Zobacz pełną wersję : Osprzęt do Nikon d80
Chciałbym założyć nowy temat w celu pomocy takim osobom jak ja. Tzn spłukuję się na D80 i wchodząc do sklepu widzę całą ścianę różnych dziwnych urządzeń.
Załóżmy, że robię zdjęcia ludziom, krajobrazom, pojazdom itp. Wszystko w dzień. Mieszkam nad morzem więc często na fotkach jest piękny piasek, oświetlona woda oraz jasne niebo. Trochę zabójcza kombinacja dla aparatu. Na chwilę obecną mam zestaw podstawowy tj aparat Nikon D80 z 18-55/3.5 5.5G VR z osłoną przezroczystą na panel i ochroną muszli. Lubię robić zdjęcia w nocy, ale bez użycia światła. Co muszę do niego kupić w pierwszej kolejności? Torba to wiadomo. Czy warto kupić taką składaną plastikową zasłonkę na monitor? W dzień przy słońcu nic przez niego nie widzę. Nie chcę osłonki ściągać bo w poprzednim aparacie rozbiłem monitor. Czy warto wydać pieniądze na to http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=15600&grupa=osprz%EAt%20inny&producent=os%B3ony%20LCD& ?
Równocześnie muszę kupić torbę. A co dalej? Filtr polaryzacyjny? Statyw? Akumlator? Co każdy fotograf musi posiadać?
wybacz taką rade, ale zacznij od lektury tego forum i literatury. Przy odrobinie chęci dowiesz sie wszystkiego.
To niemożliwe, aby odpowiedzieć na twoje pytania....
No lektura wskazała, że torba, drugi obiektyw 70-300, osłona przeciwsłoneczna, akumulator i druga karta to niezbędnik. A co z filtrami?
mam 72mm uv L37C nikona(teraz lezy w pudełku) i pl 52mm tez nikona. Musisz wiedzieć co Ci jest potrzebne.
A może zamiast 70 - 300, 70-200/2,8vr? zdecydowanie lepszy....
Daruj sobie tą osłone, ta którą dają do aparatu moim zdaniem zdecydowanie wystarcza. Myśle że z tego wszystkiego moge zaproponować dobry statyw bo bez niego raczej trudno o zdjęcia nocne. O filtrach to może ktoś inny się wypowie bo jestem w tej kwestii zielony ;)
Moge tylko dodać że ja to bym obiektyw wymienił ale z tym pewnie będzie nie łatwo :/
Edit: Ja to bym na twoim miejscu zamiast przekopywać forum poszedł i robił zdjęcia, a co będziesz potrzebować wyjdzie w praniu :)
Ciężko powiedzieć w jakiej kolejności co kupować i jak jest najlepiej, ale w moim przypadku wyglądało to tak:
Body + kit + karta 2gb + filtr UV + torba
Tani statyw – żeby zobaczyć jak robić fotki ze statywu
Telezoom – albo w Twoim przypadku(masz śrubokręt w body) pewnie niedrogi N50/1.8
Większa torba – doszedł obiektyw to i miejsca zabrakło, a małą używam równie często jak dużą. Zamiast torby ew. plecak = większa wygoda
Lampa – musi być
Teraz zbieram na jakąś fajną stałke (np. Sigma 30/1.4!)
Tej osłony osobiście bym nie brał. Po każdym zdjęciu musisz ją otwierać a później składać. Chyba lepiej kup torbę albo jakiś tani statyw, filtr polaryzacyjny. W d40 jest dobry akumlator i jeszcze ani razu nie zabrakło mi mocy podczas jedno(dwu)dniowej sesji, dlatego drugi uważam za zbędny(orginał dość drogi) na początek.
pozdrawiam
Zbigniew
04-05-2008, 23:18
No lektura wskazała, że torba, drugi obiektyw 70-300, osłona przeciwsłoneczna, akumulator i druga karta to niezbędnik. A co z filtrami?
Ale niezbędnik do czego ? Do robienia w dzień czy w nocy zdjęć ? Po co druga karta lub drugi akumulator ? Co da obiektyw 70-300 ? Ja nie mam a daję sobie doskonale radę. Filtry ? To nie jest konieczne, chyba, że chcesz uzyskać konkretne efekty.
Liczba zagadnień które wymieniłeś w pierwszym poście jest duża, a większość odpowiedzi padła już na forum. Przeszukaj forum, poczytaj też inne źródła w Internecie i poza nim, i jak będziesz miał konkretne pytania, na które nie znajdziesz już odpowiedzi, zadawaj je osobno w przeznaczonych do tego działach.
