PDA

Zobacz pełną wersję : program do katalogowania zdjęć

kryzys78
15-04-2006, 15:47
Witam serdecznie!!!
Mam do Was pytanie. Czy istnieje jakiś soft który potrafi tak katalogować zdjęcia że np. szukam jakiejś konkretnej fotki i bardzo często przewalam się przez szereg katalogów i nie mogę jej znaleść.Mam już sporą kolekcję zdjęć i zaczyna się to stawać problemem. Znacie jakiś program??POMÓŻCIE!!!

critical
15-04-2006, 16:51
:arrow: DL: Picasa 2 (http://dl.google.com/picasa/picasa2-current.exe)

krzysztof jot
15-04-2006, 19:58
WhereIsIt - doskonały.
Kataloguje, segreguje, szuka, daje podglady miniatur z plików RAW, mozesz opisywać
dowolne hasla do danego obrazka, zakładac katalogi, przydzielac kategorie itp itd...
Oczywiscie nadeje numery dla płyt - jak zgrywasz czy to CD czy DVD. Roi wszystko
co mozesz tylko wymyslić. :) Polecam.

stig
16-04-2006, 15:24
Do wypowiedzi Krzysia na temat WhereIsIt dodam jeszcze jeden "bajer". Jesli masz kilka miejsc przechowywania CDkow -- mozesz przyznac calym grupom skatalogowanych plyt parametr o nazwie mniej wiecej "miejsce skladowania" i przypisac np. "na polce", "w szufladzie", "pod biurkiem", etc. :D
Oczywiscie to taki maly zarcik (chociaz taka mozliwosc, rzeczywiscie istneje). W kazdym badz razie WhereIsIt to rewelacyjny program (nie tylko do katalogowania zdjec).

kryzys78
17-04-2006, 20:48
Macie jakąś instrukcję do obsługi tego programu??Tak naprawdę nie za bardzo wiem jak sobie z nim poradzić.Poza tym mam tylko wersję sharewere...

stig
18-04-2006, 00:33
Instrukcja jest pod klawiszem F1 -- jak w wiekszosci programow pod Windows. A poza tym -- po co Ci ona? Przeciez ten program jest prosty jak budowa cepa.
Zakladasz katalog np. pt. "fotografie", wybierasz "dodaj obraz nowego dysku", zaznaczasz z jakich plikow ma robic miniaturki, czekasz chwile i gotowe. Dodajesz slowa kluczowe czy inne opisy i przy zamykaniu potwierdzasz, ze chcesz zapisac katalog.
A ze masz wersje Shareware -- no coz. Ten program wlasnie na takiej licencji jest rozprowadzany.

krzysztof jot
18-04-2006, 00:46
uwaga co do wersji shareware - niestety ma dośc istotne graniczenie "pojemnosciowe" bazy
- tak wiec własciwie nie nadaje sie do powazniejszego katalogowania w tej opcji...

stig
18-04-2006, 00:52
Shareware okresla sposob licencjonowania programu. Nawet zaplacony program (ktory nie jest obciazony zadnym ograniczeniami), jest nadal programem na licencji shareware.

krzysztof jot
18-04-2006, 02:33
wiem, moze kolega źle określił - nieistotne. Istotne, ze wersja bezplatna moze mieć
tylko w bazie dwa katalogi czy dwa dyski w katalogu....- coś takiego - ale
bardzo "ograniczonego" Pamietam, bo natychmiast szukalem mozliwosci zakupu...

seamoon
19-04-2006, 00:24
Picasa2 the best!!!

cybulski
22-06-2006, 16:51
faktycznie, jest bradzo wygodna, uzywam juz kilka miesięcy. jest szybka, czyta nefy, mozna zrobić proste katalogowanie.
http://www.filehippo.com/download_picasa/

mkwiek
23-06-2006, 01:21
a ja używam ACDSee do katalogowania zdjęć. ma wiele mozliwości - ocenianie zdjęć i inch wsadzanie do utworzonych wcześniej katalogów. bomba, jest tylko upiornie wolny w otwieraniu. co do where is it - używam tego programu kilka lat bo bez niego to bym się zgubił w tej ilości płyt które obecnie posiadam. bez niego ani rusz!
a Picasa ma dla mnie za mało mozliwości segregacji zdjęć.