Zobacz pełną wersję : Fotografowanie Na Rajdach... Pytanie
Witam mam pytanie odnośnie robienia zdjęć na rajdach , jaki jest optymalny czas naświetlania dla zdjęć w pogodny dzień bez lampy błyskowej z ciemnym obiektywem bo 5,6 przy 55 mm.Chciałbym zamrozić zdjęcie jadącego samochodu a czasy rzędu 1/500 nadal powodowały rozmycia... może poprostu ten obiektyw całkiem się do tego nie nadaje... a może to poprostu ja nie umiem tego zrobić ??
Możesz opisać lepiej sytuację zdjęciową? Jak daleko byłeś od samochodu w momencie robienia zdjęcia? W jakim kierunku względem Ciebie poruszały się auta? Opisz też ustawienia autofocusa (czy włączyłeś tryb AF-C i dynamiczne śledzenie?). Bez tych informacji trudno wyrokować...
Chyba już wyjaśniłeś mi troche swoim pytaniem bo widze teraz że włączyłem dynamiczne śledzenie ale ustawienia autofocusa zostawiłem AF-S heh i blokował mi ostrość dużo wcześniej...cóż dopiero się ucze:P , mam jeszcze jedno pytanie jak wygląda sprawa fotografowania właśnie poruszającego się szybko samochodu w dobrych warunkach oświetleniowych z lampą błyskową pomaga czy nie?? bo słyszałem różne opinie i niewiem czy warto wydawać na sb600??
Lepiej lepsze szkło chyba kupić - i rczej nie używac trybu dynamicznego śledzenia przy samochodach
Na początku raczej nie ma co kombinować z lampą.
DXT - mmmm... czemu nie używać trybu dynamicznego?
odie - lubi sie mylic zwlaszcza przy szybkich obiektach
Na Rajdach to ja bym nie zamrażał ruchu, szczególnie na rajdach...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/04/08pucharzimy2008-1.jpg
źródło (http://fotoblog.marchewka.waw.pl/wp-content/uploads/2008/03/08-puchar-zimy-2008.jpg)
Możesz poczytać tu trochę http://www.fotografuj.pl/Article/Panoramowanie/id/30
Tam jest przykład fotki z panoramowaniem i zamrożeniem ruchu (1/5000s).
Zastanawia mnie, skąd w narodzie takie przekonanie, że musi być koniecznie panoramowanie, żeby było 'dynamicznie'. Otóż nieprawda - można zrobić świetnie zdjęcia oddające dynamikę bez panoramowania. Przykład przytoczony w artykule, do którego dałeś linka, pokazuje różnicę między złym zdjęciem a niezłym zdjęciem, a nie między zdjęciem w którym DOBRZE zastosowano zamrożenie sceny i takim, w którym wkorzystano panoramowanie. To dwie różne kwestie.
Zastanawia mnie, skąd w narodzie takie przekonanie, że musi być koniecznie
Ależ ja nie twierdzę, że musi być koniecznie. Ale na Rajdach trzeba oddać dynamikę. Czy przy pomocy panoramowania czy też w innej postaci. Wszystko zależy od miejsca na rajdzie, gdzie się fotografuje, co się chce pokazać, itp.
Panoramowanie (po wyrobieniu ręki) jest takim najprostszym sposobem oddania klimatu/dynamiki rajdu/wyścigu.
Na przytoczonej stronie jest z kolei przykład, że do zamrożenia ruchu może być na rajdzie potrzebny czas do 1/5000. Ale też zależy to znowu gdzie fotograf stoi.
Ależ ja nie twierdzę, że musi być koniecznie.
No, ale napisałeś Na Rajdach to ja bym nie zamrażał ruchu, szczególnie na rajdach.... Więc musi czy nie musi? :D Ale dobra, zgadzamy się co do meritum, więc nie ma co kopii kruszyć. :)
No, ale napisałeś Na Rajdach to ja bym nie zamrażał ruchu, szczególnie na rajdach.... Więc musi czy nie musi? :D Ale dobra, zgadzamy się co do meritum, więc nie ma co kopii kruszyć. :)
Sorki, może nie fortunne określenie. Brak zamrożenie ruchu nie implikuje od razu panoramowania. Tu chodzi mi o podkreślenie dynamiki. Kolega który rozpoczął ten wątek podejrzewam, że zaczyna zabawę z fotografią (bo inaczej chyba by nie miał takich problemów albo poradziłby sobie sam, chyba że się mylę). Warto mu właśnie podpowiedzieć, że na rajdach warto przedstawić na zdjęciach cały klimat i charakter. Ale zgadzam się jak najbardziej z Tobą, że rajdy to nie tylko panoramowanie. Na naszym forum są rewelacyjni goście co potrafią pokazać świetne zdjęcia z rajdów. Nie tylko aut, ale całej atmosfery i pięknej scenerii rajdów. Ale przy takich fotkach samochód nie zajmuje 3/4 kadru.
Właśnie o koledze ictus mówiłem m.in. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57828
Polecam jego zdjęcia.