Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie d40x-balans bieli

witam
    czy ktos moze mi pomoc ? od kilku dni mam d40x i na poczatek chcialam porobic zdjecia na auto i niestety ale wszystkie zdjecia wychodzą w odcieniu lekko zielonym jedynie po ustawieniu balansu bieli i robieniu zdjec na Pre jest normalnie.Ale wydaje mi sie to dziwne bo kolezanka ma d40 i na auto robi bardzo ladne zdjecia a ja nie moge obiektyw to 18-55 czyli kitowy co zrobic aby na auto zdjecia byly takie jak u niej?

Domyślnie Odp: d40x-balans bieli

Oj balans bieli zależy od temperatury barwowej w Kelwinach, i nie zawsze aparat na auto radzi sobie ja polecam tryby manualne d40 posiada dość ciekawie rozbudowane od 2700 do 9200 a to na prawdę duże pole do popisu manualnego ustawienia balansu bieli, uczyć uczyć się, a nie zdawać na auto
    puszka i kilka oczek do niej

D40x na auto radzi sobie dobrze z balansem bieli w typowych warunkach, wstaw jakieś testowe zdjęcie z exif będzie łatwiej.

z wstawieniem zdjecia mam problem poprostu nie wiem jak no chyba ze na e-mail gdyby ktos chcial pomóć

masz tutaj jak wstawiać zdjęcia

http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

ej tam to wszystko za skomplikowane czy moglabym komus na e-mail przeslac zdjecie a on by wstawil?

Skomplikowane to nie jest. Wejdź np. na fotosik.pl, tam po wrzuceniu zdjęcia masz już podane, co skopiować i wkleić na forum do posta, żeby się ładnie wyświetliło. To Twój pierwszy wątek tutaj i pierwsze trzy posty zastosujemy więc taryfę mocno ulgową. Wyślij zdjęcia na ukaszek malpa gmail jaka-tam-kropka com. Zdjęcia wyślij takie, jak wyszły prosto z puszki. Muszą być to JPG, nie obrabiaj ich w jakikmkolwiek programie! Najlepiej od razu ze trzy sztuki różnych ujęć, żeby łatwiej nam było ocenić, czy to powtarzalny efekt.

//edit: O, już sobie poradziłaś.

Klikasz żółtą ikonkę z górkami (Wstaw Obrazek) usuwasz to co pokaże się w okienku i wklejasz adres zdjęcia taki jak podałaś w ostatnim poście. Efekt - zdjęcie jest widoczne:

Ostatnio edytowane przez Archibald ; 10-05-2008 o 09:37

Ja specem nie jestem od tego, ale tu mi o tyle nie wygląda na problem z WB (po nijak mi ustawić pod tego JPGa) a z parametrem Tint przy obróbce. Bo ten obrazek przede wszystkim jest za zielony... Ale czy nie pozmieniałaś czegoś w Picasie? Bo widzę, ze tam był ten obrazek modyfikowany.

To pytanie bym zadał w innym dziale.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów