja 24 miesiące. Tylko przemyśl też co dalej i czy są w wybranym sytemie obiektywy, które cię będą w przyszłości interesować.
pzdr
które pokryją zakres 28-300mm
Gorzej, jak będzie chciał szersze...
A używane D200.....
Dokupisz 50 i git..:)
Gorzej, jak będzie chciał szersze...
Czy ja wiem http://www.fotoclub.pl/obiektywy/zuiko-digital-ed-9-18-mm-f-4-5-6-superszeroki-kat.html
Chyba starczy ;-)
pzdr
KrzysztofS
28-05-2008, 19:18
Już sam nie wiem - ile postów tyle opinii
Mam do dyspozycji na wstępie ok.2500 zł. Chciałbym lustrzankę, którą będę używał głównie w plenerze i do portretów. Nie ukrywam, że byłby to początek przygody z lustrem.
Przy zakupie dslr pomysl o calym systemie a nie tylko o konkretnym modelu aparatu, z Twoich propozycji najbardziej uniwerslane body to d80 (poniewaz jest to forum nikona to polecam ten model :P ) ALE
byc moze taniej jest kupic body z dolnej polki dslr typu d40 i do tego fajna szybka stałke 50mm, nie wiem czy 2500zl by starczylo, byc moze...
Poniewaz piszesz ze jestes na poczatku przygody z DSLR to podpowiem Ci ze zawsze warto inwestowac w dobre szkła, nie zawsze w body. A no i pamietaj o systemie NIKON lub CANON jak juz raz kupisz to DUPA :)))
Czy ja wiem http://www.fotoclub.pl/obiektywy/zuiko-digital-ed-9-18-mm-f-4-5-6-superszeroki-kat.html
Chyba starczy ;-)
A jak z jego dostępnością na dziś i jaka będzie jego cena?
Bo 7-14 kosztuje jakieś 5000 zł...
No 9-18 to w ekwiwalencie jakieś 18mmm. Hmmm Sigma 10-20 to jakieś 15mm. Wbrew pozorom spora różnica...
Zbigniew
28-05-2008, 21:31
Chyba starczy ;-)
pzdr
No tak, szczególnie, że to szkło do 4/3, gdzie crop wynosi 2. W ekwiwalencie mamy kąt widzenia jak w 18-36, co jest, hmmm, wynikiem mało rewelacyjnym.
Nie chę tutaj na silę bronić olka, ale jest to stosunkowo nowy system i wspomniane szkło według informacji olympusa ma być w tym roku dostępne, pozycjonowane na półce dla amatora, więc cena nie powinna być zabójcza. Jak Zbigniew wspomniał crop x2 trochę utrudnia sprawę przy ultraszerokich obiektywach, jak ktoś bardzo chce i ma pieniążki może nabyć zuiko 7-14mm co daje 14-28 imo jest to już bardzo szeroko, ale drogo. Mówiąc o szkłach systemowych, nie "kundlach" to 12-24/f4 mamy tyle co w/w zuiko, a topowy 14-24/f2,8 nie jest już wynikiem wspaniałym, ale może wielu wystarczyć.
Zbigniewie, a twoja tokina (albo nikkor) ze stopki zdaje się ma tyle samo po cropie co ten wąski zuiko ;)
pzdr
Zbigniewie, a twoja tokina (albo nikkor) ze stopki zdaje się ma tyle samo po cropie co ten wąski zuiko ;)
Ale moja Sigma 12-24 na F100 daje mi ponad 122 stopnie... :p
A teraz mając Olka pobaw się jeszcze analogiem...
Zbigniew
29-05-2008, 09:52
Tokina. Niemniej i tak mam już tutaj zastrzeżenia, bo każdy tak szeroki obiektyw na cropie 1,5 wprowadza niezłe zniekształcenia. Nie wiem jak to wygląda w 4/3, ale może być tylko gorzej. Niestety szkła UWA są poniekąd półśrodkiem do normalnych szkieł szerokich pod pełną klatkę.
