PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe RGB a wydruk

Fotowentura
07-05-2008, 22:19
o profilach kolorów przeczytałem co mogłem, ale nadal przydałaby mi sie pomoc w jednej kwestii.
mianowicie jak sprawić, by przy minimalnym nakładzie pracy i czasu zdjęcia zrobione w Adobe RGB przypominały te, które widzę na monitorze?
z pominięciem kalibracji monitora oczywiście, bo nie chodzi mi tu o 100% wierne odwzorowanie. nie chcę tez używać sRGB, bo efekty widoczne na monitorze w ten sposób osiągnięte zupełnie mnie nie zadowalają, a chcę znaleźć sposób, który sprawi, że zdjęcia będą w miare zadowalające i na monitorze i na papierze. nie zajmuję się obszerną obróbką zdjęć, bo nie mam na to ani czasu ani ochoty.
do tej pory do druku dawalem zdjecia prosto z puszki (adobe RGB, zero obróbki), ale naturalnie zaleznie od labu efekty byly rozne - w tyskim fotonecie bylo ok, ale gdy wywolywalem wieksza ilosc taniej w np. fotojokerze czy rossmannie to juz gorzej.
wiec powiedzcie mi dobrzy ludzie czy da cos jesli usune ze zdjec przed wydrukiem info o profilu kolorow, ewentualnie jesli przekonwertuje je do innego, i jak najszybciej, masowo i bezbolesnie mozna to zrobic?
help

Czornyj
07-05-2008, 22:35
Zacznijmy od prostego pytania - jaki masz monitor, że widzisz różnicę między zdjęciem w aRGB a sRGB i w jakim programie widzisz tą różnicę?

Fotowentura
07-05-2008, 22:39
LCD BenQ FP783, program choćby FastStone

Czornyj
07-05-2008, 22:50
LCD BenQ FP783, program choćby FastStone

To, co ci się podoba to niepoprawnie wyświetlone zdjęcie. FastStone itp. nie mają modułu zarządzania barwą i zafałszowywują wygląd zdjęć w przestrzeniach mocno odbiegających od gamutu monitora, zwykle przejawia się to mniej wysyconymi barwami.

Benq FP783 ma gamut węższy nawet od sRGB i w poprawnie skonfigurowanej aplikacji praktycznie nie ma szans zobaczyć różnicy pomiędzy zdjęciem w sRGB a aRGB

Wini
07-05-2008, 23:14
do tej pory do druku dawalem zdjecia prosto z puszki (adobe RGB, zero obróbki), ale naturalnie zaleznie od labu efekty byly rozne - w tyskim fotonecie bylo ok,
Chyba coś tam grzebali, nie bardzo wierzę, żeby było ok bez ingerencji

Tom01
12-05-2008, 08:01
mianowicie jak sprawić, by przy minimalnym nakładzie pracy i czasu zdjęcia zrobione w Adobe RGB przypominały te, które widzę na monitorze? z pominięciem kalibracji monitora oczywiście

Mam Fiata 126p. Interesuje mnie: a) wjazd na Mount Everest, b) rajd Paryż-Dakkar, c) przeróbka na łódź podwodną. I aby to dużo nie kosztowało.

PS. Cytat pochodzi z p.r.f, nie pamiętam autora.