PDA

Zobacz pełną wersję : Test sprawności D200

Rymek
09-05-2008, 00:27
witam, nie znalazłem nic podobnego na forum wiec pisze po swojemu (wybaczcie:))
za kilka dni zapuka do mych drzwi kurier z moim D200, puszka ma 15000 klatek i chciałbym ją dokaldnie sprawdzić zanim sprzedający uzna że "to cos niedziałjące" nie działa przezemnie (oby tak nie było)
Moje pytanie jest proste, co jak i gdzie najlepiej i najszybciej sprawdzić w domowym zaciszu aby miec pewnośc że aparat jest sprawny i nic mu nie dolega.

PS. Sorry jesli to głupota, ale to moja pierwsza lustrzanka i nie chce miec z nią problemów, wiec licze na Waszą pomoc .... Pozdrawiam

Tr0n
09-05-2008, 01:19
witam, nie znalazłem nic podobnego na forum wiec pisze po swojemu (wybaczcie:))
za kilka dni zapuka do mych drzwi kurier z moim D200, puszka ma 15000 klatek i chciałbym ją dokaldnie sprawdzić zanim sprzedający uzna że "to cos niedziałjące" nie działa przezemnie (oby tak nie było)
Moje pytanie jest proste, co jak i gdzie najlepiej i najszybciej sprawdzić w domowym zaciszu aby miec pewnośc że aparat jest sprawny i nic mu nie dolega.

PS. Sorry jesli to głupota, ale to moja pierwsza lustrzanka i nie chce miec z nią problemów, wiec licze na Waszą pomoc .... Pozdrawiam

1. Syfy na matrycy
2. Gorące i martwe piksele
3. Czy pokrętła chodzą płynnie
4. W jakim stopniu gumy się odklejają
5. Stopień wytarcia gum - szczególnie pod kciukiem
6. Ilość kurzu w środku
7. Wszelkie rysy na obudowie

Rymek
09-05-2008, 06:58
dziekieki, czy to już wszystko z ew. usterek jakich można sie spodziewać?

jakubs
09-05-2008, 07:55
U mnie np kilka razy się zdarzyło, ze przy deszczu przestawał działać przełącznik trybu pomiaru światła, ale potem wracał do siebie. Może to chyba być słaby punkt i w momencie nadmiernego skorodowania, może ta wada trwale pozostać- wg mnie.

Kyo
09-05-2008, 08:30
podlacze sie z pytaniem jezeli moge.
nowka d200 kupiony u slawka tydzien temu
-wczoraj karta nie chciala zapisywac zdjec (sandisk 4gb ultra)
-pokretla do migawki i przyslony czesto przestaja dzialac gdy aparat w pozycji pionowej (gdy wraca do poziomu wszystko ok)

to chyba cos nie tak nie?

MarzycielPL
09-05-2008, 08:40
Witam ja moze z innej beczki. Moze admini zebrali takie porady jak sprawdzic puszke przed zakupem i umiescic je w jednym watku, watek ten dostyczy D200 ale smialo mozna go przypisac do innych body. Mysle ze szczegolnie bylby pomocny dla mlodszych userow ktorzy chca kupic uzywana puszke. Sorki za wtracenie do tematu ale kiedys szukalem takiego watku i nie moglem znalesc... Co sadziecie o tym pomysle?

JK
09-05-2008, 08:49
Najlepszym wyjściem jest oddanie sprzętu do serwisu (zapewne można się umówić, przyjechać i poczekać) z prośbą o rutynowy przegląd i czyszczenie. Podłączą do komputera, odczytają rejestr błędów, zamapują hoty, jeśli trzeba i wyczyszczą. Jak coś nie będzie OK, to się o tym dowiesz z pewnego źródła i będzie to najlepszy argument dla sprzedawcy. Jeśli masz jakieś wątpliwości, to może dla świętego spokoju warto poświęcić jeden dzień, kilkadziesiąt złotych i być pewnym, że nikt cię nie naciąga.

JK
09-05-2008, 09:06
słowo PEWNYM + słowo POSTĘPU to piękny duet :mrgreen: można do tego dołożyć "..., że nikt cię nie naciąga "
takiej porady to bym nawet wrogowi .......

Mam wrażenie, że nie bardzo wiesz o czym mówisz. Wykonanie standardowego przeglądu i czyszczenie, to nie jest naprawa skomplikowanej usterki i nie trzeba sprowadzać części. Jeśli spokojnie poprosisz i się umówisz, to panowie z Postępu zapewne zrobią to szybko i sprawnie. Juz kilka razy coś robili w moich body, to wiem jak było. No chyba, że zaczniesz im wygadywać te swoje dyrdymały o wynikach tych hiper-super-duper testów z zafarbami. Wtedy cię zapewne oleją - ja bym tak zrobił. ;)

thor88
09-05-2008, 09:56
No chyba, że zaczniesz im wygadywać te swoje dyrdymały o wynikach tych hiper-super-duper testów z zafarbami. Wtedy cię zapewne oleją - ja bym tak zrobił. ;)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: hihi... tzw toksyczny klient. Ja powiem tylko, ze kilka razy miałem kontakt z Serwisem na Postępu i zawsze było szybko i sprawnie.

PawelR
09-05-2008, 09:59
- czy aparat był rozbierany, sprawdzisz to po śladach na śrubkach
- uszkodzenia mechaniczne na obudowie
- warto luknąć do komory lustra czy nic nie było kombinowane, porysowane ect.
- sprawdzić stan matówki
- sprawdzić przebieg
- sprawdzić ewentualny luz na bagnecie
- generalnie warto dokłanie obejżeć jak jest utrzymany pod wzgledem estetycznym bo to świadczy o tym jak był użytkowany
- o takch rzeczach jak sprawdzanie na realnych zdjeciach czy jakiejś tablicy testowej to już wspominać raczej nie trzeba :)

Jako uzupełnienie powyższego sugerowałbym wykonać test wbudowanej lampy błyskowej - od czasu do czasu zdarzają się na rynku wtórnym egzemplarze ze spaloną lampką... dodatkowo założyłbym jakąś lampę zewnętrzną i sprawdził czy nie zostały uszkodzone obwody sterujące lampą - ludzie podłączają różne kostki, fotocele, kable i o ew. uszkodzenie elektroniki całkiem łatwo.

Rymek
09-05-2008, 10:56
dzieki bardzo, mysle że nie tylko mi sie to przyda :) pozdrawiam

wigi
09-05-2008, 11:30
1. Syfy na matrycy
(...)
nie demonizowałbym tego - syfy na matrycy to normalna sprawa; ważne, żeby nie były to jakieś rysy czy smugi...
bo jeśli grucha daje radę i pozostaje kilka małych pyłków to jest już dobrze :)

Kyo
09-05-2008, 14:04
podgląd GO + otwarta lampa = buczenie jak traktor O_o

lazaruss
09-05-2008, 22:47
podgląd GO + otwarta lampa = buczenie jak traktor O_o
To akurat całkowicie normalne. Przy podglądzie ostrości wali błyskiem stroboskopowym (oczywiście przy podniesionej lampie).

Rymek
09-05-2008, 23:15
no to bede miał sprawdzania :)

DiGo
10-05-2008, 00:50
Propnuję inny test, włożyć kartę podpiąć szkło i zrobić parę zdjęć
Wydaje mi sie, że aparat do tego służy.

Pozdrawiam

Sprzedający

Kyo
10-05-2008, 01:02
To akurat całkowicie normalne. Przy podglądzie ostrości wali błyskiem stroboskopowym (oczywiście przy podniesionej lampie).

blysk zauwazylem 2 godziny temu wieczorem
wczesniej nie widzialem, bo zdjecia robilem w dzien ^^
ale i tak buczy jak krowa glupia. Nie spodziewalem sie po d200 takich dzwiekow tia :)

Rymek
10-05-2008, 22:10
taki test to pierwsza sprawa, ale czasem trzeba zajrzeć głębiej
czemu SPRZEDAJACY ??

Propnuję inny test, włożyć kartę podpiąć szkło i zrobić parę zdjęć
Wydaje mi sie, że aparat do tego służy.

Pozdrawiam

Sprzedający

jacoslavgth
11-05-2008, 19:56
blysk zauwazylem 2 godziny temu wieczorem
wczesniej nie widzialem, bo zdjecia robilem w dzien ^^
ale i tak buczy jak krowa glupia. Nie spodziewalem sie po d200 takich dzwiekow tia :)

nie buczy, tylko ma rasowy gang, harley swój dzwięk opatentował, moze najkon zrobi to samo, jak oglądam wiadomosci jakiekolwiek, zawsze słysze najkona w seriach, miód na moje uszy :) cwanon brzmi jakos tak...

DiGo
11-05-2008, 20:21
taki test to pierwsza sprawa, ale czasem trzeba zajrzeć głębiej
czemu SPRZEDAJACY ??

Ponieważ Kolego kupujesz D200 ode mnie. Pozdrowienia.

D300 + NIKORY

Rymek
11-05-2008, 21:09
no to miło :) i juz sie nie moge go doczekać :)