Zobacz pełną wersję : EMTEC Gold
mattromanow
07-05-2008, 14:26
HEj !
Pytanko, czy ktos stosowal te plyty do archiwizacji zdjec? Pytam bo sa one polecane jako najlepsze wlasnie do dlugiej archiwizacji.
Problem w tym ze jednak kosztuje 17 PLN.... Sporo jak na DVD i przed zakupam chcialem dostac jakies prywatne oceny jakosci itp.
WIem ze jeszcze nikt pewnie ich nie mial tyle czasu zeby ocenic od strony technicznej ale czy nie ma prblemu z odtworzeniem, zapisam itp.
Wiecie takie wlasne uwagi od tych ktorzy uzywaja ich do archiwizacji.
Pzdr.
Ja używałem, ale CD. Po prawie dwóch latach od zapisu odtwarzają się bez kłopotu. Dziwna trochę cena za te DVD. Widziałem za 8 zł, a tu nawet jest taniej: http://www.nokaut.pl/akcesoria/emtec-dvd-r-gold-wysylamy-do-3-dni.html
_k_o_s_t_e_k_
07-05-2008, 15:04
Problem w tym ze jednak kosztuje 17 PLN....
Na allegro kupisz je po około 40 PLN za 5 sztuk.
Osobiście nie używałem tych płyt, do archiwizacji ważnych danych polecam TDK Scratchproof lub Verbatimy koniecznie japońskiej produkcji (producent nośnika: Taiyo Yuden).
mattromanow
07-05-2008, 15:10
Na allegro kupisz je po około 40 PLN za 5 sztuk.
Osobiście nie używałem tych płyt, do archiwizacji ważnych danych polecam TDK Scratchproof lub Verbatimy koniecznie japońskiej produkcji (producent nośnika: Taiyo Yuden).
Ta cena jest znaleziona dzisiaj w media markt. Bylem przy okazji to dowiedzialem sie o jakies dobre DVD. Polecono mi te.
Taka wysoka cena moze byc spowodowana dodatkowo tym ze sa one w pudelku takim jak do filmow. Nie tym klasycznym malym tlyko wysokim.
Jak widze jest odpowiedz ze po 2 latach sa ok - to dobrze !
A kostek te o ktorych mowisz Verbatim to jaki model? Jakie sa ceny? Generlanie powiem tak - wole wydac wiecej ale na naprawde dobre. PUki co musze kupic tylko 4 wiec nie jest tak zle.
_k_o_s_t_e_k_
07-05-2008, 15:23
A kostek te o ktorych mowisz Verbatim to jaki model? Jakie sa ceny? Generlanie powiem tak - wole wydac wiecej ale na naprawde dobre. PUki co musze kupic tylko 4 wiec nie jest tak zle.
Generalnie trzeba zwrócić uwagę czy DVD-R +/- są produkcji japońskiej, jeżeli nic się nie zmieniło to wszystkie Verbatimy "Made In Japan" są na nośnikach Taiyo Yuden. Co do cen to w zasadzie nie różnią się od innych DVD Verbatima, ja płaciłem za nie po około 25 PLN za 25 szt.
Przypomniało mi się że Verbatim robi jeszcze takie płytki: Verbatim Archival Grade. Wg. producenta dane zapisane na tym nośniku mają dać się odczytać przez 100 lat :mrgreen: Traktuje to jednak w kategoriach urban legends :-D
Mieszkasz w Poznaniu: zamów za 6.90 zł w RTVEuroAgd z odbiorem w sklepie. W takiej samej kasecie filmowej: http://www.euro.com.pl/plyty-dvd/emtec-dvd-r-4-gold.bhtml?from=nokaut
Z innych jeszcze można polecić Fuji Digital Photo, niestety tylko CD i obecnie trudno dostępne.
mattromanow
07-05-2008, 15:40
Kurde, faktycznie dzieki za rade ! Tak bede musial zrobic :)
W tym przypadku nie mam co sie zastanawiac, skoro nie bylo zlego slowa na nie, a cena zmniejszyla sie o cale 10 zlotych :D
Ten EMTECi tez niby maja wytrzymac 100 lat...
Tak narpawde chce to potraktowac jako drugie zrodlo archiwizacji. Aktualnie wszystkie fotki trzymam na dysku zewnetrzym i to jest dla mnie podstawa ale w razie W...
Dzieki wszystkim za info !
Motorniczy
07-05-2008, 16:11
Miałem kiedyś 80gb zdjęć na dysku zewnętrznym i po kilku miesięcznym nie używaniu tego dysku - popsuła się elektronika. Dysk do dziś czeka na zmianę elektroniki.
mattromanow
07-05-2008, 18:39
Dzieki za cenna uwage :)
Jak widac u mnie na szczescie dysk jest na stale podlaczony do komputera wiec ten problem mysle mnie ominie ;)
miałem do czynienia z wersją CD - nie wiem jak ze zdjęciami, ale jeśli chodzi o audio to słyszalne było delikatne uspokojenie i wygładzenie przekazu w porównaniu z oryginałem. Po około 1.5 roku z płyta nie mam żadnych problemów.
Co to jest 1,5-2 lata? Taki okres czasu to wytrzymują płytki za 0,0001zł o ile są dobrze wypalone.
mattromanow
08-05-2008, 00:46
Co to jest 1,5-2 lata? Taki okres czasu to wytrzymują płytki za 0,0001zł o ile są dobrze wypalone.
TO rozwine tu jedna mysl - jakie to jest to dobre wypalenie?
Po pierwsze nie wypalać na pełnej szybkości, bo wtedy pojawia się najwięcej błędów. Po drugie porządna nagrywarka.
Aha, byłem wczoraj wieczorem w King Crossie i przy okazji rzuciłem okiem do MM. Oni mają tam straszny bałagan. Ta cena, o której wspominałeś na początku dotyczy 10 sztuk DVD (nawet nie wiadomo czy Gold), natomiast pojedyncze Emteki Goldy są na półce za 7.99 zł, i to w tym filmowym opakowaniu.
Tylko, że w stosunku do akurat tych płyt (Emtec Gold) nie da się nic więcej powiedzieć, bo na rynku pojawiły się jakieś dwa lata temu. W latach 90-tych dostępne były CD Kodaka (bardzo wtedy drogie), w podobny sposób powlekane warstewką złota. I tylko ich użytkownik mógłby napisać jak wygląda trwałość tego typu płyt w dłuższym okresie.
miałem do czynienia z wersją CD - nie wiem jak ze zdjęciami, ale jeśli chodzi o audio to słyszalne było delikatne uspokojenie i wygładzenie przekazu w porównaniu z oryginałem. Po około 1.5 roku z płyta nie mam żadnych problemów.
Znaczy co, zerom i jedynkom skopiowanym z jednej płyty na drugą wygładziły się krawędzie?
Wybacz, ale to, co piszesz to brednie.
A co do archiwizacji, sam ostatnio zastanawiałem się nad dyskiem sieciowym działającym w RAID1. Wsadzić w takie ustrojstwo dwa dyski 1TB i się cieszyć. Jeden padnie, dane są dalej bezpieczne na drugim. Wtedy wystarczy tylko dokupić dysk, zsynchronizować dyski w macierzy i do następnego padu. :)