Zobacz pełną wersję : Sigma 50 1.4 HSM EX
Mial juz ktos w lapkach?
Interesowaloby mnie porownanie z Nikkorem 50mm 1.4.
A jest juz w sklepach?
Dopytywalem sie o ta sigme i powiedziano mi, ze pierwsze dostawy w Europie beda w sierpniu. Cena 3750 koron czyli jakies 1350 zl.
Niedzwiedz
18-05-2008, 08:45
super ostrze zeba na ta sigme :)
pioter m
18-05-2008, 11:12
Zagladajcie na ebaya. Tam bedzie nahwczesniej.
Ja jeszcze nie widzialem.
Ponoc ma byc pod koniec czerwca za 499$.
http://www.adorama.com/SG5014DNKAF.html
No to u nas będzie za 1500 :( To będzie musiało być naprawdę super szkło albo niech się wypchają.
Niedzwiedz
22-05-2008, 22:45
no 50 1,4 nikora ciezko bedzie zdetronizowac ale hsm jak bedzie szybszy to czemu nie :)
no 50 1,4 nikora ciezko bedzie zdetronizowac ale hsm jak bedzie szybszy to czemu nie :)
A ja mam nadzieję (chociaż coraz mniejsze :(), że Nikon ruszy du..ę w sprawie stałek.
cypherdid
23-05-2008, 08:21
A ja mam nadzieję (chociaż coraz mniejsze :(), że Nikon ruszy du..ę w sprawie stałek.
tiaa...jasne...a świstak siedzi ;P
ja całą optykę oparłem na stałkach już jakiś czas temu...nie będę czekał aż łaskawie Nikon ruszy tyłek żeby podsilnikować np. 50 1.4 czy 85 1.4 (moje 2 ulubione szkła)
Niedzwiedz
23-05-2008, 10:07
no przydalo by sie troche stalek z AFSem :) glownie 85 35 i 50 1,4 afs :) cos gdzies slyszy sie ze beda zobaczymy
no przydalo by sie troche stalek z AFSem :) glownie 85 35 i 50 1,4 afs :) cos gdzies slyszy sie ze beda zobaczymyEhhh... Tak, tak... 30, 50, 85 i 135 -- 1.4, AFS i Nano-Crystal. A ja jeszcze raz chetnie bym kupil 70-200... Tym razem z VR II i N. ;)
no przydalo by sie troche stalek z AFSem :) glownie 85 35 i 50 1,4 afs :) cos gdzies slyszy sie ze beda zobaczymy
Ehhh... Tak, tak... 30, 50, 85 i 135 -- 1.4, AFS i Nano-Crystal. A ja jeszcze raz chetnie bym kupil 70-200... Tym razem z VR II i N. ;)
Panowie, to kiedy ten skok na bank planujecie? Bo bym się przyłączył, ja aż tyle nie potrzebuję, a mogę stać na czatach albo cos... :D
Panowie, to kiedy ten skok na bank planujecie? Bo bym się przyłączył, ja aż tyle nie potrzebuję, a mogę stać na czatach albo cos... :DKazdy chce tylko na czatach stac. :[
Kazdy chce tylko na czatach stac. :[
Ja się piszę na zakładnika :D
tu gadu gadu, a porównania nie ma :p
Kurcze wcześniej nie zwróciłem uwagi. Masa 520g i średnica filtra 77mm. Kawał szkła. To wychodzi jak Canon 50mm f1,2 chociaż ten ma tylko 72mm. Miałem nadzieję, że nie będzie większy od 30 1,4 :( No chyba, że jakość będzie powalająca.
KrzysztofS
29-05-2008, 21:26
teraz tylko patrzeć jak NIKON wypusci AF-S 50mm, chyba by sie tak nie zgapili aby SIGMA ich wyprzedzila, mysle ze konkurencja pozytywnie wplynie na cene, znaczy negatywnie... hmm znaczy ze bedzie nizsza :P
jest jeszcze ta SIGMA 30mm (http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3300&navigator=6) ale nie wiem ile kostet
teraz tylko patrzeć jak NIKON wypusci AF-S 50mm, chyba by sie tak nie zgapili aby SIGMA ich wyprzedzila, mysle ze konkurencja pozytywnie wplynie na cene, znaczy negatywnie... hmm znaczy ze bedzie nizsza :P
jest jeszcze ta SIGMA 30mm (http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all_details.asp?id=3300&navigator=6) ale nie wiem ile kostet
Wolałbym 85 1.4 AF-S :twisted:
Niedzwiedz
29-05-2008, 22:03
nikon nie wypusci stalki 50 1,4 AFS w odpowiedzi na sigme tak jak nie dal nic w odpowiedzi na 30 1,m4 HSM
nic to nikor 50 1,4 jest naprawde rewlacyjny na d3 , nie wiem co smazy sigma z tym 50 EX ale jak wysmaza cos lespzego niz nikor bede w szoku :)
sluchjacie panowie... uzywam 50/1,4 Nikkorka oczywiscie na dxie w d300 i wg mnie jest to bardzo szybkie szklo. Pelny zakres przelatuje prawie jak kit ... biorac jeszcze pod uwage ze jest to szkielko raczej portretowe nie trzeba go chyba bardziej przyspieszac.. sprawdzalem na d3 chodzi jeszcze szybciej - szok.
Jesli ktos ma DX-a to bardzooooooooooooooo polecam oslonke p.sloneczna od jupitera 135mm ... rewelacyjnie pasuje nie winietuje i idelanie ucina kąt wpadania swiatla. Wielkie mozliwosci pracy pod swiatlo.. nie bezposrednie ale z nachylenia.. Odpusccie sobie ta sigme :D nikkor to nikkor. fakt ze na 1,4 moglby byc lepszy.. ale nie mozna miec wszystkiego.
Pozdrawiam
Zbigniew
29-05-2008, 23:17
No właśnie, słaby jest w okolicach, które by nas na cropie mogły najbardziej interesować. Ja tej Sigmy nie odpuszczałbym, nawet kupiłbym sobie, gdyby dobrze śmigała i cenowo zbliżyła się do używanych Nikkorków ;)
ja niestety jestem na nią skazana bo stałam się nieświadomą posiadaczką D40x nie zdając sobie do końca sprawy z konsekwencji mojej decyzji które odkryłam jakiś miesiąc po zakupie.... więc jak się pojawi to na pewno podzielę się wrażeniami z pierwszych zdjęć bo czekam na nią z niecierpliwością :-)
sprzedaj go szybko i kup lepiej d50 :D albo uzywane d200 i do tego nikkorka 1,8 :D
wracajac do tematu - podobno 1,4 bez silnika wypada bardzo blado na pelnym otworze. czy ktos to potwierdzi.?
ciekawe ile sztuk tego sigmowego 50 będzie trzeba przymierzyć, żeby wybrać takie w którym AF będzie działał tak jak chcemy ;) :mrgreen:
wlasiukk
30-05-2008, 08:45
AF Ci zestroją za friko w serwisie, trzeba uważać tylko na mydełko, żeby się nie poślizgnąć ;)
Niedzwiedz
30-05-2008, 08:49
Vooda niestety zmartwie cie 50 1,4 nikor nie jest szybki jest raczej sredni , jego canonowski odpowiednik (poniekad tez wolny) ma krotszy obrot pierscienia przez co ozornie ejst szybciej, znam szkla ktore w mig ustawiaja ostroac np 17-35 AFS , lub w canonie 85 1,8 to sa blyskawice
co do jakosci optycznej jezeli uwazasz ze 50 1,4 jst slabe na 1,4 pokaz mi cos leszego sknstrulowanego na plena klatka na 1,4 :) nie tworzmy mitow nikor 50 1,4 jest bardzo wybornym szklem , w pelni uzywalnym na 1,4 (jego canonowski odpowiednik dopieo od 1,6) z pieknym bokhejem itp.
sigma 50 1,4 musi naprawde zrobic dobre szkl zeby zdeklasowac nikora , wersji sigmny 30 1,4 EX udalo sie w stosunku do nikora 35 f2 moze wersji 50 uda sie zdeklasowac 50 1,4 :)
wersji sigmny 30 1,4 EX udalo sie w stosunku do nikora 35 f2
Nie, nie udało się. Można to powiedzieć nawet nie dotykając tych szkieł. Jedno jest wyraźnie do DX. Tu nie ma co porównywać, bo różne jest przeznaczenie tych szkieł.
(...) sigma 50 1,4 musi naprawde zrobic dobre szkl zeby zdeklasowac nikora , wersji Sigmy 30 1,4 EX udalo sie w stosunku do nikora 35 f2 moze wersji 50 uda sie zdeklasowac 50 1,4 :)
Witam,
no nie chciałbym wznawiać neverending story, ale teza o deklasowaniu Nikkora 35/2 przez SIGME 30/1.4 to raczej teza w katergorii mitu greckiego, udacznie wciąż podsycanego, wręcz samosprawdzającego się :)
Nikkor jest pod pełną klatkę i daje obrazek (ostrość) lepszy niż SIGMA - SIGMA jest sporo jaśniejsza, to fakt - ale porządną ostrość to ma tylko w centrum kadru, im bliżej brzegu - niestety bardzo się pogarsza. Znacznie bardziej niż w Nikkorze.
Od szkła do DXa można byłoby oczekiwać więcej.
W gruncie rzeczy szkła są porównywalne, jeśli komuś nie potrzebna aż tak bardzo ta jasność, to uważam, że Nikkor ma przewagę...
zaś o deklasowaniu go przez SIGMĘ mowy być nawet nie może.
Żaden test tego nie potwierdza - tylko "obiegowy pogląd", jak to, że szpinak ma bardzo dużo żelaza, mniej więcej. Wszyscy to wiedzą, choć to nieprawda.
Biorąc pod uwagę powyższe, nie napalałbym się na zbytnie deklasowanie w kategorii 50/1.4.
Dolary przeciw orzechom! (dużo nie ryzykuję biorąc pod uwagę ostatnie relacje dolar-orzech! :lol: ).
To tyle, co chciałem powiedzieć o wojnie w Wietnamie.
Art
Zbigniew
30-05-2008, 09:31
Oczywiście, oczywiście. Bardzo obiegowy to pogląd i niczym nie udowodniony. Wątek na tym forum, gdzie jest 700 postów dotyczących tych szkieł, jest niczym przy sile argumentów, które przedstawiłeś :)
Pozdrowienia.
No ciekaw jestem co ta Sigma pokaże???
Oczywiście, oczywiście. Bardzo obiegowy to pogląd i niczym nie udowodniony. Wątek na tym forum, gdzie jest 700 postów dotyczących tych szkieł, jest niczym przy sile argumentów, które przedstawiłeś :)
...A co niby komu ten wątek udowodnił?!
