Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poranek w Tatrach
Jak widać są 2 wersję - ja mam swój typ ale ciekaw jestem Waszych. ;)
1)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/3899/kolorswitzc0.jpg)
2)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img501.imageshack.us/img501/783/bwswitrr0.jpg)
Megazordon
24-05-2008, 22:59
Krajobrazy preferuje w kolorach, dlatego obstaje za wersja nr 1.
Obie ciakawe. Czarno-biała nieco groźniejsza.
Jak dla mnie 1. Ładne kolory, przy B&W za duży kontrast jak na mój gust, albo to ten tymczasowy monitor (który jest wyjątkowo badziewny) :-)
Powiem Ci, ze ostatnio jak siadlem - w zasadzie mialem mozliwosc testowania przez okolo godzine Eizo z gornej polki - to teraz kazdy mi sie wydaje badziewiasty ;) Co wiecej zobaczylem wiele rzeczy na swoich fotach - czy tez fotach ulubionych osob w necie duzo wiecej rzeczy niz u mnie - w sensie przejsc tonalnych - jakis tam niuansow jesli chodzi o szczegoly w cieniach czy szarosciach - no niestety tylko cena zaporowa tego Eizo jest - wiec tak sobie tylko mile wspominam - no ale sorry za off top ;)
autograf
24-05-2008, 23:21
Jak widać są 2 wersję - ja mam swój typ ale ciekaw jestem Waszych. ;)
Ja również za jedynką. A teraz gadaj co Ty obstawiałeś - tylko szczerze!;)
Ja jednak bw - ale u mnie to juz chyba skrzywienie - po prostu lubie widziec gory jakos tak groznie, z respektem - moze dlatego ;)
A ja sobie właśnie pomyślałem, że skoro to Twoja fotka, to nie widze jej inaczej jak w BW. Poza tym jakoś 2 skupia bardziej moją uwagę. W ciągu ostatniego miesiąca 2 razy byłem w Tatrach i miło jest znowu na nie popatrzeć :)
Edit: A jakby tak bw delikatnie podciągnąć kontrastem?
Nostromo
25-05-2008, 00:06
Mi osobiście bardziej podoba się 2-ka. Zwłaszcza, ze B&W mz lubi zasniezone góry. Na 1-ce kolor przeszkadza mi trochę w kontemplacji tego widoczku.
ps faktycznie wrócić do normanego monitora to koszmar.
Zdecydowanie 2. Mo może coś z chmurami bym zrobił bo jakieś takie mdłe się wydają
Dwójka wspaniała. Ośnieżone góry przepieknie wyglądają w BW.
no no to w takim razie chyba faktycznie coś mam z monitorem :-) mówicie więcej kontrastu a u mnie jest dużo za dużo. trafiło mi sie jakieś BENQ od siedmiu boleści, po EIZO naprawdę boli.. sory za of topa
cetoslava
25-05-2008, 02:54
1.
Jak poranek, to musi być czerwonawo. Dlatego to zdjęcie wydaje mi się bardziej klimatyczne i ciekawsze. Aż czuć ten przyjemny chłodek.
To widze, ze narazie taki prawie remis ;)
Kasandra
26-05-2008, 07:20
mi tez 2;-)))
ale obie świetne
Dałeś dwa zdjęcia i zepsułeś całą zabawę, bo oba są wspaniałe. 1-ka za ciepły poranny klimat, a 2-ka za całokształt. Akurat na 2-ce widać (patrząc od góry) piękne warstwy, na przemian jasne i ciemne, czyli chmury, ośnieżone góry i częściowo rozświetlone fragmenty lasu. W kolorze tego tak ładnie nie widać. Skoro wciągnęły Cię zdjęcia bez-koloru to polecam szczególnie tą książkę tutaj (http://helion.pl/ksiazki/fotkra.htm) - naprawdę warto.
Dałeś dwa zdjęcia i zepsułeś całą zabawę, bo oba są wspaniałe. 1-ka za ciepły poranny klimat, a 2-ka za całokształt. Akurat na 2-ce widać (patrząc od góry) piękne warstwy, na przemian jasne i ciemne, czyli chmury, ośnieżone góry i częściowo rozświetlone fragmenty lasu. W kolorze tego tak ładnie nie widać. Skoro wciągnęły Cię zdjęcia bez-koloru to polecam szczególnie tą książkę tutaj (http://helion.pl/ksiazki/fotkra.htm) - naprawdę warto.
Dzięki za link - szkoda, że nie jest na razie dostępna w Helionie :(
ps. znalazlem jednak w innej ksiegarni - juz jedzie do mnie ;)
Jak jest śnieg, to jest zima..więc musi być zimno, takie jest odwieczne prawo natury:)
dla mnie oba świetne ale 2 to perełka
dla mnie górski klasyk
pozdr
W kolorze bardziej mi się podoba, dobre kolory :-D Powiedz Calme jakim szkłem i na jakiej ogniskowej było robione to zdjęcie.
W kolorze bardziej mi się podoba, dobre kolory :-D Powiedz Calme jakim szkłem i na jakiej ogniskowej było robione to zdjęcie.
Nikkor 70-300 VR /70mm / F8
Dzięki za link - szkoda, że nie jest na razie dostępna w Helionie :(
ps. znalazlem jednak w innej ksiegarni - juz jedzie do mnie ;)
Też polecam tę książkę - kupiłem ją tydzień temu i otworzyła mi oczy na to jak obrabiać zdjęcia w PS-ie, a poza tym mądrze napisana. A odnośnie zdjęć cz-b, szczególnie gór, to polecam jeszcze przeglądowy album Ansela Adamsa '400 photographs' czy jakoś tak. Ostatnio kupiłem (ok 100 zł w Empiku) i szczęka mi opadła - jednak co papier to nie ekran monitora, zdjęcia Adamsa mnie po prostu powalają. Sorry za OT.
Zdjęcie oczywiście cz-b lepsze:-)
Pozdrawiam serdecznie,
Hael
Skoro wciągnęły Cię zdjęcia bez-koloru to polecam szczególnie tą książkę tutaj (http://helion.pl/ksiazki/fotkra.htm) - naprawdę warto. Czy chodzi ci o książkę: Fotografia cyfrowa. Krajobrazy i natura w Photoshopie CS2? Pytam ponieważ z tego co widzę nie skupia się ona na B&W.
Mnie bardziej podoba się 2
Czy chodzi ci o książkę: Fotografia cyfrowa. Krajobrazy i natura w Photoshopie CS2? Pytam ponieważ z tego co widzę nie skupia się ona na B&W.
Zgadza się, chodzi mi o ta książkę. Jest tam bardzo ciekawe podejście do tematu zdjęć cz-b. I to wcale nie musi się odnosić wyłącznie do krajobrazu. Ja te metody zastosowałem przy obróbce zdjęć z Wenecji.
Natomiast, jeżeli chodzi o sam krajobraz to również jest to książka bardzo ciekawa.
Dziś odebrałem - zobaczymy co w trawie piszczy ;)
Jestem może trochę staroświecki, ale często wolę jednak BW. Szczególnie dobrze zrobione, a to jest dobrze zrobione według mnie.
piekne to BW.. uwielbiam takie malowanie swiatlem.. super...
Art.
Zgadza się, chodzi mi o ta książkę. Jest tam bardzo ciekawe podejście do tematu zdjęć cz-b. I to wcale nie musi się odnosić wyłącznie do krajobrazu. Ja te metody zastosowałem przy obróbce zdjęć z Wenecji.
Natomiast, jeżeli chodzi o sam krajobraz to również jest to książka bardzo ciekawa.
Jak juz wspomnialem zakupilem ksiazke i w zasadzie juz dokanczam jej lekture - wiec pokusze sie o male podsumowanie. Obok Kelby'ego na pewno jest to nastepna pozycja, ktora warto miec w swojej biblioteczce. Szczegolnie polecam poczatkujacym w obrobce. Dla osob b zaawansowanych byc moze na poczatku wyda sie, ze sie tak wyraze, iz Autor "Ameryki nie odkryl". Jednak po glebszej lekturze mysle, ze kazdy znajdzie cos dla siebie. Ja poznalem pewne metody obrobki, ktore znalem co prawda wczesniej ale przeprowadzalem je troche innymi metodami, kilka przydatnych trikow i skrotow klawiaturowych takze sie przyda. Napisana przejrzyscie, latwo i przyjemnie sie czyta. Bardzo ciekawy rodzial o BW, jesli chodzi o HDR -to tak po lebkach troche mz - w sumie oparte tylko o PS. Calosciowo na 4+ dla mnie. Jedyny mankament mz to troche za male fotografie - gdzie nie do konca widac dobrze zmiany po obrobce jakie wykonywal Autor. Calosciowo polecam z czystym sumieniem :)
Celme czy pisząc "..Obok Kelby'ego na pewno jest to następna pozycja.." masz na myśli książkę: Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego? czy może jakąś inną bo napisał on ich przynajmniej kilka.
obecnie przymierzam się do zakupu jakiejś książki na wakacyjny wyjazd do Grecji. Którą Kelby'ego polecasz? Może skrobniesz krótką recenzję? :-)
pozdrawiam
Celme czy pisząc "..Obok Kelby'ego na pewno jest to następna pozycja.." masz na myśli książkę: Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego? czy może jakąś inną bo napisał on ich przynajmniej kilka.
obecnie przymierzam się do zakupu jakiejś książki na wakacyjny wyjazd do Grecji. Którą Kelby'ego polecasz? Może skrobniesz krótką recenzję? :-)
pozdrawiam
Oj słaby będzie ze mnie recenzent ;) ale nie z lenistwa a z faktu, ze z Kelby'ego mam tylko jedna jego pozycje przeczytana - "Fotografia cyfrowa - edycja zdjęć. Wydanie III". No i teraz raczej mi się wydaje, że jest to tak bardziej książka dla mniej zaawansowanych w obróbce.
wole kolor w krajobrazie wiec zdecydowanie nr 1
Dzięki Celme w takim razie zamawiam: "Fotografia cyfrowa. Krajobrazy i natura w Photoshopie CS2"
pozdrawiam
Dzięki Celme w takim razie zamawiam: "Fotografia cyfrowa. Krajobrazy i natura w Photoshopie CS2"
pozdrawiam
Mz nie bedziesz zalowal :) Milej lektury.
obie opcja mi sie podobaja ale obstaję za nr 1
dwójka w klimatach Adamsa (i to bynajmniej nie dlatego, że BW:) ). Bardzo mi się podoba :)
Bardzo przyjemne. Szczególnie 2!