Zobacz pełną wersję : opel astra
Moje pierwsze zdjęcia na tym forum.
Było trochę za mało czasu na ustawianie bo autka jeżdziły co chwile tą jednokierunkową. Wiem, że troszke za dużego czasu użyłem, ale czekam na wasze opinie.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Polsar74
10-05-2008, 11:38
opisz, proszę, technikę tych zdjęć
(czyli co i jak)
autograf
10-05-2008, 13:44
Słabe. Kadrowanie, swiatła, kompzycja kadru.
diZaster
10-05-2008, 13:50
moze na allegro
byly robione tak na szybko. doswietlane sa dwoma sb800 z lewej i prawej. Obrobka to sciagniecie nasycenia i podciagniecie kontrastu jedynie. Nastepnym razem bede musial sie bardziej postarac :)
możesz zacząć od umycia auta :)
Polsar74
10-05-2008, 20:20
Co Wy za techniki zachęcające stosujecie - najprościej to opee-errr tu zebrać.
Miejcie litość.
Kolega sam przyznał się że nie specjalnie zachwycony jest własnym dorobkiem (z Astrą I) i wydaje mi się że można mu było rad kilku udzielić. A tu nie .... po łbie dostał. Nie ładnie wyszło.
wydaje mi się że można mu było rad kilku udzielić. A tu nie .... po łbie dostał. Nie ładnie wyszło.
liczylem na te rady...
Moja rada:
Wstawiaj tutaj zdjecia jezeli sam nie bedziesz umial znalezc na nich bledow i Twoim zdaniem beda najlepsze na jakie Cie stac. W przeciwnym wypadku szkoda transferu. A juz na pewno nie wstawiaj fotek robionych ''na szybko'' bo demonstrujesz tym samym swoje lenistwo i lekcewazenie wobec userow forum.
tak na szybko - nie zrobie sobie studia z publicznej drogi. nie chodzilo mi ze na szybko, ze cyk i tyle. :)
EDIT:
Wstawiaj tutaj zdjecia jezeli sam nie bedziesz umial znalezc na nich bledow i Twoim zdaniem beda najlepsze na jakie Cie stac. W przeciwnym wypadku szkoda transferu. A juz na pewno nie wstawiaj fotek robionych ''na szybko'' bo demonstrujesz tym samym swoje lenistwo i lekcewazenie wobec userow forum.
przepraszam.
nastepnym razem przemysle swoja decyzje. zapewne kolejny rok bede jedynie obserwatorem. pozdro
Nie zrażaj się na kolejny rok. Rób i pokazuj następne foty jak najszybciej. :)
Te niestety trochę słabo. Samo oświetlenie dwiema lampami cudów nie zdziała. Przede wszystkim naprawdę nie ma sensu robić zdjęć przykurzonej astrze. To naprawdę widać. Poza tym zdjęcie nasycenia jakoś przygasiło zdjęcia. Co do kadru - obydwa lecą trochę w dół. Poza tym auto jest już długo na drogach i trochę trzeba się wysilić, żeby pokazać je niebanalnie. Takimi zwykłymi kadrami nie zainteresujesz.
Rób dalej zdjęcia i pokazuj :)
Pozdrawiam
ja mam rade, patrz na zdjecia innych i jak ci się podobają sam spróbuj wtedy takie zdjecie zrobić. a samochodem mozna pojechać w ciekawe miejsce i tam zrobić zdjecia :) druga rada, cykaj ile wlezie : D
Kamil Wolski
16-05-2008, 14:36
Więc tak. Sprawa pierwsza to oczywiście światło. Nie zapanowałeś nad nim w ogóle. Po prawej stronie przepalenia na asfalcie, do tego zobacz jakie paskudnie cienie się robią pod autem, i ile ich tam jest. Do tego wypalony bok samochodu - nie wygląda to za dobrze.
Drugie dużo lepsze, aczkolwiek znów mamy wypalony beton, tym razem po lewej. Nie ma tutaj już tych paskudnych cieni, a przynajmniej ich nie widać.
Na obu zdjęciach słabe kadry, słaba miejscówka - a to ważna sprawa w fotografii motoryzacyjnej. Bałagan w tle, bloki, inne auta. Zacznij od zdjęć w dzień, są o niebo łatwiejsze.
everyman
16-05-2008, 16:48
większość rzeczy została już powiedziana...
...samochód - szału nie robi, wiele takich jeździ po drogach;
z drugiej jednak strony każdy jest dobry jako obiekt do nauki,
bo chyba przecież lepiej poćwiczyć na swoim, żeby potem
inne od razu dobrze zrobić i się nie zastanawiać
...przygotowanie - od takich zdjęć oczekiwałbym, żeby
samochód był idealnie wypucowany, wręcz sterylny,
oczywiście mogą być wyjątki np terenowe klimaty
...kadr - ciężko tu coś doradzić, bo łatwo jest napisać: inny,
postarałbym się chyba o coś bardziej dynamicznego
...miejsce - bloki nie są złe, wielkopłytowe blokowisko też
można kreatywnie wykorzystać, tutaj jednak jest za dużo
elementów rozpraszających wzrok: inne samochody, drzewa,
latarnie, fragmenty nieba i domów...
...światło - noc nie jest sprzymierzeńcem przy początkach
(tam mi się wydaje), na lakierze łatwo o nieprzyjemne refleksy,
w takich warunkach można by chyba poeksperymentować
z dłuższymi czasami i wykorzystaniem światła zastanego
(latarnie) i za ich pomocą spróbować zbudować jakiś ciekawy
klimat...
to tyle z mojej strony... czyli osoby, która nie ma pojęcia
o tego typu zdjęciach ;)
pozdrawiam
Kamil Wolski
16-05-2008, 16:51
Z samych latarni niestety bardzo ciężko uzyskać odpowiedni efekt. Raczej panuje opinia że nocne zdjęcia auta to raczej muszą być dopalane, ale nieco bardziej "świadomie" że tak powiem.