Jesli zalezy Ci na bardzo tanich manualnych obiektywach M42 - Pentax (rynek wtorny Pentax AF praktycznie nie istnieje, co znacznie podnosi koszty - chyba, ze kupujesz i tak tylko nowe szkla, ale na uzywanych lepiej sie testuje "co sie chce" - a to przy wchodzeniu w lustro jest podstawa)
Jesli zalezy Ci na wysokim ISO i bardzo dobrym systemie - Canon. Daje on tez mozliwosci uzywania M42 z pomiarem swiatla po zakupie odpowiedniego stuffu. Jest jednak plastikowy i nie lezy idealnie (przynajmniej mi) w dloni.
Jesli zalezy Ci na solidnym i wygodnym aparacie, z mozliwosciami rozbudowy i wejsciem w najlepszy ( :) ) system, to Nikon D80.
Olympusa nie polece Ci jako osobie wchodzacej w lustrzanki bo wiem, ile obiektywow przefrunelo mi przez rece zanim wybralem co potrzebuje. Kupowalem na alledrogo, uzywalem 2 miesiace i sprzedawalem, najczesciej nie tracac nawet zlotowki na transport.
Przy zakupie dslr pomysl o calym systemie a nie tylko o konkretnym modelu aparatu, z Twoich propozycji najbardziej uniwerslane body to d80 (poniewaz jest to forum nikona to polecam ten model :P ) ALE
byc moze taniej jest kupic body z dolnej polki dslr typu d40 i do tego fajna szybka stałke 50mm, nie wiem czy 2500zl by starczylo, byc moze...
)
I tu trochę nie bardzo to będzie działać bo 50mm nikkor nie ma silnika i nie będzie AF z D40, co przy jego wizjerze jest raczej nieporozumieniem!!! Odradzam taką kombinację, w ogóle polecam kupować puszki ze śrubokrętem, bo nigdy nie wiadomo jakich szkieł w przyszłości Ci się zachce używać. Wiele już było wątków w których użytkownicy D40 narzekali, że tego, czy tamtego obiektywu nie mogą używać!
Zbigniew
29-05-2008, 13:08
Ten temat powraca jak bumerang i słusznie, bo aparat bez śrubokręta przy stałkach za grosze, które nie mają napędu, to niestety nieporozumienie
agawytka
29-05-2008, 13:53
I tu trochę nie bardzo to będzie działać bo 50mm nikkor nie ma silnika i nie będzie AF z D40, co przy jego wizjerze jest raczej nieporozumieniem!!! Odradzam taką kombinację, w ogóle polecam kupować puszki ze śrubokrętem, bo nigdy nie wiadomo jakich szkieł w przyszłości Ci się zachce używać. Wiele już było wątków w których użytkownicy D40 narzekali, że tego, czy tamtego obiektywu nie mogą używać!
no ja tam narzekac nie bede specjalnie :) bo teraz to juz mam same MF z D40 (bo 18-55 jakos mi nie lezy ;))... narzekac nie bede, ale powiem, ze po jakims czasie mimo iz nabiera sie wprawy to staje sie to dosc irytujace ;) ale narazie zostanie D40 :) bo zalezy mi bardziej na szklarni i potem poczekam jak D3 stanieje :D:D:D
no ja tam narzekac nie bede specjalnie :) bo teraz to juz mam same MF z D40 (bo 18-55 jakos mi nie lezy ;))... narzekac nie bede, ale powiem, ze po jakims czasie mimo iz nabiera sie wprawy to staje sie to dosc irytujace ;) ale narazie zostanie D40 :) bo zalezy mi bardziej na szklarni i potem poczekam jak D3 stanieje :D:D:D
Też chętnie poczekam na tańsze D3!!!