To, że oba te obiektywy są bardzo porządne i dają bardzo ładne plastycznie obrazki jak dla mnie!
Jak tu można wysunąć tezę o DEKLASOWANIU Nikkora?! Do tego się odniosłem.
Gdzie ja napisałem, że to Nikkor deklasuje SIGMĘ?
Proszę bardzo - cytat ze mnie:
W gruncie rzeczy szkła są porównywalne, jeśli komuś nie potrzebna aż tak bardzo ta jasność, to uważam, że Nikkor ma przewagę...
zaś o deklasowaniu go przez SIGMĘ mowy być nawet nie może.
Proszę bardzo - argument (pierwszy z brzegu), tak dla porównania:
SIGMA 30/1.4
http://www.photozone.de/Reviews/Canon%20EOS%20Lens%20Tests/298-sigma-af-30mm-f14-ex-hsm-dc-test-report--review?start=1
NIKKOR 35/2
http://www.photozone.de/Reviews/46-nikon--nikkor-aps-c/214-nikkor-af-35mm-f2-d-review--test-report?start=1
Niestety... im dalej od centrum - SIGMA bardzo "wymięka" :lol: I TO PRZY DXie!!
Gdzież jest ta miażdżąca przewaga?!
Ale... cóż - uderz w stół - dekielek od Sigmy zabrzęczy.
Art
Niedzwiedz
30-05-2008, 09:53
oj nie ma co sie sprzeczac , Switlo w sigmie 1,4 to juz wystarczajacy powod by sigma byla warta posiadania
my rozmawiamy o 50 1,4 HSM :)
oj nie ma co sie sprzeczac, światło w sigmie 1,4 to juz wystarczajacy powod by sigma byla warta posiadania
Zgoda! A wiesz, co jest najlepsze?
Że ja ją właśnie posiadam - i bardzo sobie chwalę! :lol:
... jako jedną, jedyną SIGMĘ...
(co nie zmienia faktu, że Nikkor 35/2 zacnym jest i basta!)
Pozdrowienia, Art
PS.: Z SIGMY 50/1.4 HSM i Nikkora 50/1.4 AF-D ---------> wybieram Nikkora 50/1.4 AF-S (nano!) :lol:
Niedzwiedz
30-05-2008, 10:02
mi obecnei nikor 35 f2 jest the best of tehe best :)
mi obecnei nikor 35 f2 jest the best of tehe best :)
Tak tylko że 35 no jeszcze za wąsko :( A porównując teraz nikkora 20/2.8 i Sigmę 20/1.8 laury zbiera Sigma, tylko jak tu włóczyć się z tak dużym obiektywem, no i 82 średnicy!
Trochę zboczyliśmy z tematu, ale wiadomo- na razie mocnego porównania N 50/1.4 i nowej 50-tki Sigmy nie ma, to cóż tu płodzić?
Myślę, że stałek w stajni Nikona jest dużo, dlatego kierują swoją stronę w zoom'y, które są po prostu bardziej popularne wśród większości użytkowników. A szkoda, mogliby poprawić niektóre ogniskowe.
Tak tylko że 35 no jeszcze za wąsko :(
No dla Niedźwiedzia niekoniecznie :)
KrzysztofS
09-06-2008, 14:27
Na allegro jest Sigma 50mm f/2.8 MACRO HSM wie ktos cos o niej? bo w spisie na stronie Sigmy nie ma tego obiektywu w wersji HSM.
Chyba ze to jakas sciema, ale w sumie kilka ich jest na Allegro.
Zaraz, ale 50/2,8 != 50/1,4 ... to pierwsze szkło już dość dawno widziałem... jeżeli o HSM w nim chodzi, to takiego tworu nie spotkałem :-/
Pozdrawiam
Ulv
Proszę bardzo - argument (pierwszy z brzegu), tak dla porównania:
[B]SIGMA 30/1.4
http://www.photozone.de/Reviews/Canon%20EOS%20Lens%20Tests/298-sigma-af-30mm-f14-ex-hsm-dc-test-report--review?start=1
NIKKOR 35/2
http://www.photozone.de/Reviews/46-nikon--nikkor-aps-c/214-nikkor-af-35mm-f2-d-review--test-report?start=1
true , true
dla fotografów fotografujących kartkę w kratkę, różnica może być istotna :)
zanim się ktoś spieni - wiem o co chodzi, kumam , ale testy tego typu to troszkę takie są dla sztuki samych testów :)
KrzysztofS
10-06-2008, 12:48
Zaraz, ale 50/2,8 != 50/1,4 ... to pierwsze szkło już dość dawno widziałem... jeżeli o HSM w nim chodzi, to takiego tworu nie spotkałem :-/Ulv
chodzi o HSM w nim...
czyli co jakas sciema?
Mial juz ktos w lapkach?
Interesowaloby mnie porownanie z Nikkorem 50mm 1.4.
Porównanie z Nikkorem to może nie, ale z Planarem i owszem :)
jest tu: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=28280821
O ile można wierzyć tym samplom (z Canona), myślę że i u nas może być całkiem nieźle.
D.
Porównanie z Nikkorem to może nie, ale z Planarem i owszem :)
jest tu: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=28280821Nooo... i chyba mamy killera nikonowej 50tki. :)
Z tego co widzę to sample są z Sigmy SD14.
A pogromcę Nikkora - patrząc na ten test - mamy na pewno. Podoba mi się kontrast z tego szkiełka...
Niedzwiedz
17-06-2008, 22:26
nie wieze w to ale jak by co to nikorek pójdzie na allegro ;) a ja zacznę modlić się o sigmę 85 1,4 ;)
hedgehog
17-06-2008, 22:29
No, no, no... :)
No nieźle... ale trzebaby na więcej sampleków poczekać ;-). Ostrości nie oceniam, bo to Foveon.
a ja zacznę modlić się o sigmę 85 1,4 ;) z HSM, rzecz jasna... ;)
Są gdzieś dostępne informacje o budowie tego szkiełka (jakie soczewki, jakie typy szkła, w jakim układzie)?
Ja znalazłem tylko: Incorporates molded glass aspherical lens, perfectly correcting coma aberration and creating superior image quality., co nie wróży dobrze bokehowi ;-).
Sztolcman
17-06-2008, 22:55
Są gdzieś dostępne informacje o budowie tego szkiełka (jakie soczewki, jakie typy szkła, w jakim układzie)?
Ja znalazłem tylko: Incorporates molded glass aspherical lens, perfectly correcting coma aberration and creating superior image quality., co nie wróży dobrze bokehowi ;-).
Myślę, że nie jest tak źle: http://bbs.kakaku.com/bbs/10505011993/SortID=7939174/ImageID=70328/
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/70328_m-3.jpg
źródło (http://bbsimg01.kakaku.com/images/bbs/000/070/70328_m.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/06/70329_m-3.jpg
źródło (http://bbsimg01.kakaku.com/images/bbs/000/070/70329_m.jpg)
oj jak by tak sigma odwazyla sie na 1.2 wskoczyc ;) dalo by to do myslenia firmie N ;)
oj jak by tak sigma odwazyla sie na 1.2 wskoczyc ;) dalo by to do myslenia firmie N ;)Juz teraz powinno dac -- ostry standard z silnikiem nie Nikona. :)
ranbir kapoor
18-06-2008, 07:02
sample mile,ale nie pokazuja jednego - loterii uzytkownika - trafi czy nie trafi AF w punkt
tak wiec z tym sprzedawaniem nikkora nie spieszylbym sie
Na Optycznych jest info, że zaczęli dystrybucję. Na początek ma być 1200 oficjalna cena dystrybucji więc nie jest źle zwłaszcza, że to wyjściowa cena .
kurcze chyba wiem co teraz kupie .... podobają mi się te portrety - ech teraz tylko do kompletu 85\1,4 z HSM bo 30 juz mam ... a cena - jak dla mnie OK. link (http://www.e-oko.pl/t5j2t5kjQORdPK4ntd2buNE3tXWeQJQntd2brNH2DKPqDn)
ktoś wie ile listków przysłony ma mieć ta sigma?
ktoś wie ile listków przysłony ma mieć ta sigma?
wg opisu w którymś ze sklepów 9
cypherdid
03-07-2008, 12:22
z mocowaniem Canon i Sigma będą dostępne od przyszłego tygodnia do kupienia..w ProCentrach :) (mało sztuk)
to zobaczymy czy faktycznie daje lepszy kontrast niż Zeiss :D choć przy Canonie różnie bywa
Na dniach powinienem coś wiedzieć na temat tej Sigmy:)
Niedzwiedz
03-07-2008, 19:37
kurde ciekawy ejstem tej sigmy :)
Sample (http://dc.watch.impress.co.jp/cda/lens_review/2008/07/07/8800.html) znalezione przez kolegę barkowx
Chyba Nikon powinien brać się do roboty bo jak HSM nie będzie odstawiał cudów to standardem do D3 i D700 będzie Sigma.
whatsilenceknows
06-07-2008, 20:07
No i Canonowskiej 50/1.4 chyba też robi krzywdę. Wreszcie alternatywa z AF dla Zeissa. ;-)
Wygląda na to, że te pół kilo wagi i średnica 77mm zrobiły swoje.
bo jak HSM nie będzie odstawiał cudów to standardem do D3 i D700 będzie Sigma.
A ja coś czuję, że standardem będzie 24-70 ;)
A ja coś czuję, że standardem będzie 24-70 ;)
Którego jedyną wadą jest brak f1.4 :)
whatsilenceknows
06-07-2008, 21:59
I rozmiar. :)
Którego jedyną wadą jest brak f1.4 :)
Na D3/D700 to już nie jest taka wielka wada, ale co do rozmiarów się zgodzę ;)
whatsilenceknows
07-07-2008, 15:13
Na D3/D700 to już nie jest taka wielka wada
To prawda, choć niezupełnie. Używam aktualnie 5D, czyli też och, ach, pełna klatka, niskie szumy i w ogóle ;-) , ale miałem już kilka sytuacji gdzie ledwo/w ogóle nie utrzymałem f/2.8 przy 16-20-24mm i węziej, na ISO 3200 (czasami z kompensacją o 1 EV i wyciąganiem przy wołaniu, czyli w zasadzie 6400). Także każdy obiektyw f/1.4 witam z radością. ;-)
Używam aktualnie 5D, czyli też och, ach, pełna klatka, niskie szumy i w ogóle ;-) , ale miałem już kilka sytuacji gdzie ledwo/w ogóle nie utrzymałem f/2.8 przy 16-20-24mm i węziej, na ISO 3200 (...)
No cóż, użyteczne wysokie ISO są lepsze w D3/D700 niż w 5D :p
whatsilenceknows
07-07-2008, 19:08
Wiadomo, wiadomo, nie musisz mi o tym przypominać... :mrgreen: :mrgreen:
Tym niemniej: co jasny obiektyw, to jasny obiektyw.
