Zobacz pełną wersję : Metz 45 Ct-5
Witam wszystkich Nikonowców i mam pytanie,czy można w lampie którą wymieniłem w tytule wymienic same akumulatorki czy trzeba cały koszyk,wielkie dzięki.pozdr
Witam wszystkich Nikonowców i mam pytanie,czy można w lampie którą wymieniłem w tytule wymienic same akumulatorki czy trzeba cały koszyk,wielkie dzięki.pozdr
Jak jesteś choć trochę obeznany z narzędziem zwanym lutownicą, oraz rozróżniasz + od -, to możesz wymienić same Acuu.
Witam szanownego moderatora,ja nie chciałem od razu tak brutalnie z tym koszykiem,no ale cóz lutownica już gorąca.Pozdrawiam i dzięki
Prorok78
03-12-2008, 02:42
A ja odkopie :) Coz.. to juz ktorys z kolei watek wykopany z czelusci niebytu przeze mnie...:)
Metz 45 CL4... koszyk na naterie jest:) Nawet dwa... Jeden dziala, w drugim baterie zdechly... Znaczy laduje sie ale kilka strzalow i jest puuuuusto..:(
Wiem ze tam sa ogniwa Ni-Cd.. ale jakiej pojemnosci? Albo jaka pojemnosc maksymalnie wsadzic? Musza byc Ni-Cd czy moge zmienic na Li-jon lub Ni-Mh ?? Gdzie i skad dorwac ogniwa na zmiane? Duzo pytan :) Dzieki sliczne :)
A ja odkopie :) Coz.. to juz ktorys z kolei watek wykopany z czelusci niebytu przeze mnie...:)
Metz 45 CL4... koszyk na naterie jest:) Nawet dwa... Jeden dziala, w drugim baterie zdechly... Znaczy laduje sie ale kilka strzalow i jest puuuuusto..:(
Wiem ze tam sa ogniwa Ni-Cd.. ale jakiej pojemnosci? Albo jaka pojemnosc maksymalnie wsadzic? Musza byc Ni-Cd czy moge zmienic na Li-jon lub Ni-Mh ?? Gdzie i skad dorwac ogniwa na zmiane? Duzo pytan :) Dzieki sliczne :)
A skąd wiesz że są Ni-Cd ? Takie miałem w 45ct1 z początku lat osiemdziesiątych. 45cl4 jest sporo młodszy, może już ma Ni-Mh. A wpakowałem to co było aktualnie na stanie czyli Ni-Mh, pojemności nie pomnę bo to już dawno było.
Ps. Nie wkładaj acuu do drugiego koszyka, ten jest na baterie i ma inaczej wyprowadzone zasilanie.
Prorok78
03-12-2008, 10:47
Hej :) Sa Ni-Cd bo pisze na nich ze sa Ni-Cd - biale z zielonymi napisami Metz:). Kupilem z drugiej reki i oba koszyki sa identyczne tzn maja na stale powlutowywane takie same ogniwa... Oba maja ten sam numer czesci 45-40... Tego koszyczka na zwykle baterie niestety nie mam:( Wszystkie ogniwa maja ten sam numerek - 100202083 ale nie moge sie nigdzie dokopac pojemnosci:( NO i nie bardzo wiem czy moge bezpiecznei zmienic na Ni-Mh ze wzgledu na ladowarke - tz nie wiem czy ladowanie jest takie samo ...
Prorok78
03-12-2008, 11:31
Czy mamy tu jakiegos elektronika ktory sensownie moglby sie wypowiedziec na temat ewentualnej zamiany ogniw Ni-Cd na NiMh ??:)
To obojętne jakie z tych ogniw masz. Istotna jest tylko kwestia ładowarki. Jesli włozysz ogniwa o wiele większej pojemności niz były, to będziesz musiał dłużej ładować akku. To wszystko.
Prorok78
03-12-2008, 13:38
Dzieki Jacku. dluzej moge ladowac to nie problem. i tak mam 2 komplety:) Martwilem sie tylko ze jak zmienie rodzaj ogniw to moge miec klopot w postaci spalonej ladowarki, flasha badz baterii:)
W "dawnych czasach" podmieniałem wielokrotnie ogniwa, bo gotowe zestawy w tamtych latach były niemiłosiernie drogie i trudno dostępne. Wówczas stosowne były akumulatory Ni-Cd o pojemności ok. 500 mAh. Można je bez problemu lutować mając na uwadze, by ich zbytnio przy tej czynności nie przegrzewać. Wodorkowych nie lutowałem, ale myślę, że też można.
