Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Jak co roku...
Grzegorka
07-05-2008, 21:47
Jak co roku mam w domu gości - mrówkony jedne wredne sobie dreptają po chałupie, ze wskazaniem na blat kuchenny. Dziś w końcu do czegoś się przydały - dałam jabłko, zajęła się, a ja szybciutko raynoxa i w końcu złapałam w miarę ostrą mrówę!!! Wiem, że żadna rewelacja, ale MAM MRÓWĘ NA ZDJĘCIU! ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
P.S. Ma ktoś pomysł jak się tego pozbyć z domu, bo każdy ze sposobów zawiódł, a nieco mnie denerwują. Przyłażą sobie z dworu po murze :???:
arachiusz
07-05-2008, 21:49
hmm nie karm ich to nie będą przychodzić :)
hmm nie karm ich to nie będą przychodzić :)
Proszę, proszę, jak subtelnie powiedziane... :D
Żeby nie było OT - na zdjęciu brakuje mi nieco ostrości ...
Grzegorka
07-05-2008, 21:53
Kurde o to chodzi, że dziś to japco było specjalnie, ale zwykle to nawet płatki w lodówce trzymam. W życiu nie miałam tak sterylnie w kuchni, a ich zatrzęsienie i tak :(
Jezeli to sa faraonki i chcesz sie ich pozbyc domowym sposobem to proponuje:
Po pierwsze wysledzic ich trasy - zawsze chodza wyznaczonymi sciezkami.
Po drugie nie zostawiac jedzienia na noc nie wierzchu, zwlaszcza pieczywa i slodkich rzeczy oraz resztek obiadowych. Jesli mieszkasz w bloku to przeniosa sie do sasiada, ktore daje im latwiejszy lup.
Po trzecie, jak juz wysledzisz ich sciezki i nakryjesz caly peleton wedrujacy danym szlakiem to potraktuj je lakierem do wlosow (wysusza i dusi je - wiem, niezbyt humanitane) tylko tak, zeby czesc przezyla. To sa inteligetne bestie. Nie usuwaj trupow z miejsca zbrodni. Przyjda kolejne i jak zobacza wlasne trupy to beda szukaly bezpieczniejszych szlakow.
Po kilku takich akcjach powinny sie wyprowadzic.
Jesli ta metoda nie podziala, to pozostaje chyba tylko jakas profesjonalna ekipa.
P.S. Co do fotki to faktycznie troche mgliscie jest, ale zdaje sobie sprawe z tego jakie one sa male i szybkie. Kiedys probowalem je focic i mialem niewiele lepsze rezultaty. Dorwalem jedna jak pila sok z cytryny.
Grzegorka
07-05-2008, 22:57
Nie faraonki - zwykłe, najzwyklejsze mrówy ;) Chyba się poddam :)