PDA

Zobacz pełną wersję : problem z ostroscia w d40!

bows108
18-05-2008, 14:59
Czesc . Dzisiaj pojawil sie u mnie problem, ktory nigdy wczesniej nie wystepowall w moim aparacie . W ustaleniach manualnych ( wszystkich ) trace ostrosc . Kwestia ta nie wystepuje w programach tematycznych . Aparat mam od kilku tygodni i nie spotkalem sie jeszcze z czyms takim . AF dzial normalnie i optycznie niby wszystko dziala , ale zdjecie wychodzi z totalnie rozbita ostroscia . Probowalem roznych czasow migawki, przeslon itd i nic sie nie zmienia .Czy mozliwe ze siadlo cos z elektroniki, gdyz ten problem zauwazylem dopiero wczoraj i nie wyglada to raczej na bledne ustawienia w opcjach . Jesli i macie jaies sugestie bede wdzieczy za podpowiedz co sie dzieje , pozdrawiam !

autograf
18-05-2008, 15:16
Najpierw wklej przykladowe zdjecie.

bows108
18-05-2008, 15:50
Akurat w tej chwili nie moge , lecz na zdjeciach robionych w manualu wystepuje totalne rozmycie ostrosci , jak bym machal aparatem na lewo i prawo , a jak skupiam sie na fotografowaniu szczegolow tez ostrosc sie nie trzma . jest taka rozchwiana, rozmyta . dziwi mnie to bo do tej pory wszystko gralo , na kazdym ustawieniu manaulnym. nie dziala jakies sprzezenie obiektywu z body czy jak ? Nie wiem czy fotka bedzie tutaj uzyteczna .

autograf
18-05-2008, 15:57
Mysle ze bedzie.
Mysle ze za dlugie czasy ustawiasz.

Spróbuj dac manual, 1.60sek, f.3,5 (nie wiem jaki masz obiektyw) i zrob zdjecie na dworze. Powinno byc dobrze.

elOGRODO
18-05-2008, 16:15
Sprawdz ustawienia czasów migawi bo przy 1/2 s. niestet kazde zdjecie bedzie tak wygladac, przy tej ogniskowej czyli 38mm musisz miec minimum 1/60 s.

bows108
18-05-2008, 16:18
Kurna, wkleilem zdjecie ale tak nieudolnie , ze sam nie wiem czy je ostatecznie wkleilem - wiec skasowalem ten post z odnosnikiem ....grr wrrr

bows108
18-05-2008, 16:21
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img134.imageshack.us/my.php?image=dsc0396xh0.jpg)

jurekb
18-05-2008, 16:40
Ta nieostrość spowodowana jest poruszeniem przecież ta fotka jest robiona na czasie 1/2 sekundy. Postaw aparat na statywie i użyj pilota.

autograf
18-05-2008, 16:54
Jesli Cie to pocieszy to ty jesteś dupa;) i aparat masz sprawny.
Zdjecie jest robione w trybie auto. Przyslona f.5, w pomieszczeniu jest ciemno wiec aparat dobral czas 1/2s zeby dobrze naswietlic matryce.
Wiec zdjecie wyszlo rozmazane.

Statyw nie pomoze, bo fotografujemy modelke - wiec i ona musiala by sie zamrozic na jakies pół sekundy.

Moja rada: zapomnij o trybie auto czyli zielonym.
Sprobuj powtorzyc to zdjecie w trybie S i ustaw 1/60sek. Zobaczysz jaki bedzie efekt - ostre jak zyleta i bardzo niedoswietlone czytaj prawie czarne lub calkowice czarne.
Pozniej zacznij fotografowac w trybie A, w wizjerze bedziesz wtedy widzial jakie czasy Ci bedzie dobieral korpus. Jesli ponizej 1/60sek to zapomnij o nierozmazanym zdjeciu.

W takich przypadku sa dwa wyjscia: uzyj lapmy wbudowanej (lub zewnetrzej i palnik w sufit), opcja nr 2 kup jasne szklo, np 50mm 1.8.
Acha, i zmien sobie ISO z automatycznego na nieautoatyczne. Balans bieli zreszta tez.

