Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Góry dymią
Do wystawienia tego posta zainspirował mnie ostatni post Santiny. Przypomniało mi się o fotce którą strzeliłem tej wiosny w alpach. Taki HDR niestety robiony z ręki i to widać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.7mm.pl/jessus/poka-mgla.jpg)
:-) hah
dzięki za zwrócenie uwagi. Błąd już poprawiłem.
Szczelałem oczywiście szczelnym aparatem :mrgreen:
super bardzo mi sie podoba , jak uzyskales taki efekt ?
Góral by rzekł, że "smreki dymią" - świetna fotka.
Gratulacje :)
kronos28
23-05-2008, 19:34
... jak uzyskales taki efekt ?
przecież napisał - HDR
Sorry - wiecie, że jak schodzi na HDRy, to się w sposób magiczny zjawiam...
To nie jest HDR. Żeby była jasność - nie chcę komentować obrazka (IMHO przesadzony efekt), ale chcę podkreślić mocno: to nie jest HDR. Być może są ludzie, którzy dziwną obróbkę lub wynik działania jakichś szczególnych programów uważają za HDRy, ale to nie ma nic wspólnego z prawdą.
HDR to jest sposób zwiększenia dynamiki matrycy, a nie dość prawdę mowiąc nudny efekt skontrasowania chmur i oziębienie tonacji.
Komentujmy zdjęcie, jak i co się podoba, co ma a czego nie - zachęcam do tego, ale nie wprowadzajmy mętliku i zamieszania nazywając wszystko co dziwne HDRami. Nie każda dziwna obróbka to HDR, nawet jak zrobiona softem, którego autorzy twierdzą, że jest do produkcji HDRów.
Potem bowiem kolejne pokolenia patrzą na to, czytają że taka obróbka to HDR, wierzą w to, a nawet usiłują powtarzać, narażając się na kolejne zarzuty o taniość efektu... Nie róbmy im wody z mózgu. Tyle.
Skoro tak mówisz Bąbel to za pewne masz rację. Ja o samych HDRach ciągle się uczę. Ty jesteś dla mnie autorytetem.
To był jeden z moich pierwszych efektów "HDRo" podobnych, a pierwszy który jako tako wyszedł. Faktycznie użyłem do tego programu fotomatix , teraz też uważam że efekt jest znacznie przesadzony. Niestety NEFa nie mam, a przynajmniej nie jest łatwo osiągalny.
Choć samo zdjęcie dalej mi się podoba i być może tani efekt oziębionej tonacji i skontrastowania chmur (które w orginale wyglądały bardzo słabo - blado) nie jest może wysokich lotów ale jak widać podoba się. :-)
pozdrawiam i dzięki za krytykę, oraz słowa uznania od kolegów
Jessus, spróbuj zrobić HDRa bez Fotomatixa, a Twoja duma z efektów, będzie bez porównania większa.
ADAMie1 Ciągle próbuje :-) ostatnio i wychodzi całkiem ciekawie. Fotomatix też zły nie jest ale trzeba bardzo uważać żeby nie przesadzić.
To może jeszcze coś dodam też fotomatixowe bo z tego samego czasu moich pierwszych pseudo HDRowych prób.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.7mm.pl/jessus/mgly-w-dolinie.jpg)
Ci wychodzą jakoweś "kolorystyczne jaja" na obłokach i przez to zdjęcie po prostu traci na autentyczności, ale co mi tam.
pozdrawiam i dzięki za krytykę, oraz słowa uznania od kolegów
Zauważ, że krytyki było wyjątkowo mało (tylko wzmianka, że efekt przesadzony). :) Cała reszta była o tym, żeby nie nazywać HDRem czegoś, co na pewno nim nie jest - a to z takiego powodu, żeby inni nie pomyśleli, że to HDR. Czyli było o nomenklaturze, a nie o zdjęciu. Nawet na niego (na zdjęcie) najlżej nie napadłem. :) Niech mi to będzie zapamiętane (bo czasem napadam).
Sam jestem wielkim fanem HDRów, a gdy słyszę że ludzie mają tego dość i że takie to tandetne i w ogóle - wiem, że to dlatego, że nie widzieli po prostu HDRa (zwłaszcza dobrego), a tylko nieudane próby - których tu, na forum było już bez liku. Im kto zrobił gorsze, tym bardziej podkreślał, że to właśnie HDR. Twoje zdjęcie (choć przesadzone) wcale nie jest jeszcze najgorsze, a nawet ma pewien urok.
Ja tylko osłabiłbym ten efekt photo-śmoto na chmurach - ale skoro nie masz jak, to niechaj sobie zostanie.
Bombel źle mnie zrozumiałeś. Ja serio dziękuję za krytykę czyli za komentarz inny od standardowego (w stylu: ładne, fajne, podoba mi się...), wiem że mogłeś pojechać ostro :-) A twój punkt o nie nazywaniu HDRem tego czegoś i tego czegoś drugiego, rozumiem i zgadzam się. Będę się wystrzegał :oops:
Kasandra
23-05-2008, 22:26
wow, mi sie to z pierwszej strony bardzo podoba!!!