PDA

Zobacz pełną wersję : problem z macro

dada_nikon
20-05-2008, 09:33
Witam. Jestem nowy na forum, a także nowy pod względem używania mojego Nikona D40. Mianowicie do kiedy nie nie zmieniałem w ustawieniach zdjęcia w trybie makro wychodziły świetnie. Teraz jak coś poprzestawiałem każde zdjęcie wychodzi rozmazane, i aparat zachowuje się tak jak by nie mógł załapać ostrości. Aha, no i jeszcze nurtuje mnie kwestia, taka czy zdjęcia makro mozna wykonać tylko przy przekręceniu zoom'a ? Obiektyw to jakiś tam podstawowy. W tytule ma jakiś "Kit" Pozdrawiam Dawid. Ps. z lustrzankami jeszcze nie miałem do czynienia więc proszę sie nie śmiać. :)

mpwt
20-05-2008, 09:46
Przede wszystkim pokaż fotkę. Poza tym pamiętaj, że każdy obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia, której nie można przekroczyć. Poza tym kit nie najlepiej nadaje się do zdjęć typu makro. No i powiedz co za ta obiektyw i aparat. Zajrzyj też tutaj aby rozszerzyć swoją wiedzę: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=75

krootki
20-05-2008, 16:59
mpwt dobrze prawi :) dla 18-55 minimalna odległość ostrzenia to ok 30cm jeśli dobrze pamiętam, z bliższa ostrej foty nie zrobisz. A kit o zakresie ogniskowych 18-55 mm. niestety nie nadaje się do zdjęć makro... Włączenie tego trybu nie da Ci możliwości robienia "makro od 1cm", tak jak w hybrydach i kompaktach. W lustrzankach odległość ostrzenia zależy od obiektywu. Poza tym polecam Ci zapoznać się dobrze z instrukcją aparatu a także poczytać trochę na temat podstawowych zagadnień fotografii, inaczej bez końca będziesz zadawał takie pytania...

jamirq
20-05-2008, 18:32
A czy nie przelaczyles moze w aparacie trybu AF na manualny (lub na samym obiektywie?)

taipei101
20-05-2008, 19:12
Teraz jak coś poprzestawiałem

Obiektyw to jakiś tam podstawowy

W tytule ma jakiś "Kit"

A ja bym proponował najpierw poczytać instrukcje,

Ps. z lustrzankami jeszcze nie miałem do czynienia więc proszę sie nie śmiać.

Nikt się nie śmieje, zadawanie pytań bardziej precyzyjnie spowoduje że więcej osób odpowie na zadane pytanie.

dusker
20-05-2008, 19:19
dokladnie jak mowil kolega wyzej, z tego co mi sie wydaje d40 nie ma 'opcji/trybu makro', wyglada na to ze przelaczasz focus z af na mf

Jacek_Z
20-05-2008, 19:57
..z tego co mi sie wydaje d40 nie ma 'opcji/trybu makro' ...
żadna lustrzanka (body) nie ma trybu makro. Najwyżej obiektywy mogą ją mieć.

swider
20-05-2008, 22:44
Jacku, jak nie ma, skoro kolega dada_nikon napisal, ze:

Mianowicie do kiedy nie nie zmieniałem w ustawieniach zdjęcia w trybie makro wychodziły świetnie.
;)

TeamHANS
20-05-2008, 23:00
żadna lustrzanka (body) nie ma trybu makro. Najwyżej obiektywy mogą ją mieć. Jak to nie ma? Jest program Close Up (MAKRO). Instrukcja str. 20 - 4 pozycja

Jacek_Z
20-05-2008, 23:00
mnie chodzi oczywiście o odległość fotografowania. Programy tematyczne to inna inszość. Obawiam się, że dada podchodzi zbyt blisko obiektu i dlatego ma rozmycie. No chyba, że po prostu czasami ma za ciemno i za długie czasy. Zdjęcia wtedy są nie tyle nieostre, co poruszone.

