PDA

Zobacz pełną wersję : d40x-balans bieli

monka
09-05-2008, 19:49
witam
czy ktos moze mi pomoc ? :( od kilku dni mam d40x i na poczatek chcialam porobic zdjecia na auto i niestety ale wszystkie zdjecia wychodzą w odcieniu lekko zielonym :( jedynie po ustawieniu balansu bieli i robieniu zdjec na Pre jest normalnie.Ale wydaje mi sie to dziwne bo kolezanka ma d40 i na auto robi bardzo ladne zdjecia a ja nie moge :( obiektyw to 18-55 czyli kitowy :( co zrobic aby na auto zdjecia byly takie jak u niej?

arciszz
09-05-2008, 20:14
Oj balans bieli zależy od temperatury barwowej w Kelwinach, i nie zawsze aparat na auto radzi sobie ja polecam tryby manualne d40 posiada dość ciekawie rozbudowane od 2700 do 9200 a to na prawdę duże pole do popisu manualnego ustawienia balansu bieli, uczyć uczyć się, a nie zdawać na auto :)

horn3t
09-05-2008, 20:19
D40x na auto radzi sobie dobrze z balansem bieli w typowych warunkach, wstaw jakieś testowe zdjęcie z exif będzie łatwiej.

monka
09-05-2008, 20:27
z wstawieniem zdjecia mam problem :( poprostu nie wiem jak :( no chyba ze na e-mail gdyby ktos chcial pomóć

tol2di
09-05-2008, 21:43
masz tutaj jak wstawiać zdjęcia

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358

monka
10-05-2008, 08:48
ej tam to wszystko za skomplikowane :( czy moglabym komus na e-mail przeslac zdjecie a on by wstawil?

monka
10-05-2008, 09:19
http://www.2and2.net/files/4825473ae1ceb.jpg

vredota
10-05-2008, 09:20
Skomplikowane to nie jest. Wejdź np. na fotosik.pl, tam po wrzuceniu zdjęcia masz już podane, co skopiować i wkleić na forum do posta, żeby się ładnie wyświetliło. To Twój pierwszy wątek tutaj i pierwsze trzy posty zastosujemy więc taryfę mocno ulgową. Wyślij zdjęcia na ukaszek malpa gmail jaka-tam-kropka com. Zdjęcia wyślij takie, jak wyszły prosto z puszki. Muszą być to JPG, nie obrabiaj ich w jakikmkolwiek programie! Najlepiej od razu ze trzy sztuki różnych ujęć, żeby łatwiej nam było ocenić, czy to powtarzalny efekt.

//edit: O, już sobie poradziłaś.

Archibald
10-05-2008, 09:35
Klikasz żółtą ikonkę z górkami (Wstaw Obrazek) usuwasz to co pokaże się w okienku i wklejasz adres zdjęcia taki jak podałaś w ostatnim poście. Efekt - zdjęcie jest widoczne:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net/files/4825473ae1ceb.jpg)

mpwt
10-05-2008, 10:14
Ja specem nie jestem od tego, ale tu mi o tyle nie wygląda na problem z WB (po nijak mi ustawić pod tego JPGa) a z parametrem Tint przy obróbce. Bo ten obrazek przede wszystkim jest za zielony... Ale czy nie pozmieniałaś czegoś w Picasie? Bo widzę, ze tam był ten obrazek modyfikowany.

To pytanie bym zadał w innym dziale.

monka
10-05-2008, 12:28
obrazek zostal tylko i wylacznie zmniejszony nic a nic nie bylo wiecej robione :( na ustawieniach Pre tego odcienia zieleni niema ale jak jest na auo to jest :( czy wogole mozna ustawic balans bieli do auto?

Vodafone
10-05-2008, 13:09
Moim zdaniem coś jest nie tak ze sprzętem... wcześniej miałem D40X i nigdy nie miał problemów na auto

monka
10-05-2008, 13:39
a co to ewentualnie moze byc? aparacik zostal tutaj na forum zakupiony jako w 100% sprawny nie bede pisala od kogo bo po co moze niepotrzebnie robic zamieszanie :(

bylam w firmie Foto Joker(bo w niej zakupiony byl d40x) i Pan zrobil zdjecia i okreslil ze cos jest nie tak i trzeba serwis odwiedzic :( co w takim przypadku zrobic skoro kilka dni temu kupilam go od uzytkownika z forum i mial byc idealny :(

monka
10-05-2008, 18:09
czy pomoze mi ktos:(

Vodafone
10-05-2008, 18:14
bylam w firmie Foto Joker(bo w niej zakupiony byl d40x) i Pan zrobil zdjecia i okreslil ze cos jest nie tak i trzeba serwis odwiedzic :( co w takim przypadku zrobic skoro kilka dni temu kupilam go od uzytkownika z forum i mial byc idealny :(

Myślę,że powinnaś napisać do osoby od której kupiłaś i poprosić o wyjaśnienia oraz aby pomógł Ci w rozwiązaniu problemu albo zwrócił pieniążki jeśli ta wada jest od samego początku gdy otrzymałaś sprzęt... jeśli nie dojdziesz do porozumienia z tą osobą to wtedy opisz sprawę na forum a użytkownicy na pewno doradzą jak rozwiązać problem z tą osobą...

monka
10-05-2008, 18:46
tzn. napisalam do tego uzytkownika lecz od wczoraj niemam odpowiedzi :( niechce podejmowac pochopnych wnioskow wiec poczekam do jutra :( jezeli nie dostane wyjasnien poprostu napisze wiecej od kogo co i jak :(

zurek17
11-05-2008, 15:48
Aparat należał do mnie. Żyłem jak widać w nieświadomości uszkodzenia sprzętu, gdyż uważałem, że to automatyka sobie gorzej radzi więc zawsze wrzucałem Do Ps poprawiałem BW i wszystko było w porządku. Pragnę jednak przeprosić użytkowniczkę "monka" i niezależnie jakie kroki podejmie dostosuje się. Co do niedopisywania to po prostu nie siedzę bez przerwy na poczcie bądź na forum. Sprawdzam ja średnio raz do dwóch razy dziennie plus okres gdy jestem przy komputerze.