5d ma chyba 3 lata i kosztuje nieco miej.. nie ma co porównywać, a i tak bije na głowę nikona d700 bo jest:D, zapewne canon specjalnie nie dal mu kiedyś 5fps żeby nie był konkurencją dla ds.
whatsilenceknows
07-07-2008, 19:20
Jakby to rzec... nie ten wątek. Sigma 50/1.4 jest przedmiotem dyskusji. ;-)
Pozdrawiam.
Kilka fotek podesłanych na dpreview.com :
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/lens_review/2008/07/07/8800.html
Niezłe, niezłe :-D
cypherdid
08-07-2008, 08:49
to szkło to rewelka...
O... czas chyba sprzedać moją 50/1.8 ;-)))
hedgehog
08-07-2008, 12:44
Ja bym se to nawet kupił, ale boję się tych FF/BF. Jak myślicie, będą jazdy?
Będą.
Pytanie tylko, czy na DX nadal to będzie takie super szkiełko? I jak jego cena? Hę?
Będą.
Pytanie tylko, czy na DX nadal to będzie takie super szkiełko? I jak jego cena? Hę?
Cena już wiadoma ->http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=393597180
Niby do C ale nie powinno być róznicy do N.
To jeszcze sobie wyobrazić jak będą wyglądały testy FF/BF na FX przy f1.4 :D
Za kilka dni sie przekonam bo wlasnie zakupilem.
No właśnie, bo te sample są z fullframe...
No właśnie, bo te sample są z fullframe...
A FF z założenia czaruje ;)
Nie przesadzajmy z tym baniem sie. To tylko obiektyw :-D. I wszystko wskazuje na to, ze odlotowy.
to jest z c30d http://www.pbase.com/image/99799876
Po tym samplu zapodanym z canona 30d widać, że szkiełko to powinno być naprawdę zacne i z niejednej torby ulotni się na jego korzyść kultowe 50 od nikona .
Tylko dlaczego ta Sigma jest taka wielka? Średnica mocowania filtra - 77mm - kiedy u Nikona jest 52mm. Podobnie waga - 505g wobec 230g u Nikona. To już nie jest mała, sprytna stałeczka - to kawał słoika! osobiście skłaniałbym się jednak ku 50 1.4 Nikona, właśnie ze względu na gabaryty.
Tylko dlaczego ta Sigma jest taka wielka? Średnica mocowania filtra - 77mm - kiedy u Nikona jest 52mm. Podobnie waga - 505g wobec 230g u Nikona. To już nie jest mała, sprytna stałeczka - to kawał słoika! osobiście skłaniałbym się jednak ku 50 1.4 Nikona, właśnie ze względu na gabaryty.
No właśnie jak to jest, że Nikoś robi 50 1.4 które waży i wygląda jak mała zabaweczka, a Sigma leci po maksie i daje szkło 2 razy większe i cięższe?
Mały teścik :
Sigma 50mm 1.4
Nikon 50mm 1.4
Sigma 50mm 2.8
Sigma 24-60 @ 50mm @ 2.8
http://www.rytterfalk.com/comp50/
Wygląda na to że Sigma robi takie słoiki po to, żeby pracowały centralną częścią układu optycznego, co ma w efekcie dawać ostrzejsze boki kadru. Na tym "teście" wygląda, że na pełnej dziurze sigma ostrzejsza. Ale ciężko wysnuć jednoznaczne wnioski przy takiej metodologi testu .
Wygląda na to, że w tej sigmie też trzeba standardowo stosować korektę exp (podobnie jak S 30 1.4). Potwierdził to zresztą Zbyszek w swoim b. interesującym wątku N35 kontra S30. Czyzby mechanizam sterowania przysłoną nie był w niektórych stałkach Sigmy zbyt dokładny? Oczywiście mnie stosowanie korekty wcale nie przeszkadza i nie umniejsza zalet tych obiektywów. Ostrość jak na 1.4 z tej sigmy wydaje się też całkiem całkiem. No a wymiary... no cóż zależy co kto lubi- większość woli chyba nosic mniej kilogramó a i filtry są tańsze. Z pewnością duże wymiary soczewki maja tez swoje dobre strony. Ogólnie podoba mi się ta konstrukcja, ale pod FF.
A jakież to są te dobre strony dużych rozmiarów soczewki poza oczywistą kwestią większego współczynnika szpanu? ;)
Nie o szpan mi tu chodzi- to nie moje podejście do fotografii. Im bliżej krawędzi szkła tym większe prawdopodobieństwo uzyskania bardziej widocznych wad obrazu (ostrość, aberacja,...). Dużo zależy od konstrukcji ilości soczewek i naniesionych powłok. Nie zawsze się to potwierdza, ale często. Postudiuj recenzje i porównaj obiektywy o podobnych ogniskowych na photozone optyczne itp. Nie jestem tu specjalistą i nie chcę się wymądrzać-(przepraszam jeżeli tak to zostało odebrane), Moje spostrzeżenia wynikają z obserwacji tych recenzji.
Hm, nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumiałem, ale czy na masz na myśli to, że z owych testów na ww portalach wynika, że duża soczewka może więcej?
Edit: A z tym szpanem to taki dżołk był ;) Muszę chyba pisać, kiedy żart jest żartem, bo ostatnio wszyscy jakoś na poważnie do dowcipu podchodzą ;)
Oki, oki to poszpanujmy trochę z naszymi szkiełkami:)!!! Tak to miałem na myśli- duża soczewka może więcej.Z testów nie wynika to może bezpośrednio, ale weź chociażby test N 70-300VR na optyczne i porównaj z innymi 70-300. Zresztą nie jestem autorytetem, jestem new na forum, niech wypowiedzą się inni.
cypherdid
15-07-2008, 10:14
właśnie bawiłem się trochę 50tką z mocowaniem do Canona...bardzo fajne szkło...sampli nie przedstawie bo Canon to kijowe body i tam dużo się nie zobaczy...
ale jak będe miał do Nikona to chętnie porównam z Zeissem i Nikkorem
To czekamy z niecierpliwością na sample i małe porównanko
Wygląda na to, że te pół kilo wagi i średnica 77mm zrobiły swoje.
ciekawe dlaczego taka wielka ta soczewka. Przejeli się winietowaniem na FX ? Albo telecentrycznością (to prawie na jedno wychodzi). Dla otrzymania jasności 1,4 ta soczewka nie musiała być tak wielka.
Na optyczne pewnie napiszą, że konstruktorzy wygrali z księgowymi :-D
.. ale miałem już kilka sytuacji gdzie ledwo/w ogóle nie utrzymałem f/2.8 przy 16-20-24mm i węziej, na ISO 3200 (czasami z kompensacją o 1 EV i wyciąganiem przy wołaniu, czyli w zasadzie 6400). Także każdy obiektyw f/1.4 witam z radością. ;-)
eee, powinieneś wyczekiwać VR (tzn IS) :-D
whatsilenceknows
15-07-2008, 20:46
eee, powinieneś wyczekiwać VR (tzn IS) :D
16-35/2.8 IS?... Chciałbym. Tylko jak przełożyć ten moduł IS z innego szkła, bo chyba innej drogi nie ma? :( :D
Dla otrzymania jasności 1,4 ta soczewka nie musiała być tak wielka.
Też tak uważam, przecież to szkło ma gabaryty 85 1.4, a to nieco inna ogniskowa ;)
Edit: Nikon to nawet do 50-tki ze światłem 1.2 zrobił gwint filtra 52mm :)
Niedzwiedz
15-07-2008, 21:31
moze byc wielki byle bylo morderczo skuteczne po przemacaniu 50 1,2 L poprzeczka u mnie wysoko w 50 jest :)
BTW 50 1,4 nikor kladzie 50 1,4 canona oraz 50 1,8 i canona i nikona , natomiast 50 1,2 L mieli na wiory nikona 50 1,4 , w ostrosci ale tylko w ostrosci nijaka sigma 50 2,8 mieli wszytko co znam :) wszystki testy an przyslonach 1,2-1.6
a co z canonowskim 50/1.0 ? :-D (wiem, nie musisz odpowiadać)
porównywałeś zeissa?
whatsilenceknows
15-07-2008, 22:05
Zeiss (z Contaxa) generalnie niszczy Canona 50/1.4 i stresuje troszkę Nikkora 50/1.4 - ale w tym zestawieniu nie jest tak źle. Niektórzy twierdzą, że wolą Nikkora. (Wini, halo? ;-) ). 50/1.2L nie testowałem.
Dwa sampelki z 5D
f1,4 1/4000
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/50-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/TESTY/50.jpg)
f2,2 1/160
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/07/44-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/julka/44.jpg)
Dwa sampelki z 5DA fullres moglbys podlinkowac? Jesli nie to moze chociaz cropy 1:1.
Zaskoczyli mnie rozmyciem tła
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/661966
W podobnym wątku na CB kolega MMM narzeka na AF
A jako MF to można za 1500 PLNów Contaxa + Leikę nabyć. Tylko to rozmycie w Sigmie... :shock:
A fullres moglbys podlinkowac? Jesli nie to moze chociaz cropy 1:1.
http://jacekm.neostrada.pl/DPP_1898.JPG
http://jacekm.neostrada.pl/DPP_1900.JPG
Niedzwiedz
21-07-2008, 13:15
kurde niezle !
No fajna ta sigma, naprawdę niezła! Jak dla mnie bokeh miodzio (wiadomo dodatkowo FF pomogło:))
JacekM : dla mnie, to szok termiczny :shock:.
Jak sie jakis super Nikkor 50/1.4 AF-S na Photokina nie pojawi, to wchodze w to cudo :-D.
Niedzwiedz
21-07-2008, 23:28
takze potwierdzam brak nikora 50 na fotokoniku zmusi mnie do zakupu sigmy albo nie daj co canona 50 1,2 L
JacekM : dla mnie, to szok termiczny :shock:.
Jak sie jakis super Nikkor 50/1.4 AF-S na Photokina nie pojawi, to wchodze w to cudo :-D.
Nie masz chyba co czekać :p Śmiało kupuj Sigmę ;)
Są też sample na optyczne.pl
http://www.optyczne.pl/1109-nowość-Sigma_50_mm_f_1.4_DG_EX_HSM_-_przykładowe_zdjęcia.html
Niestety mam inne spostrzeżenia - przerobiłem już TRZY (!!!) sztuki tego szkła i wszystkie wróciły do dystrybutora. Co prawda na C5D, nie na Nikonie ale efekty żenujące. 2 szkła makabrycznie mydlane, trzecie ze skromym, 5cm BF... Ponoć gorsza 50/1.4 okazała się dużo lepsza, o 35L nie wspominając... jak dla mnie tregedia a nie szkło. Szkoda, zapowiadało się naprawdę nieźle.
Niestety mam inne spostrzeżenia - przerobiłem już TRZY (!!!) sztuki tego szkła i wszystkie wróciły do dystrybutora. Co prawda na C5D, nie na Nikonie ale efekty żenujące. 2 szkła makabrycznie mydlane, trzecie ze skromym, 5cm BF... Ponoć gorsza 50/1.4 okazała się dużo lepsza, o 35L nie wspominając... jak dla mnie tregedia a nie szkło. Szkoda, zapowiadało się naprawdę nieźle.
No ciekawe czy Sigma znowu wypuściła model dla "selekcjonerów"?
cypherdid
29-07-2008, 13:28
Jak człowiek potrafi używać AFa to nie ma BFów...chyba że to faktyczna wada obiektywu..ciekawe jaki to promil całości..marna szansa trafić na taki..tym bardziej na kilka
pole AFa jest większe niż kwadracik w wizjerze..badając pracę różnych aparatów i systemów AF trafiały się aparaty gdzie czujnik względem kwadracikaw wizjerze był gdzieś na krańcu..więc łapanie czegoś, czego nie ma niby w polu AF jest zupełnie normalne..spoko..da się przeżyć..po to jest wizjer żeby można było przez niego patrzeć..a patrząc widać nieostrość..więc co zaszkodzi jeszcze raz ustawić ostrość? na mocniejszym punkcie? :) bo chyba w studio nikt szanujący się nie bazuje na AFie :)
mydło na 1.4? oczywiście..moze być..do tego dochodzą aberracje..pewnie też spore..w sumie to norma każdej superjasnej 50tki..zeiss też mydli, a to najlepszy standard wszechczasów..tak został ogłoszony
kruszyna
05-08-2008, 18:38
http://www.optyczne.pl//132.1-Test_obiektywu-Sigma_50_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_Wst%C4%99p.html i co teraz jakie myśli się nasuwają? Test wyszedł dla szkła na korzyść. Co o tym myślicie?
Kraftsman
05-08-2008, 20:44
Jeśli wierzyć temu testowi, to Sigma zbiła dupska konkurencji :-D
Ogólnie b. dobre wyniki. Na nikonie z af powinno byc lepiej.
Te wadliwe egzemplarze z problemami z AF to może jakaś seria z początku produkcji z "chorobami dziecięcymi" Miejmy nadzieję, że następne egzemplarze są już cacy jeżeli chodzi o AF
Dzis rozmawialem ze znajomym ktory testowal to szklo na Canonie - podobno wymiata.
Pzdrw
T.
W takim razie czekamy na wersję "for Nikon"
W takim razie czekamy na wersję "for Nikon"
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM na mocowaniu Nikon - 29.08.2008 r.
za: http://www.optyczne.pl/1191-nowo%C5%9B%C4%87-Terminy_dostaw_nowych_obiektyw%C3%B3w_Sigma.html
No to super, że to już tuż tuż. Za chwilę pewnie pojawią się pierwsze kadry Nikonowców z tego forum z tą Sigmą. Już zacieram ręce!
Czy ktos juz moze pochwalic sie samplami z 50/1.4 dla Nikona ?
Niedzwiedz
01-09-2008, 20:07
jeszcze klika tyg i zamowie sobie , poki co czekam do targo moze cos zapowiedza z nikona jednak :(
jeszcze klika tyg i zamowie sobie , poki co czekam do targo moze cos zapowiedza z nikona jednak :(
Fajnie by było!!!
Już jest w dostępny w polskiej dystrybucji.
Cena 1499zł
Cena 1499zł
No to cena jak za 30/1,4. Po czasie pewnie kapkę spadnie
Cena 1499zł
jeżeli nikkor AF-S 50/1.4 ma kosztowac 380 euro to wybrałbym nikkora. Chyba, że nikkor będzie mocno winietował.
Masz racje, do tego Sigma jest obrzydliwie wielka jak na 50-tke :( Trudno ten obiektyw nazwac kompaktowym.
Masz racje, do tego Sigma jest obrzydliwie wielka jak na 50-tke :( Trudno ten obiektyw nazwac kompaktowym.Standardowe -- nie jest synonimem "kompaktowe". "Standardowy" jasny zoom tez nie jest malutki. Gdyby mnie pililo akurat na 50tke, a okazaloby sie ze Sigma jest lepsza, to w tym przypadku bardziej by mnie draznila nazwa niz rozmiary. ;)
sympatex
24-09-2008, 20:27
kupujac kilka dni temu 24-70 w chorzowie, pan sprzedawca podal mi do testu ww. sigme. - bawilem sie podpieta do d3 na f1.4 - efekt - jestem pod wrazeniem - to szklo faktycznie na 1.4 jest ostre..., ale czekam na afs'a;)
Standardowe -- nie jest synonimem "kompaktowe". "Standardowy" jasny zoom tez nie jest malutki. Gdyby mnie pililo akurat na 50tke, a okazaloby sie ze Sigma jest lepsza, to w tym przypadku bardziej by mnie draznila nazwa niz rozmiary. ;)
Tu nie ma co owijac w bawelne. Sigma jest optycznie lepsza od pelnej dziury, zerknij sobie na dzial lens review na www.dpreview.com, gdzie przetestowali zarowno Sigme jak i Nikkora 1.4.
Tu masz wyniki Nikkora
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=29&fullscreen=true&av=1&fl=50&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F3
A tu Sigmy
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=23&fullscreen=true&av=1&fl=50&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F3
Nawet nie ma co porownywac.
Mowiac o kompaktowosci chodzi mi o to, ze jak do tej pory 50tki byly zawsze obiektywami dosc dyskretnymi
i jakby to nazwac kompaktowymi wlasnie i to zarowno u Canona, Nikona, czy ś.p. Minolty (obecnie Sony), stad
moze takie a nie inne nastawienie.
Porownanie ze standardowym jasnym zoomem o tyle chybione, ze te nigdy nie byly ani male ani kompaktowe :)
A stricte gabarytowo to sie raczej Sigma wyroznia w stosunku do reszty 50-tek, po prostu, i juz. O Jakosci
optycznej nie dyskutuje, bo jesli ktos sie uprze na najlepsza - poki co - optycznie 50tke dla Nikona to jedynie
Sigma pozostaje.
Nikkor owszem, ale po dokmnieciu.
Tu nie ma co owijac w bawelne. Sigma jest optycznie lepsza od pelnej dziury, zerknij sobie na dzial lens review na www.dpreview.com (http://www.dpreview.com), gdzie przetestowali zarowno Sigme jak i Nikkora 1.4.Nie dodalem, ze mialem na mysli nowego Nikkora. Starego mam. Mialem na mysli ewentualna wymiane na jakas nowa 50tke z silnikiem.
Tu nie ma co owijac w bawelne. Sigma jest optycznie lepsza od pelnej dziury, zerknij sobie na dzial lens review na www.dpreview.com (http://www.dpreview.com), gdzie przetestowali zarowno Sigme jak i Nikkora 1.4.
Tu masz wyniki Nikkora
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=29&fullscreen=true&av=1&fl=50&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F3
A tu Sigmy
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=23&fullscreen=true&av=1&fl=50&vis=VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F3
Nawet nie ma co porownywac.
kolega chyba nie zauważył, że to test starego nikkora 50/1.4D, konstrukcja starsza od sigmy o kilkadziesiąt lat chyba :-D
Poczekajmy na testy nowego nikkora i wtedy się okaże co nikkor jest warty.
kolega chyba nie zauważył, że to test starego nikkora 50/1.4D, konstrukcja starsza od sigmy o kilkadziesiąt lat chyba :-D Poczekajmy na testy nowego nikkora i wtedy się okaże co nikkor jest warty.
Ja nie mowie, ze nie. Tylko nowy istnieje obecnie w postaci "vapor-ware", wiec poki co (a do grudnia, o ile nie dluzej jeszcze troche czasu mamy) trzeba sie opierac wylacznie na podstawie tego co mamy realnie do dyspozycji, czyli poczciwego 50/1.4.
Nikon juz nie raz zapowiadal cos na miesiac X, a okazywalo sie, ze realnie bylo dostepne nieco pozniej :)
powie ci, że terminy są ostatnio dotrzymywane i o dziwo w Polsce dostajemy to równo z zachodem.
Mialem mozliwosc popstrykania troszke ta Sigma na Nikonie, wczesniej uzywalem jej w Canonie i tez ja chwalilem.
Cholernie ostra od f1,4 , mniejsze aberracje i swietny bokeh, wielkosc dla mnie jest plusem, czas sie pozegnac z Nikonowska 50 :D
Sampelek z Sigmy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/_DSC2082-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/TESTY/_DSC2082.jpg)
Sampelek z Sigmy.A moze wrzucisz gdzies w pelnej rozdzielczosci? I moze nie tylko z 1.4? :)
Stig narazie nie mam jak , moge tego nefa podeslac na meila.Reszta poszla juz w kosmos.
Stig narazie nie mam jak , moge tego nefa podeslac na meila.Reszta poszla juz w kosmos.Uuuu... Byles pierwszym czlowiekiem na tym forum, ktory mial mozliwosc potestowania szkielka i to na dodatek na D700, i wywaliles sampelki?? :(
No to ja poprosze na maila chociaz tego nefa...
[email protected]
Wczoraj nie mialem zbytnio czasu na testy ,poza tym ja to szkielko znam dosc dobrze, dzisiaj bede uzywal go na slubie takze zapewne cos pokaze z niego.
Moze jutro jeszcze uda mi sie zrobic maly test Sigmy i Nikkora (nie obiecuje).
W moim plecaku nastapila zmiana i miejsce Nikkora 50/1,4 zajela Sigma 50/1,4.
Udalo sie zrobic doslownie bardzo szybki i krotki test obu szkielek.
Wszystko na f1,4 , ustawienia przetwarzania obrazu na standart.
W kiepskim oswietleniu tam gdzie Sigma daje rade Nikkor gubi sie i ma problemy z ustawieniem ostrosci.
Jak znajde chwilke czasu powstawiam cropy z tych zdjec.
Wielkosc obiektywow
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/wielkosc-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/wielkosc.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/wielkosc2-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/wielkosc2.jpg)
Sigma
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3189s-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3189s.jpg)
Nikkor
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3187n-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3187n.jpg)
Sigma
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3191s-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3191s.jpg)
Nikkor
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3193n-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3193n.jpg)
Sigma
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3195s-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3195s.jpg)
Nikkor
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3196n-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3196n.jpg)
Sigma
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3209s-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3209s.jpg)
Nikkor
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3207n-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3207n.jpg)
Patrząc po tych samplach to ja bym nie zamienił nikkora na sigme :)
Według mnie (na podstawie tych zdjęć) jednak w sigmie ciut lepsza ostrość i zdecydowanie przyjemniejszy bokeh
Patrząc po tych samplach to ja bym nie zamienił nikkora na sigme :)? A co takiego dobrego widzisz na samplach z Nikkora?