Pozdrawiam i powodzenia zycze!

bows108
18-05-2008, 17:16
No dzieki chlopaki ! Ale nie na kazdym programie manualnym moge ustawiac odpowiednie ( interesujace mnie ) parametry - albo migawka, albo przyslona , albo kompensacja , albo wszystko naraz na M (tak ? ) . W programie P nie moge ustawic czasu , tylko wyskakuja jakies dziwne dla mnie wartosci np 1.6". W trybie S ustawiam wartosc np na 60 ( to jest ta 1/60 ? ) , ale foty jak wspopmnial kolega - czarne ! Co ja zrobilem, ze przez trzy tygodnie nie mialem tego problemu a teraz mam ? Heh , oj ja durny , no ale moze z tego wyjde, choc juz kilka razy studiowalem instrukcje i jakos nie moge dojsc do ladu . O definiowanych trybach wole zapomniec bo zawsze brakuje tego czy innego elementu, albo za ciemno, albo za jasno...ale takich rozyc to jeszcze nie mialem ...Pozdro !

autograf
18-05-2008, 17:27
Nic nie robiles zle, tylko sprzyjalo Ci swiatlo.

Tryb Auto - pelna automatyka
Tryb P - pelna automatyka czasu i przyslony (reczne iso, ekspozycja etc)
Tryb S - automatyczna przyslona, reczny czas
Tryb A - automatyczny czas, reczna przyslona (mój ulubiony)
Tryb M - pełen harcore

Jak bedziesz pracowal w trybie A i po zmierzeniu swiatla wyjdzie Ci gluzej niz 1/60, np 1/50 lub 1/40 to albo:
a) Mozesz zdjac 0,3 lub 0,7 EV, bedziesz mial delikatnie niedoswietlone ale ostre bo Ci aparat ustawi dluzszy czas
b) Mozesz podniesc iso np do 400, 640

A w ogolę to do jasnej cholery zacznij od instrukcji, pozniej literatury, forum etc.
To sa podstawy podstaw! To oczywista oczywistosc!

EDIT:
opcja ostatatnia: możesz go wypie**** przez okno ;)

bows108
18-05-2008, 17:28
Dzisiaj mam Komunie siostrzenicy i pod kosciolem - hehe - stalem dwie godziny zmieniajac wszelkie dostepne parametry . Juz mnie palce rozbolaly od kolejnych wersji manualnych ustawien i nadal byla lipa i do tej pory mam to samo - czyli jak to wszystko zgrac .

bows108
18-05-2008, 17:32
Autograf - no wlasnie instrukcje meczylem dzisiaj w nocy - ale chyba sie wtym pobunbilem :) Al edzieki wszystkim za pomoc - pewnie metoda prob i bledow dojdzie do zatysfakcjonujacych wynikow - Pozdro :)

kacperek
18-05-2008, 17:44
Autograf - no wlasnie instrukcje meczylem dzisiaj w nocy - ale chyba sie wtym pobunbilem :) Al edzieki wszystkim za pomoc - pewnie metoda prob i bledow dojdzie do zatysfakcjonujacych wynikow - Pozdro :)

Mam propozycje kup książkę o fotografii.

autograf
18-05-2008, 17:48
Mam propozycje kup książkę o fotografii.

Albo u Jacka_Z na linkowni poszukaj wiedzy ewentualnie u Alfa

jurekb
18-05-2008, 18:02
No dzieki chlopaki ! Ale nie na kazdym programie manualnym moge ustawiac odpowiednie ( interesujace mnie ) parametry - albo migawka, albo przyslona , albo kompensacja , albo wszystko naraz na M (tak ? ) . W programie P nie moge ustawic czasu , tylko wyskakuja jakies dziwne dla mnie wartosci np 1.6". W trybie S ustawiam wartosc np na 60 ( to jest ta 1/60 ? ) , ale foty jak wspopmnial kolega - czarne ! Co ja zrobilem, ze przez trzy tygodnie nie mialem tego problemu a teraz mam ? Heh , oj ja durny , no ale moze z tego wyjde, choc juz kilka razy studiowalem instrukcje i jakos nie moge dojsc do ladu . O definiowanych trybach wole zapomniec bo zawsze brakuje tego czy innego elementu, albo za ciemno, albo za jasno...ale takich rozyc to jeszcze nie mialem ...Pozdro !