Osobiście na Twoim miejscu zamienił bym 18-55 na nikkora 18-70 lub ewentualnie tamrona 17-50 F2.8. Pierwszy (nikkor) większy zakres ogniskowych no i moim zdaniem lepszy optycznie. Drugi Tamron zakres ogniskowych podobny, ale stałe światło F2.8 co czasami przy słabszym świetle przydaje się oraz daje świetne efekty. Poza tym oba nie obracają przodem obiektywu dzięki czemu możesz stosować filtry np. systemu Cokin P który jest bardziej kreatywny niż te nakręcane. Jedynie powiedzmy UV i polar kup nakręcane, a wszelkie kolorowe i połówkowe to kup Cokin P. Co do nakręcanych i wogóle wszelkich filtrów to pamiętaj, że to jaki filtr kupisz będzie rzutowało na fotki. Kupisz jakiś badziew za 20 pln to i fotka będzie do (_._)
Statyw podstawa. Zarówno do cykania fotek nocnych, jak i panoram, krajobrazów, albo zwykłych fotek w stylu "ja z dziewczyną na plaży". Torba zależy od Ciebie, na początek nie szalej kup coś niewielkiego, niedrogiego z czasem i tak zmienisz na coś większego i lepszego, a teraz dołuż do szkieł. Lampa błyskowa do fotek w trudniejszych sytuacjach oświetleniowych bo z czasem pewnie dojdziesz do wniosku "inny robią ślubu ... zrobię i ja". SB600 minimum docelowo wiadomo SB800.
Ogólnie wszystko zależy od Twojego portfela i wszystko było na forum. Poczytaj dział Optyka tam ludzie piszą co mieli/mają i z czego są zadowoleni. Mi osobiście pasują Nikkor 18-70, Nikkor 50/F1.8, miałem Nikkora 55-200 VR (dobry jak za taką kasę i nie tylko ja go chwaliłem). Teraz zbieram na coś z zakresu 70-xxx / 80-xxx ale na to trzeba liczyć w moim przypadku od 2000 do 3000 pln
Witaj
zadałeś tak zabójczo rozległe pytanie, że w zasadzie nikt ci nie odpowie bo wyszłaby powieść. Za poprzednikami: przewal cały dział optyka włacznie z podrozdziałem o filtrach. Dodatkowo na początek odrób w domu zadanie pt. "Szkoła fotografowania NG" lub podobne. Zakres Twoich zainteresowań jest...bardzo szeroki :)- i ludzie, i landszafty, elementy fotografii przedmiotów, zdjęcia nocne. Do realizacji tych celów niestety służą różne "akcesoria" jak je nazwałeś. Jesteś prawdopodobnie na początku swojego hobby zwanego fotografią (czytaj- przygotuj się na niemałe wydatki :)) więc poszukujesz.
Na początku chyba dobrym zakupem będzie statyw (do nocek niezbędny, ale przydaje się również w wielu nieprzewidzianych sytuacjach w dzień, osobiście mam manfrotto 055- całkiem zacny). Jeśli plaża to pasowałoby filtr połówkowy szary i/lub polaryzacyjny. Widzę, że jeszcze nie wiesz jakie będziesz miał obiektywy więc poleciłbym system cokin (kolega Alf w swoim poście bardzo dobrze go opisał, znajdź i przeczytaj).
Obiektywy: zdecydowanie musisz poczytać bo temat rzeka. Moim faworytem chyba na początek jednak jest Tamron 17-50/2,8. Jasne i uniwersalne szkło (przy kupnie dobrze sprawdź egzemplarz- bywają takie, które źle współpracują z poszczególnymi puszkami)
Jakieś pierdoły typu osłonki sobie daruj- nic do zdjęć Ci nie wniosą. Tak samo dodatkowe aku- to sobie dokupisz jak będziesz wyjeżdżał na wielodniowe eskapady- na początek kup te rzeczy, które mogą wnieść coś do Twoich zdjęć i testuj je gdzieś niedaleko domu- wtedy aku zawsze sobie doładujesz.
Na początku chyba dobrym zakupem będzie statyw (do nocek niezbędny, ale przydaje się również w wielu nieprzewidzianych sytuacjach w dzień, osobiście mam manfrotto 055- całkiem zacny). Jeśli plaża to pasowałoby filtr połówkowy szary i/lub polaryzacyjny. Widzę, że jeszcze nie wiesz jakie będziesz miał obiektywy więc poleciłbym system cokin (kolega Alf w swoim poście bardzo dobrze go opisał, znajdź i przeczytaj).
Obiektywy: zdecydowanie musisz poczytać bo temat rzeka. Moim faworytem chyba na początek jednak jest Tamron 17-50/2,8. Jasne i uniwersalne szkło (przy kupnie dobrze sprawdź egzemplarz- bywają takie, które źle współpracują z poszczególnymi puszkami)
Jakieś pierdoły typu osłonki sobie daruj- nic do zdjęć Ci nie wniosą. Tak samo dodatkowe aku- to sobie dokupisz jak będziesz wyjeżdżał na wielodniowe eskapady- na początek kup te rzeczy, które mogą wnieść coś do Twoich zdjęć i testuj je gdzieś niedaleko domu- wtedy aku zawsze sobie doładujesz.
