Zobacz pełną wersję : F80 a obiektywy USM
Witam serdecznie, proszę o odpowiedż jak dla laika jaki jestem :) Zakupiłem N80 - nówka + 50 1,8 + battery pack. Zamierzam rozszerzyć obiektyw do F80 o zooma. Czytałem wypowiedzi Szanownych Państwa o obiektywach z USM i bez tego. Jaki to ma wpływ na współpracę z F80 biorąc pod uwagę szybkość ostrzenia??? Jeżeli pytanie jest nieprecyzyjne proszę o wyrozumiałość.. .
BYNIEK,
Obiektyw z silnikiem USM będzie świetnie i szybko ostrzył z F80. Najlepiej noże i nożyczki :mrgreen:
Po pierwsze szkla nikona nie maja USM tylko SWM a co do szybkosci to bedzie szybciej jakies 2,3 razy
pjolofoto
18-04-2006, 21:02
Z f-80 uzywam Sigmy 17-35 DG HSM ,brzytwa.
Sam siebie nazwałeś laikiem, więc jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z fotografią to w tej chwili takie obiektywy nie będą Ci potrzebne, ostrzą o wiele szybciej co dla amatora nie jest aż tak ważne. Zazwyczaj są to obiektywy o dobrej optyce i solidniejszej budowie, a tym samym znacznie droższe od normalnych. Wybór należy do Ciebie.
nie kumam takich odpowiedzi... i co z tego ze ktos jest laikiem? nie wolno mu zadac pytania? nie wolno mu szkiel uzywac, bo te z SWM zarezerwowane tylko dla profi? Moze gosc ma kase na takie zabawki, a focic bedzie swojego biegajacego bobasa. Wolno mu do cholery, a nam (Tobie) nic do tego...
SWM, USM, HSM - to to samo tylko innych producentow, chodzi o silnik ultradzwiekowy do napedu AF.
F80 z SWM dziala o niebo przyjemniej, nie ma wnerwiajacego odglosu wiertarki, dziala tez szybciej oraz pewniej.
SWM USM i HSM to niby to samo ale nie dokladnie, o ile USM canona i SWM nikona potrtafi bys koszmarnie szybki lub przynajmniej szybki to z HSM sigmy bywa roznie... przyklad 70-200/2,8HSM generalnie dziala prawie tak ja nikonowski odpowiednik srubokret
pjolofoto
01-06-2006, 22:42
fridrih, Niestety zgodzic sie nie moge ,z S 2 PRO Fuji dziala rewelacyjnie !!!