PDA

Zobacz pełną wersję : "Only for non-commercial use"

stefan
18-04-2006, 16:54
Witam!
Pomozcie! Meczy mnie to odkad zalozylem wlasna firme i nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi.
Mianowicie chodzi mi o ten znapis w licencji "programow darmowych". Jak to mam rozumiec?
Czy jak mam kompa kupionego na firme fotografia jest moja pasja, nie zarabiam na tym to czy moge kozystac z programow bedacych "for non-commercial use"?
Thanx from the mountain :-)

arra
18-04-2006, 17:03
Jak dla mnie:
to znaczy, ze jezeli ten soft nie bedzie uzywany do zadnego z etapow Twojej pracy to mozesz go uzywac.
Przykladowo jezeli jestes projektantem i uzywasz do pracy auto-cad, natomiast wyniki wysylasz spakowane zipem i do spakowania uzylbys softu non-comercial use to robisz to nielegalnie.

stefan
18-04-2006, 17:12
Dzieki, ale jestes tego pewien? Gdzie mge znalezc jakas podstawe prawna tego zapisu?
A co np z programem antivir lub z wersjami 30-dniowymi. Jesli uzyje 30-dniowego win-rara do spakowania dxf to bedzie to nielegalne? ps. jestem projektantem ;-)
pozdro

arra
18-04-2006, 17:25
Dzieki, ale jestes tego pewien? Gdzie mge znalezc jakas podstawe prawna tego zapisu?
A co np z programem antivir lub z wersjami 30-dniowymi. Jesli uzyje 30-dniowego win-rara do spakowania dxf to bedzie to nielegalne? ps. jestem projektantem ;-)
pozdro

Nie jestem pewien, taka informacje dostalem od naszego admina ;)

pebees
18-04-2006, 20:34
stefan, nie do użytku komercyjnego, czyli możesz sobie np. fotki do albumu poobrabiać, ale dla klientów już nie.