Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Thumbs down Balans bieli pre i lampy studyjne

nie wiem czy robię coś źle, czy coś nie tak z moją puszką - przy pracy z błyskowymi lampami zewnętrznymi ustawiam wb wg instrukcji i na wyświetlaczu kolory są ok, po przeniesieniu jednak do komputera biele mają niebieski zafarb, o co chodzi?

Domyślnie Odp: Balans bieli pre i lampy studyjne

czy aparat to D200? Ja mam podobnie z moim modelem i zostawiam gdzieś w cienieniach ten zafarb ale jest bardzo delikatny. Robię w RAW-ach więc oczywiście mogę się pozbyć tego zafarbu ale kosztem innych kolorów. Więc jak sie pozbędę zafarbu to skóra gdzieś ucieka więc wracam do zafarbu i jest ok. Wybieram lepsze zło. Jak ustawaim w Kelwinach bywa też że chcąc schłodzic temperaturę zabraknie skali i wtedy PRE daje spokojnie radę. Nie wiem jak to możliwe że na Kelwinach zdjecia są zbyt ciepłe a nie ma możliwości daleszj korekty a na PRE się udaje osiągnąc jeszcze niższą temperaturę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 22-05-2008 o 10:34
    NIKON...

no tak zapomniałem dodać że to d300

kelwinów jeszcze nie testowałem a z jpg te zafarby usuwam poziomami na osobnych kanałach w ps, ale chodzi o ta że czasami zleceniodawca typu agencja reklamy chce natychmiast po sesji zgrywa kartę(jpg bo nie mają nic do obróbki ) i dalej zajmuje się tym grafik który narzeka że kolory nie takie Tłumaczę to mu tym, że z rawów na drugi dzień bym mu powyciągał kolory, ale jak to z nimi bywa to wszystko na szybka i zaraz po sesji zdjęcia dla nich mam z głowy, więc szukam sposobu na dobre zdjęcia prosto z karty

Nie wiem czy z D300 da się uzyskać dobre zdjecia prosto z karty. Obawiam się że zawsze będą jakieś niedociągnięcia i to nie tylko chodzi o D300. Ustawić coś "na oko" a jednocześnie dobrze, nie jest łatwo. Najlepsza byłaby biała karta, ale ona tak jak pisałeś ochładza kolory bardziej niż potrzeba więc późniejsza obróbka i tak będzie konieczna na kompie. W moim przypadku karta powoduje tez ze biel lekko w cieniach w niebieski ucieka ale inne kolory są idealne wtedy. Jesli ta agencja potrzebuje profesjonalnie wykonanych zdjęć to dziwi mnie że nie chcą sie bawić w rawy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 22-05-2008 o 13:45
    NIKON...

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

a WB auto? Mi jak narazie w D300 sprawuje się super - w sumie to testowane w plenerze, kościołach i na salach ale nigdy nie miałem problemów z dobrą bielą na np. sukience panny młodej.
    frrruuu.!

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    a WB auto? Mi jak narazie w D300 sprawuje się super - w sumie to testowane w plenerze, kościołach i na salach ale nigdy nie miałem problemów z dobrą bielą na np. sukience panny młodej.
    Uzyskać biel na sukni to nie problem, przecież pisałem. Ale co z innymi kolorami w takiej sytuacji? Mówię o kiepskich warunkach oświetleniowych gdzie np króluje światło żarowe (ogólnie jest wszędzie żółto) i trzeba dodatkowo dopalać lampą. Jeśli masz takie z WB Auto i jesteś z niego zadowolony to wklej, chętnie zobczę.
    NIKON...

Cytat Zamieszczone przez maciora Zobacz posta
    nie wiem czy robię coś źle, ...
    całkiem prawdopodobne. Na kursach które prowadziłem okazywało się, że użytkownicy wcale nie ustawiali WB PRE a tylko robili zdjęcie. Wciskasz długo przycisk WB, gdy zaczyna mrugac - robisz "zdjęcie". Po tym na wyświetlaczu musi ci mrugać napis good. Istotne jest by wzorzec był naprawdę biały lub szary - i tu może być pies pogrzebany.

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    a WB auto?
    przy lampach studyjnych? Da to różne efekty przy każdym ze zdjęć. Lepiej ustawić jakąkolwiek sztywną wartość, bo potem w obróbce się przynajmniej jednakowo wszystkie poprawi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Istotne jest by wzorzec był naprawdę biały lub szary - i tu może być pies pogrzebany.
    Czy jest jakaś istotna różnica między stosowaniem jako wzornika karty białej lub szarej?
    Mamiya + Sony

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Czy jest jakaś istotna różnica między stosowaniem jako wzornika karty białej lub szarej?
    Lepiej szara, bo biała nie zawsze jest taka biała (oczy nas "oszukują"). Musi być to typowa do Balansu Bieli, czyli nie 18% szarość. Np. http://www.whibal.com
    Oczywiście Nikon

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów