Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Thumbs down Balans bieli pre i lampy studyjne

nie wiem czy robię coś źle, czy coś nie tak z moją puszką - przy pracy z błyskowymi lampami zewnętrznymi ustawiam wb wg instrukcji i na wyświetlaczu kolory są ok, po przeniesieniu jednak do komputera biele mają niebieski zafarb, o co chodzi?

Domyślnie Odp: Balans bieli pre i lampy studyjne

czy aparat to D200? Ja mam podobnie z moim modelem i zostawiam gdzieś w cienieniach ten zafarb ale jest bardzo delikatny. Robię w RAW-ach więc oczywiście mogę się pozbyć tego zafarbu ale kosztem innych kolorów. Więc jak sie pozbędę zafarbu to skóra gdzieś ucieka więc wracam do zafarbu i jest ok. Wybieram lepsze zło. Jak ustawaim w Kelwinach bywa też że chcąc schłodzic temperaturę zabraknie skali i wtedy PRE daje spokojnie radę. Nie wiem jak to możliwe że na Kelwinach zdjecia są zbyt ciepłe a nie ma możliwości daleszj korekty a na PRE się udaje osiągnąc jeszcze niższą temperaturę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 22-05-2008 o 10:34
    NIKON...

no tak zapomniałem dodać że to d300

kelwinów jeszcze nie testowałem a z jpg te zafarby usuwam poziomami na osobnych kanałach w ps, ale chodzi o ta że czasami zleceniodawca typu agencja reklamy chce natychmiast po sesji zgrywa kartę(jpg bo nie mają nic do obróbki ) i dalej zajmuje się tym grafik który narzeka że kolory nie takie Tłumaczę to mu tym, że z rawów na drugi dzień bym mu powyciągał kolory, ale jak to z nimi bywa to wszystko na szybka i zaraz po sesji zdjęcia dla nich mam z głowy, więc szukam sposobu na dobre zdjęcia prosto z karty

Nie wiem czy z D300 da się uzyskać dobre zdjecia prosto z karty. Obawiam się że zawsze będą jakieś niedociągnięcia i to nie tylko chodzi o D300. Ustawić coś "na oko" a jednocześnie dobrze, nie jest łatwo. Najlepsza byłaby biała karta, ale ona tak jak pisałeś ochładza kolory bardziej niż potrzeba więc późniejsza obróbka i tak będzie konieczna na kompie. W moim przypadku karta powoduje tez ze biel lekko w cieniach w niebieski ucieka ale inne kolory są idealne wtedy. Jesli ta agencja potrzebuje profesjonalnie wykonanych zdjęć to dziwi mnie że nie chcą sie bawić w rawy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 22-05-2008 o 13:45
    NIKON...

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

a WB auto? Mi jak narazie w D300 sprawuje się super - w sumie to testowane w plenerze, kościołach i na salach ale nigdy nie miałem problemów z dobrą bielą na np. sukience panny młodej.
    frrruuu.!

Uprawnienia umieszczania postów