PDA

Zobacz pełną wersję : Balans bieli pre i lampy studyjne

maciora
22-05-2008, 10:21
nie wiem czy robię coś źle, czy coś nie tak z moją puszką - przy pracy z błyskowymi lampami zewnętrznymi ustawiam wb wg instrukcji i na wyświetlaczu kolory są ok, po przeniesieniu jednak do komputera biele mają niebieski zafarb, o co chodzi?

Jacek B.
22-05-2008, 10:27
czy aparat to D200? Ja mam podobnie z moim modelem i zostawiam gdzieś w cienieniach ten zafarb ale jest bardzo delikatny. Robię w RAW-ach więc oczywiście mogę się pozbyć tego zafarbu ale kosztem innych kolorów. Więc jak sie pozbędę zafarbu to skóra gdzieś ucieka więc wracam do zafarbu i jest ok. Wybieram lepsze zło. Jak ustawaim w Kelwinach bywa też że chcąc schłodzic temperaturę zabraknie skali i wtedy PRE daje spokojnie radę. Nie wiem jak to możliwe że na Kelwinach zdjecia są zbyt ciepłe a nie ma możliwości daleszj korekty a na PRE się udaje osiągnąc jeszcze niższą temperaturę.

maciora
22-05-2008, 10:33
no tak zapomniałem dodać że to d300

maciora
22-05-2008, 10:45
kelwinów jeszcze nie testowałem a z jpg te zafarby usuwam poziomami na osobnych kanałach w ps, ale chodzi o ta że czasami zleceniodawca typu agencja reklamy chce natychmiast po sesji zgrywa kartę(jpg bo nie mają nic do obróbki ) i dalej zajmuje się tym grafik który narzeka że kolory nie takie:) Tłumaczę to mu tym, że z rawów na drugi dzień bym mu powyciągał kolory, ale jak to z nimi bywa to wszystko na szybka i zaraz po sesji zdjęcia dla nich mam z głowy, więc szukam sposobu na dobre zdjęcia prosto z karty:)

Jacek B.
22-05-2008, 12:08
Nie wiem czy z D300 da się uzyskać dobre zdjecia prosto z karty. Obawiam się że zawsze będą jakieś niedociągnięcia i to nie tylko chodzi o D300. Ustawić coś "na oko" a jednocześnie dobrze, nie jest łatwo. Najlepsza byłaby biała karta, ale ona tak jak pisałeś ochładza kolory bardziej niż potrzeba więc późniejsza obróbka i tak będzie konieczna na kompie. W moim przypadku karta powoduje tez ze biel lekko w cieniach w niebieski ucieka ale inne kolory są idealne wtedy. Jesli ta agencja potrzebuje profesjonalnie wykonanych zdjęć to dziwi mnie że nie chcą sie bawić w rawy.

ezin
22-05-2008, 12:42
a WB auto? Mi jak narazie w D300 sprawuje się super - w sumie to testowane w plenerze, kościołach i na salach ale nigdy nie miałem problemów z dobrą bielą na np. sukience panny młodej.

Jacek B.
22-05-2008, 13:13
a WB auto? Mi jak narazie w D300 sprawuje się super - w sumie to testowane w plenerze, kościołach i na salach ale nigdy nie miałem problemów z dobrą bielą na np. sukience panny młodej.

Uzyskać biel na sukni to nie problem, przecież pisałem. Ale co z innymi kolorami w takiej sytuacji? Mówię o kiepskich warunkach oświetleniowych gdzie np króluje światło żarowe (ogólnie jest wszędzie żółto) i trzeba dodatkowo dopalać lampą. Jeśli masz takie z WB Auto i jesteś z niego zadowolony to wklej, chętnie zobczę.

Jacek_Z
22-05-2008, 13:17
nie wiem czy robię coś źle, ...
całkiem prawdopodobne. Na kursach które prowadziłem okazywało się, że użytkownicy wcale nie ustawiali WB PRE a tylko robili zdjęcie. Wciskasz długo przycisk WB, gdy zaczyna mrugac - robisz "zdjęcie". Po tym na wyświetlaczu musi ci mrugać napis good. Istotne jest by wzorzec był naprawdę biały lub szary - i tu może być pies pogrzebany.

a WB auto?
przy lampach studyjnych? Da to różne efekty przy każdym ze zdjęć. Lepiej ustawić jakąkolwiek sztywną wartość, bo potem w obróbce się przynajmniej jednakowo wszystkie poprawi.

kh29228
22-05-2008, 14:10
Istotne jest by wzorzec był naprawdę biały lub szary - i tu może być pies pogrzebany.

Czy jest jakaś istotna różnica między stosowaniem jako wzornika karty białej lub szarej?

Jachu
22-05-2008, 14:46
Czy jest jakaś istotna różnica między stosowaniem jako wzornika karty białej lub szarej?

