Zobacz pełną wersję : Nikon D70s czy D60
gregoreich
24-05-2008, 14:54
Witam,
jestem tu nowy. Dotychczas praktykowałem w standardzie Minolty.
Możecie mi doradzić: czy lepiej zaopatrzyć się w body D70s czy też w D60 zakładając, że oba są w identycznym stanie technicznym i w porównywalnej cenie.
Albert44
24-05-2008, 14:57
D70s. Większa szklarnia... :)
gregoreich
24-05-2008, 15:06
Aha, to nie jest tak, że te obiektywy, które toleruje D70s będą również akceptowane przez D60 i D80?
Przez D80 tak, przez D60 tylko te, które posiadaja wbudowany silnik.
gregoreich
24-05-2008, 15:38
Czy to oznacza, że D70s obsługuje wszystkie obiektywy Nikona, które mają przewidzianą funkcję autofocus? Bez względu na to, czy mają one wbudowane silnik, czy też nie mają a napęd AF bierze się z body?
autograf
24-05-2008, 16:01
Czy to oznacza, że D70s obsługuje wszystkie obiektywy Nikona, które mają przewidzianą funkcję autofocus? Bez względu na to, czy mają one wbudowane silnik, czy też nie mają a napęd AF bierze się z body?
Bystry chłopak jesteś, witaj na forum. Dużo o tym już było. Poszukaj na pewno znajdziesz jakie są przewagi D50,D70,D70s nad D40/D40x/D60
Powodzenia
Archibald
24-05-2008, 16:14
Witam! Jam również były Minolciarz :-)
Dobrze odgadłeś - D50, D70/70s, D80 i w górę obsługują też AF na śrubokręt, czyli napęd z body. D40/40x oraz D60 niestety tego nie potrafią. Jeżeli planujesz szklarnię z własnymi silnikami to OK, ale... jest tyle fajnych szkieł bez własnego silnika ;-) I tak jak pisze Autograf - mnóstwo informacji na ten temat znajdziesz na Forum.
Pozdrawiam i miłej zmiany systemu życzę :mrgreen:
gregoreich
24-05-2008, 16:20
Dzięki za treściwe info,
nie zamierzam zmieniać systemu tylko go rozszerzyć o jeszcze jeden udany system.
Przewiduję stosowanie dobrych, starych szkieł, tak jak w Minolcie.
Srubokręt, pewnie to oznacza to samo co w Minolcie, mnie przekonuje.
Nie zamierzam rozpoczynać od gromadzenia obiektywów z silnikami, chyba że okażą się lepsze i tańsze :)
Koledzy podpowiadają, ale chyba nie do końca dobrze. Jeśli wydzielisz szkła Nikona, które ze względu na konsrukcję bagnetu, dają się podłączyć do cyfrówek (są równiez takie, które nie dają się podłączyć, albo nie dają się później odpiąć bez czynnego udziału serwisu :wink:) to trzeba stwierdzić, że wszystkie te szkła w pełnym zakresie (AF i pomiar światła) obsługują dopiero puszki profi i semi-profi, poczynając od D200 w górę. Jedyną, w tym zakresie, przewagą D70 nad D60 jest wbudowany silniczek i śrubokręt, który pozwala wykorzystywać AF ze szkłami bez własnego silnika. Ale pomiaru światła ze szkłami manualnymi, z D70 też nie będzie. To tak dla wyjaśnienia, bo nie wiemy, co rozumiesz przez "stare dobre szkła".
gregoreich
24-05-2008, 17:09
Na razie sam próbuję sobie określić, co należy przez pojęcie "stare i dobre" rozumieć.
Staram się to uczynić poprzez znalezienie analogii do Minolty. Sytuacja jak widzę jest zdecydowanie bardziej skomplikowana.
Póki co, zrozumiałem, że wchodzi w grę możliwość użytkowania szkieł tzw. "manuali", przez co rozumiem szkła generacji poprzedzającej AF, czyli "MF-only". W Minolcie w lustrzankach analogowych generacji AF i DSLR jest to w zasadzie wykluczone.
Pytanie pozostaje tylko, jaka jest dostępność dobrych i w miarę tanich szkieł starszej produkcji generacji AF bez silników. No i jak ma się to w praktyce w odniesieniu do szkieł typu "MF" (manual focus).
Bylo juz tysiace razy. Nikon dopiero od puszek Dxxx oferuje pomiar swiatla z obiektywami MF - wczesniej trzeba recznie ustawiac czas i przyslone bez dzialajacego swiatlomierza - czyli robimy zdjecie "na czuja", ogladamy efekt (histogram), poprawiamy i robimy dalej.
A jesli chodzi o AF bez silnikow, to jest to zdecydowana wiekszosc szkiel AF - silniki zaczeli wsadzac jak sie pojawily cyfrowki.
Silniki zaczeli wsadzac jak sie pojawily cyfrowki.
Ale chyba masz na myśli te cyfrówki z przełomu lat 80/90 :twisted:
hack D40 i nie muszę robić na czuja pomiaru światła.
Bardzo extremalne rozwiązanie. jupiterek 135 z ttl i sb600 miodzio :)
Podłączę się pod temat. Zastanawiam się nad d60 i d70. Czytałam, że minusem d60 jest mały ciemny wizjer, jak to wygląda w d70 ? I jeszcze jedno, marzy mi się w tym aparacie matówka z klinem (jak w starym zenith'ku, tym bardziej, że mam zamiar używać heliosa) czy to wykonalne ? Jak tak to gdzie i ile taka zabawa kosztuje ?
Różnice w wizjerze pomiędzy D60 a D70(s) jeśli chodzi o wizjer są akurat pomijalne. Bo ciemny wizjer D60 to akurat najmniejsza jego wada (wg. mnie). Ale D70s też ma ciemny. Wiesz o pozostałych różnicach pomiędzy D60 a D70(s)? Wiesz, że z Heliosem ciężko jest ostrzyć w nieskończoność korzystając z Nikonów?
kazujaman
22-12-2008, 15:55
Obydwa mają wizjer typu pentamirror, nie wiem czy dokładnie ten sam, czy minimalnie się różnią, ale cudów się nie spodziewaj. Jak jasny wizjer to dopiero od D80 w górę (pentaprism, czyli pryzmat pentagonalny). Matówki są tu:
http://www.katzeyeoptics.com/cat--Nikon-DSLRs--cat_nikon.html
Nie wiem, czy są dostępne w Polsce, w razie czego karta kredytowa i jechane, trzeba tylko liczyć na szczęście na cle ;P
Dziękuję za odpowiedź.
"Wiesz o pozostałych różnicach pomiędzy D60 a D70(s)?"
No tyle ile czytałam w specyfikacji obydwu modeli. I z tego co czytałam to na korzyść d70. Ale musiałabym go "pomacać", bo nie widziałam go na żywo, w sklepach tylko d60. Wprawdzie boję się kupować używany aparat, ale mam do wyboru nowy d60 albo używany d70.. i już sama nie wiem co robić.
velaskez
22-12-2008, 17:04
Kup na forumowej giełdzie. Czasem można wyczaić ładne sztuki z niskim przebiegiem. Aktualnie jest sprzedawany D70 za 500zł z przebiegiem nieco ponad 22k klatek. Można też poczekać na mniejszy...
Jakiś tydzień temu widziałem D70s za 850zł. Popatrz tam, na pewno coś trafisz!
No to poczytaj na początek dokładnie wątki o D70s i o D40/D60.
A może warto zainteresować się systemem Pentaxa albo Sony (Sony współpracuje ze szkłami Minolty, jeśli się nie mylę, a Pentax też ma opinię dobrze współpracującego ze starymi szkłami).
No to poczytaj na początek dokładnie wątki o D70s i o D40/D60.
Czytałam, im więcej czytam tym większy mętlik w głowie :p Ale chyba coraz bardziej skłaniam się ku d70.
A i jeszcze jedno, d70 jest większa i cięższa, ale czy będzie to problemem dla niedużej kobitki ? ;)
Karl Johansson
22-12-2008, 18:18
d70 jest większa i cięższa, ale nie jest wielka i ciężka ;)
co prawda drobną kobietką nie jestem, ale spokojnie dasz sobie z d70 radę. Jeśli tylko trafisz na dobry egzemplarz - szczerze polecam, fajny sprzęcik ;)
co do wielkości i ciężaru - porównywałem d70+s100-300/f4 i f5+s100-300/f4. O ile pierwsze dało radę nosić, to drugi zestaw urywał ręce. D70 nie jest złe ;]
hmmm, to jeszcze zalezy, czy nieduza kobitka nie ma przypadkiem dloni porownywalnych wielkosciowo do przecietnego szpadla:D.
A tak juz serio - D70 moze przysparzac problemow komus z malymi dlonmi. Moja Squaw ma problem z obsluga aparatu - ciezko jej operowac dwoma kolkami naraz, a wcisniecie guzika AEL/AFL przyprawia ja o torsje i wulgarny slowotok. Jednakze - zdecydowanie polecalbym jednak D70. Mialem D60 i rzeczywiscie, maly, lekki, przyjemny w pozyciu;), daje swietne obrazki, brakowalo mi jednak bracketingu, mial tylko 3 pola AF. Roznice w matrycach pomijam - 6 czy 10 mpix to dla mnie zadna roznica. Brak srubokretu tez pomijam, bo jest masa szkiel AF-S, HSM czy inne "built-in motor". Wiec nei daj sie nabrac na argument ze nie brak silnika Cie ogranicza.
D70(s) mimo iz starszy wiekiem, technologicznie wcale sie az tak bardzo nie postarzal - owszem, jest to generacja w tyl, ale w mojej opinii amator tego nie zauwazy.
asterixII
24-12-2008, 09:57
Byłem posiadaczem d70s przez dwa latka i bardzo sobie chwalę ten aparat za poręczność i obsługę, ale miałem też styczność z d60 i Tobie proponowałbym wybór właśnie tego. na plus d60-ki przemawiają jego rozmiary, ciężar, wyświetlacz, szumy no i podstawowa zaleta że jest NOWY. Na pierwszy aparat nadaje się znakomicie.
I chyba rzeczywiście zostanie przy nowym d60, ale to dlatego, że siła wyższa (która dokłada do aparatu ;) ) zadecydowała, że nie będziemy ryzykować z używanym aparatem. No ale nic jeszcze nie jest przesądzone. Mamy czas...
na poczatku D60 jest fajny itd ale po pewnczym czasie brakuje np lampy w trybie commander, tego nieszczesnego silnika... ale przewaga dla 60 jest to, ze jest nowszy bedziesz mial gwarancje.. ma lepsza matryce, czyszczenie jej , lepszy LCD itp
No cóż, od czegoś trzeba zacząć :) Jak się zapoznam z tym aparatem, to będę widziała czego mi w nim brakuje, a co mi nie jest do szczęścia potrzebne, każdy ma trochę inne potrzeby. Wtedy już świadomie wybiorę następny aparat i będę wiedziała czego szukać.
gregoreich
01-01-2009, 18:46
Dziękuję za liczne podpowiedzi forumowiczów.
Ostatecznie zakupiłem niedawno ostatnią nówkę D70s w Zjednoczonej Europie - na gwarancji, do tego nówkę kit AF-S18-55 (na Allegro ale też nówka na gwarancji) i dziś przeprowadziłem pierwsze próby.
W podziękowaniu za Wasze zaangażowanie pragnę podzielić się moimi pierwszymi wrażeniami:
- aparat D70s - niezaduży, niezamały, dość wygodny, bardzo lekki (przyzwyczajony jestem do Minolty 7D), z pewnością nie należy demonizować jego gabarytów i ciężaru; brakuje mi wyraźnego, głośnego klapnięcia migawki znanego mi z Minolty, szbybki i bezszelestny AF;
- pamięć - swobodnie wystarcza dość już starej generacji karta Sandisk Ultra II, 1Gb. przy 2,0-2,5 Mb. jpeg-ach;
- obiektyw AF-S18-55/3,5-5,6 - jak na najtańszy kit dość solidne i godne pochwały wykonanie, dobra współpraca z body a jakość zdjęć? - Nie zwala z nóg ale biorąc pod uwagę relację jakości zdjęć do ceny obiektywu, moje odczucie jest pozytywne;
- lampa zewnętrzna Metz 54MZ-3 (adapter w wer. 6) - mile zaskakująca i bardzo dobra współpraca z body i obiektywem (program A).
- braki - nie zauważyłem, aby istniała dla tego aparatu nowsza wersja firmware (jest zainstalowana 1.0). We właściwościach jpeg-ów Windows nie pokazuje parametru ISO: może jest na to metoda i może to już było na forum ale będę wdzięczny za ew. podpowiedzi, jak problem przeskoczyć.
- ogólne wrażenie - pozytywne.
Pozdrawiam wszystkich.
- braki - We właściwościach jpeg-ów Windows nie pokazuje parametru ISO: może jest na to metoda i może to już było na forum ale będę wdzięczny za ew. podpowiedzi, jak problem przeskoczyć.
Pozdrawiam wszystkich.
Gratuluję zakupu, miałem, polecam :)
Na ISO - Opanda IExif (www.opanda.com) - pokazuje wszystko, w tym ulubione przez wszystkich Total Shutter Releases, czyli przebieg (chociaż jak dla Ciebie na razie niepotrzebne :) )
Jeżeli mogę wiedzieć - ile dałeś za nowego D70s ?
Pzdr
Kijas