Zobacz pełną wersję : Problem z odbitką
Witam szarpnąłem się na odbitke 30x45cm (RAW z D70 zapisany jako tiff nie kadrowany, dobrze naświetlony).
zdjecie odebralem w pospiechu jak to zwykle bywa 8) a w domu zonk na zdjeciu juz z 30cm widać pionowe pasy, ponizej zdjecie zdjecia, paski są nieco bielasze tak jak by zle wydrukowane. Czy to normalne czy reklamować? :?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img300.imageshack.us/img300/8452/paski1gy.jpg)
jak na odbitke to takich pasow nie powinno być! ale musialbym zobaczyc i dotknąć :) chociaz i tak sie nie znam.
turbo, Przy jakim ISO bylo robione to zdjecie..?
Karol Bojar
19-04-2006, 22:45
Jeżeli to jest drukowana odbitka (drukarka lub ploter), może to być wina głowicy drukującej - minimalnie przypchana dysza (lub kilka), jeśli natomiast jest to zdjęcie to nie wiem. Pozdrawiam.
wygląda na drukarkę/ploter.
a jeśli lab a tego nie masz na pliku w duzym powiększeniu to reklamuj.
zreszta druk tez możesz reklamować
typowy objaw bandingu... zdecydowanie wina po stronie druku, reklamowac...
to drukarki tez maja banding :lol:
epidemia jakaś
Jacek_Z, no widzisz, nawet nie wiedziałeś, że kupiłeś dwa w jednym i do puszki i do drukarki. :wink:
Tak jak radziliście tak tez i zrobiłem. Dzisiaj zanioslem do labu, pan pooglądał i zapytał czy zechce jutro przyjść po wydrukowane poprawnie. Dziwi mnie tylko ze mieli nadal tiff'a na pulpicie 8) :D A moze sie im spodobało :)
stig, ISO 200.
Nigdy nie wystapil u mnie porblem z takimi pasami zarowno w jpg jak i raw wiec pewnie wina faktycznie labu.
Al Bundy
20-04-2006, 22:05
Nie wina labu tylko plotera - to ewidentny druk. Ci drukarze odbitek żeby zaoszczedzić ganiają z odbitkami do drukarni bo to znacznie tańsze a niejeden laik nie zaczai różnicy. Sam ostatnio się awanturowałem bo zagrali ze mną w picipolo...
Oddałem tą samą fotę do drukarni i do Labu. W drukarni zapłaciłem 6 zł a w Labie o mały włos 9,50. Na szczęcie miałem przy sobie wydruk. Po porównaniu okazało się że to nawet na tej samej maszynie było robione (małe błędy głowicy). Gość zczerwieniał jak burak ale nadal obstawał przy swoim... H. mu w d. - już nigdy tam nie pójdę...