PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Strumyk

tszlachcic
08-05-2008, 00:40
Witam wszystkich. To moje pierwsze zdjęcie na forum, w zasadzie dopiero zaczynam przygodę z fotografią. Zdjęcie przyciąłem i kolor wody jest lekko zmieniony. Nie do końca wiem jak poradzić sobie z tą rażącą w oczy bielą w środku zdjęcia. Proszę o komentarze i ewentualne porady.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/2063/rdocopyoe0.jpg)

bombel
08-05-2008, 01:07
Ta rażąca biel w środku (ciężka do poradzenia sobie :)) nazywana jest często przepałem. Przepału w zasadze się nie usuwa (bo jest to plama wyżartej bieli, w której nie ma żadnych informacji); przepały można maskować stemplem, lub wklejać w ich miejsce inne fragmenty (np. chmur na niebie, fal strumyczka, itp). Są to jednak wyłącznie mniej lub bardziej rozpaczliwe próby ratunkowe.

Nie od parady software aparatu informuje o takich przepalonych partiach obrazu miganiem na ekraniku. Fotograf ma wtedy możliwość od razu powtórzenia zdjęcia z poprawionymi nastawieniami.

Najlepszą jednak i w zasadzie jedyną możliwą drogą jest nie dopuszczać do ich powstawania. Czyli nauczyć się dobrz m\naświetlać, robić w RAWach i myśleć, co się robi w trakcie fotografowania, a nie dopiero po. :)

Na pociesznie powiem Ci, że każdy przez to przechodził, więc nie jesteś ani pierwszy, ani jedyny. Ani ostatni. :)

tszlachcic
08-05-2008, 09:35
:) Dzięki za odpowiedź. Od dziś zaczynam walkę z przepalonymi fotkami. Na razie 50%, które zrobiłem w terenie tak wygląda. Albo woda albo niebo za jasne... :D

Onsajt
08-05-2008, 09:45
Jesli chodzi o niebo to dobrym rozwiazaniem jest filtr polowkowy, jest to moje ulubione rozwiazanie.
Pzdr

anchel
08-05-2008, 12:03
<..> Na pociesznie powiem Ci, że każdy przez to przechodził<...>:)

Ja nie przechodziłem :twisted:

A poważnie - tak jak radzi Onsajt do nieba szara połówka, to takich scen prawidłowe naświetlanie (proponuję przede wszystkim inną porę dnia, kiedy słońce nie operuje tak mocno - ranek, pod wieczór itp.).

Pzdr.

<| MICHAŁ |>
08-05-2008, 13:55
ale szra polowka sie przy tym nie sprawdzi - szara polowke to sobie mozesz zakladac jak Ci sie niebo przepala, a nie jak masz przepalenie w centrum kadru. Szarych spotow to jeszcze nikt nie wymyslil.....
Naswietlaj pomiarem punktowym z korekcja na +1 (tak mniej wiecej)
takie rozwiazanie powinno pomoc
Jesli nie masz spota to pomiarem centralnie wazonym lub innym skoncentrowanym. Pomiar matrycoway w takich sytuacjach sie nie sprawdza i nie sprawdzi

Nemeth
08-05-2008, 14:00
ale szra polowka sie przy tym nie sprawdzi - szara polowke to sobie mozesz zakladac jak Ci sie niebo przepala, a nie jak masz przepalenie w centrum kadru. Szarych spotow to jeszcze nikt nie wymyslil.....
Naswietlaj pomiarem punktowym z korekcja na +1 (tak mniej wiecej)
takie rozwiazanie powinno pomoc
Jesli nie masz spota to pomiarem centralnie wazonym lub innym skoncentrowanym. Pomiar matrycoway w takich sytuacjach sie nie sprawdza i nie sprawdzi

Szarych spotów ... hmm a filtr ND ?:> To przepalenie to wynik dłuższej ekspozycji.
Reszta za Mikie_001 - opanowanie zasad pomiaru światła to podstawa.

<| MICHAŁ |>
08-05-2008, 14:09
Szarych spotów ... hmm a filtr ND ?:> To przepalenie to wynik dłuższej ekspozycji.
Reszta za Mikie_001 - opanowanie zasad pomiaru światła to podstawa.