agawytka
29-05-2008, 14:47
prawda taka, ze ja sie nie moge zdecydowac na drugie body :):) moze jednak nikon wypusci cos mniejzego z pelna klatka, kto wie :) byle by silnik mialo :D:D
Zbigniew
29-05-2008, 14:50
Jak wypuści, to się zaczną na forum niezłe wyprzedaże. Niemniej, patrząc na to z drugiej strony, takie czekanie jest średnio fajnym zajęciem - o wiele lepiej robić sobie w tym czasie zdjęcia takim np. D200 :D
agawytka
29-05-2008, 14:54
Jak wypuści, to się zaczną na forum niezłe wyprzedaże. Niemniej, patrząc na to z drugiej strony, takie czekanie jest średnio fajnym zajęciem - o wiele lepiej robić sobie w tym czasie zdjęcia takim np. D200 :D
Wiem Zbyszku, wiem :)
Ostatnio zaczelam sie nawet zastanawiac nad D2x :)
Trzeba mi bylo w Polsce siedziec to nie mialabym za co miec takich dylematow :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Narazie cierpliwie ostrze recznie i czekam :)... ale coz to bedzie potem za radosc ;)
Zbigniew
29-05-2008, 14:55
Myślę, że potem to może być za duży skok jakościowy i może okazać się to szokiem :twisted: Bezpieczniej byłoby przejść przez etap pośredni typu D200/D2x/whatever inne niż Dxx.
agawytka
29-05-2008, 15:00
Tosmy troche 'OT-ow' poczynili :)
No wlasnie tylko nie wiem czy D200, D300 czy juz D2x :) bo tak naprawde to wlasnie miedzy nimi sie najbardziej zastanawiam :)
EDIT:
Zreszta Dxx raczej odpada, bo tym razem chce miec pomiar z moim N105 :)
Witam wszytkich.
Sprowadzę wątek na nieco niższe poziomy bo d200-d2x śa pzoa moim zasięgiem, a dylemat mam podobny dylemat jak moi poprzednicy w tym wątku - jaki aparat wybrac..?
Do tej pory używałem poczciwej f60 z sigmą 28-105 i stałki 50 ( obecnie zestaw jest już nieco zakurzony - wygoda..) jeśli chodzi o fotografię cyfrową miałem doświadczenia wyłącznie z kompaktami które nie do końca mnie satysfakcjonują. Chciałem odświerzyć nieco mój kontakt z fotografią stąd pomysł kupna nowego sprzętu.
Przejrzałem już wiele testów ale zamiast rozjaśnić mi w głowie zaciemniły obraz (zwłaszcza że na poszczególnych serwisach te same aparaty są oceniane zupełnie inaczej) dlatego zwracam się do forumowiczów - pomóżcie towarzysze:)
Do wydania mam: ok 2000 PLN (max 2500..) wiem nie jest to jakaś zawrotna suma, nie boję sie jednak kupna sprzętu używanego .
Rozważam obecnie dwa systemy - Nikon (wiadomo:) oraz Pentaxa. (Canon odpada, nie lubię po prostu..)
Z pierwszego interesuje mnie d40- d50 - d80 (choć kupno tego ostatniego odbije się na funduszach które jestem w stanie przeznaczyć na obiektyw, a z tego co widzę ceny body spadają szybciej niż ceny szkieł....)
Jeśli chodzi o pentaxa - używany k10d oraz nowy k200d, (podobnie jak z d80 w tym przypadku budżet na szkła autoamatyczne się ogranicza)
( za pentaxem przemawia - czyszczenie matrycy, stabilizacja, uszczelnione body, śróbkoręt - zdarzylo mi sie focic w deszczu i na plaży)
Drugie pytanie - jakie obiektywy? myślałem o:
1. 18-70 lub 18-135
2. 18-50VR + 50-200
3. 18-200 VR (jak znajdę jakieś tanie body..;-))
w przypadku pentaxa odpowiedniki tego zakresu.
Jesli chodzi o przeznaczenie poza zwykłym zastosowaniem ( u cioci na imieninach)
interesuję się fotografią architektury / krajobrazu. Chętnie też zmierzyłbym się z makro -
ale chyba nie tym razem.
Najabrdziej chyba przekonany jestem do kupna d40 (d50??) + 18-200VR oraz zmiany puszki za rok jak ceny pójdą w dół (d80?) + stałka/macro. Czy uważacie że jest to dobra strategia? Jestem otwarty na wszelkie uwagi krytyczne:)
Pozdrawiam,
ikimus
1. 18-70 lub 18-135
18-70 a potem się zastanowić czy potrzebujesz szerzej czy ciaśniej...
A za 2500 to JA bym wybrał D80 + :D Nie powiem co, bo znów się zacznie ;)
18-70 a potem się zastanowić czy potrzebujesz szerzej czy ciaśniej...
A za 2500 to JA bym wybrał D80 + :D Nie powiem co, bo znów się zacznie ;)
Powiedz! Tez jestem ciekawy!
Oj Marcin, Marcin, a Ty znowu o tym samym :mrgreen:
No w sumie tez bym się chętnie dowiedział, nie czytałem wszystkich wątków, więc nie wiem do czego nawiązujesz.:P
d80 - myślałem o nim ale jak patrzę jak szybko lecą z ceny korpusy to chyba wolę nieco jeszcze poczekać z kupnem droższego body.
Natomiast co do obiektywów - 18-200 ma większy zakres oraz stabilizacje. W testach u optycznych też zebrała nienajgorsze opinie, przyznam że kusi mnie ten model nikona.
KrzysztofS
29-05-2008, 21:04
rozumiem ze Ci ktorzy kupowali d40 nie wiedzieli ze nie ma on silnika w zwiazku z tym duza czesc obiektywow nikona nie bedzie dzialac, chyba ze sie myle
poza tym mialem na mysli te SIGME (http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3354&navigator=17) ale nie wiem ile kosztuje itd...
tak czy siak jest duza szansa na NIKKOR 50mm AF-S, na paczatku bedzie droga... :P
Ta Sigma jeszcze nie kosztuje, ale bedzie zapewne kolo 1.5 tys. (w PL)
---
Obiektyw Nikona 18-200 jest bardzo polecany jako spacer zoom - ma duzy zakres i jak na niego jest superasny. Nie jest demonem jasnosci (przy takim zoomie sie nie da) i nie ma tez super bokehu - ale dla tych 2 funkcji korzysta sie ze stalek. Sam ostatnio polecalem koledze, ktory nie uzbieral jeszcze funduszu na D80 z zestawem obiektywow - Nikona D40 - kolega docelowo chce miec wlasnie ten obiektyw i kilka stalek. Oczywiscie mowa o uzywanym body. W tej chwili mozna kupic uzywanego Nikona D40 smiesznie tanio, cale wakacje obpstrykac 18-200, ewentualnie stalkami z MF, a jak po wakacjach zostana fundusze, to bedzie mozna kupic D80 albo nawet D90 (pod koniec wrzesnia jest Photokina, czy jak sie te madre targi nazywaja i mozliwe, ze cos pokaza, a wtedy D80 powinien zejsc ponizej 1.9 tys za body). Nie sadze, zeby mozna bylo stracic duzo wiecej niz 100 - 150 zl odsprzedajac wtedy uzywanego D40, a moze bedzie wystarczal do tego stopnia, ze D80 sie odlozy na listopad - grudzien (wtedy juz musi byc D90, a co za tym idzie pewnie pojawi sie kilka uzywanych D80 w dobrych cenach). Po drodze mozna jeszcze zainwestowac w SB600, co powinno z D40 smigac :)
Tak sobie tylko gdybam i przedstawiam sytuacje z perspektywy osoby majacej miedzy 2 tys a 2.5...
KrzysztofS
29-05-2008, 22:08
Ta Sigma jeszcze nie kosztuje, ale bedzie zapewne kolo 1.5 tys. (w PL)
kurcze drogawo, na Adoramie jest zapowiedz za 499$, jezeli Nikon czegos nie wypusci znaczy AF-S 50mm, to Sigma zgarnie niezla kase na tej stałce
Raczej nie sądzę, żeby użytkownicy D40 chcieli zainwestować w 50 sigmy 1500 zł, bo tyle to kosztuje ich body. Nie chodzi mi o to czy ten obiektyw jest tyle wart, czy nie, ale ta operacja była by bez sensu: D40 powiedzmy wart ok. 1500zł + 50 sigmy 1500zł = 3000 zł, a za to Nowy D80 wart ok. 2500 zł ( są już chyba nawet tańsze) + Nikkor 50/1.8D to ok. 450zł nowy = 2950 zł max. Co byście wybrali???
No chyba, że ta sigma oprócz silnika będzie jeszcze jakoś wyraźnie przewyższała Nikkora swoimi parametrami w co nie bardzo wierzę!
Będę się upierał, że póki co lepiej inwestować w body ze śrubokrętem, bo nas nie ogranicza w wyborze optyki!
rozumiem ze Ci ktorzy kupowali d40 nie wiedzieli ze nie ma on silnika w zwiazku z tym duza czesc obiektywow nikona nie bedzie dzialac, chyba ze sie myle
poza tym mialem na mysli te SIGME (http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3354&navigator=17) ale nie wiem ile kosztuje itd...
tak czy siak jest duza szansa na NIKKOR 50mm AF-S, na paczatku bedzie droga... :P
Może i wiedzieli, ale uznali, że to dla nich nieistotne (niektórzy pewnie nie wiedzieli), a potem, przynajmniej niektórzy z nich, przekonali się, że to jednak się przydaje, bo np. kolega im powiedział że fajnie i tanio jest mieć Nikkora 50/1.8D, kupili to to i dupa... nie ma AF!!!
Co do ceny Sigmy 50/1.4HSM, to jednak mam nadzieję, że będzie tańsza, bo w cenie 1500zł jakoś nie wróżę jej powodzenia, jeśli Nikkor 50/1.4D nowy kosztuje poniżej 1000 zł i to w sklepach, a nie w aledrogo. Za sam silnik w obiektywie, to chyba za duża dopłata.
lisekluk1
31-05-2008, 15:36
Miałem dwa canony i byłem zadowolony, przesiadłem się na d80 i odechciewa mi się zdjęć robić a serwis do niczego. AF szybki ale mógł by być bardziej precyzyjny, problem przy mocno oświetlonych scenach, np. portrety w słońcu przepala na maxa zawsze praktycznie korekcja jest potrzebna no chyba że punktowy pomiar to jest ok. A co do serwisu to jacyś niedouczeni ludzie tam pracują i z tego co piszą inni na forum wychodzi ze niezbyt się przykładają. Najlepiej kupić D3 to wtedy mało w du.... nie wejdą tylko szkoda że zwykłych amatorów pasjonatów olewają!!!
Ale to oczywiście moje osobiste odczucie :-)
A jaki jest zwiazek miedzy cena body a kosztem obiektywow ? Jakosc obiektywu to zasadniczna kwestia . Moje body kosztowalo 1200 pln i nie widze przeszkod , by wyposazyc je w obiektyw w cenie np 2000 pln. Tak samo w sytuacji kiedy uzytkownik d300 spokojnie moze podlaczyc obiektyw za 20 000 . Jesli cena jest czynnikiem decydujacym to faktycznie pozostaje sie przy kicie czy tanszych propozycjach , ale jesli idziemy w jakosc/uzytecznosc to kwestia jest otwarta na miare wlasnego budzetu . Pozdro !
lisekluk1 - Osobiscie bym nie przerzucal wlasnych slabosci na aparat , bo posiadanie pedzla , farb i sztalugi nie czyni nikogo artysta , a tylko powstale dzielo swiadczy o klasie nie tyle pedzla , co reki i umyslu .....;). Aparat to tylko zreczne srodki , ktore mozemy wykorzystac lub nie , wedle umiejetnosci , wiedzy i talentu . Przeciez to jasne jak slonce w poludnie :)
lisekluk1
01-06-2008, 14:57
bows108 piszę tak bo mam z czym porównywać. Dla mnie wygodniej robi się canonami zdjęcia i jakoś tak po prostu bardziej mi leżą. Miałem firmowego 10 i 20, do tego komplet szkieł i byłem zadowolony. A serwis jest do niczego i to nie tylko moja opinia. Masz aparat jesteś z niego zadowolony, to spoko! Ja nie jestem zadowolony przede wszystkim ze względu na marny serwis. Tego będę się trzymał. Nie życzę ci aby twój się kiedyś popsuł! Niesprawny sprzęt a umiejętności to dwie różne sprawy, namaluj sobie obraz "malarzu" na dziurawym płótnie.
E tam :) . Widzialem wiele pieknych zdjec powstalych z uzyciem d80 - ciekawe, jakie elemety zadecydowaly o wykreowaniu tych cudeniek... I nie liczac usterek samego sprzetu ( zdarza sie ...) czy nieprofesjonalnego serwisu ( to juz byc moze standard ...) nie widze powodu by czepiac sie samej puszki . W ogole dziwne jest te stekanie nad sprzetem . Ja nie narzekam na Ferarri czy bolid F1 , tylko dlatego ze nie posiadam prawa jazdy i ogole nie mam pojecia o jezdzie i jakbym do nich wsiadl to bym sie rozbil na pierwszych metrach . Ale mam rower i jest OK :) , Pozdro !
lisekluk1
01-06-2008, 16:15
Piękne zdjęcia można robić wszystkim. Wystarczy pudełko i materiał światłoczuły i fotografia otworkowa w pełnym tego znaczeniu. jak będziesz miał prawko i pojezdzisz bmw to nigdy na fiata się nie przesiądziesz. :-)
KrzysztofS
02-06-2008, 12:47
Przeciez to jasne jak slonce w poludnie :)
ale nie dla wszystkich, niestety....
Oj Marcin, Marcin, a Ty znowu o tym samym :mrgreen:
Masz mnie. Ale powiedzieć nie powiem. Nie mogę i tyle. ;(
Chyba, że na PW ;)
Witam!
Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru aparatu. Jestem już prawie zdecydowany na D40 (martwi mnie tylko troche brak systemu czyszczenia matrycy), ale ostatnio chodzi mi po głowie Sony A200 (ma czyszczałkę matrycy i jest tylko ok 200 zł droższy). Osobiście mam większe przekonanie do Nikona, ale nie potrafię sam zdecydować.
Dodam tylko, że jestem amatorem i nie mam wielkich umiejętności. Do tej pory fociłem Olympusem C-740UZ, wcześniej miałem też analogowago Canana EOS 300. To ma być moja pierwsza lustrzanka cyfrowa.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam wszystkich.
peti1 - jesli myslisz o Nikonie to jesli masz wystarczajace fundusze zastanow sie nad np Nikon d80 ( same body ok 2000 pln ) . Jesli masz w sobie iskre , by bardziej wejsc w temat foto , ta puszka bedzie w sam raz - umozliwi Ci sensowny rozwoj . Od miesiaca mam d40 i powiem Ci , ze ciagle sie ucze , ale juz widze , ze na dluzsza mete te body bedzie Cie ograniczac ( np wybor obiektywow , jak i sama konstrukcja d 40 ) . Nikon d80 jesli chcesz bardziej sie rozwijac w temacie , natomiast d40 jesli jestes okazjonalnym pstrykaczem od wycieczek , imprez, weekendowych wypadow itp . ( ale nie zapominaj , ze manualu nalezy sie nauczyc i liznac troche literatury - bo na poczatku mozesz byc zakrecony i dziwic sie , ze zdjecia nie wychodza z takich czy innych powodow - to jednak w koncu lustro ) Jesli bedziesz kupowal d40 w zestawie to moze z obiektywem 18-70 . Ja mam kitowego 18-55 i czasami brakuje szerokosci a czasami zooma :) . Mysle, ze 18-70 ( zbiera dobre opinie ) pozwoli Ci poznac jakie dlugosci bedziesz preferowal . Potem mozesz nabyc szkla ( dobre sa raczej drogie i czesto razy dwa koszta body ) stosownie do swych ubodoban : zommy, makro , szerokie do krajobrazu lub tzw stalki . Jesli jestes niedzielnym fotografem to Nikon d40 Ci spokojnie wystarczy , szkoda wydawac kase na cos co lezy w kacie i sie kurzy ;) - ale jesli uwazasz , ze fotografia Cie wciagnie to raczej d80 . To porady poczatkujacego ...:) Pozdro !
