PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza komunia...fotograficzna

lechupe
19-05-2008, 09:58
Byłem w sobotę w Gdansku na Komunii bratanicy, i muszę stwierdzić, ze takiego "meksyku" nie widziałem chyba jak żyję.
Na około 30 dzieciaków, przypadało ca 100 fotografujących, okupujących kazde wolne miejsce przed ołtarzem i gdzie tylko mozna było sie wcisnąc.

Podczas Mszy panowała walka o najlepsze ujęcie, w której strony nie przebierały ani w środkach (przepychanki, łokcie...) ani w słowach (kłótnie i przekleństwa...)

Wynajęty fotograf robił co mógł, zasłaniając własnym ciałem (stał w odległości 10 cm od klecznika) możliwośc zrobienia zdjecia innym.

Ponizej najbardziej cywilizowana grupa, zajmujaca podest dla scholi.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img129.imageshack.us/img129/5066/dsc0314f1nf8.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img212.imageshack.us/img212/282/dsc0314f2qd9.jpg)

jacek.gold
19-05-2008, 10:09
noooo
musiało być gorąco

monster666
19-05-2008, 10:24
hehe, dobre:)
Ten w zielonym to chyba właśnie miał zamiar gdzieś zadzwonić:)

Piotr_
19-05-2008, 10:46
Masakra :evil:

Tydzień temu też byłem na komunii. Organizacja była dużo lepsza. Ołtarz odgrodzony z dostępem tylko dla wynajętego fotografa i kamerzysty. Ksiądz na początku dał chwilę na obfotografowanie wejścia dzieci do kościoła a potem poprosił o wyłączenie i schowanie komórek i aparatów. I bardzo dobrze bo dzieciaków było ponad 90 więc chętnych do pstrykania ze dwa razy tyle.

JK
19-05-2008, 10:48
Lechupe, a Ty w której grupie byłeś? :wink: :D

lechupe
19-05-2008, 11:24
Lechupe, a Ty w której grupie byłeś? :wink: :D

No, czekałem na te pytanie :-D
W zaszdzie wszystkie zdjecia, które podaruję bratanicy i rodzicom zrobiłem po wyjsciu z kościoła.

filozzof
19-05-2008, 17:44
też wczoraj byłem na komunii - fotograf jeden kamerzysta jeden (i bardzo dobrze) ale gdy po ceremonii padło stwierdzenie teraz czas dla fotoamatorów wszyscy się rzucili - ja niczego nie świadomy (bo stałem przed) zapiłem swoją pięćdziesiątkę, lampę, poczym wszedłem do kościoła i przeczyłem szok ludź na ludziu i ludziem poganiał :D - przejść się nie dało a światło było takie ładne.....mam dwa proste strzały z kościoła i trochę skołatanych nerwów że takie fajne ujęcia się zmarnowały :/... choć i tak najlepsi są „zawodowcy ” z telefonami komórkowymi :D
pozdrawiam

szymony
19-05-2008, 18:51
Co roku, to samo, od lat już niepamiętnych.

Macumba
19-05-2008, 21:22
Aż się popłakałem ze śmiechu, oj musiał być tam faktycznie niezły Meksyk. Ale skoro ksiądz nie potrafi sobie zorganizować uroczystości, to później możemy oglądać takie właśnie szopki.

arturjb
19-05-2008, 22:19
rada jest prosta; nie masz kursu z kurii - won z aparatem z kościoła; wkońcu na coś by się te świstki przydały ;)

Archibald
19-05-2008, 22:56
rada jest prosta; nie masz kursu z kurii - won z aparatem z kościoła; wkońcu na coś by się te świstki przydały ;)

Popieram w całej rozciągłości :-)

RomanZWrocławia
20-05-2008, 17:16
ale burdel
co za chamstwo.
Porządek w kościele PROFESJONALNA firma załatwia sobie na etapie prezentowania swojej oferty na spotkaniu organizacyjnym. Jeśli dopuścili do takiej rozpierduchy w kościele to są DO DUPY.
Zagadkową postacią jest też tu ksiądz, którego jedno słowo mogło przywrócić GODNOŚĆ i SENS tej ceremonii.
Wspominam proboszczy wywalających z kościoła za zbyt głośny oddech, lub mrugnięcie okiem....
Kolegom z branży podpowiadam zgrać te zdjęcia i zrobić duże odbitki na spotkania z rodzicami dzieci komunijnych w przyszłym roku
W sam raz na twierdzenia z rodzaju : "..... łeee fotki to ja se sam trzasnę z komórki"
WSTYD WSTYD WSTYD

jacwar
20-05-2008, 17:52
Jednym słowem Proboszcz do dup.... i po co to truć że fotograf w liturgii to ciało obce itp.

asmo71
20-05-2008, 18:01
panowie, ale komunia to jest raz w życiu

a u mojego syna w poprzednim przedszkolu takie sceny były na każdym przedstawieniu z okazji Dnia Matki, Ojca, Szwagra etc., znaczy co najmniej kilka razy w roku i tak co roku

co wiąże się ślicznie z wątkiem o liczbie dziennej pstryków w Polsce

harb
20-05-2008, 19:29
No, czekałem na te pytanie :-D
W zaszdzie wszystkie zdjecia, które podaruję bratanicy i rodzicom zrobiłem po wyjsciu z kościoła.

rzeczywiscie cyrk - ostatnio kiedy całkowicie amatorsko robiłem komunię był porządek , z ramienia zdajsie rodziców w uzgodnieniu z proboszczem nie dopuszczano fotoamatorów bliżej dzieci
całą imprezę obsługiwało dwóch wynajętych fotografów

ps. szkoda że się nie odezwałeś wcześniej moglibyśmy wypić jakąś kawę

pozdrawiam :-D

koofel
20-05-2008, 19:50
Każdy chce mieć pamiątkę:-D

mpwt
20-05-2008, 21:06

Chciałem właśnie to napisać :)
Tylko już słyszę lament co niektórych... ;)

szymony
20-05-2008, 22:01
Chciałem właśnie to napisać :)
Tylko już słyszę lament co niektórych... ;)
Jaki lament. Jeden sezon była by pustka. Później kuriia odnotowała by niezły utarg za "kursa", a następnie kółeczko by się zamknęło.

lechupe
21-05-2008, 08:37
ps. szkoda że się nie odezwałeś wcześniej moglibyśmy wypić jakąś kawę

pozdrawiam :-D

przyjedz do Wałcza - bedzie nie tylko kawa ;-)