1. Albo jaja sobie robisz.
2. Albo trolujesz.
3. Albo rzeczywiście masz małą wiedzę z zakresu zależności pomiędzy przysłoną a czasem naświetlania (i w to chciałbym wierzyć). Wobec tego przeczytaj dokładnie instrukcję aparatu i sięgnij jednocześnie po literaturę z zakresu fotografii, szczególnie rozdziały z zakresu czasu naświetlania i przysłony. Manualnie nie da się ustawić czasów takich jakie się chce aby współgrały z przysłoną jaką się chce. To wszystko podlega pewnym regułom.

bows108
18-05-2008, 18:47
Nikon d40 to moja pierwsza lustrzanka- mam ja od 3 tygodni . Instrukcje przeczytalem i nadal z niej korzystam. Przez te trzy tygodnie "bawilem sie " z roznymi ustawieniami , poznajac jak rozne wartosci ksztaltuja efekt koncowy . Bywalo roznie , ale nie coz tam sobie poprzestawialem , ze nagle zaczalem miec (od wczoraj) problemy z owa ostroscia . Przyznaje , ze jestem ignorantem , a wiedze nabywam malymi kroczkami ... Pozdro :)

mpwt
18-05-2008, 19:17
Ja tylko tak pozwolę sobie zrobić małe porównanie. Wyobraź sobie, że instrukcja obsługi aparatu to tak jak instrukcja obsługi samochodu. Czy instrukcja obsługi samochodu wystarczy Ci aby umieć poruszać się po drogach? Nie. Ja już jesteś "ignorantem" to małymi kroczkami można wejść na stronę fotopolis.pl a tam:

http://fotopolis.pl/index.php?n=6751
http://fotopolis.pl/index.php?n=5388
http://fotopolis.pl/index.php?n=6993

itd...

jurekb
18-05-2008, 19:23
1. Ustaw program P

2. Jeśli przy P jest symbol *, to pokręć kółkiem aby zniknął. Jak zrozumiesz potem, na co wpływa czas a na co przysłona będziesz mógł eksperymentować. Ale pomimo symbolu * przy P, aparat powinien naświetlać prawidłowo, aczkolwiek możesz mieć poruszone zdjęcia.

3. Program A jet to program z preselekcją przysłony tzn. możesz ustawić odpowiednią przysłonę a aparat (dokładniej oprogramowanie aparatu) dobierze sam czas naświetlania. Z tym, że jeśli ustawisz zbyt mały otwór przysłony (im mniejszy otwór przysłony tym większa jej wartość) aparat może tak wydłużyć czas naświetlania że nie będziesz mógł prawidłowo naświetlić (czytaj, bez poruszenia) fotografowanej sceny.

4. Program S jest to program z preselekcją czasu tzn. możesz ustawić odpowiedni czas a aparat dobierze odpowiednią przysłonę. Ale jeśli czas będzie zbyt krótki to fotografowana scena będzie zbyt ciemna bo zabraknie Ci światła w obiektywie (czytaj, odpowiedniego otworu przysłony).

5. Program M jest to program gdzie możesz wszystko (czas i przysłonę) ustawić tak jak chcesz. Ale jeśli nie zapoznasz się z podstawowymi zagadnieniami wymienionymi powyżej to daj sobie z nim spokój.

Kup sobie podręcznik fotografii dla początkujących jednak przedtem i potem przestudiuj dokładnie instrukcję.

pil74
18-05-2008, 19:35
Możesz bawić się ustawieniami do usranej śmierci i dalej będziesz w d.... Bez podstaw teoretycznych będziesz dalej knocił jak knocisz. Z Twoich postów wynika że barak Ci kompletnie wiedzy o fotografii. Kup sobie książkę o podstawach fotografii, a nie wylewaj żali na forum. Możesz też sprzedać te lustro i kupić sobie jakiś ładniutki kompakcik, którego wystarczy wycelować w odpowiednią stronę i będzie za Ciebie robił fotki.

bows108
18-05-2008, 20:06
pil - ja tylko pytam bardziej doswiadczonych kolegow . Ktos moze podzielic sie ta wiedza , lub tez nie , jesli bledy laika , sa dla niego "żalami" :) . Teoria i preaktyka musza isc w parze - to zrozumiale . A tak z innej beczki , jak Ty robisz stabilne zdjecie , skoros taki nerwowy ?;)

kacperek
18-05-2008, 20:08
A tak z ciekawości jakie ISO ustawiłeś w aparacie?