3000 zł czy to dobra cena za ten zestaw
kolega sprzedaje
Zestaw zawiera:
aparat Nikon D80,
obiektyw AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3,5-5,6G IF-ED,
obiektyw AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6G
karta SanDisk Extreme III SD 4GB,
torba TAMRAC,
oryginalne opakowanie,
karta gwarancyjna PL,
instrukcja obsługi PL,
Gumowa muszla oczna DK-21,
Pokrywka wizjera DK-5,
Kabel AV EG-D2,
Kabel USB UC-E4,
Płyta CD-ROM z oprogramowaniem PictureProject,
Ładowarka MH-18a,
Akumulator litowo-jonowy EN-EL3e,
Osłona bagnetu BF-1A,
Pasek AN-DC1,
Osłona na monitor LCD BM-7,
Osłona na sanki mocujące BS-1,
Pokrywka przednia obiektywu LC-67,
pokrywka tylna obiektywu LF-1,
miękki futerał CL-1022,
osłona na obiektyw HB-36,
filtr UV.
Mam do wyboru Nikona D40 i Sony A200 i nie wiem co wybrać, co byście mi polecili?
To ma być moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, wcześniej miałem analogowego Canona Eos 300 i cyfrowego Olympusa C-740Uz. Przyszedł czas na zmianę, tylko który z tych dwóch. Inne nie wchodzą w grę ze wzgledu na cenę. Używane też nie.
Dzięki za pomoc.
Wybaczcie mi, że się powtarzam nie mam jednak za dużo czasu na dokonanie wyboru.
Mam do wyboru Nikona D40 i Sony A200 i nie wiem co wybrać, co byście mi polecili?
To ma być moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, wcześniej miałem analogowego Canona Eos 300 i cyfrowego Olympusa C-740Uz. Przyszedł czas na zmianę, tylko który z tych dwóch. Inne nie wchodzą w grę ze wzgledu na cenę. Używane też nie.
Dzięki za pomoc.
Jakie zdjęcia bedziesz robił? Jakie szkła masz zamiar kupić?
Jesli chodzi o zdjęcia to wszystkiego po trochu (imprezki, widoczki, przyroda).
A szkiełka do D40 55-200 a do Sony 70-300 i więcej mi nie trzeba. Tu bardziej mi sie podoba Sony bo tańsze.
KrzysztofS
05-06-2008, 21:32
popieram, peti1 troche jasniej o tym czego oczekujesz od aparatu, czy masz jakies wizje co do swojego rozwoju fotograficznego, nie piszesz tez nic czy cos wiecej wiesz o tych aparatach oprocz ich ceny
popieram, peti1 troche jasniej o tym czego oczekujesz od aparatu, czy masz jakies wizje co do swojego rozwoju fotograficznego, nie piszesz tez nic czy cos wiecej wiesz o tych aparatach oprocz ich ceny
Od aparatu oczekuje lepszej jakości zdjęć (rozdzielczości) od mojego poczciwego Olka C740 (wg mnie robi bardzo ładne foty), podobnego zooma i ostrości (nie ostre zdjęcia to dla mnie koszmar).
O tych aparatach wiem mnustwo (głównie parametry techniczne), ale tylko teoretycznie i dla tego Was proszę o radę.
Oba trzymałem w rękach, ale nie miałem okazji zrobić zdjęć.
KrzysztofS
05-06-2008, 22:27
ok, niestety zupelnie nie znam systemu Sony, dlatego skoro zaweziles wybor do d40 albo A200, to ja polecalbym d40, ale nie tyle samo body co caly system Nikona, na zabawe z lustrzankami trzeba patrzec jako na wybor body + wybor obiektywow, w parze d40 vs. a200 mysle ze system Nikona bedzie bardziej przyszlosciowy jakbys kiedys chcial np przesiasc sie na bardziej zaawansowana lustrzanke (NIKON oferuje modele dla kazdego etapu zaawansowania) to obiektywy beda jak znalazl
co do mozliwosci systemu sony to nie wiem dlatego nie wypowiadam sie, ale moim zdaniem przy wyborze body powinienes sie wlasnie tym kierowac
FYI system NIKONa jest kompatybilny wstecz zdaje sie do jakis lat 70ych (oczywiscie niektore obiektywy maja ograniczone funkcje ale zdjecia da sie robic)
a tak BTW to chyba matryca w d40 jest robiona przez SONY :P