Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Ola-la!

TRenciak
17-04-2006, 00:59
Takie tam.. metro klimaty (kolejna odgrzewana fotka)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.trphoto.pl/inne/BLOG/ola.jpg)

imat
18-04-2006, 14:09
Ciekawa fota choć wszystko w koło wydaje się ważniejsze niż modelka - tak mi sie rzuca w oczy, ...pierwszy odbiór fotki.
Ale ogolnie ciekawe i z pomysłem.

meliszipak
18-04-2006, 14:17
Bardzo dobre zdjęcie, fajnie oświetlona postać, ciekawa rytm i perspektywa
Moja ocena 4,7/5

pozdrawiam

CANIS
18-04-2006, 14:26
Fajne swiatlo do tego miejsce i dynamika.
4,5/5

Jacek_Z
18-04-2006, 14:59
fajna fotka.
szkoda, że oświetlony sufit nad modelką. inaczej bym też kadrował. nie wiem czy szło stanąć inaczej - tak by linie lamp i na dole były ukośnie i zbiegały sie na modelce
niby dużo krytykowania - ale ocena wysoka 4/5

TRenciak
19-04-2006, 00:02
swiatlo... moglo by byc lepsze... no bo to SB-26 bez zadnego dyfuzora ani niczego w tym stylu. teraz juz inaczej na to wszystko patrze i inneacxzej oswietlam

to stara fotka jest.. ale dzieki za ocene!

WujekX
19-04-2006, 00:05
kom-po-zy-cja :]
polecam http://photoinf.com/

TRenciak
19-04-2006, 00:30
kom-po-zy-cja :] ... ???

Znaczy sie zla.. ? czy wrecz przeciwnie .. podoba ci sie ?

WujekX
19-04-2006, 00:34
hmm temat nienajgorszy ale kompozycyjnie slabo :( Popatrz na linke, ktora wkleilem - bardzo fajne rzeczy tam pisza. Pozdrowienie

Jacek_Z
19-04-2006, 00:49
można zasłonic światło lampy by nie padało na górę (mozna nawet dłonią)
przy cyfrze od razu widac efekt.
a przy okazji - można by to tak skadrować, żeby to u góry uciąć.
kompozycyjnie jak kolega zauważył nie jest najlepiej.
ale miałeś dobry pomysł na zdjęcie. z wykonaniem tylko nie było idealnie.

TRenciak
19-04-2006, 01:17
WujekX konkrety!
... bo jesli mam nastepnym razem cos poprawic.. to wiesz.. wolalbym wiedizec co dokladnie poprzednim razem zle zrobilem.

Bo przyznaje... ja zawsze najwiekszy nacisk kladlem na oswietlenie... i glownie sie na tym skupialem.. troche zapominając o kompozycji i calej otoczce.

musze nadrobic zaleglosci... Bo przyznam sie wam szczerze..
ja zaledwie 4 lata temu po raz pierwszy wzialem na powaznie aparat do reki dowiedzialem sie do czego sluzy przyslona... i co ma do tego czas naswietlania.

Nigdy wczesniej nie interesowlaem sie fotografia.. po prostu lubilem ogladac zdjecia...

WujekX
19-04-2006, 08:56
TRenciak... Hmm ciezko podac konkret kiedy kompozycji praktycznie nie ma. Przede wszystkim brakuje rownowagi w zdjeciu, plamy przewalaja zdjecie na <<<<. Poczytaj link, ktory Ci dalem i naprawde - wszystko zrozumiesz. Tematy do sprawdzenia: zloty podzial, rownowaga, linie prowadzace

Lolas
19-04-2006, 09:21
Zdjecie bardzo mi sie podoba, choc za duza czarna "otchlan" po prawej stronie troche przytlacza modelke :-)

TRenciak
19-04-2006, 12:03
WujekX...

Bo mimo wszystko... to osobiscie uwazam ze kompozycja jest sprawą zbyt subiektywna.. by mowic o niej tak jednoznacznie...

Kompozycja zawsze jest... czasem bardziej drazniąca czasem bardoz dla oka przyjemna... ale pojecia brak kompozycji .. albo zła kompozycja.. po prostu nie istnieja!

Przyklad: sporo twoich fotek z tej slubnej strony... w kadrze totalny chaos..... a mimo to fotki fajne....

Dlamnie najwazniejsza w zdjeciu jest impresja... a kompozycja po prostu nie powinna razić!

vuki
19-04-2006, 17:32
hmm temat nienajgorszy ale kompozycyjnie slabo :( Popatrz na linke, ktora wkleilem - bardzo fajne rzeczy tam pisza. Pozdrowienie

w kazdej regule sa wyjatki
bo dlaczego mamy sie ich trzymac, bo ktos je wymyslil i tak jest fajnie?

WujekX
19-04-2006, 17:57
Wybaczcie, ze wczesniej nie odpisalem. W kazdej regule wyjatki - oczywiscie... ale wyjatki, ktore prowadza do DOBREGO zdjecia :] Zaslanianie sie tymi haslami w tym przypadku to niedopatrzenie :D

TRenciak - subiektywna, jesli nie zglebiles tematu :] Powaznie - przejrzyj link, ktory Ci dalem, dokladnie przeczytaj co jest tam napisane a GWARANTUJE, ze nie powtorzysz tekstu o subiektywnosci i po prostu zaczniesz robic lepsze zdjecia. Pozdrowienie

meliszipak
19-04-2006, 18:02
Tak sobie teraz popatrzyłem, ze spokojnie można obciąć górę o tę jedną lampę?

pozdrawiam

TRenciak
20-04-2006, 13:43
Wiesz czego ja tu nie rozumiem ?

tego ze kiedys pokazywalem fotki o chaotycznej kompozycji... duzo gorszej niz ta.. i nic nie mowiles...
nie rozumiem co cie akurat w tym zdjeciu tak razi ?

WujekX
20-04-2006, 13:48
Zagladam tu pierwszy raz od hmm dosc dlugiego czasu i akurat na to zwrocilem uwage. Nie traktuj mojej wypowiedzi jako chec "dopieprzenia" Ci ale jako kolezenska porade. Przeciez nie bede przegladal Twoich poprzednich prac po to zeby sie do nich czepic prawda?;]
Uwierz mi, chodzi mi tylko i wylacznie o to, abys mial lepsza fotografie - tego chyba chcesz? Zajrzyj bardzo Cie prosze Aniele Moj na strone, ktora Ci podalem i zobacz ile dobrego to da. Pozdrowienie ;D

TRenciak
20-04-2006, 16:49
Wiem ze u mnie z kompozycja nie jest najlepiej... doskonale zdaje sobie z tego sprawe.

pewnie ze poczytam... to co dales.. to jest dokladnie to czego szukalem...

bo w szkole... na zajeciach z kompozycji to mialem takiego oszoloma.... ze nic sie z tego nie dalo wywnioskowac.... tutaj .. wyglada to o niebo lepiej!