piotr_74
18-05-2008, 20:36
Jak jesteś początkującym proponuje ustawić:
- Auto ISO naprawdę działa dobrze w D40
i tam maksymalne wartości to ISO 800 jest całkowicie do przyjęcia w D40 i czas 1/60. I teraz jeżeli aparat stwierdzi że jest za mało światła to podbije ci Iso tak aby przy czasie 1/60 zdjęcie było poprawanie naświetlone.
Tryb manual M i tu już inwencja twórcza. Ogólnie rzecz biorąc dużo światła mała dziura (większa wartość przesłony około F7-8 lub więcej) mało światła duża dziura (jak najniższa wartość przesłony) a jak już to opanujesz i zaczniesz się posługiwać tym swobodnie to zaczniesz sobie kombinować z głębią ostrości. Aha i jak ustawiasz czasy lub przesłonę to naciśnij lekko spust ustaw ostrość i patrz przez wizjer na drabinkę naświetlenia i wtedy kombinuj z czasem i przesłoną tak aby "kreseczka" była na środku lub +-1 (to na początek).
Uffff prościej już chyba nie można, a jak coś źle to niech bardziej doświadczeni koledzy mnie poprawią

bows108
18-05-2008, 20:59
kacperek - najczesciej ustawiam iso 200 ( jak do tej pory ) . No wlasnie zgadzam sie ze wszystkim co koledzy powyzej napisali . Tak rowniez rzecze instrukcja ( kolega mpwt - ma racje a propos wiedzy plynacej jedynie z instrukcji a nie z doswiadczenia - literartura tez wazna sprawa - i dzieki za linki !) ,tylko nie moglem tego jakos osiagnac/pogodzic z tym co uzyskuje zmieniajac wartosci w aparacie . Bedzie lepiej ! Pozdro :)

mpwt
18-05-2008, 21:19
kolega mpwt - ma racje a propos wiedzy plynacej jedynie z instrukcji a nie z doswiadczenia

Nie do końca mnie zrozumiałeś :(
Oprócz instrukcji obsługi auta musisz jeszcze przeczytać co najmniej kodeks ruchu drogowe...

who
19-05-2008, 08:48
bows108 ja proponuję żebyś zakupił sobie książkę o podstawach, np. polecaną na forum (przeze mnie też ;) ) "Ekspozycja bez tajemnic" pomoże ci to zrozumieć podstawy prawidłowego naświetlania w różnych warunkach, po dokładnym przestudiowaniu poczytaj potem forum, pooglądaj galerię i na pewno ci się rozjaśni :)

carl00s
19-05-2008, 14:29
Ze zdjecia przykladowego z drugiej strony odczytac mozna wszystkie dane o nastawach aparatu:

Czas: 1/2 sek.
Przeslona: 5 (na 4.5 mozliwe - sic!)
Lampa: 29
Ogniskowa 38
Ostrosc - 1.
ISO - 400

I niby ok, ale po co pol sekundy czas naswietlania dla iso 400 i blysku lampy? przeciez tutaj spokojnie 1/30 wyrabia sie z palcem w wiadomym otworze ciala.
Kolego - proponuje zastanowic sie nad lustrowaniem w trybie manualnym, lustrowaniem wogole, albo nad zakupem/zdobyciem/cokolwiek* troche wiedzy.
*niepotrzebne skreslic.
I popieram przedmowcow - nie lenic sie, ie pstrykac bez ladu i skladu a pozniej biadolic, tylko RTFM! (a jak nie wiesz co to oznacza, to masz jeszcze google).
Ja rozumiem ze lenistwo jest rekojmia zdrowia, ale na Allaha - nie az do tego stopnia chyba...

//p.s.

Moim skromnym zdaniem, prawidlowe nastawy MANUALNE dla tego przykladowego zdjecia:

1/60 sek.
F-okolice 5
ISO 200.
lampa w trybie ttl sama sie dobierze wiec wyjsc musi. End of story.

bows108
19-05-2008, 19:16
No te zdjecie co wkleilem jest z calej serii setki rozmytych zdjec , robionych w roznych trybach . W sumie bylo to zdjecie wybrane " pierwsze z brzegu " a sam moment pstrykania calkiem przypadkowy i nie kreowany swiadomie . Po prostu strzelalem jak glupi cokolwiek probujac uchwycic co robie zle . Mnie dziwilo , ze w trypie P kiedy to aparat sam dobiera czas otwarcia migawki oraz wartosc przyslony , ustawia te wartosci takiego rzedu , ze wychodzi to co widac . Co do ksiazek to zamowilem juz sobie odpowiednie pozycje dla wzmocnienia merytorycznego , takze wlasnie " ekspozycje..." . Dzieki za porady . Jak kiedys wygram World Press Foto to wspomne o Waszych nickach i tym Forum ;)

autograf
19-05-2008, 19:28
Mnie dziwilo , ze w trypie P kiedy to aparat sam dobiera czas otwarcia migawki oraz wartosc przyslony , ustawia te wartosci takiego rzedu , ze wychodzi to co widac .