Lepiej szara, bo biała nie zawsze jest taka biała (oczy nas "oszukują"). Musi być to typowa do Balansu Bieli, czyli nie 18% szarość. Np. http://www.whibal.com

Jachu
22-05-2008, 14:49
Uzyskać biel na sukni to nie problem, przecież pisałem. Ale co z innymi kolorami w takiej sytuacji? Mówię o kiepskich warunkach oświetleniowych gdzie np króluje światło żarowe (ogólnie jest wszędzie żółto) i trzeba dodatkowo dopalać lampą. Jeśli masz takie z WB Auto i jesteś z niego zadowolony to wklej, chętnie zobczę.

Jeśli fotografujesz z lampą, to pozostaje założyć filtr żelowy obniżający do temperatury światła żarowego (w zestawie z SB-800) i wtedy nawet robiąć zdjęcia z lampą ustawiamy balans bieli na żarowe. W takiej sytuacji i tło i główny motyw ma tą samą temperaturę.

Jacek B.
22-05-2008, 14:56
Można w jakimś polskim sklepie kupić szarą lub białą kartę?

Jacek B.
22-05-2008, 15:04
Jeśli fotografujesz z lampą, to pozostaje założyć filtr żelowy obniżający do temperatury światła żarowego (w zestawie z SB-800) i wtedy nawet robiąć zdjęcia z lampą ustawiamy balans bieli na żarowe. W takiej sytuacji i tło i główny motyw ma tą samą temperaturę.

Zgadza sie, testowałem to już na ostatnim weselu z tym że ustawiłem WB w Kelwinach na 3300 i było ok. Ale co gdy np problem z niebieskim zafarbem na sukni pojawia się w plenerze w słoneczny dzień? Robiłem zdjecia w plenerze w cieniu. Dopalałem lampą i powstawał zafarb w cieniach na białej sukni. Robiłem w RAWach i po dopracowaniu sukni, skóra mi nie pasowała. Jak ocieplałem suknię i likwidowałem zafarb niebieski to skóra zbyt zółto-zielona sie robiła. Pewnie gdybym po wywołaniu tego zdjecia z zafarbem posiadział w PS to bym zafarb tez zlikwidiwał, ale czy o to chodzi żeby mimo że sie robi w RAWach siedzeić jeszcze później w PS?

maciora
22-05-2008, 15:06
całkiem prawdopodobne. Na kursach które prowadziłem okazywało się, że użytkownicy wcale nie ustawiali WB PRE a tylko robili zdjęcie. Wciskasz długo przycisk WB, gdy zaczyna mrugac - robisz "zdjęcie". Po tym na wyświetlaczu musi ci mrugać napis good. Istotne jest by wzorzec był naprawdę biały lub szary - i tu może być pies pogrzebany.

nie tu nie jest pogrzebany, potrafię balans ustawić:) good mi mruga

Jachu
22-05-2008, 15:45
Zgadza sie, testowałem to już na ostatnim weselu z tym że ustawiłem WB w Kelwinach na 3300 i było ok. Ale co gdy np problem z niebieskim zafarbem na sukni pojawia się w plenerze w słoneczny dzień? Robiłem zdjecia w plenerze w cieniu. Dopalałem lampą i powstawał zafarb w cieniach na białej sukni. Robiłem w RAWach i po dopracowaniu sukni, skóra mi nie pasowała. Jak ocieplałem suknię i likwidowałem zafarb niebieski to skóra zbyt zółto-zielona sie robiła. Pewnie gdybym po wywołaniu tego zdjecia z zafarbem posiadział w PS to bym zafarb tez zlikwidiwał, ale czy o to chodzi żeby mimo że sie robi w RAWach siedzeić jeszcze później w PS?

Niestety w zestawie takich filtrów nie ma :( Można kupić i to nie drogo ale nie u nas http://www.amazon.com/Nikon-Filter-Balancing-SB-80DX-Flashes/dp/B00092K2IO/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1211463692&sr=8-1 Były raz na Allegro ale strasznie drogie ok 200 zł. Czytałem na forum że samemu można zrobić tylko trzeba znaleźć odpowiednią folie.

Jacek_Z
22-05-2008, 15:48
nie. niedoświetlona biel to tez szarość.

Lepiej szara, bo biała nie zawsze jest taka biała (oczy nas "oszukują"). Musi być to typowa do Balansu Bieli, czyli nie 18% szarość. Np. http://www.whibal.com
myslisz, że szara jest zawsze taka szara? Niestety tez nie. Nie zauważysz minimalnego wpadania takiej szarości w np niebieski.

