Zobacz pełną wersję : problem z macro
dada_nikon
20-05-2008, 09:33
Witam. Jestem nowy na forum, a także nowy pod względem używania mojego Nikona D40. Mianowicie do kiedy nie nie zmieniałem w ustawieniach zdjęcia w trybie makro wychodziły świetnie. Teraz jak coś poprzestawiałem każde zdjęcie wychodzi rozmazane, i aparat zachowuje się tak jak by nie mógł załapać ostrości. Aha, no i jeszcze nurtuje mnie kwestia, taka czy zdjęcia makro mozna wykonać tylko przy przekręceniu zoom'a ? Obiektyw to jakiś tam podstawowy. W tytule ma jakiś "Kit" Pozdrawiam Dawid. Ps. z lustrzankami jeszcze nie miałem do czynienia więc proszę sie nie śmiać. :)
Przede wszystkim pokaż fotkę. Poza tym pamiętaj, że każdy obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia, której nie można przekroczyć. Poza tym kit nie najlepiej nadaje się do zdjęć typu makro. No i powiedz co za ta obiektyw i aparat. Zajrzyj też tutaj aby rozszerzyć swoją wiedzę: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=75
mpwt dobrze prawi :) dla 18-55 minimalna odległość ostrzenia to ok 30cm jeśli dobrze pamiętam, z bliższa ostrej foty nie zrobisz. A kit o zakresie ogniskowych 18-55 mm. niestety nie nadaje się do zdjęć makro... Włączenie tego trybu nie da Ci możliwości robienia "makro od 1cm", tak jak w hybrydach i kompaktach. W lustrzankach odległość ostrzenia zależy od obiektywu. Poza tym polecam Ci zapoznać się dobrze z instrukcją aparatu a także poczytać trochę na temat podstawowych zagadnień fotografii, inaczej bez końca będziesz zadawał takie pytania...
A czy nie przelaczyles moze w aparacie trybu AF na manualny (lub na samym obiektywie?)
taipei101
20-05-2008, 19:12
Teraz jak coś poprzestawiałem
Obiektyw to jakiś tam podstawowy
W tytule ma jakiś "Kit"
A ja bym proponował najpierw poczytać instrukcje,
Ps. z lustrzankami jeszcze nie miałem do czynienia więc proszę sie nie śmiać.
Nikt się nie śmieje, zadawanie pytań bardziej precyzyjnie spowoduje że więcej osób odpowie na zadane pytanie.
dokladnie jak mowil kolega wyzej, z tego co mi sie wydaje d40 nie ma 'opcji/trybu makro', wyglada na to ze przelaczasz focus z af na mf
..z tego co mi sie wydaje d40 nie ma 'opcji/trybu makro' ...
żadna lustrzanka (body) nie ma trybu makro. Najwyżej obiektywy mogą ją mieć.
Jacku, jak nie ma, skoro kolega dada_nikon napisal, ze:
Mianowicie do kiedy nie nie zmieniałem w ustawieniach zdjęcia w trybie makro wychodziły świetnie.
;)
TeamHANS
20-05-2008, 23:00
żadna lustrzanka (body) nie ma trybu makro. Najwyżej obiektywy mogą ją mieć. Jak to nie ma? Jest program Close Up (MAKRO). Instrukcja str. 20 - 4 pozycja
mnie chodzi oczywiście o odległość fotografowania. Programy tematyczne to inna inszość. Obawiam się, że dada podchodzi zbyt blisko obiektu i dlatego ma rozmycie. No chyba, że po prostu czasami ma za ciemno i za długie czasy. Zdjęcia wtedy są nie tyle nieostre, co poruszone.
mnie chodzi oczywiście o odległość fotografowania
jasne, dlatego dalem na koncu ";)"
nie wiem czemu, ale tak przeczytalem pierwszego posta w tym temacie i jedna mysl przebiegla mi przez glowe, mianowicie:
Nastawy jakiestam, costam poprzestawialem, obiektyw jakistam. Nic wiec dziwnego, ze zdjecia sa "jakiestam" bo i fotograf z calym szacunkiem jest "jakistam". Podstawy teoretyczne Szanowny Kolego sie klaniaja, czytac i pstrykac, to jest droga do celu. A nie pstrykac bez sensu i biadolic ze nie dziala, ze efekty do bani, albo ze los okrutny podeslal mi chochlika i "jakostam" nie wychodzi.
dada_nikon
21-05-2008, 12:09
A czy nie przelaczyles moze w aparacie trybu A na manualny (lub na samym obiektywie?)
Witam ponownie. Nie wiem czy coś zmieniłem ale jest już ok. A na obiektywie mam tryb AF. A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?
A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?
?? :confused:
taipei101
21-05-2008, 12:17
A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?
Chyba ktoś sobie żarty z forum robi.
A jeżeli nie to jak napisałem wcześniej przeczytaj instrukcję, to taka książeczka dołączona do aparatu.
dada_nikon pokaż zdjęcie makro, co Ci tam wychodzi, bo tak w nieskończoność będziemy pisać.
Jaki masz tam obiektyw ?? Czy to nie jest AF-S 18-55 mm DX ??
Jeśli chodzi o robienie zdjęć w trybie tematycznym makro da się tak samo jak i w manualnym, z tym że tak jak koledzy mówią, zbyt blisko podchodzisz i niestety nie wiem co byś robił to nic nie wyjdzie, nie zapomnij o lampie błyskowej i czasie ekspozycji, zły dobór i kaszana wyjdzie.
Zrobiłem na manualnym ( oczywiście szkiełko tez na manualnym jest ustawione) i wyszło ok, ale zbyt bliskie podejście i nic sie nie zrobi, obraz zamazany.
Zastanawia mnie ten Twój zoom, pierwsze słyszę.
Napisz co za obiektyw masz :)
dada_nikon
21-05-2008, 17:35
Chyba ktoś sobie żarty z forum robi.
A jeżeli nie to jak napisałem wcześniej przeczytaj instrukcję, to taka książeczka dołączona do aparatu.
A jeżeli tak, to powiem Ci że aparat został kupiony w Norwegii ;]
A jeżeli tak, to powiem Ci że aparat został kupiony w Norwegii ;]
To sobie ściągnij i przeczytaj http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprint/D40_noprint.pdf
Poza tym oznaczenia na obiektywie są takie same w Polsce jak Norwegii. :twisted:
taipei101
21-05-2008, 20:17
Instrukcję w języku Polskim możesz uzyskać w NIKON POLSKA.
"Usługa wymiany wydrukowanych instrukcji obsługi" i polecam to zrobić, na wiele pytań będziesz mógł sam znaleźć odpowiedz i do tego zwykle szybiciej.
link do wymiany (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=22116&p_created=1185547952&p_sid=EPDJCi4j&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MyZwX3Byb2RzPTE5LDM4MiZwX2NhdHM9NjUwJnB fcHY9Mi4zODImcF9jdj0xLjY1MCZwX3BhZ2U9MSZwX3NlYXJja F90ZXh0PWluc3RydWtjamE*&p_li=&p_topview=1)