Ja widze raczej zalety Sigmy -- lepszy bokeh na pierwszych zdjeciach z Saga i mniejsze aberracje na antenach.
Jak coś tu są foteczki z tego szkiełka.
-->http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=73418
Przesłony tam użyte to 1,6 - 2
? A co takiego dobrego widzisz na samplach z Nikkora?
Ja widze raczej zalety Sigmy -- lepszy bokeh na pierwszych zdjeciach z Saga i mniejsze aberracje na antenach.
Ci co potrafia patrzec to widza zalety Sigmy ;)
Dwa cropy
Sigma
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3195s1-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3195s1.jpg)
Nikkor
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/DSC_3196n1-1.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/test50mm/DSC_3196n1.jpg)
No Sigma zdecydowanie lepsza od Nikkora. Sample JackaM są miażdżące dla Nikkora
Nowsze powłoki są decydujące dla przenoszenia kontrastu. Takie testy powinni sobie zrobic wszyscy zwolennicy starych szkieł na M42.
poczekamy na tego nowego wynalazka od nikona, wtedy porownamy. badz co badz powyzsze konstrukcje to przepasc technologiczna. ciekawe jestem - jak sprawa AF, trafia celnie? czy poszly korekty?
Niedzwiedz
30-09-2008, 10:40
Ja mam pytanie , czy sigma jest szybsza w kreceniu niz nikorek 50 1,4 ?
zdecydownie sigma pokonuje nikora ciekawe jak AFSa
Ja z D300 i D70s z AF nie miałem kłopotów, Jacek w D700 też nic nie grzebał.
Trafia tam gdzie chcesz, czy szybki?, bardzoooo:)
Teraz tylko nauczyć się opanowania tej głębi i można focić:)
Niedzwiedz mieszkasz blisko mnie , zapraszam na testy szkla.
poczekamy na tego nowego wynalazka od nikona, wtedy porownamy. badz co badz powyzsze konstrukcje to przepasc technologiczna. ciekawe jestem - jak sprawa AF, trafia celnie? czy poszly korekty?
Bez zadnych korekt trafia w punkt.
robin102
30-09-2008, 11:40
Ooooooooo wreszcie coś konkretnego. Dzięki za pierwsze foty i od razu prośba. Wrzuć kilka zdjęć żywych ludzi, ze ślubu czy cuś bo na takowych najlepiej widać. Tylko takich nie psutych. Szkło zapowiada się ciekawie tylko po co takie duże :(
ps.
gdzie kupowałeś i za ile jeśli można zapytać ?
Ludziow mam jeszcze nie obrobionych , oprocz tego.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/09/10-2.jpg
źródło (http://i301.photobucket.com/albums/nn62/andek/slubniak%20II/10.jpg)
Kupowalem w Sigma Procentrum w Warszawie a cennik masz na stronie.
? A co takiego dobrego widzisz na samplach z Nikkora?
No ja wolę z tego ujęcia bokeh nikora. Na ostatnim też lepiej wypadł nikkorek. No i wielkość samego szkła ma dla mnie spore znaczenie. Aberracje i winieta faktycznie słabiej w nikkorze.
No ja wolę z tego ujęcia bokeh nikora.Te plamy jak po deszczu, ktore w spotegowanej wersji sa zmora 50 1.8? :)
Te plamy jak po deszczu, ktore w spotegowanej wersji sa zmora 50 1.8? :)
:mrgreen:
na ostatniej parze zdjec wyszla ostrzej wizytowka na nikorze. takie tylko spostrzezenie.
w ogole wyglada jakby sigma byla jasniejsza od nikkora minimalnie. szczegolnie to na zdjeciu z budynkami widac. i to nie tylko w rogach. i roznia sie troche kolorystyka - nikkor jakby cieplejszy.
na ostatniej parze zdjec wyszla ostrzej wizytowka na nikorze. takie tylko spostrzezenie.Obstawiam jakis blad w wykonaniu, bo na pozostalych tego nie widac.
Te plamy jak po deszczu, ktore w spotegowanej wersji sa zmora 50 1.8? :)
No właśnie bardziej mi sie te plamy widzą :)
No właśnie bardziej mi sie te plamy widzą :)No to masz problem z glowy... Za pewnie niecale 5 stowek mozesz juz kupic Nikkora 50 1.8, z jeszcze wyrazniejszymi tymi plamkami. ;)
Jak dla mnie prawie bez różnicy te dwa obiektywy, więc jak będzie już nowy Nikkor 50/1,4 AF-S to Sigma nie podskoczy, a raczej jak to się ładnie mówi: Nikkor pozamiata.
No to masz problem z glowy... Za pewnie niecale 5 stowek mozesz juz kupic Nikkora 50 1.8, z jeszcze wyrazniejszymi tymi plamkami. ;)
Już posiadam i o dziwo nawet zdjęcia nim robię :)
Kraftsman
30-09-2008, 12:36
Jak dla mnie prawie bez różnicy te dwa obiektywy, więc jak będzie już nowy Nikkor 50/1,4 AF-S to Sigma nie podskoczy, a raczej jak to się ładnie mówi: Nikkor pozamiata.
Na optymizm żołnierzy marki można zawsze liczyć. Ja też poczekam na nowego Nikkora i wtedy podejmę decyzję na co się przesiąść.
Po co ta ironia z żołnierzami? Jeżeli Nikkor ma być tańszy od Sigmy to chyba tylko "żołnierze" ją kupią.
Kraftsman
30-09-2008, 15:42
Po co ta ironia z żołnierzami? Jeżeli Nikkor ma być tańszy od Sigmy to chyba tylko "żołnierze" ją kupią.
Spox - ja też mam nadzieję, że nowy Nikkor pozamiata.
Widziałem gdzieś, że ma być po 1100 zł. O ile by musiała być lepsza ta Sigma żeby warto było zpałacić 400zł więcej? Przy tak prostej konstrukcji chyba nie da się aż tyle zepsuć, więc nie do końca rozumiem o co Sigmie chodzi. Dodatkowo na plus Nikkora dochodzą gabaryty.
Aha, mam 50/1,4 i uważam, że to świetny obiektyw. Mógłby być lepszy i jeśli nowy będzie lepszy to raczej nie będę nawet sigmy brał pod uwagę.
O ile by musiała być lepsza ta Sigma żeby warto było zpałacić 400zł więcej?
wg.aktualnie obowiązującej ceny, wejdzie do sprzedaży Nikkor cena pójdzie w dół :)
więc nie do końca rozumiem o co Sigmie chodzi
Postanowili podpuścic Nikona do wypuszczenia nowej 50tki. ;)
Aha, mam 50/1,4 i uważam, że to świetny obiektyw. Mógłby być lepszy i jeśli nowy będzie lepszy to raczej nie będę nawet sigmy brał pod uwagę.Az tak logiczne, ze nie ma co pisac. Kto by kupil gorszy, drozszy i wiekszy obiektyw -- na dodatek nie Nikona? :)
No ale sam przyznaj, czy ta Sigma będzie lepsza od Nikkora? Nawet na podstawie tego porównania ze starą 50/1,4 nie widać kolosalnych różnic a wręcz zdania są podzielone. W dodatku aberacje na antenach to nie argument bo kto robi tym obiektywem takie zdjęcia, on służy do innych celów. Ostatnimi czasy, każdy nowy obiektyw nikona jest świetny, sądzę że nowa 50mm też będzie niezła i dlatego cena tej sigmy mnie trochę dziwi.
No ale sam przyznaj, czy ta Sigma będzie lepsza od Nikkora?Pozyjemy -- zobaczymy...
Nawet na podstawie tego porównania ze starą 50/1,4 nie widać kolosalnych różnic a wręcz zdania są podzielone.Nie widze tu zadnych podzielonych zdan. Charakterystyczne plamy powstajace w bokehu, raczej nigdy nie nalezaly do atutow obiektywu. To, ze komus sie to podoba, nie znaczy, ze to jest zaleta tak rysujacego szkla. Co do ostatniego zdjecia -- tak jak mowilem -- obstawiam raczej jakis maly blad w wykonaniu tego zdjecia, bo zadne inne tego problemu nie powtarza...
W dodatku aberacje na antenach to nie argument bo kto robi tym obiektywem takie zdjęcia, on służy do innych celów.A do jakich niby celow sluzy ten obiektyw? Pierwsze slysze, zeby mial on przyklejona jakas latke co do zastosowan. To jest chyba najbardziej uniwersalny obiektyw jaki istnieje...
A co do aberracji. Wolalbys miec taki obiektyw, na zdjecia z ktorego widac to nawet na prewkach, czy taki, ktory na ma tak male, ze po pomniejszeniu tego nie widac lub nie rzuca sie w oczy?
No ale sam przyznaj, czy ta Sigma będzie lepsza od Nikkora? Nawet na podstawie tego porównania ze starą 50/1,4 nie widać kolosalnych różnic a wręcz zdania są podzielone. W dodatku aberacje na antenach to nie argument bo kto robi tym obiektywem takie zdjęcia, on służy do innych celów. Ostatnimi czasy, każdy nowy obiektyw nikona jest świetny, sądzę że nowa 50mm też będzie niezła i dlatego cena tej sigmy mnie trochę dziwi.
Jakby nie było różnic to Jacek by nie zmienił na Sigmę. Czy będzie lepsza, nie wiadomo, poczekamy jak się Nikkor pojawi w Polsce zrobi się teścik i po kłopocie.
Co do ceny - życie ją zweryfikuje, ja myślę że cena będzie porównywalna z N. Poza tym za 1499zł masz kuriera i filtr UV w zestawie.
ps. Stig pisaliśmy w tym samym czasie.
Pierwsze slysze, zeby mial on przyklejona jakas latke co do zastosowan. To jest chyba najbardziej uniwersalny obiektyw jaki istnieje...
Oj stig, stig... forum nie czytujesz, że nie wiesz, iż każdy obiektyw jest do konkretnych zastosowań i używanie go w innych celach grozi uszkodzeniem aparatu, obiektywu lub lewej stopy?
Uniwersalny? Wszyscy wszędzie piszą, że 50-tka to takie za długie i za krótkie szkło? Naprawdę chyba nie czytasz forum... :D
Uniwersalny? Wszyscy wszędzie piszą, że 50-tka to takie za długie i za krótkie szkło? Naprawdę chyba nie czytasz forum... :D
Piba pod FX jest OK:)
Piba pod FX jest OK:)
Pod DX też, ale przy tych zastosowaniach, do których nie wolno go używać :D
...Nawet na podstawie tego porównania ze starą 50/1,4 nie widać kolosalnych różnic a wręcz zdania są podzielone. ...
Mowisz powaznie ?
MareckiMarek
03-11-2008, 18:32
Powiedzcie mi Panowie jak to u was jest z celnością tego szkła? Od czterech miesięcy próbuję znaleźć dobrze celujący obiektyw z moim 5D i kolejne cztery egzemplarze jakie miałem nie nadawały się do użytku. Body mam ustawione idealnie bo z takimi szkłami jak 85/1.2 czy 135/2 trafia zawsze co do milimetra. Pierwszy egzemplarz jaki miałem w miarę celnie trafiał z bliska (tak do 1,5 metra) a przy większych odległościach miał gigantyczny front focus np. 2 metry przy odległości od celu 10 metrów. Drugi i trzeci testowałem w Sigma Procentrum w Warszawie i oba miały front focus z bliska, a z daleka to nawet nie wiem co bo mydło wychodziło straszne :-) Poprosiłem mailowo dystrybutora Sigmy z Sopotu żeby znalazł dla mnie dobry egzemplarz. Coś tam przetestowali i przysłali paczkę. Z bliska zawsze mały FF, z daleka wyglądało jakby skalibrowany był tak jak trzeba, ale precyzja była dosyć słaba, raz trafiał trochę za, raz trochę przed a czasem w punkt. Miał też okresy 3-4 strzałów idealnie w punkt, a potem znowu loteria. Chwilę później w tych samych warunkach 85/1.8 (z ciut większej odległości żeby kadr był ten sam i obszar obejmowany przez czujnik) trafia 100 na 100 idealnie w punkt. W sumie to się uparłem bo szkło jest bardzo dobre, dużo lepsze od C50/1.4 a pod pewnymi względami nawet od C50/1.2L (mniejsza winieta, lepsza ostrość). No i teraz pytanie, czy ten typ tak konstrukcyjnie jest schrzaniony przez Sigmę, czy tylko wersja z mocowaniem do Canona to taka porażka?
robin102
04-11-2008, 12:08
Testowałem te szkło (sigma50mm) w sklepowych warunkach z D700 ostrzyło powtarzalnie ładnie w punkt, aż przysiadłem z wrażenia, ale wiadomo w sklepie dystans to było max 3-4 metry jak na większe odległości ? No zabiłem sobie klina . Pojadę i sprawdzę raz jeszcze bo rozważam zakup tej sigmy z powodu jej plastyki oraz budowy. W najgorszym wypadku kupi się nowego Nikkora 50mm 1,4 albo zostanę przy starym bez silnikowym bo świetny jest z D700
Marecki korzystałem z tego szkła pod 5D i było OK ( jak coś pisz do JackaM on miał to dłużej:) )
Teraz korzystam z niego pod Nikona i jest tak samo dobrze.
Jakoś nie mogę uwierzyć, że Nikon znając pozycję konkurencji (Sigma 50mm/1.4) byłby tak głupi by wypuścić gorszy obiektyw od wspomnianej Sigmy... W głowie mi się to nie mieści.
Tyle nad tym myśleli, nie zrobili innych nowych stałek i teraz wypuszczą szkło na pożarcie konkurencji? :D Niechętnie bym widział taki scenariusz...
Marecki korzystałem z tego szkła pod 5D i było OK ( jak coś pisz do JackaM on miał to dłużej:) )
Teraz korzystam z niego pod Nikona i jest tak samo dobrze.
Mialem ja pod 5D i nie mialem problemow z BF czy FF ostrzyla w punkt.
Po przesiadce na Nikona kupilem 50 Nikkora ktorego szybko zamienilem na Sigme.
Kolorki , ostrosc , szybkosc i bokeh dla mnie lepsiejsze w Sigmie.
Pare postow wczesniej gdzies male porownanie dalem.
Niedzwiedz
04-11-2008, 13:39
no jak by nie patrzec MTF lepszy ma sigma z sampli bokhej jakby bardzije kremowy ;) no ja mam powazny problem czy brac sigme czy nowego nikkora :) no do grudnia nie daleko zoabczymy moze szybkosc AF bedzie lesza w nikorze ;)
Jest jakaś dokładna data wypuszczenia n50/1.4?
Daty dokładnej nie podano, ale podejrzewam, że w Łodzi 6 grudnia będzie jakaś jedna sztuka. Mam taką nadzieję ;)
No i teraz pytanie, czy ten typ tak konstrukcyjnie jest schrzaniony przez Sigmę, czy tylko wersja z mocowaniem do Canona to taka porażka?
Jak znajdziesz dobry egzemplarz działający z 5D, bez żadnych FF/BF, mydła , braku powtarzalności itd to odkupuję ją od Ciebie od ręki :)
Ja już swoje na Canon Boardzie w temacie tego szkła pod pełną klatką - oczywiście ku ogromnemu niezadowoleniu dystrybutora Sigmy - napisałem więc odsyłam tam. Tu raczej niewiele osób pomoże Ci z tym szkłem pod 5D. Osobiście nie spotkałem człowieka, który na FF byłby zadowolony z jej pracy - o dziwo widzę takich dwóch na forum Nikona ;)
Zaskakujące jest to, że tak wielkie problemy tego szkła zaobserwowałem pod FF. Na APS-C zachowywało się lepiej.
Co do wersji pod Nikona nie wypowiem się gdyż jeszcze takowej nie miałem okazji przetestować.
Daty dokładnej nie podano, ale podejrzewam, że w Łodzi 6 grudnia będzie jakaś jedna sztuka. Mam taką nadzieję ;)
Jesli zakladasz, ze to ma byc ten nowy produkt, to to niekoniecznie musi byc to. Nikon Rumors straszy jakims zorganizowanym swiatowym eventem Nikona 20 listopada, wiec ten nowy produkt to moze byc cos z tego eventu,
albo w sumie jedno i drugie.
Jesli zakladasz, ze to ma byc ten nowy produkt, to to niekoniecznie musi byc to. Nikon Rumors straszy jakims zorganizowanym swiatowym eventem Nikona 20 listopada, wiec ten nowy produkt to moze byc cos z tego eventu,
albo w sumie jedno i drugie.
to nie ma być ten nowy produkt, bo AFS 50 1.4 miało już swoją premierę - ale może będzie już jakaś sztuka pokazowa :)
a pokażą nam nowego D3X z kompletem stałek AFS 35 1.4 i AFS 85 1.4, a do tego nowego zooma AFS 70-400 4-5.6 VR
;)
rychu_lhotse
04-11-2008, 15:52
Powiedzcie mi Panowie jak to u was jest z celnością tego szkła? Od czterech miesięcy próbuję znaleźć dobrze celujący obiektyw z moim 5D i kolejne cztery egzemplarze jakie miałem nie nadawały się do użytku. Body mam ustawione idealnie bo z takimi szkłami jak 85/1.2 czy 135/2 trafia zawsze co do milimetra. Pierwszy egzemplarz jaki miałem w miarę celnie trafiał z bliska (tak do 1,5 metra) a przy większych odległościach miał gigantyczny front focus np. 2 metry przy odległości od celu 10 metrów. Drugi i trzeci testowałem w Sigma Procentrum w Warszawie i oba miały front focus z bliska, a z daleka to nawet nie wiem co bo mydło wychodziło straszne :-) Poprosiłem mailowo dystrybutora Sigmy z Sopotu żeby znalazł dla mnie dobry egzemplarz. Coś tam przetestowali i przysłali paczkę. Z bliska zawsze mały FF, z daleka wyglądało jakby skalibrowany był tak jak trzeba, ale precyzja była dosyć słaba, raz trafiał trochę za, raz trochę przed a czasem w punkt. Miał też okresy 3-4 strzałów idealnie w punkt, a potem znowu loteria. Chwilę później w tych samych warunkach 85/1.8 (z ciut większej odległości żeby kadr był ten sam i obszar obejmowany przez czujnik) trafia 100 na 100 idealnie w punkt. W sumie to się uparłem bo szkło jest bardzo dobre, dużo lepsze od C50/1.4 a pod pewnymi względami nawet od C50/1.2L (mniejsza winieta, lepsza ostrość). No i teraz pytanie, czy ten typ tak konstrukcyjnie jest schrzaniony przez Sigmę, czy tylko wersja z mocowaniem do Canona to taka porażka?
Ta Sigma pod 5D nie specjalnie sie sprawuje z tego co czytałem na CB wiec nie dziwi fakt ze miałeś problemy. Mam zamiar także sprawdzić ją pod moją 5ką....C50/1,4 zły nie jest ale optycznie gorszy od Sigmy.
MareckiMarek
04-11-2008, 18:53
no jak by nie patrzec MTF lepszy ma sigma z sampli bokhej jakby bardzije kremowy ;) no ja mam powazny problem czy brac sigme czy nowego nikkora :) no do grudnia nie daleko zoabczymy moze szybkosc AF bedzie lesza w nikorze ;)
Choć to oczywiście kwestia subiektywna, bokeh w tym szkle jest dla mnie naprawdę bardzo ładny, bardzo gładziutki, prawie jak blur w PS, bez żadnych "maziajów" i ostrych obwódek wokół punktowych źródeł światła. Szkło też zasługuje na uwagę dzięki małemu winietowaniu. 50L przymknięte do f/1.4 ma winietę w narożnikach dwa razy większą niż ta Sigma na pełnej dziurze! Możliwe że to zasługa dosyć dużej powierzchni przedniej soczewki, która zbiera sporo światła. Ostrość bardzo dobra od f/1.4, kontrast również, a po lekkim przymknięciu rewelacyjny. No tylko ten AF... Jak ktoś szuka manualnego 50mm do FF Canona to bardzo polecam ;-) EDIT: Powiedz mi Niedźwiedź jak to było z celnością w Twoim 50L. Ja słyszę ciągłe narzekania, chyba nikt nie chwalił się że mu Af pewnie pracuje.
robin102
04-11-2008, 20:06
... zoabczymy moze szybkosc AF bedzie lesza w nikorze ;)
na 102 nie będzie lepsza ten ich HSM jest mozolny, porównując np do nikora 24-70 to w ogóle jakby w oleju chodził :)
gregoire7
05-11-2008, 15:17
Opis nowej sigmy na jednej z aukcji alledrogo, faktycznie nieziemska machina ;) :
" Sigma Corporation (http://66.102.9.104/translate_c?hl=pl&sl=en&u=http://www.sigma-photo.co.jp/english/index.htm&prev=/search%3Fq%3DSigma%2B50mm%2Bf/1.4%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26 hs%3DFRP%26sa%3DG) ma przyjemność poinformować o nowej dużej aperturze 50mm F1.4 EX DG HSM standardowy obiektyw.
For Sigma, Canon, Nikon, Pentax * and Sony * Dla Sigma, Canon, Nikon, Sony i Pentax * *
Standardowy obiektyw o dużej maksymalnej aperturze F1.4.
To tworzy ostre obrazy o wysokim kontraście i jasności, zapewnia najwyższą peryfekcje.
Wprowadza pozbawiony szkła asferyczne soczewki, tworzenie najwyższej jakości obrazu.
Hyper Sonic Motor (HSM) zapewnienie, cichy, szybki AF
Ten obiektyw zawiera HSM (Hyper Sonic Motor), która zapewnia cichą i szybki AF jak
well as full-time manual focus override. także w pełnym wymiarze czasu podręcznika koncentrują się nadpisać.
* Jeśli aparat nie obsługuje ciała silnikowych HSM, AF nie działa.
SIGMA obiektyw specyfikacji
Nazwa
Sigma 50mm F1.4 EX DG HSM Sigma 50mm Ogniskowa
50 mm Maksymalna wartość przysłony f/1.4 Minimalna wartość przysłony f/22 Kąt widzenia
46.8° Lens budowy 6 grup 8 elementów Najbliższa skupić się na odległość 45 cm Maksymalne powiększenie 1:4.2 Aperture ostrza 9 Filtr rozmiar załącznika
77 mm Wymiary 84,5 mm x 68,2 mm (3.33in x 2.69in) Waga
520g (18.3oz) 520g (18.3 uncji)"
;)
na 102 nie będzie lepsza ten ich HSM jest mozolny, porównując np do nikora 24-70 to w ogóle jakby w oleju chodził :)
Jakos na boksie i K1 mi sie wyrabia z predkoscia, czego nie moglem powiedziec o Nikkorze.
Ten opis to po pijaku ktoś pisał czy po prostu tekst został przemielony przez jakiegoś tłumacza komputerowego?
Ten opis to po pijaku ktoś pisał czy po prostu tekst został przemielony przez jakiegoś tłumacza komputerowego?Na bank to ostatnie -- skladnia zdan "z angielska". ;)
szejk1979
08-11-2008, 16:12
Porównałem sobie MTFy z nowym Nikkorem i wydaje się, że jednak sigma lepiej wypada.
Z lewej sigma
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)
Wiadomo. MTF to nie wszystko ale bokeh pewnie będą mieć podobny jak tyle samo listków.
Ogólnie w sigmie bokeh mi się podoba.
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cd40afcee0a3c6de)
Zostaje jedynie kwestia z jaką wyskoczą ceną w Polsce za nowego nikkora. No i trochę ta wielkość sigmy przytłacza...
robin102
08-11-2008, 17:02
Lubię Nikkory za plusy dodatnie, ale śmiem wątpić czy ten nowy 50mm dorośnie choć do kolanek tej sigmie pod względem plastyki obrazu co by przez to nie rozumieć. Podobnie jak w przypadku stałki nikkora 35mm w stosunku do sigmy 30mm którą wyśmiewano i pokpiwano, a jak się po czasie okazało Panowie na optycznych jakąś kulawą sztukę mieli. Wybrać dobrą sigmę i będzie szkło na 102 !
szejk1979
08-11-2008, 17:08
Wybrać dobrą sigmę i będzie szkło na 102 !Tu pewnie pijesz do problemów z focusem :) Właśnie bardzo mnie ciekawi jak to wygląda na body nikona (właśnie zakupiłem D300 :D), bo to, że z canonem szkła źle współpracują to już stało się normą, obojętnie sigma czy tamron. Czy ktoś z nikoniarzy zgłaszał problem z BF czy FF?
Ogólnie skłaniam się ku sigmie, tylko się zastanawiam czy nie spadnie coś cena jak wejdzie nikkor...
robin102
08-11-2008, 19:43
Dokładnie chodzi mi o prace AF który w sigmach mimo, że jakiś tam srem-HSM to wcale szybki nie jest no i z powtarzalnością celności dobrze też nie jest, chociaż miałem kiedyś sigmę 30m wypożyczoną z Centrum Sigmy. To był idealny wprost obiektyw. Życzył bym sobie żeby wszystkie Nikkory które w życiu testowałem tak celnie ogniskowały i powtarzalnie. Drugiej jednak tak dobrej sztuki nie natrafiłem :( Może z sigmą 50mm f1,4 będzie lepiej w końcu Nikon coś tam grzebie w swoich softach obsługujących servo AF w nowych korpusach, a i sigma też pewnie nie odpuszcza i coś tam modernizuje -poprawia. W końcu takich szkieł nie produkuje się milionami i nie kupują ich użytkownicy tanich aparatów. Jestem dobrej myśli w temacie tej nowej sigmowej pięćdziesiątki. Dwie miałem na bagnecie swojego D300. Jedna miała minimalny FF który znikł po ustawieni +10 w body D300, a druga ostrzyła nul nul w punkcik. Bardzo mi się te szkło podoba, kupię, najwyżej się na nim przejadę :) Trochę drogie szkło, ale trza je kupować ze sprawdzeniem, a nie w sieciowych sklepach. Jeszcze niech mi zrobią takie ślicznie rysujące szkło 120-150mm i będzie GIT.
whatsilenceknows
08-11-2008, 19:48
Jak ktoś szuka manualnego 50mm do FF Canona to...
...sobie kupi Summiluxa 50/1.4. 8) ;-)
Niedzwiedz
09-11-2008, 11:22
moj kolega pracuje 5d i 50 1,4 na slubach i nie narzeka , AF myli sie tak samo jak z 35 1.4 L , sigme sobie bardzo chwali, Jadna babka w wawie robie sluby dzieci chrty d3 i 50 1,4 sigma takze sobe chwali sigme, obie osoby to wysokiej kalsy specjalisci w fotografi komercyjnej i sadze ze nie maja powodow by psioczyc :)
BTW Habakuk (adamT) uzywa 50 1,2 i chwali sobie prace tym szklem , kaprysnoscszkla znowu daje sie we znaki zewzgledu przez modulAF w 5d ;) jeff Asgouth pisze ze z ds3 50 1,2 mu chulaja az miło :)
szejk1979
09-11-2008, 11:31
Powiem szczerze, że o włos jestem od zakupu sigmy... na pewno będę zadowolony tylko kwestia plucia sobie w brodę jak okaże się, że AF-S nikkora to to samo tylko, że tańsze...
Mógłby już wyjść... :/
Niedzwiedz
09-11-2008, 11:38
mnie swiadomosc ze sigma ma lepszy MTF nie dawala by spokoju po nocach ;) sigme zakupie jak rpzejdzie "test niedzwiedzia"i okaze sie pobawiona wad tore posiada nikor 50 1,4 AF-D
robin102
09-11-2008, 15:59
.... sigme zakupie jak rpzejdzie "test niedzwiedzia"i okaze sie pobawiona wad tore posiada nikor 50 1,4 AF-D
Poznać bym koniecznie chciał wytyczne tego testu, może da sie rozciągnąć na inne szkła.
- rzut sigmą w misia
- rzut sigmą o skałę wykonany przez misia
- skok misia z wysokiej skały z sigma w łapie
- odporność sigmy na kwasy żołądkowe misia
blisko jestem ???? :)
Poznać bym koniecznie chciał wytyczne tego testu, może da sie rozciągnąć na inne szkła.
- rzut sigmą w misia
- rzut sigmą o skałę wykonany przez misia
- skok misia z wysokiej skały z sigma w łapie
- odporność sigmy na kwasy żołądkowe misia
blisko jestem ???? :)
:)
grzeniek-71
12-11-2008, 22:23
wlasnie zakupilem taka sigme...podpieta do d200 mysle daje wspaniałe efekty...a no i waga robi swoje...potezne szklo...
wlasnie zakupilem taka sigme...podpieta do d200 mysle daje wspaniałe efekty...a no i waga robi swoje...potezne szklo...
Jak myslisz, to pokaz jakies efekty.. wiele osob tutaj przezywa rozterki zwiazane z tym szklem, ja rowniez ;-)
Wrzuć jakieś fotki :)
Wrzuć jakieś fotki :)
właśnie.. dawaj, dawaj waści:)
Wystarczy zobaczyć wątki JackaM, moje i sami zobaczycie:) że te szkiełko jest super.
Wystarczy zobaczyć wątki JackaM, moje i sami zobaczycie:) że te szkiełko jest super.
To fakt, extra te zdjęcia z boksu są :)
Jaki skromny :mrgreen:
Ja proponuję nie kupować żadnego szkła. Do wykresów najlepszy jest Excel... :)
a mnie się obiło o uszy że Sigma Six :mrgreen:
cypherdid
15-11-2008, 00:05
Toś argument podał. Miałeś?? Ja tak - więcej sztuk miałem w ręku niż Ty jakiegokolwiek obiektywu. Sigma 50/1.4 zachwyca wykonaniem, szybkością, przeniesieniem kontrastów i jest ostrzejsza od kolegów, nawet od C50L. Taki Zeiss z HSMem. Optycznie rewelka - CA nie widać na f1.4 bo kto robi foty pod słońce na f1.4, a bokeh jest tak głęboki że nie wychodzi ta "wada". Powyżej f1.8 już tak maleje że nie przeszkadza. Winietka na f1.4 też nie jest specjalnie większa niż u kompanów. A ilość detali jakie przenosi Sigma na f4, f5.6 jest szokująca. Mam Nikkora -ale myślę o zmianie - czekam na AF-S 1.4 -to wybiorę następce.
Od kilku dni testuję na razie widzę sporą różnicę w ostrości i kontrast lepszy, sigma z nikkorkiem wygrywa mocno.
cypherdid
15-11-2008, 00:14
Od kilku dni testuję na razie widzę sporą różnicę w ostrości i kontrast lepszy, sigma z nikkorkiem wygrywa mocno.
Baa ! :)
Nie jestem jakimś optymistą jeśli chodzi o AF-S 50/1.4 - coś mnie swędzi za uchem że to nie będzie wyjątkowo zmieniona konstrukcja..przynajmniej jakościowo, prócz silnika i może (who knows) warstw antyrefleksyjnych.
Na fotkach nowego nikkorka nie wygląda by dużo szkła użyli do jego budowy.
Na fotkach nowego nikkorka nie wygląda by dużo szkła użyli do jego budowy.
Sigma 24-70 też ma więcej szkła niż Nikkor 24-70 :)
Nef z sigmy: http://www.sendspace.com/file/ocdd4s
z nikkora: http://www.sendspace.com/file/unevll
Z tych dwóch nefów nic nie wynika, no może tylko tyle że z nikkora jest mocno niedoświetlona a z sigmy nieźle to wygląda. Wyciągnięcie niedoświetlonej fotki z nikkora przy iso800 (z D300) powoduje że szum mamy spory i nie ma jak tego porównać do fotki z sigmy.
Toś argument podał. Miałeś?? Ja tak - więcej sztuk miałem w ręku niż Ty jakiegokolwiek obiektywu. Sigma 50/1.4 zachwyca wykonaniem, szybkością, przeniesieniem kontrastów i jest ostrzejsza od kolegów, nawet od C50L. Taki Zeiss z HSMem. Optycznie rewelka - CA nie widać na f1.4 bo kto robi foty pod słońce na f1.4, a bokeh jest tak głęboki że nie wychodzi ta "wada". Powyżej f1.8 już tak maleje że nie przeszkadza. Winietka na f1.4 też nie jest specjalnie większa niż u kompanów. A ilość detali jakie przenosi Sigma na f4, f5.6 jest szokująca. Mam Nikkora -ale myślę o zmianie - czekam na AF-S 1.4 -to wybiorę następce.
Proponuję poza programem do wykresów jakiś kurs czytania ze zrozumieniem :)
Porównałem sobie MTFy z nowym Nikkorem i wydaje się, że jednak sigma lepiej wypada.
Z lewej sigma
źródło (www.fotosik.pl)
Wiadomo. MTF to nie wszystko ale bokeh pewnie będą mieć podobny jak tyle samo listków.
Ogólnie w sigmie bokeh mi się podoba.
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cd40afcee0a3c6de)
Zostaje jedynie kwestia z jaką wyskoczą ceną w Polsce za nowego nikkora. No i trochę ta wielkość sigmy przytłacza...
Hmm te MTFy to różnie mierzone. W Nikonie 10 i 30 nm w Sigmie 50 nm. Na wykresach N widać, że im więcej nm tym wyższa wartość początkowa wykresu.
Jestem również ciekaw jak z tym bokeh będzie, np. ten z N50 1.8D bardzo mi się nie podoba, ale tam jest mniej listków przysłony.
Też się zastanawiam nad jasną 50tką i czekam na 1.4G. Używam 105 VR i w porównaniu do starszych wersji na prawdę wymiata od pełnego otworu. Dlatego spokojnie czekam na jakieś wiarygodne testy nowego nikosia.
Jak ktoś chce zobaczyć to tutaj jest ciekawe porównanie różnych N w okolicach 100mm m.in micro 105 VR
http://www.pictchallenge-archives.net/TESTNUM/BDD85_105mm.html#85105
To, że Sigma jest ostrzejsza od Nikona 1.4D potwierdzają testy chociażby na dpreview tutaj porównanie:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=22,28&fullscreen=true&av=1,1&fl=50,50&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F3
Trzeba przyznać chłopakom z dpreview, że fajnie to opracowali
Hmm te MTFy to różnie mierzone. W Nikonie 10 i 30 nm w Sigmie 50 nm. Na wykresach N widać, że im więcej nm tym wyższa wartość początkowa wykresu.
Ehh wbaczcie coś mi się pochrzaniło z tymi MTFami :D po prostu popatrzyłem na podpis w górnym-prawym rogu wykresu sigmy i pochrzaniło mi się :D
Wykresy wykresami zobaczymy co wyjdzie w praniu :)
Niedzwiedz
01-12-2008, 19:43
bawielm sie sigma ! jak tylko sprzedam 50 odrazu wyruszam na przebieranie 10 sztuk by wylonic najlpesza :)
szejk1979
02-12-2008, 05:47
bawielm sie sigma ! jak tylko sprzedam 50 odrazu wyruszam na przebieranie 10 sztuk by wylonic najlpesza :)To nie czekasz na 1.4G? W sumie zaraz powinien być.
Niedzwiedz,
a masz jakąś wypróbowaną procedurę żeby w sklepie wybrać najlepszy egzemplarz? bierzesz puszkę, lapka, kartkę z wydrukiem testowym, robisz foty w RAWie i oglądasz na lapku? BTW gdzie jest sklep, w którym będą mieli 10 szt. na stanie z mocowaniem do N? chętnie odwiedzę :)
Niedzwiedz,
a masz jakąś wypróbowaną procedurę żeby w sklepie wybrać najlepszy egzemplarz? bierzesz puszkę, lapka, kartkę z wydrukiem testowym, robisz foty w RAWie i oglądasz na lapku? BTW gdzie jest sklep, w którym będą mieli 10 szt. na stanie z mocowaniem do N? chętnie odwiedzę :)
A po co w RAWie?
Ja tam sprawdzam na bateriach, trzy baterię paluszki w kieszeń i do sklepu :)
Niedzwiedz
02-12-2008, 12:47
ja sprawdzam na LCD znam kazde swoje szklo na pamaiec potrafie na LCDocenic
sprawdzam srodek kadru kazdy rog , ostrzenie z bliska ostrzenie z daleka , tablice testowa (na poczatku do ustawienia korekcji obiektywy jezeli wymaga) , zachowania pod swiatlo CA itp
10 moze przesadzialem ale w wawie w ciagu jednego dnia moge obejzec i 10 w kilku sklepach :)
robin102
02-12-2008, 13:13
I to ten cały słynny test Niedźwiedzia ? :) ;)
Ta sigma to kilerskie szkło sie wydaje, ale chyba trzeba przynajmniej w moim przypadku poczekać na Nikkora. Cena zapowiada się atrakcyjna 1099 zl . Tak przymiarki, a nie raz już ostatnio Nikon miło zaskoczył, więc mimo to, że sie napaliłem jak diabły na tą sigmę to poczekam na N 50 AF-s. U mnie 50mm to szkło wręcz podstawowe i chciałbym na nim mieć na prawdę szybki i pewny AF bo cyrka 80-90% swoich zdjęć robię 50mm. No i sporo taniej wychodzi Nikkor biorąc pod uwagę filtr i zużytą energie mięśni i spaloną benzynę na wożenie tego kloca Sigmy :)
ja się lekko zraziłem do sigmy po ostatniej przymiarce, niestety była jedna na stanie i nie mam porównania, ale fotki testowe wyszły okropne. Na bliskiej odległości było nawet ok, trafiała ładnie, ale dla 1-2m to już porażka. BF jak ta lala ;)
To, że Sigma jest ostrzejsza od Nikona 1.4D potwierdzają testy chociażby na dpreview tutaj porównanie:
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=22,28&fullscreen=true&av=1,1&fl=50,50&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&lock=&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F3
Trzeba przyznać chłopakom z dpreview, że fajnie to opracowali
Wg mnie z tych porównań widać, że Sigma jest lepsza w zakresie 1.4 - 2.2 ale od 2.2 do końca skali przysłon lepiej wypada Nikkor.
Tylko, ze porownane jest z nikkorem AF teraz ma wyjsc do sklepow AF-S wiec z nim bedzie mozna porowanc.. mam nadzieje ze jak wyjdzie nikkor to sigma pojdzie w dol (bo najczesciej szkla sigmy sa tansze od nikkora..) i wtedy bedzie mozna podjac decyzje co kupic :)
Niedzwiedz
02-12-2008, 13:44
2,2 !!!!!!! myk w stalce polega zeby uzywac ja 1,4-2,2 maks :) bo potem 2,8 masz mase super szkiel 24-70 np (na ktorego mam coraz wiecej ochoty)
No nie wiem - ja tam używam takiej przysłony jakiej akurat potrzebuję/mogę użyć. Skoro myk polega na tym, żeby jej używać na 2,2 max, to po cholerę skala przysłon sięga 16, a często i więcej? :D Może konstruktorzy powinni dać 2,8 jako ostatnie możliwe domknięcie? Tylko co wtedy ze stałkami ze światłem 4? Nie używać wcale? :lol:
tylko co wtedy ze stałkami ze światłem 4? Nie używać wcale? :lol:
nie!
Cholera, będę musiał zezłomować swoją trzysetę... :lol:
Niedzwiedz
02-12-2008, 15:37
no nie czasem jak swieci slonce jest iso 200 a ty chcesz krotki czas dajmy na to 1/60 to i f16 malo ;), te japonce to nie glupie ludzie :)
Hm 1/60s to raczej do dłuższych należy.
Niedzwiedz
02-12-2008, 19:00
powiedzmy ze jest "za dlugi" do pewnych zastosowan ;)
szejk1979
12-12-2008, 10:13
Ciekawe wyniki testu Sigmy, słaba jakość obrazu przy 1.4 i duże aberracje. Ogólnie odwrotnie jak pokazywały testy innych...
http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma_50_mm_f14_ex_dg_hsm.html,1
Ciekawe wyniki testu Sigmy, słaba jakość obrazu przy 1.4 i duże aberracje. Ogólnie odwrotnie jak pokazywały testy innych...
http://www.swiatobrazu.pl/test_sigma_50_mm_f14_ex_dg_hsm.html,1
to rzeczywiscie ciekawe, moj egzemplarz tak nie ma. ogolnie szklo galantne, zakochalem sie w nim od pierwszego klikniecia ;o)
a w ogole to sklep sigmy ma ciekawa promocje (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-50-1)
szejk1979
14-12-2008, 17:41
a w ogole to sklep sigmy ma ciekawa promocje (http://www.sigma-sklep.pl/sigma-50-1)A to widziałem, na Allegro od dłuższego czasu stoi :)
A to widziałem, na Allegro od dłuższego czasu stoi :)
aha. a ja od razu uderzylem do sklepu, w 1h20 mialem dogadany zakup :o)
Spróbuję odkopać ten temat..
Szkło zachwalane, ale na dobrą sprawę sampli jak na lekarstwo. Pixel Peeper ma tylko sample z 50 2.8, googlam od jakiegoś czasu ale też niewiele tego jest.
Może pokusilibyście się stworzyć temat na podobieństwo już istniejącego:
Nikkor 85 f/1.8D - najladniejsze zdjecia, bez komentarzy
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103961
.
Zawsze możesz popatrzeć na pbase.com
Dawno przejrzane, raptem parę kadrów znalazłem mogących służyć jako sample. Zresztą brak wyszukiwarki w pbase jest porażający.
Google grafika też przewertowane.
Wstydzicie się czy co tych sampli? ;)
Dość poważnie się nad nim zastanawiam. Zawsze można wypożyczyć na 3 dni wersję demo Sigmy, ale tą wersję zostawiam sobie jak będę zdecydowany na 90% - na oku jest jeszcze N 85 1.8
Co do Sigmy, bylem podpiąlem i wiem ze ja kupie :), bardzo mi sie spodobala, a obrazek jaki daje bardzo mi sie podoba.
Taki przyklad na szybko, w sklepie zrobilem 5 zdjec, na szybko. Ostrzone na "dalsze oko" przyslona 1.4
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/9268/0752a.jpg)
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/3114/0752crop.jpg)
wojtek87
31-03-2010, 12:14
wrzuce za niedługo jakies sampelki ;)
wrzuce za niedługo jakies sampelki ;)Przeciez juz wrzuciles przed wyedytowaniem posta. Czemu je usunales?