Co do zdjęć to proponowałem zdjęcia wykonane aparatem jednak użytkowniczka nie wyraziła takiej chęci.

mpwt
12-05-2008, 10:26
uważałem, że to automatyka sobie gorzej radzi więc zawsze wrzucałem Do Ps poprawiałem BW i wszystko było w porządku.

Ja wrzucam ten obrazek do PS i nie jestem w prosty sposób poprawić WB. Tak jak pisałem, moim zdaniem to nie problem z WB występuję...

MOnka, wrzuć jeszcze jakieś zdjęcie i niech ktoś oprócz mnie spróbuje. Napisz też do mnie PW to podam maila i wyślesz mi NEF i JPG. Bo jak mówię, to chyba nie problem z WB...

monka
13-05-2008, 16:49
nie wiem czemu ale nie moge wyslac priva :( ale jeszcze mam inną wiadomosc a mianowicie body jest juz w serwisie i na wstepie poinformowano mnie ze: zabrudzona matówka i komora lustra :( no i ze termin naprawy 3 tygodnie ale czy gdyby matówka byla problemem to na manualnym ustawieniach balansu by tego nie bylo a tylko na auto?

mpwt
13-05-2008, 17:08
na wstepie poinformowano mnie ze: zabrudzona matówka i komora lustra :(

To normalne raczej.

no i ze termin naprawy 3 tygodnie ale czy gdyby matówka byla problemem to na manualnym ustawieniach balansu by tego nie bylo a tylko na auto?

Nie ma związku, to tak żeby 80 zł wyrwać więcej ;)

A 3 tygodnie to nie diagnoza??

monka
13-05-2008, 17:26
tzn. 80zl. aparat jest na gwarancji wiec czy jezeli by cos kosztowalo to nie powinni poinformowac wczesniej? czy gwarancja obejmuje zabrudzoną matryce?

Vodafone
14-05-2008, 18:52
Gwarancja nie obejmuje tego typu zabrudzeń i dlatego powiedzieli cenę usługi (czyszczenie) jeśli będzie coś nie tak z elektroniką lub softem to naprawia to na pewno w ramach gwarancji ;-) ( chyba ,ze ktoś grzebał przy aparacie tzn rozkręcał lub coś w tym stylu to będzie trzeba zapłacić )

monka
14-05-2008, 19:44
ej ej oni zadnej ceny nie podawali :( tylko stwierdzili ze matryca zabrudzona i tyle :((ale to tak w 3 sekundy).Pytanie to czy zabrudzona matryca moze miec wplyw na automatyczny balans bieli ale tylko na automatyczny.

Vodafone
14-05-2008, 21:25
To może będziesz miała fuksa i nic nie skasują za czyszczenie ;-)

tomek tychy
16-05-2008, 22:19
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39392
Czy to ten sam? Jeśli tak to kolega świadomie sprzedał wadliwy sprzęt. Oj nieładnie.

zurek17
17-05-2008, 13:56
Sprzęt dawno był w naprawie i wrócił naprawiony. Nie pamiętam tylko czy dostałem papiery z pobytu aparatu w serwisie.

Miło byłoby gdyby Pan tomek tychy przeglądając moje posty zauważył datę publikacji tamtego postu i to, ze jeszcze po tej dacie publikowałem raz jedno zdjęcie do oceny.

Pozdrawiam:).

monka
17-05-2008, 15:07
zeby wszystko bylo jasne ja nikomu nie przedstawilam od kogo kupilam aparat :( i nie chcialam pisac od kogo aby pochopnie nie osądzać tylko poczekac do momentu powrotu body z serwisu czyli za kilka lub kilkanascie dni :) wtedy przedstawie oficjalną informacje jak serwis zdiagnozowal wady body d40x.Mam ogromną nadzieje ze wszystko bedzie dobrze choc nie ukrywam ze to duze doswiadczenie mam na mysli kupujac bez ogladania.

swish
17-05-2008, 16:30
Osobiscie nigdy bym nie kupil uzywanego aparatu, ale to moje zdanie.
Zaglebiajac sie w archiwa postow bylego uzytkownika z ta czterdziestka byly same problemy..., tyle dobrze ze gwarancja jest jeszcze wazna.

mpwt
18-05-2008, 18:06
Osobiscie nigdy bym nie kupil uzywanego aparatu, ale to moje zdanie.

Kupić to można jeszcze śmiało. Ale warto na pewno wcześniej obejrzeć albo poprosić chociaż o przykładowe fotki... Nauczka na przyszłość...

monka
29-05-2008, 17:31
Body odebralam juz kilka dni temu wiec napisze to co jest napisane w dokumencie z serwisu:
Regulacja parametrow płyty przetwarzania obrazu :)
Pan powiedzial ze to drobna sprawa i ze przyczyną mogla byc nawet nieodpowiednia karta pamieci lub ze aparat przebywal w poblizu nietypowych zrodel napiecia.Na dzien dzisiejszy wszytsko oki i nawet gwarancja zostala przedluzona o dwa tygodnie