Zobacz jeszcze czy w wizjerze miga Ci piorun. Jeśli tak to głos z nieba podpowiada abyś lampę podniósł.

Dzieki za porady . Jak kiedys wygram World Press Foto to wspomne o Waszych nickach i tym Forum ;)

Najpierw będziesz musiał mnie pokonać :-D:mrgreen:

manio
20-05-2008, 01:23
No te zdjecie co wkleilem jest z calej serii setki rozmytych zdjec , robionych w roznych trybach . W sumie bylo to zdjecie wybrane " pierwsze z brzegu " a sam moment pstrykania calkiem przypadkowy i nie kreowany swiadomie . Po prostu strzelalem jak glupi cokolwiek probujac uchwycic co robie zle . Mnie dziwilo , ze w trypie P kiedy to aparat sam dobiera czas otwarcia migawki oraz wartosc przyslony , ustawia te wartosci takiego rzedu , ze wychodzi to co widac . Co do ksiazek to zamowilem juz sobie odpowiednie pozycje dla wzmocnienia merytorycznego , takze wlasnie " ekspozycje..." . Dzieki za porady . Jak kiedys wygram World Press Foto to wspomne o Waszych nickach i tym Forum ;)

A moze zacznij od trybu Auto (zielony) - zdjecia wyjda przywoicie ostre, lampa otworzy sie sama i iso ustawi sie samo. Poobserwujesz parametry zdjec robionych na auto, w jakich sytuacjach otwiera sie lampa, jak zmienia sie iso i dlaczego, jak zmienia sie czas i przyslona gdy jest ciemno a jak gdy jest jasno a pozniej to i moze press foto.

Jakos mi to wszystko zalatuje zartem (ten watek), wszyscy sie rzucili do doradzania a autor siedzi i sie smieje.

W ustaleniach manualnych ( wszystkich ) trace ostrosc . Kwestia ta nie wystepuje w programach tematycznych .

to po co na tym etapie brac sie za manualne...

pil74
20-05-2008, 08:21
Jejku temat w dalszym ciągu jest wałkowany??!!
Przecież nie ma tu o czym dyskutować. Koleś musi kupić jakiś elementarz o fotografii i liznąć chociaż podstaw teoretycznych. Bez tego zwyczajnie się nie da.

bows108
25-05-2008, 17:58
Przepraszam, ze znowu zameczam :) . Okazalo sie , ze ustawienie wysokiego iso ( 1600 lub h1 ) powoduje ustanie problemu z ostroscia w trybie P , kiedy aparat domaga sie uzycia lampy ( bez niej czas migawki to 1/2 ) . Bez lampy , ale przy wysokim iso aparat ustawia 1/60 lub krocej . No i w sumie chyba po klopocie, tylko te ziarno ;) , Pozdro .

autograf
26-05-2008, 00:35
Przepraszam, ze znowu zameczam :) . Okazalo sie , ze ustawienie wysokiego iso ( 1600 lub h1 ) powoduje ustanie problemu z ostroscia w trybie P , kiedy aparat domaga sie uzycia lampy ( bez niej czas migawki to 1/2 ) . Bez lampy , ale przy wysokim iso aparat ustawia 1/60 lub krocej . No i w sumie chyba po klopocie, tylko te ziarno ;) , Pozdro .

No dobra, wytlumacze Ci to lopatologicznie.
Wieksze ISO = wiekszy szum, a czemu = bo matryca jest bardziej czula.
A czemu jest ostro? Bo potrzebuje mniej swiatla do naswietlenia matrycy (ktora jest bardziej czula), dlatego migawka daje Ci czasu od 1/60 w gore.

I takie to dylematy. Czy walic na wysokich iso - najprostsze i najtansze i najbardziej do d*** rozwiazanie?
Czy zakupic duza dziure ewentualnie dobra lampe zewnetrzna i smigac na ISO100/200?

Dylemat rozwiaz sobie sam.