swider
20-05-2008, 23:28
mnie chodzi oczywiście o odległość fotografowania
jasne, dlatego dalem na koncu ";)"

carl00s
21-05-2008, 09:52
nie wiem czemu, ale tak przeczytalem pierwszego posta w tym temacie i jedna mysl przebiegla mi przez glowe, mianowicie:

Nastawy jakiestam, costam poprzestawialem, obiektyw jakistam. Nic wiec dziwnego, ze zdjecia sa "jakiestam" bo i fotograf z calym szacunkiem jest "jakistam". Podstawy teoretyczne Szanowny Kolego sie klaniaja, czytac i pstrykac, to jest droga do celu. A nie pstrykac bez sensu i biadolic ze nie dziala, ze efekty do bani, albo ze los okrutny podeslal mi chochlika i "jakostam" nie wychodzi.

dada_nikon
21-05-2008, 12:09
A czy nie przelaczyles moze w aparacie trybu A na manualny (lub na samym obiektywie?)

Witam ponownie. Nie wiem czy coś zmieniłem ale jest już ok. A na obiektywie mam tryb AF. A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?

mpwt
21-05-2008, 12:12
A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?

?? :confused:

taipei101
21-05-2008, 12:17
A możecie mi powiedzieć dlaczego mogę zrobić zdjęcie w makro tylko przy włączonym zoomie ?

Chyba ktoś sobie żarty z forum robi.
A jeżeli nie to jak napisałem wcześniej przeczytaj instrukcję, to taka książeczka dołączona do aparatu.

Optik
21-05-2008, 17:01
dada_nikon pokaż zdjęcie makro, co Ci tam wychodzi, bo tak w nieskończoność będziemy pisać.
Jaki masz tam obiektyw ?? Czy to nie jest AF-S 18-55 mm DX ??
Jeśli chodzi o robienie zdjęć w trybie tematycznym makro da się tak samo jak i w manualnym, z tym że tak jak koledzy mówią, zbyt blisko podchodzisz i niestety nie wiem co byś robił to nic nie wyjdzie, nie zapomnij o lampie błyskowej i czasie ekspozycji, zły dobór i kaszana wyjdzie.
Zrobiłem na manualnym ( oczywiście szkiełko tez na manualnym jest ustawione) i wyszło ok, ale zbyt bliskie podejście i nic sie nie zrobi, obraz zamazany.
Zastanawia mnie ten Twój zoom, pierwsze słyszę.
Napisz co za obiektyw masz :)

dada_nikon
21-05-2008, 17:35
Chyba ktoś sobie żarty z forum robi.
A jeżeli nie to jak napisałem wcześniej przeczytaj instrukcję, to taka książeczka dołączona do aparatu.

A jeżeli tak, to powiem Ci że aparat został kupiony w Norwegii ;]

mpwt
21-05-2008, 18:06
A jeżeli tak, to powiem Ci że aparat został kupiony w Norwegii ;]

To sobie ściągnij i przeczytaj http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprint/D40_noprint.pdf
Poza tym oznaczenia na obiektywie są takie same w Polsce jak Norwegii. :twisted:

taipei101
21-05-2008, 20:17
Instrukcję w języku Polskim możesz uzyskać w NIKON POLSKA.
"Usługa wymiany wydrukowanych instrukcji obsługi" i polecam to zrobić, na wiele pytań będziesz mógł sam znaleźć odpowiedz i do tego zwykle szybiciej.

link do wymiany (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=22116&p_created=1185547952&p_sid=EPDJCi4j&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MyZwX3Byb2RzPTE5LDM4MiZwX2NhdHM9NjUwJnB fcHY9Mi4zODImcF9jdj0xLjY1MCZwX3BhZ2U9MSZwX3NlYXJja F90ZXh0PWluc3RydWtjamE*&p_li=&p_topview=1)