PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - bracketing, jak szybko -2EV,0,+2EV

FalconPL
05-05-2008, 20:31
Witam!

Zaraz na początku przyznam, że moja poprzednia styczność z bracketingiem była w Canonie G7 i tam po wybraniu bracketingu - aparat automatycznie (w serii - robił 3 zdjęcia). Mogłem sobie ustawić zmianę w zakresie 0 do 2EV z krokiem o 1/3EV.

Pomyślałbym, że takie coś to absolutne minimum w tej dziedzinie, tymczasem w D300 krok maksymalny 1EV i do tego każde zdjęcie trzeba osobno pstryknąć naciskając spust.

Trzeba strasznie uważać, już raz sobie zostawiłem włączony bracketing i potem zdjęcia miały przypadkową ekspozycję a ja się dziwiłem że jedno wychodzi a drugie jest ciemne, ale zwaliłem na trudne warunki, bo to była jaskinia. Na szczęście był RAW i w zasadzie bez tragedii się obyło.

Wracając do tematu: czy można to ograniczenie bracketingu jakoś obejść inaczej niż pstrykając 5 fotek i kasując 2 środkowe? Nie wiem - ruscy jakiegoś softu z szerszym bracketingiem nie wypuścili?

PawelR
05-05-2008, 20:52
Witam!

Pomyślałbym, że takie coś to absolutne minimum w tej dziedzinie, tymczasem w D300 krok maksymalny 1EV i do tego każde zdjęcie trzeba osobno pstryknąć naciskając spust.

Niekoniecznie - w trybie zdjęć seryjnych aparat robi serię o długości wynikającej z ilości klatek ustawionej w trybie braketingu (po czym seria się zatrzymuje).

A jesteś w stanie wyobrazić sobie taką sytuację kiedy rzeczywiście jest Ci potrzebny skok większy niż 1 EV ? nawet w trybie 3 klatek masz różnicę 3EV, przy takim trybie nie ma mowy aby z którejś z klatek nie dało się wyciągnąć optymalnej ekspozycji, szczególnie jeśli robisz w NEF.

Piotr_
05-05-2008, 20:56
A jesteś w stanie wyobrazić sobie taką sytuację kiedy rzeczywiście jest Ci potrzebny skok większy niż 1 EV ?

Pewnie koledze chodzi o HDR.

PawelR
05-05-2008, 21:02
Pewnie koledze chodzi o HDR.

Jeśli robi HDR'y z Nefów (z nie z JPG) to faktycznie większy skok EV może być przydatny... ale takich fotek nie robi się na tyle "seryjnie" aby skasowanie paru pośrednich klatek stanowiło problem, prawdaż ?

Bartello
05-05-2008, 21:36
Coś dziwne żeby w D300 nie było opcji bracketingu z krokiem 2EV... cos mi tu śmierdzi...
Niestety nie posiadam takowego więc się nie wypowiem... ale posiadam D80 i pociesze Cię że w nim jest...
A co do serii to tak jak koledzy wcześniej napisali, wystarczy włączyć tryb zdjęc seryjnych i po problemie.
Pozdrawiam

T&T
05-05-2008, 22:38
W d300 maksymalny krok bracketingu jest 1 EV. Natomiast osobno ustawia się liczbę zdjęć w serii, która max. wynosi 9. Daje to rozpiętość od -4EV do +4EV. Nie znam przypadku żeby trzeba było więcej.

FalconPL
06-05-2008, 19:44
dzięki na info o seryjnym - nie zauważyłem tego, że zatrzymuje się po serii - to akurat bardzo fajne

co do tego że można ustawić w bracketingu do 9 ujęć to oczywiście wiem, i nie jest problemem kasowanie 'niepotrzebnych' ale czas pomiędzy pierwszym i ostatnim
jaki jast wynikiem dodatkowych ujęć.

Uprzedzając pytania, tak - próbowałem bawić się w HDR i mam problem z ruszającymi się gałęziami - dlatego zastanawiałem się jak skrócić czas pomiędzy fotkami. :)

stig
06-05-2008, 20:41
Coś dziwne żeby w D300 nie było opcji bracketingu z krokiem 2EV... cos mi tu śmierdzi...Nie ma w D300, nie bylo tez w D200. Wiecej -- nie ma tez w D3. :( O dziwo -- na bank jest w D70. :)

FalconPL
06-05-2008, 21:40
Nie ma w D300, nie bylo tez w D200. Wiecej -- nie ma tez w D3. :( O dziwo -- na bank jest w D70. :)

powiedzcie... co myślał ten japończyk który postanowił że w D70 będzie można przekręcić kółeczko 6 razy, a w serii PRO tylko trzy? Przecież w tym nie ma ani odrobiny logiki? Ktoś wywala 6kpln na aparat i zmuszać go do zakupu drugiego żeby miał tą jedną jedyną rzecz? Przecież wiadomo że raczej niewiele dokupi D70 do 300ki... Więc co tym chcieli osiągnąć?

stig
06-05-2008, 22:41
Przecież w tym nie ma ani odrobiny logiki? Ktoś wywala 6kpln na aparat i zmuszać go do zakupu drugiego żeby miał tą jedną jedyną rzecz?No nie przesadzaj... Raczej nikt o zdrowych zmyslach nie kupi drugiego (gorszego) aparatu, tylko dla samych 2 EV w bracketingu. Tez mnie dziwi (a kiedy przychodzi raz na kilka miesiecy strzelic dla sportu tego typu serie -- nawet przez chwilke irytuje), ale nie jest to cos, bez czego nie mozna zyc. Prawde mowiac liczylem na poprawke tegoz w nowym firmware, ale niestety o tym zapomniano. Strzelenie serii pieciu klatek zamiast trzech -- w D300 trwa zaledwie o 0,33 sekundy dluzej. Nie jest to znowu powod, dla ktorego trzeba tak lamentowac. ;)

pinio
06-05-2008, 22:53
A jesteś w stanie wyobrazić sobie taką sytuację kiedy rzeczywiście jest Ci potrzebny skok większy niż 1 EV ? nawet w trybie 3 klatek masz różnicę 3EV
Przy trzech klatkach i skoku 1EV różnica jest 2EV ;)

grudzinsky
06-05-2008, 23:28
Uprzedzając pytania, tak - próbowałem bawić się w HDR i mam problem z ruszającymi się gałęziami - dlatego zastanawiałem się jak skrócić czas pomiędzy fotkami. :)

wywolaj jednego RAW'a 3 razy i bedzie po sprawie ;) i galezie sie nie beda ruszaly :)

FalconPL
07-05-2008, 09:16
wywolaj jednego RAW'a 3 razy i bedzie po sprawie ;) i galezie sie nie beda ruszaly :)

powiedz - po co ta wypowiedź nie na temat? Porównywałeś wyniki uzyskane z trzykrotnego wołania rawa i z 3 zdjęć? Pewnie nie, bo byś głupot nie pisał.

Jak mam do dyspozycji jednego rawa to w ogóle się za HDR nie zabieram, bo to co mogę z niego wyciągać osiągam filllight i recovery w lightroomie i zazwyczaj wygląda to i tak naturalniej niż HDR. Zresztą do takiego DP-HDR mogę wczytać RAWa i wogóle go nie muszę wołać żeby zastosować na nim techniki mapowania HDR.

Tak czy siak wątek można zamknąć, ustaliliśmy że nie ma ruskiego softu do D300, że inne aparaty mają skok o 2EV i że mamy jakieś półśrodki do osiągnięcia celu.