Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia miasto z morza i marzeń.

Domyślnie Osprzęt do Nikon d80

Chciałbym założyć nowy temat w celu pomocy takim osobom jak ja. Tzn spłukuję się na D80 i wchodząc do sklepu widzę całą ścianę różnych dziwnych urządzeń.
    Załóżmy, że robię zdjęcia ludziom, krajobrazom, pojazdom itp. Wszystko w dzień. Mieszkam nad morzem więc często na fotkach jest piękny piasek, oświetlona woda oraz jasne niebo. Trochę zabójcza kombinacja dla aparatu. Na chwilę obecną mam zestaw podstawowy tj aparat Nikon D80 z 18-55/3.5 5.5G VR z osłoną przezroczystą na panel i ochroną muszli. Lubię robić zdjęcia w nocy, ale bez użycia światła. Co muszę do niego kupić w pierwszej kolejności? Torba to wiadomo. Czy warto kupić taką składaną plastikową zasłonkę na monitor? W dzień przy słońcu nic przez niego nie widzę. Nie chcę osłonki ściągać bo w poprzednim aparacie rozbiłem monitor. Czy warto wydać pieniądze na to http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...s%B3ony%20LCD& ?
    Równocześnie muszę kupić torbę. A co dalej? Filtr polaryzacyjny? Statyw? Akumlator? Co każdy fotograf musi posiadać?
    Dobry sprzęt Dobry

Domyślnie Odp: Osprzęt do Nikon d80

wybacz taką rade, ale zacznij od lektury tego forum i literatury. Przy odrobinie chęci dowiesz sie wszystkiego.
    To niemożliwe, aby odpowiedzieć na twoje pytania....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia miasto z morza i marzeń.

No lektura wskazała, że torba, drugi obiektyw 70-300, osłona przeciwsłoneczna, akumulator i druga karta to niezbędnik. A co z filtrami?
    Dobry sprzęt Dobry

mam 72mm uv L37C nikona(teraz lezy w pudełku) i pl 52mm tez nikona. Musisz wiedzieć co Ci jest potrzebne.
    A może zamiast 70 - 300, 70-200/2,8vr? zdecydowanie lepszy....

Daruj sobie tą osłone, ta którą dają do aparatu moim zdaniem zdecydowanie wystarcza. Myśle że z tego wszystkiego moge zaproponować dobry statyw bo bez niego raczej trudno o zdjęcia nocne. O filtrach to może ktoś inny się wypowie bo jestem w tej kwestii zielony

Moge tylko dodać że ja to bym obiektyw wymienił ale z tym pewnie będzie nie łatwo :/

Edit: Ja to bym na twoim miejscu zamiast przekopywać forum poszedł i robił zdjęcia, a co będziesz potrzebować wyjdzie w praniu
    D80 + N18-70 + N50 + SB600

Ciężko powiedzieć w jakiej kolejności co kupować i jak jest najlepiej, ale w moim przypadku wyglądało to tak:
    Body + kit + karta 2gb + filtr UV + torba
    Tani statyw – żeby zobaczyć jak robić fotki ze statywu
    Telezoom – albo w Twoim przypadku(masz śrubokręt w body) pewnie niedrogi N50/1.8
    Większa torba – doszedł obiektyw to i miejsca zabrakło, a małą używam równie często jak dużą. Zamiast torby ew. plecak = większa wygoda
    Lampa – musi być
    Teraz zbieram na jakąś fajną stałke (np. Sigma 30/1.4!)
    Tej osłony osobiście bym nie brał. Po każdym zdjęciu musisz ją otwierać a później składać. Chyba lepiej kup torbę albo jakiś tani statyw, filtr polaryzacyjny. W d40 jest dobry akumlator i jeszcze ani razu nie zabrakło mi mocy podczas jedno(dwu)dniowej sesji, dlatego drugi uważam za zbędny(orginał dość drogi) na początek.
    pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez surv Zobacz posta
    No lektura wskazała, że torba, drugi obiektyw 70-300, osłona przeciwsłoneczna, akumulator i druga karta to niezbędnik. A co z filtrami?
    Ale niezbędnik do czego ? Do robienia w dzień czy w nocy zdjęć ? Po co druga karta lub drugi akumulator ? Co da obiektyw 70-300 ? Ja nie mam a daję sobie doskonale radę. Filtry ? To nie jest konieczne, chyba, że chcesz uzyskać konkretne efekty.

Liczba zagadnień które wymieniłeś w pierwszym poście jest duża, a większość odpowiedzi padła już na forum. Przeszukaj forum, poczytaj też inne źródła w Internecie i poza nim, i jak będziesz miał konkretne pytania, na które nie znajdziesz już odpowiedzi, zadawaj je osobno w przeznaczonych do tego działach.