Macku, sam sobie przeczysz - skoro wg Ciebie jest to wynik za dlugiej ekspozycji, to zastosowanie ND nic nie pomoze, bo eskpozycje jedynie wydluzy.
Jedynym rozwiazaniem w takich zdjeciach jest wlasciwy pomiar swiatla, no chyba, ze ktos gustuje w HDRach

tylko jako dodatek - mozesz naswietlac matrycowo, ale trzeba zastosowac korekte na -1 do -1 1/2

Nemeth
08-05-2008, 14:20
Macku, sam sobie przeczysz - skoro wg Ciebie jest to wynik za dlugiej ekspozycji, to zastosowanie ND nic nie pomoze, bo eskpozycje jedynie wydluzy.
(...)

No nie wiem ;)
Co do zasady owszem. Ale czy zawsze?
1 sekunda ekspozycji w południe bez ND a z ND ?
;)

<| MICHAŁ |>
08-05-2008, 14:47
Macku, ale filtr ND jest szary na calosci kadru, wiec czas sie wydluzy, a roznica EV pomiedzy jasnym centrum a ciemnymi brzegami bedzie wciaz ta sama, bo ten filtr jest calkowinie neutralny (stad i jego nazwa)
Z tego co wiem, to ND ma dwa zastosowania:
* do wydluzenia czasu ekspozycji
* do zmniejszenia glebi ostrosci
no chyba, ze sie myle i o czyms nie wiem :mrgreen:

mpwt
08-05-2008, 15:16
* do wydluzenia czasu ekspozycji

No właśnie!

Bo chyba autor chciał ukazać na zdjęciu efekt rozmytej wody (czy mi się tylko wydaję?).
F22 i 0,6 sek. Autor zdjęcia potrzebował te pół sekundy naświetlania. Przy szarym filtrze nie miał by przepału (bądź mniejszy).

<| MICHAŁ |>
08-05-2008, 15:21
No właśnie!

Bo chyba autor chciał ukazać na zdjęciu efekt rozmytej wody (czy mi się tylko wydaję?).
F22 i 0,6 sek.

a tego to nie wiemy, bo nam nie powiedzial, zakladam, ze tak, ale dyskusja pomiedzy Mackiem i mna toczy sie na temat przepalonego srodka, a nie wydluzania czasu ekspozycji, bo jak to sie robi, to ogolnie jest wiadome.

Nemeth
08-05-2008, 15:33
a tego to nie wiemy, bo nam nie powiedzial, zakladam, ze tak, ale dyskusja pomiedzy Mackiem i mna toczy sie na temat przepalonego srodka, a nie wydluzania czasu ekspozycji, bo jak to sie robi, to ogolnie jest wiadome.

No to mowie - zdjęcie to wykonane przy tym samym czasie naświetlania ale z ND nei miałoby przepału przy jednoczesnym rozmyciu wody.

Z resztą Twoich uwag w pełni się zgadzam bo to podstawowa wiedza na temat fotografii i nie ma tu czego negować :)

mpwt
08-05-2008, 15:37
a tego to nie wiemy

Ale biorąc pod uwagę przesłonę jaką użył (22) i pół sekundy czasu naświetlania nie podpowiada nam takiego zamiaru autora? :p

Przy użyciu filtra o którym piszecie z Maćkiem i użyciu f22 i 0,5s nie było by przepału a były efekt zamierzony przez autora.

<| MICHAŁ |>
08-05-2008, 15:52
No to mowie - zdjęcie to wykonane przy tym samym czasie naświetlania ale z ND nei miałoby przepału przy jednoczesnym rozmyciu wody.

Przy użyciu filtra o którym piszecie z Maćkiem i użyciu f22 i 0,5s nie było by przepału a były efekt zamierzony przez autora.

Na jakiej podstawie tak sadzicie?
filtr ND jest neutralnie szary i na calej powierzchni jednakowy / jednorodny.
To oznacza, ze przy zachhowaniu pomiaru matrycowego, bo taki zostal uzyty (exif), przy jednoczesnym uzyciu tej samej przyslony 22 aparat dobierze jedynie dluzszy czas dla calego zdjecia - nie tylko dla samego centrum kadru. Co sie z tym wiaze, centrum kadru wciaz bedzie przeswietlone, gdzyz aparat w dalszym ciagu bedzie usredniac warunki espozycji w oparciu o pomiar calego kadru, a nie tylko jego srodka. Aby woda nie byla przepalona nalezy albo przyciemnic tylko ja, albo zastosowac inny pomiar.

Onsajt
08-05-2008, 15:54
No wlasnie tez sie wkrecilem w dyskusje:) ok - mowicie, ze przy takich samych parametrach jak teraz i filtrem ND nie byloby przepalu...pewnie nie, ale zdjecie byloby niedoswietlone/ciemne-tak ja to rozumiem, ale moze sie juz w tym pogubilem:)
Druga sprawa jest taka, ze moze z tego ciemnego rawa daloby sie wyciagnac calkiem dobre zdjecie, ale nie o to chodzi chyba tu...

mpwt
08-05-2008, 16:03
Druga sprawa jest taka, ze moze z tego ciemnego rawa daloby sie wyciagnac calkiem dobre zdjecie

No właśnie jak najbardziej się da!

Na jakiej podstawie tak sadzicie?
filtr ND jest neutralnie szary i na calej powierzchni jednakowy / jednorodny.
To oznacza, ze przy zachhowaniu pomiaru matrycowego, bo taki zostal uzyty (exif)

Obstawiam, że autor bardziej matrycowym się nie przejmował. Pracował w trybie manualnym i olał cały ten pomiar matrycowy :p

Nemeth
08-05-2008, 16:05
Oj Mikie_001...

Centralnie ważony albo punktowy i filtr ND i Manual. I nie ma przepału. Ewentualnie należało zrobić zdjęcie o innej porze dnia. Albo użyć krótszego czasu.
Ja exifa nie widze bo nie mam pluginu do foxa;) Po zatym nie mam w zwyczaju oglądać exifów. Pisałem co należałoby zrobić by nie było przepału. Użycie ND to najlogiczniejsze rozwiązanie problemu.
Filtr szary neutralny wydłuża czas ekspozycji z tej przyczyny, że redukuje ilość światła wpadającego przez obiektyw tym samym, że się tak ładnie wypowiem - można wpłynąć na ilość przepuszczanego promieniowania bez zmiany jego składu spektralnego. Zatem nie uzyskamy "jedynie dłuższego czasu ekspozycji". Zakładam, że nie robimy zdjęcia na Auto ;)

<| MICHAŁ |>
08-05-2008, 16:26
Oj Mikie_001...

Centralnie ważony albo punktowy i filtr ND i Manual. I nie ma przepału. Ewentualnie należało zrobić zdjęcie o innej porze dnia. Albo użyć krótszego czasu.
Ja exifa nie widze bo nie mam pluginu do foxa;) Po zatym nie mam w zwyczaju oglądać exifów. Pisałem co należałoby zrobić by nie było przepału. Użycie ND to najlogiczniejsze rozwiązanie problemu.
Filtr szary neutralny wydłuża czas ekspozycji z tej przyczyny, że redukuje ilość światła wpadającego przez obiektyw tym samym, że się tak ładnie wypowiem - można wpłynąć na ilość przepuszczanego promieniowania bez zmiany jego składu spektralnego. Zatem nie uzyskamy "jedynie dłuższego czasu ekspozycji". Zakładam, że nie robimy zdjęcia na Auto ;)

alesmy sie dogadali....
wymiekam - ide po polowke :-P

PaSkal
08-05-2008, 16:33
trzeba zastosowac korekte na -1 do -1 1/2

Ehm, przy bardzo jasnych plamach (śnieg, woda) chyba się prześwietla zdjęcia? (czyli +ileśtam EV)?

[EDIT]
O czym zresztą wspominasz we wcześniejszym poście.

<| MICHAŁ |>
08-05-2008, 16:44
Ehm, przy bardzo jasnych plamach (śnieg, woda) chyba się prześwietla zdjęcia? (czyli +ileśtam EV)?

[EDIT]
O czym zresztą wspominasz we wcześniejszym poście.

tak, przy pomiarze punktowym na +, ale przy matrycowym, w tym przypadku na -

tszlachcic
08-05-2008, 19:10
Dzięki za wszystkie wypowiedzi:) Doskonale odczytaliście moje zamiary - wyszło jak wyszło.Faktycznie pomiar był matrycowy, słońce bardzo ostre ... Postaram się zrobić podobne zdjęcie na sugerowanych przez was ustawieniach.
Pozdrawiam