Witam wszystkich Nikonowców i mam pytanie,czy można w lampie którą wymieniłem w tytule wymienic same akumulatorki czy trzeba cały koszyk,wielkie dzięki.pozdr
Szukaj
Witam wszystkich Nikonowców i mam pytanie,czy można w lampie którą wymieniłem w tytule wymienic same akumulatorki czy trzeba cały koszyk,wielkie dzięki.pozdr
F 100/ nikkor 28-105/sb 28
Witam szanownego moderatora,ja nie chciałem od razu tak brutalnie z tym koszykiem,no ale cóz lutownica już gorąca.Pozdrawiam i dzięki
F 100/ nikkor 28-105/sb 28
A ja odkopieCoz.. to juz ktorys z kolei watek wykopany z czelusci niebytu przeze mnie...
Metz 45 CL4... koszyk na naterie jestNawet dwa... Jeden dziala, w drugim baterie zdechly... Znaczy laduje sie ale kilka strzalow i jest puuuuusto..
Wiem ze tam sa ogniwa Ni-Cd.. ale jakiej pojemnosci? Albo jaka pojemnosc maksymalnie wsadzic? Musza byc Ni-Cd czy moge zmienic na Li-jon lub Ni-Mh ?? Gdzie i skad dorwac ogniwa na zmiane? Duzo pytanDzieki sliczne
![]()
D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285
Zapraszam na:www.sps-photo.com i www.photostrada.com
A skąd wiesz że są Ni-Cd ? Takie miałem w 45ct1 z początku lat osiemdziesiątych. 45cl4 jest sporo młodszy, może już ma Ni-Mh. A wpakowałem to co było aktualnie na stanie czyli Ni-Mh, pojemności nie pomnę bo to już dawno było.
Ps. Nie wkładaj acuu do drugiego koszyka, ten jest na baterie i ma inaczej wyprowadzone zasilanie.
pozdrawiam Krzysiaczek
Wszystkie ogniwa maja ten sam numerek - 100202083 ale nie moge sie nigdzie dokopac pojemnosci
NO i nie bardzo wiem czy moge bezpiecznei zmienic na Ni-Mh ze wzgledu na ladowarke - tz nie wiem czy ladowanie jest takie samo ...
D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285
Czy mamy tu jakiegos elektronika ktory sensownie moglby sie wypowiedziec na temat ewentualnej zamiany ogniw Ni-Cd na NiMh ??![]()
To obojętne jakie z tych ogniw masz. Istotna jest tylko kwestia ładowarki. Jesli włozysz ogniwa o wiele większej pojemności niz były, to będziesz musiał dłużej ładować akku. To wszystko.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Dzieki Jacku. dluzej moge ladowac to nie problem. i tak mam 2 kompletyMartwilem sie tylko ze jak zmienie rodzaj ogniw to moge miec klopot w postaci spalonej ladowarki, flasha badz baterii
![]()
W "dawnych czasach" podmieniałem wielokrotnie ogniwa, bo gotowe zestawy w tamtych latach były niemiłosiernie drogie i trudno dostępne. Wówczas stosowne były akumulatory Ni-Cd o pojemności ok. 500 mAh. Można je bez problemu lutować mając na uwadze, by ich zbytnio przy tej czynności nie przegrzewać. Wodorkowych nie lutowałem, ale myślę, że też można.
Ładowarce nic stać się nie powinno, jak pisał Jacek, trzeba będzie tylko dłużej ładować. Można zmierzyć prąd ładowania i obliczyć czas ładowania.
Sam koszyk jest rozbieralny, choć na taki nie wygląda. Jak pamiętam, trzeba było podważyć (odchylić na zewnątrz) pokrywkę (tę od strony styków) która mocowana była zaczepami po swoim wewnętrznym obwodzie.
Skontaktuj się z nami