Osobiście na Twoim miejscu zamienił bym 18-55 na nikkora 18-70 lub ewentualnie tamrona 17-50 F2.8. Pierwszy (nikkor) większy zakres ogniskowych no i moim zdaniem lepszy optycznie. Drugi Tamron zakres ogniskowych podobny, ale stałe światło F2.8 co czasami przy słabszym świetle przydaje się oraz daje świetne efekty. Poza tym oba nie obracają przodem obiektywu dzięki czemu możesz stosować filtry np. systemu Cokin P który jest bardziej kreatywny niż te nakręcane. Jedynie powiedzmy UV i polar kup nakręcane, a wszelkie kolorowe i połówkowe to kup Cokin P. Co do nakręcanych i wogóle wszelkich filtrów to pamiętaj, że to jaki filtr kupisz będzie rzutowało na fotki. Kupisz jakiś badziew za 20 pln to i fotka będzie do (_._)

Statyw podstawa. Zarówno do cykania fotek nocnych, jak i panoram, krajobrazów, albo zwykłych fotek w stylu "ja z dziewczyną na plaży". Torba zależy od Ciebie, na początek nie szalej kup coś niewielkiego, niedrogiego z czasem i tak zmienisz na coś większego i lepszego, a teraz dołuż do szkieł. Lampa błyskowa do fotek w trudniejszych sytuacjach oświetleniowych bo z czasem pewnie dojdziesz do wniosku "inny robią ślubu ... zrobię i ja". SB600 minimum docelowo wiadomo SB800.

Ogólnie wszystko zależy od Twojego portfela i wszystko było na forum. Poczytaj dział Optyka tam ludzie piszą co mieli/mają i z czego są zadowoleni. Mi osobiście pasują Nikkor 18-70, Nikkor 50/F1.8, miałem Nikkora 55-200 VR (dobry jak za taką kasę i nie tylko ja go chwaliłem). Teraz zbieram na coś z zakresu 70-xxx / 80-xxx ale na to trzeba liczyć w moim przypadku od 2000 do 3000 pln
    Serdeczności! A co do sprzętu to D5300 | Sigma 18-35 F1.8 Art | N10-20 | N70-300

Witaj
    zadałeś tak zabójczo rozległe pytanie, że w zasadzie nikt ci nie odpowie bo wyszłaby powieść. Za poprzednikami: przewal cały dział optyka włacznie z podrozdziałem o filtrach. Dodatkowo na początek odrób w domu zadanie pt. "Szkoła fotografowania NG" lub podobne. Zakres Twoich zainteresowań jest...bardzo szeroki - i ludzie, i landszafty, elementy fotografii przedmiotów, zdjęcia nocne. Do realizacji tych celów niestety służą różne "akcesoria" jak je nazwałeś. Jesteś prawdopodobnie na początku swojego hobby zwanego fotografią (czytaj- przygotuj się na niemałe wydatki ) więc poszukujesz.
    Na początku chyba dobrym zakupem będzie statyw (do nocek niezbędny, ale przydaje się również w wielu nieprzewidzianych sytuacjach w dzień, osobiście mam manfrotto 055- całkiem zacny). Jeśli plaża to pasowałoby filtr połówkowy szary i/lub polaryzacyjny. Widzę, że jeszcze nie wiesz jakie będziesz miał obiektywy więc poleciłbym system cokin (kolega Alf w swoim poście bardzo dobrze go opisał, znajdź i przeczytaj).
    Obiektywy: zdecydowanie musisz poczytać bo temat rzeka. Moim faworytem chyba na początek jednak jest Tamron 17-50/2,8. Jasne i uniwersalne szkło (przy kupnie dobrze sprawdź egzemplarz- bywają takie, które źle współpracują z poszczególnymi puszkami)
    Jakieś pierdoły typu osłonki sobie daruj- nic do zdjęć Ci nie wniosą. Tak samo dodatkowe aku- to sobie dokupisz jak będziesz wyjeżdżał na wielodniowe eskapady- na początek kup te rzeczy, które mogą wnieść coś do Twoich zdjęć i testuj je gdzieś niedaleko domu- wtedy aku zawsze sobie doładujesz.
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    Na początku chyba dobrym zakupem będzie statyw (do nocek niezbędny, ale przydaje się również w wielu nieprzewidzianych sytuacjach w dzień, osobiście mam manfrotto 055- całkiem zacny). Jeśli plaża to pasowałoby filtr połówkowy szary i/lub polaryzacyjny. Widzę, że jeszcze nie wiesz jakie będziesz miał obiektywy więc poleciłbym system cokin (kolega Alf w swoim poście bardzo dobrze go opisał, znajdź i przeczytaj).
    Obiektywy: zdecydowanie musisz poczytać bo temat rzeka. Moim faworytem chyba na początek jednak jest Tamron 17-50/2,8. Jasne i uniwersalne szkło (przy kupnie dobrze sprawdź egzemplarz- bywają takie, które źle współpracują z poszczególnymi puszkami)
    Jakieś pierdoły typu osłonki sobie daruj- nic do zdjęć Ci nie wniosą. Tak samo dodatkowe aku- to sobie dokupisz jak będziesz wyjeżdżał na wielodniowe eskapady- na początek kup te rzeczy, które mogą wnieść coś do Twoich zdjęć i testuj je gdzieś niedaleko domu- wtedy aku zawsze sobie doładujesz.
    Kolega Ci bardzo ladnie strescil co mozesz kupic na poczatku, a co Ci sie przyda do wymienionych zadan. Ja bym Ci jeszcze polecil obiektywy, do krajobrazu T 12-24 lub S 10-20, do portretu na poczatek tania jak barszcz 50tka 1.8 Nikona. Ale na razie sie ucz rob zdjecia tym co masz, pozniej Ci sie ladnie wyklaruje jakich ogniskowych uzywasz najczesciej i ktory obszar fotografii Cie kreci najbardziej.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów