PDA

Zobacz pełną wersję : Karty PRETEC a problemy

D_chriss
24-05-2008, 10:59
Witam!
Jestem wyznawcą "EXTREMALNYCH 3-EK" Sandiska ale zastanawiam się nad kartami PRETEC x233 4GB. Na alledrogo mozna je kupić za 95 zlociszy.
Mam pytanko.
Czy ktoś z Was miał jakieś problemy z kartami Pretec-a w D200?
Z góry dzieki za każde info na ten temat.

j_szczygiel
24-05-2008, 12:03
robin - i jak Ci owe PQI dziala? Bo moje 8gb superhiperszybkie jest 3x wolniejsze od prawie 3 letniego Kingstona ElitePro 50x :lol: Z Pretec`iem nie ma takich klopotow?

KS
24-05-2008, 12:20
Ja mam Pretec Cheetah III x133 - 2GB i 4GB (metalowa) - zero problemów na D200. Nie widzę różnicy między nimi a Extreme III.

j_szczygiel
24-05-2008, 12:27
przy zrzucaniu zdjec z bufora na karte (w trybie seryjnym) rowniez nie ma roznicy? Tutaj PQI strasznie daje ciala...

cypherdid
24-05-2008, 16:21
pretec, lexar sandisk extreme...z nimi nigdy nie ma problemów..te karty mają prawie 2x więcej pamięci niż to jest napisane..i gdy po długim gługim czasie pojawi się jakiś bad sector to jest zastępowany tym z "zapasu"

j_szczygiel
24-05-2008, 21:12
Moje PQI jest 4GB x120 działa bardzo sprawnie tylko jakieś tandente w wykonaniu w porównaniu do PRETECa, którego podobno nawet USA ARMY używa ;) ciekawe tylko w jakich urządzeniach :-D
Ja tam wolę dużo różnych kart niż jedną wielkiej pojemności

Podziwiam Cie. Chyba mam walnieta sztuke skoro moje PQI 8GB 120x jest 3x wolniejsze od leciwego Kingstona 50x... sprawdz prosze jak szybko zrzuca Ci zdjecia z bufora na karte, o ile masz jakas inna kartem do porownania (np. Extreme 3 lub Kingstona Elite Pro).

KS
24-05-2008, 21:37
Ja w tym tygodniu dostanę PQI 4GB 120x to mogę ew. porównać ją z Pretec 133x i z Extreme III jeśli chodzi o zrzut z bufora w D200.

Na szczęście pamięci szybko tanieją :D

j_szczygiel
24-05-2008, 21:47
na forum ktos sprzedawal fuszere..? Niestety sprzedawca na moje pytanie o dziwnie niska predkosc zapisu postanowil konsekwentnie nie odpowiadac na PW :?

Jak porownacie Panowie, robin i opiekun, bardzo prosze o krotkie sprawozdanie.

fIlek
24-05-2008, 21:49
Dość regularnie odzyskuję dla klientów dane z kart pamięci. Trafiam regularnie na PQI i Preteca. Tylko raz zdarzył mi się Sandisk, a i to po nieostrożnym formatowaniu.

j_szczygiel
24-05-2008, 21:50
fIlek - nawet nie chce mowic ile razy moj aparat po wykonaniu kilku zdjec wysypywal sie z ta karta PQI :evil:

fIlek
24-05-2008, 21:54
fIlek - nawet nie chce mowic ile razy moj aparat po wykonaniu kilku zdjec wysypywal sie z ta karta PQI :evil:

Z mojego doświadczenia - kolejne serie (niby ten sam model) PQI różnią się wyraźnie oznakowaniem, numerem seryjnym, tylko pudełka są identyczne. Dla mnie wygląda to tak, że zależnie od dnia tygodnia PQI powstają w innej fabryce :@

fotone
24-05-2008, 21:57
Al Bundy miał jakieś problemy z Pretec'em i D300. Nie wiem dokładnie o co chodziło, chyba jakieś problemy przy zrzucie a nie w samym aparacie. Napisz do niego.

wigi
24-05-2008, 22:02
czy możesz napisać jaśniej i rozwinąć, co znaczy, że się "wysypywał"?
mam PQI 8GB i na razie nie mogę narzekać...

fIlek
24-05-2008, 22:15
Ja mogę napisać, na co skarżyli się klienci:

1. Robię zdjęcia, wszystko jest ok, potem chcę je zgrać z karty, a tam nic
2. Jak wyżej, tyle, że zamiast fotek jakieś robaczki
3. Robię zdjęcia, zgrywam, formatuję kartę, aparat pokazuje nadal, że jest pełna. Formatowanie w komputerze nie pomaga.
4. Robię zdjęcia, dam głowę, że się zapisały, a potem nie ma ich na karcie

To tak naprędce :mrgreen:

j_szczygiel
24-05-2008, 22:21
wigi - wlaczam aparat - error na powitanie ;) inny przypadek - wlaczam, robie kilka zdjec -> error, wiekszosc wykonanych wczesniej/w tym momencie zdjec zazwyczaj wsiaka... Po tego typu akcji aparat sie wiesza, jedynym sposobem zeby go wylaczyc jest wyjecie aku. Po wlozeniu aku i odpaleniu - dalej error :) Czasem pomaga (a czasem nic) wyjecie/wlozenie karty ponownie, chociaz wtedy wole juz zaaplikowac starego Kingstona 1gb - dla swietego spokoju. Problemy ze strony aparatu raczej moge wykluczyc - zadna inna karta nie serwowala mi takich atrakcji (wspomniany Kingston 1GB ElitePro 50x, UltraIV, ExtremeIII). Ostatecznie stwierdzilem ze za 95zl/8GB chyba nie powinienem oczekiwac cudow, deklarowanej predkosci i ze lepiej bylo kupic SanDisca albo Kingstona...

edit:
formatowanie rowniez jej nie pomaga, ale najbardziej mnie wkurza jej mulowatosc - zrzucenie bufora trwa wieki :|

fIlek - te karty zapewne nie sa produkcji PQI tylko sa przez nich brandowane. Dzieki temu w zaleznosci od partii ktora przyplywa do PL, moga pochodzic z roznych serii albo nawet fabryk.

fIlek
24-05-2008, 22:24
wigi - wlaczam aparat - error na powitanie ;) inny przypadek - wlaczam, robie kilka zdjec -> error, wiekszosc wykonanych wczesniej/w tym momencie zdjec zazwyczaj wsiaka... Po tego typu akcji aparat sie wiesza, jedynym sposobem zeby go wylaczyc jest wyjecie aku. Po wlozeniu aku i odpaleniu - dalej error :) Czasem pomaga (a czasem nic) wyjecie/wlozenie karty ponownie, chociaz wtedy wole juz zaaplikowac starego Kingstona 1gb - dla swietego spokoju. Problemy ze strony aparatu raczej moge wykluczyc - zadna inna karta nie serwowala mi takich atrakcji (wspomniany Kingston 1GB ElitePro 50x, UltraIV, ExtremeIII). Ostatecznie stwierdzilem ze za 95zl/8GB chyba nie powinienem oczekiwac cudow, deklarowanej predkosci i ze lepiej bylo kupic SanDisca albo Kingstona...

Jakubie, niestety obecny Kingston to nie to samo co kiedyś. Z obawą czekam na dzień, kiedy trafi do mnie pierwszy padnięty sandisk. Wtedy już zupełnie zgłupieję. No i faktycznie, piąty objaw do napisanej przeze mnie listy :)

wigi
24-05-2008, 22:56
j_szczygiel, fatalnie to u ciebie wygląda, reklamuj ją - następna powinna być dobra ;)

j_szczygiel
25-05-2008, 11:27
j_szczygiel, fatalnie to u ciebie wygląda, reklamuj ją - następna powinna być dobra ;)

tak tez uczynie ;) Ciekawe czy tym razem sprzedawca odpowie na moje PW...

D_chriss
25-05-2008, 18:19
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale wątek jest o PRETEC-u.
Wiec jesli ktos słyszał o jakichkolwiek problemach z tymi właśnie kartami to proszę o info.
Pozdrawiam

ezin
29-05-2008, 01:01
ja używam zarówno w D200 jak i D300 karty PRETECa 16Gb i nie mma z nimi żadnych problemów.

powerfactorx
29-05-2008, 13:37
pretec czy nie pretec ogólnie to D200 ma problemy z zapisem - kiedyś pojawił się tutaj taki wątek i nie ważne czy to była karta GoodRam czy wypasiony Lexar czy pretec. Generalnie pojawia się problem ze zdjęciami podczas robienia trybu seryjnego. Przyjrzyjcie się czasami czy też tego u Was nie ma :)?

pil74
29-05-2008, 13:57
Mam CF preteca x133 używanego co prawda nie w nikonie ale.....żadnych problemów z nią nigdy nie było. Nidy też nie obchodziłem się z nią przesadnie delikatnie. Zaliczyła mojej żonie wpadkę w mokry piasek nad bałtykiem i opalanie na kocu. I nic.

KS
29-05-2008, 14:06
pretec czy nie pretec ogólnie to D200 ma problemy z zapisem - kiedyś pojawił się tutaj taki wątek i nie ważne czy to była karta GoodRam czy wypasiony Lexar czy pretec. Generalnie pojawia się problem ze zdjęciami podczas robienia trybu seryjnego. Przyjrzyjcie się czasami czy też tego u Was nie ma :)?

Może jakaś podpowiedź? U mnie, jak walę kilka klatek, to trochę trwa zapis, w tym czasie raz chciałem wyłączyć aparat - nie dało rady, dopiero jak zobaczyłem, że jeszcze zapisuje, to grzecznie poczekałem (z pół minuty) i spokojnie się wyłączył. Nie wiem czy to problem, ale jak trzaskam czasami ile fabryka dała na RAW+JPEG, to uważam, że ma prawo to potem trochę dłużej zapisać... :)

fIlek
29-05-2008, 14:33

:shock:

Mam same sandiski exIII i nigdy mi się nie zdarzył jakikolwiek problem z zapisem/odczytem. A seryjnych używam bardzo często, zawsze nefy.

Mavok
29-05-2008, 17:03
Używam kart pretec i nie miałem nigdy żadnych problemów,zero błędów,szybki zapis,generalnie są super.

cypherdid
29-05-2008, 19:10
:shock:

Mam same sandiski exIII i nigdy mi się nie zdarzył jakikolwiek problem z zapisem/odczytem. A seryjnych używam bardzo często, zawsze nefy.

no dokładnie..
problemy pojawiają się jak się używa kart typu PQI bądź innych takich udawanych, lub tych kupionych po taniości na allegro..gdzie potężny procent to podróby..allegro omijać szerokim!

KS
30-05-2008, 13:33
OK, obiecany test.

Test: 10 klatek w trybie M w Cl. RAW+JPEG Basic. Czas mierzony od oderwania palca od spustu.
- PQI 120x 4GB - 32 sekundy,
- Pretec 133x 4GB - 33 sekundy,
- Extreme III 4GB - 22 sekundy.

Następna to tylko Extreme III... :)

wigi
30-05-2008, 22:41
Test: 10 klatek w trybie M w Cl. RAW+JPEG Basic. Czas mierzony od oderwania palca od spustu.
- PQI 120x 4GB - 32 sekundy,
- Pretec 133x 4GB - 33 sekundy,
- Extreme III 4GB - 22 sekundy.

ciekawy wynik, Pretec nie jest szybszy od PQI - dziwne,
czy Extreme III to już ten szybszy (30MB/s), czy starszy (20MB/s)?

KS
30-05-2008, 22:52
Starszy. Co do PQI i Preteca - to ja sekundą bym się nie przejmował, to może być bład w pomiarach.

Zastanawia mnie dlaczego Sandisk ma aż taką różnicę...

wigi
30-05-2008, 23:00
Starszy. Co do PQI i Preteca - to ja sekundą bym się nie przejmował, to może być bład w pomiarach.
no ale jednak teoretycznie Pretec powinien być szybszy...
ciekawe jak wypadłby w takim teście najnowszy Extreme III (30GB/s), może ktoś, kto go ma zrobi taki sam test dla niego?

JAP
02-06-2008, 00:19
ja tylko dodam, że przy minusowych temperaturach zdarzyło mi się, że z preteca zniknęły zdjęcia (piszą, że pracuje do 0 stopniC), z extremeIII nigdy mi się to nie zdarzyło, ale i tak poza mrozem mam słabość do metalowych preteców, które mnie nie zawodzą,
pozdr

gregoire7
03-06-2008, 11:24
to ja ponarzekam na Lexara, mam 2GB i po 2 latach średnio intensywnego używania regularnie jest problem-nie da się odczytać kilku/kilkunastu zdjęć, pliki są zapisane ale są uszkodzone, żadne naprawianie/odzyskiwanie nie działa

Synapse
11-06-2008, 07:46
Dyskusja o kartach CF więc może nie na temat ale wtrącę swoje 3 grosze - kupiłem 2 karty 2GB PQI x150 (Ale uwaga! SD!) i niby zachowywały sie poprawnie - w apr4acie działały jak należy (D80, D50), w Asusie 696 również - problem pojawił się kiedy usiłowałem je zrzucić do databanku - zdjęci aowszem były, ale miały poprzesuwane plany kolorystyczne - jak jakby ktoś rozbił fotkę na 3 plany barwne i je poprostu poprzesuwał względem siebi o 10-50% wymiarów pliku. Robiłem potem eksperymnety bo straciłem tam klkadziesiąt zdjęć i okazało siuę że nie znalazłem u siebie ani u znajomych karty która by się tak zachowywała - wszystkie zrzucały się porawnie na tym databanku z wyjątkiem kart PQI :( Co ciekawe zrzut z apratu przez USB był prawidłowy a ta sama karta wyjęta z aparatu i włożona do databanku rozwalała zdjęcia. Myślałem że to databank ale robił to tylko i wyłącznie na tych jednych kartach..