Jeśli fotografujesz z lampą, to pozostaje założyć filtr żelowy obniżający do temperatury światła żarowego (w zestawie z SB-800) i wtedy nawet robiąc zdjęcia z lampą ustawiamy balans bieli na żarowe.
nie załozysz filtra żelowego z sb800 na lampę studyjną. Nie o tym jest wątek (przeczytaj temat).

nie tu nie jest pogrzebany, potrafię balans ustawić:) good mi mruga
no to masz zły wzorzec bieli/szarości.

maciora
22-05-2008, 16:28
ok , wzorzec, czyli to co mierzę przy ustawieniu pre ?
dodam że wcześniej było odwrotnie i wyświetlacz przekłamywał w yellow a foty były ok i nie wiem w którym momencie to się zmieniło że wyświetlacz jest ok a zdjęcia na monitorze w niebieski

Zbigniew
22-05-2008, 16:39
Niestety w zestawie takich filtrów nie ma :( Można kupić i to nie drogo ale nie u nas http://www.amazon.com/Nikon-Filter-Balancing-SB-80DX-Flashes/dp/B00092K2IO/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1211463692&sr=8-1 Były raz na Allegro ale strasznie drogie ok 200 zł. Czytałem na forum że samemu można zrobić tylko trzeba znaleźć odpowiednią folie.

Można mieć też tanio filtry, które pozwalają nie tylko na obniżanie temp. barwowej błysku do światła żarowego, ale też dopasowanie mniej więcej do różnych innych temperatur :)

maciora
22-05-2008, 16:52
Można mieć też tanio filtry, które pozwalają nie tylko na obniżanie temp. barwowej błysku do światła żarowego, ale też dopasowanie mniej więcej do różnych innych temperatur :)

ok zwróć uwagę, że rozmowa jest o lampach studyjnych a ni słyszałem o filtrach które założę na softbox o wymiarach prawie dwóch metrów kwadratowych

Zbigniew
22-05-2008, 16:58
OK, ja miałem na myśli lampy błyskowe.

A odnośnie dużych filtrów to np. folie Lee Filters (http://www.leefilters.com/) sprzedawane przez Rays Foto (http://www.raysfoto.pl/). Sprzedają je następująco:

Role - w zależności od rodzaju 762 x 122 cm; 610 x 152 cm
Arkusz S - 53x122 cm
Arkusz HS - 53x60 cm

Arkusze HS trzymają na miejscu natomiast arkusze S oraz role ściągają na zamówienie.

Piszę tak o tym dokładnie, bo mailowałem ostatnio z panią z Raysfoto.

maciora
22-05-2008, 17:04
w takim razie przepraszam bardzo, człowiek uczy się całe życie zainteresuję się tym

Jacek_Z
22-05-2008, 19:24
sorry, ale to ma sens przy mieszaniu świateł. Jeśli założysz folie na lampę, zrobisz WB PRE ze złym wzorcem to dalej będziesz miał nieodpowiednią biel. To nie jest wyjście z tej sytuacji.

Nie zwracaj uwagi na kolor pokazujący się na wyświetlaczu LCD body, bo to nie jest żaden wyznacznik tego co będzie w pliku.

ok , wzorzec, czyli to co mierzę przy ustawieniu pre ?

Tak. Co do tej pory miałeś za wzorzec?

Waldy
22-05-2008, 20:35
W tytule postu o ile dobrze rozumiem było o ustawieniu WB w studio.
Najlepszy efekt uzyskuję ustawiając PRE poprzez sfotografowanie powierzchni softboksa, oczywiście przy odpowiednio domkniętej przysłonie. Różne białe i szare karty tak naprawdę nie są idealne, no może poza bardzo drogimi superprofi, ale na te zawsze szkoda było mi pieniędzy, skoro mogłem mieć dobry pomiar za darmo.

Pozdrawiam

Jacek B.
22-05-2008, 20:52
Najlepszy efekt uzyskuję ustawiając PRE poprzez sfotografowanie powierzchni softboksa, oczywiście przy odpowiednio domkniętej przysłonie.

Co znaczy "odpowiednio"? Ja nie zwracałem nigdy na to uwagi.

Jacek_Z
22-05-2008, 20:55
Co znaczy "odpowiednio"? Ja nie zwracałem nigdy na to uwagi.
Trzeba zrobic pomiar powierzchni softboxu i w dodatku najlepiej jeszcze trochę niedoświetlić. Wychodzą niezłe przysłonki.

maciora
22-05-2008, 23:25
Pomiar zazwyczaj robię na folii banerowej która jak sobie teraz pomyślałem odbija światło i to może nieć znaczenie. Smieszne jest to że grafik z agencji podczas jednej z sesji swoim d40x przy na ustawieniach fabrycznych do błysku otrzymał właściwe kolorki :). Jutro pomierzę softboksy bez folii bo o jej nie mam i o jej istnieniu się dowiedziałem

maciora
28-05-2008, 20:07
sprzętu kupa, a fotograf dupa...:) zresetowałem aparat do ustawień fabrycznych i pomiar mam poprawny :) Przepraszam za sianie fermentu i bicie piany jakoby d300 nie był taki nikon

Zbigniew
28-05-2008, 23:52
No i się wyjaśniło :) Pozdrowienia :D