Ładowarce nic stać się nie powinno, jak pisał Jacek, trzeba będzie tylko dłużej ładować. Można zmierzyć prąd ładowania i obliczyć czas ładowania.
Sam koszyk jest rozbieralny, choć na taki nie wygląda. Jak pamiętam, trzeba było podważyć (odchylić na zewnątrz) pokrywkę (tę od strony styków) która mocowana była zaczepami po swoim wewnętrznym obwodzie.
Prorok78
21-12-2008, 01:07
juz zrobione jakis czas temu :) wpakowalem tam 6 ogniw NiMh 2400 mAh i poskladalem wszystko do kupy... pradu nie mierzylem ale po ladowaniu przez 12 godzin mam zrobione 50 strzalow z pelnamoca w ciagu jakis 2.5 godziny, i ciagle ladowanie lampy trwa jakies 4-5 sekund :) tak wiec jest niezle :)
grazioso
21-12-2008, 19:36
Po kolei bom w temacie i mam podobne doświadczenia
1.Koszyk do Metza 45_CL_5 zawiozłem do lokalnej firmy Abono, gdzie za stówkę gdzieś_w_Polsce wymieniono mi 5 akku NiCd. Trwało 3 tygodnie, wróciło, naładowałem i hula az miło. Lutownicę mam, ale bez przesady...
Wbrew pozorom akku NiCd są jeszcze produkowane i zamienić ich na Ni-Mh w tym przypadku raczej nie należy, tłumaczę dlaczego (posiłkuję się zdaniem naprawiaczy Metzów z Gdyni)
Ogniwa NimH wymagają innej ładowarki niż ta załączona do Metzów 45 i akku NiCd, więc raczej mało to zadziała. Sama firma Metz oferuje nowe magazynki z ogniwami już w wersji NimH (Metz NiMH-Akku 4556) np takie cuś http://www.famila24.de/images/products/images/0280863457.jpg i ładowarkę do tegoż z powodów co powyżej. Problem jak zawsze z zamówieniem tego w Polsce.
Magazynek z 5 accu Nicd ładuje się wg instrukcji 5 godzin, nawet posiadając dwa to trwa trochę.
W żadnym wypadku nie nalezy do koszyczka bateryjnego wkładać akumulatorów. Może to uszkodzić przetwornice lampy.
PS. Metz 45 to młotek i spawara w jednym, ciągle wzbudza szacunek na imprezach :-)
Akumulatory Ni-Cd są oczywiście dalej dostępne. Ale nie osiągają tak dużych pojemności jak Ni-MH, jednak są niezastąpione podczas pracy w niskich temperaturach poniżej zera. Wiele współczesnych ładowarek ładuje tak samo obydwa rodzaje akumulatorów, to że Metz do nowych koszyków oferuje nową ładowarkę nie powinno dziwić, bo mają one znacznie większą pojemność i by zachować rozsądny czas ładowania muszą być ładowane większym prądem. Ale oczywiście nie przesądzam, bo jej na oczy nie widziałem. Być może obecnie jest także automatyczna?
Prorok78
21-12-2008, 22:24
ja zrezygnowalem z NICd ze wzgledu na a-trudnodostepnosc, b-efekt pamieciowy... ladowanie pradem za malym nie uszkodzi ani aku ani ladowarki a tym bardziej lampy :) dopiero ladowanie pradem za duzym... ja lubie zabawe z lutownica dlatego robilem sam. na ebay'u czesto mozna znalesc takie koszyki (z nowymi ogniwami) za okolo 15 euro.
wlasnie sie bawie mlotkiem i doszedlem do wniosku ze efekty osiagane moga byc lepsze niz z sabinka - trzeba tylko okielznac tego potwora...:) - btw nadal duzo osob uzywa mlotkow (zwlaszcza reporterow) tym bardziej ze sa dostepne mlotki metza o LP 60 i 70 w wersjach digital - wspolpracujace w pelni poprzez odpowiednie SCA z cyfrowymi lustrzankami (iTTL, AF i inne *******ki)... tyle ze cena odstrasza...:(