PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie Na Rajdach... Pytanie

mlody21
06-05-2008, 23:20
Witam mam pytanie odnośnie robienia zdjęć na rajdach , jaki jest optymalny czas naświetlania dla zdjęć w pogodny dzień bez lampy błyskowej z ciemnym obiektywem bo 5,6 przy 55 mm.Chciałbym zamrozić zdjęcie jadącego samochodu a czasy rzędu 1/500 nadal powodowały rozmycia... może poprostu ten obiektyw całkiem się do tego nie nadaje... a może to poprostu ja nie umiem tego zrobić ??

odie
07-05-2008, 13:49
Możesz opisać lepiej sytuację zdjęciową? Jak daleko byłeś od samochodu w momencie robienia zdjęcia? W jakim kierunku względem Ciebie poruszały się auta? Opisz też ustawienia autofocusa (czy włączyłeś tryb AF-C i dynamiczne śledzenie?). Bez tych informacji trudno wyrokować...

mlody21
07-05-2008, 14:38
Chyba już wyjaśniłeś mi troche swoim pytaniem bo widze teraz że włączyłem dynamiczne śledzenie ale ustawienia autofocusa zostawiłem AF-S heh i blokował mi ostrość dużo wcześniej...cóż dopiero się ucze:P , mam jeszcze jedno pytanie jak wygląda sprawa fotografowania właśnie poruszającego się szybko samochodu w dobrych warunkach oświetleniowych z lampą błyskową pomaga czy nie?? bo słyszałem różne opinie i niewiem czy warto wydawać na sb600??

DXT
07-05-2008, 14:45
Lepiej lepsze szkło chyba kupić - i rczej nie używac trybu dynamicznego śledzenia przy samochodach

odie
07-05-2008, 16:18
Na początku raczej nie ma co kombinować z lampą.

DXT - mmmm... czemu nie używać trybu dynamicznego?

DXT
07-05-2008, 16:28
odie - lubi sie mylic zwlaszcza przy szybkich obiektach

odie
07-05-2008, 16:42
A to muszę potestować.

mpwt
08-05-2008, 14:49
Na Rajdach to ja bym nie zamrażał ruchu, szczególnie na rajdach...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/04/08pucharzimy2008-1.jpg
źródło (http://fotoblog.marchewka.waw.pl/wp-content/uploads/2008/03/08-puchar-zimy-2008.jpg)

Możesz poczytać tu trochę http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30
Tam jest przykład fotki z panoramowaniem i zamrożeniem ruchu (1/5000s).

odie
08-05-2008, 16:16
Zastanawia mnie, skąd w narodzie takie przekonanie, że musi być koniecznie panoramowanie, żeby było 'dynamicznie'. Otóż nieprawda - można zrobić świetnie zdjęcia oddające dynamikę bez panoramowania. Przykład przytoczony w artykule, do którego dałeś linka, pokazuje różnicę między złym zdjęciem a niezłym zdjęciem, a nie między zdjęciem w którym DOBRZE zastosowano zamrożenie sceny i takim, w którym wkorzystano panoramowanie. To dwie różne kwestie.

mpwt
08-05-2008, 16:27
Zastanawia mnie, skąd w narodzie takie przekonanie, że musi być koniecznie

Ależ ja nie twierdzę, że musi być koniecznie. Ale na Rajdach trzeba oddać dynamikę. Czy przy pomocy panoramowania czy też w innej postaci. Wszystko zależy od miejsca na rajdzie, gdzie się fotografuje, co się chce pokazać, itp.
Panoramowanie (po wyrobieniu ręki) jest takim najprostszym sposobem oddania klimatu/dynamiki rajdu/wyścigu.

Na przytoczonej stronie jest z kolei przykład, że do zamrożenia ruchu może być na rajdzie potrzebny czas do 1/5000. Ale też zależy to znowu gdzie fotograf stoi.

odie
08-05-2008, 16:46
Ależ ja nie twierdzę, że musi być koniecznie.

No, ale napisałeś Na Rajdach to ja bym nie zamrażał ruchu, szczególnie na rajdach.... Więc musi czy nie musi? :D Ale dobra, zgadzamy się co do meritum, więc nie ma co kopii kruszyć. :)

mpwt
08-05-2008, 16:52
No, ale napisałeś Na Rajdach to ja bym nie zamrażał ruchu, szczególnie na rajdach.... Więc musi czy nie musi? :D Ale dobra, zgadzamy się co do meritum, więc nie ma co kopii kruszyć. :)

Sorki, może nie fortunne określenie. Brak zamrożenie ruchu nie implikuje od razu panoramowania. Tu chodzi mi o podkreślenie dynamiki. Kolega który rozpoczął ten wątek podejrzewam, że zaczyna zabawę z fotografią (bo inaczej chyba by nie miał takich problemów albo poradziłby sobie sam, chyba że się mylę). Warto mu właśnie podpowiedzieć, że na rajdach warto przedstawić na zdjęciach cały klimat i charakter. Ale zgadzam się jak najbardziej z Tobą, że rajdy to nie tylko panoramowanie. Na naszym forum są rewelacyjni goście co potrafią pokazać świetne zdjęcia z rajdów. Nie tylko aut, ale całej atmosfery i pięknej scenerii rajdów. Ale przy takich fotkach samochód nie zajmuje 3/4 kadru.

Właśnie o koledze ictus mówiłem m.in. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57828
Polecam jego zdjęcia.