Kolega Ci bardzo ladnie strescil co mozesz kupic na poczatku, a co Ci sie przyda do wymienionych zadan. Ja bym Ci jeszcze polecil obiektywy, do krajobrazu T 12-24 lub S 10-20, do portretu na poczatek tania jak barszcz 50tka 1.8 Nikona. Ale na razie sie ucz rob zdjecia tym co masz, pozniej Ci sie ladnie wyklaruje jakich ogniskowych uzywasz najczesciej i ktory obszar fotografii Cie kreci najbardziej.
Pierwszy zakup jeszcze przed torbą to FILTR neutralny czyli UVka, niezbędna ochrona przed zarysowaniem obiektywu. Trzy dychy a 6 stów na nowy słoik to trochę różnicy.
A tak na temat to wpadł filtr UV, torba i filtr polaryzacyjny.
Pierwszy zakup jeszcze przed torbą to FILTR neutralny czyli UVka, niezbędna ochrona przed zarysowaniem obiektywu. Trzy dychy.
Jak miałbyś kupować filtr za 30 zł to sobie go jednak daruj... Minimum to Hoya HMC jeśli chodzi o UV. A czy nie niezbędny to rzecz dyskusyjna. Ja mam i uważam, że warto. Inni wręcz odwrotnie.
Warto poczytać ten wątek: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56850
Albo ogólnie przejrzeć dział o filtrach: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=75
I jak mówił Zbyszek, konkretnie prosimy.
GrzegorzPPP
05-05-2008, 19:47
zamiast torby kup plecak, duuuużo wygodniej będziesz miał.
A co do pseudo filtrów za 20zł, nie waż się ich kupować!! Chyba że lubisz mydło na zdjęciach.
Hmm a ja kupiłem Hoya UV i Hoya CIR-POLARIZING...
sorki że się przykleję ale czy ktoś używał uv HAMA? i ma jakieś zastrzeżenia?
http://optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%F3w_UV.html
Moim zdaniem takie minimum to Hoya HMC.
Filtry ? To nie jest konieczne, chyba, że chcesz uzyskać konkretne efekty.
Absolutnie się nie zgodzę, PIERWSZYM zakupem po zakupie obiektywu jest zakup fitra do celów ochronnych i to jest koniczność, przejechać po obiektywie jest bardzo łatwo i czasami wystarczy chwila nieuwagi, reguła prosta im droższy aparat tym droższy powinien być filtr. Ja do celów ochronnych uzywam HOYA Skylight HMC Super, nieznacznie ociepla kolory nic więcej ale UV też się znakomicie do celów ochronnych nadaje, tym bardziej, że do zdjęć nic nie wnosi.
sorki że się przykleję ale czy ktoś używał uv HAMA? i ma jakieś zastrzeżenia?
Hama raczej nie jest uznaną marką w filtrach, miałem kiedyś na Panasonicu, pod światło tworzył flary. Polecam HOYA od standardu po HMC Super, im więcej dasz z afiltr kasy tym więcej warstw przeciwodblaskowych taki filtr posiada i flary są mniejsze albo ich nie ma.
Cóż, szkoły są jak zwykle dwie. Jedni nie używają filtrów ochronnych inni nie użyją obiektywu bez filtra. Kwestia indywidualnego podejścia.
Że szkoły są dwie to wiem, aczkolwiek zupełnie nie rozumiem tej drugiej szkoły, ktoś (przedstawiciel tej drugiej) mi da choć jeden racjonalny powód dlaczego miałby filtra nieużywać?
Jeszcze z poprzednim aparatem raz zwlekałem z zakupem filtra a że z aparatem się generalnie nie "cackam" to szybko pożałowałem, że nie kupiłem go wcześniej :)
Absolutnie się nie zgodzę, PIERWSZYM zakupem po zakupie obiektywu jest zakup fitra do celów ochronnych i to jest koniczność
Cóż, szkoły są jak zwykle dwie. Jedni nie używają filtrów ochronnych inni nie użyją obiektywu bez filtra. Kwestia indywidualnego podejścia.
Dokladnie.
Ja bym z ta koniecznoscia, polemizowal. Sam uzywam filtrow UV, ale nie uwazam tego za koniecznosc. Czesto robie zdjecia w nie sprzyjajacych warunkach, wlocze sie po gestym lesie. Tam nie trudno zeby jakas galazka uszkodzila przednia soczewke (tulipan tez chroni, ale nie wystarcza), dlatego mam zalozony filtr. Ale w normalnych warunkach, np. przy architekturze, landszafcie ( nie mowie, jak leje, sypie grad albo sa zamiecie sniezne ;) ) filtr wcale konieczny nie jest. Bardzo duzo osob nie uzywa w ogole filtrow ochronnych i jakos zdjecia robia :D Poza tym trzeba pamietac, ze po zalozeniu filtra spada jakosc zdjecia, minimalnie (jak filtr jest dobry), ale zawsze.
Poza tym trzeba pamietac, ze po zalozeniu filtra spada jakosc zdjecia, minimalnie (jak filtr jest dobry), ale zawsze.
Spada, pod światło i jak masz odbicia światła to fakt ...flary są i zdjęcie psują.
Ale... osobiście mam HAMA HMC Super (12powłok po obu stronach) i w zasadzie go nie odkręcam. Czy spada jakość zdjęcia? może po analizie pixeli na komputerze byś to stwierdził, ale gołym okiem? moim zdaniem bez szans...
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56850
Czy spada jakość zdjęcia? może po analizie pixeli na komputerze byś to stwierdził, ale gołym okiem? moim zdaniem bez szans...
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56850
wlasnie :)
A po drugie, nie wiem jakim onanista sprzetowym trzeba byc zeby sprawdzac piksele na zdjeciu :lol: spadek ostrosci, niestety widac golym okiem. Przy dobrych filtrach wiadomo, ze nie jest tak tragicznie jak na zdjeciach z linka mpwt, ale jednak jest troszke gorzej. Ja sie akurat tym nie przejmuje, ale sa tacy, ktorzy tego nie lubia i nie zakladaja filtra, trzeba ich zrozumiec i szanowac ich poglad ;)
OK, zdjęcia na tanich filtrach są gorsze ale aż pokusze się w wolnej chwili o zrobienie testów mojego HMC Super i zrobię analizę na komputerze i nie jestem w tym przypadku onanistą sprzętowym ale informatykiem który na studiach potrafił mieć 6 (tak celujący) z analizy i przetwarzania obrazów. A teraz pracuje między innymi w tej dziedzinie zawodowo :)
Dobra, nie będę zaczynał ponownie dyskusji z filtrem czy bez, ja jednak wole dobre filtry niż wymianę przedniej soczewki co mi się już raz niestety zdażyło w FZ30 i respekt dla tych którzy wolą bez, tak też można :)
W sumie wymiana przedniej soczewki w tanim kompakcie kosztuje tyle samo ile dobry filtr więc na jedno wychodzi.
nie jestem w tym przypadku onanistą sprzętowym ale informatykiem który na studiach potrafił mieć 6 (tak celujący) z analizy i przetwarzania obrazów. A teraz pracuje między innymi w tej dziedzinie zawodowo :)
Alez ja nie napisalem, ze jestes onanista sprzetowym, tylko, sa nimi Ci ktorzy sobie ogladaja pikselki na zdjeciu ( no chyba, ze Ty tak robisz :twisted: ). Ja tez jestem informatykiem ( witam kolege z branzy :) ) i tez mialem analize i przetwarzanie obrazow, mialem nawet rozpoznawanie obrazow wykorzystujace systemy sztucznej inteligencji i sieci neuronowe. 6.0 z tych przedmiotow nie wpadlo, ale uwazam, ze ocena z danego przedmiotu nie jest zadnym odzwierciedleniem faktycznego stanu wiedzy czlowieka (ale to tak poza tematem).
Ja tez jestem informatykiem
A witam, witam :D , zaskakująco dużo informatyków się fotografią interesuje. A gdzie kończyłeś? widze, że z wieliczki to też na AGHu?
Ocena fakt faktem nie jest odzwierciedleniem faktycznego stanu wiedzy ale to raczej nie dotyczy 6,0 tego nie dostajesz bo Ci się udało, zresztą za całe studia miałem tylko jedną 6.
Test prosty w zasadzie, trzeba by policzyć średnią energię dla kilku klatek tego samego zdjęcia zrobionego z filtrem i bez, ewentualnie można by jeszcze policzyć różnice w średniej składowej stałej i będzie wynik. Test powtórzyć dla kilku zdjęć robionych w różnych warunkach i już będzie wiadomo czy dobry filtr coś wnosi czy nie, pokuszę się kiedyś.
jak najbardziej AGH :D No jak by Ci sie chcialo liczyc, to zawsze mozesz sie podzielic spostrzezeniami :) tylko w warunkach bojowych to bedzie inaczej niz jak pstrykniesz pare testowych ujec, wiadomo, zmianijace sie warunki oswietlenia, i wiele wiele innych, moze wplynac na efekt koncowy zdjecia. OK, bo robi sie off topowo, skonczmy lepiej ;)