PDA

Zobacz pełną wersję : Pięćsetka

Polsar74
04-05-2008, 14:13
Witam

przypadkowo całkiem
;-)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2.

pzdrw
Paweł

Orsacchiotto
05-05-2008, 14:30
pstryki...
I do tego na 1szym zdjeciu w chromie odbijaja sie twoje nogi xD
Na drugim zas jakas biala plama po lewej nad zderzakiem blizej nadkola - flesz ??

Polsar74
05-05-2008, 23:39
pstryki...
I do tego na 1szym zdjeciu w chromie odbijaja sie twoje nogi xD
Na drugim zas jakas biala plama po lewej nad zderzakiem blizej nadkola - flesz ??

a na 1. nie dostrzegłeś flesza ? :-)
pstryki - masz racje , ale uprzedzałem lojalnie
bardziej niż fotami proszę się ekscytować autkiem - dla mnie fajowe

pzdrw

autograf
06-05-2008, 00:12
jak bede chcial sie ekscycotwac autem to sobie wejde na strone fiata. tam jest zajebiaszcza prezentacja tego modelu. a to jest forum fotograficzne.
jedynka przerysowana, 18mm? flesz w reflektorze i odbicie poszlo na sciane.
dwojka lepsza, choc flesz okrutnie beznadziejny.

proponuje powtorzyc ze statywem lub z mniejsza dziura i wiekszym GO

powodzenia

Polsar74
06-05-2008, 15:24
jak bede chcial sie ekscycotwac autem to sobie wejde na strone fiata. tam jest zajebiaszcza prezentacja tego modelu. a to jest forum fotograficzne.
jedynka przerysowana, 18mm? flesz w reflektorze i odbicie poszlo na sciane.
dwojka lepsza, choc flesz okrutnie beznadziejny.
proponuje powtorzyc ze statywem lub z mniejsza dziura i wiekszym GO
powodzenia

co to znaczy ze 1. przerysowana ?
i czemu w 2. jest flesz okrutny ?
wybacz ale nie skumałem twoich komentarzy - proszę o rozjaśnienie
PS

autograf
07-05-2008, 00:58
co to znaczy ze 1. przerysowana ?
i czemu w 2. jest flesz okrutny ?
wybacz ale nie skumałem twoich komentarzy - proszę o rozjaśnienie
PS

Ad1
Spotkales sie z okresleniem np przerysowany portert? Jesli nie to forum Twoim przyjacielem jest.
Poszukaj, poszperaj, wierze w Ciebie.

Ad2
Blyskograt nie jest najlepszym rozwiazaniem w tego typu zdjeciach (o ile w ogole w jakis jest).
A jesli nie bylo warunkow oswietleniowych i zdjecia sa "przypadkowe" to albo bym se odpuscil, albo bym dal bez lampy kosztem iso, tudziez rozjasnieniem ciemnego strzalu w PSuju.

Ale nie bierz sobie tego do serca. To moje skromniutkie zdanie.
Ty jak zawsze wiesz lepiej.

Orsacchiotto
07-05-2008, 02:28
czemu w 2. jest flesz okrutny ?

Chociaż by dlatego, że ta plama odciąga uwage od reszty.
Przynajmniej w moim przypadku - wpierw dostrzegam plame z flesza, pozniej dociera do mnie ze tematem nie był "błysk" a pojazd :p

Polsar74
07-05-2008, 13:05
wpierw dostrzegam plame z flesza, pozniej dociera do mnie ze tematem nie był "błysk" a pojazd :p

Czesio - aleś żartowniś :-)

Polsar74
07-05-2008, 13:11
Ale nie bierz sobie tego do serca. To moje skromniutkie zdanie.
Ty jak zawsze wiesz lepiej.

nie wziąłem sobie tego do serca - nawet na to nie licz ;-)
poza tym, nawet z twej powyższej wypowiedzi, wychodzi że to jednak TY wiesz lepiej
i to zaledwie po 4 m-cach treningu... trzeba ci przyznać - szybko sie uczysz, ale żeby poprawiać od razu
każdego ?
Ja nie mam tyle tupetu.

ps.
NA SAMYM WSTęPIE PODALEM INFO żE Są TO TZW. PSTRYKI - NIE KONIECZNIE POD OCENę A TU SIE SęPY POZLATYWAłY I PO łBIE MIE - CHYBA NIE O TO CHODZI BY KAżDEGO OD RAZU J....ć

Orsacchiotto
07-05-2008, 14:40
no to jesli sa to pstryki to czmeu je tu umiesciles ?
Liczyles na ocene pracy ? czy chciales sie pochwalic ze "upolowales" fiacika ;> ?
Jesli to pierwsze - nie miej pretensji - jesli to drugie - coz 500stki widuje dosc czesto.
Problem polega na tym, że podałeś "dobre zarcie" w "psiej misce".

autograf
07-05-2008, 19:38
Po pierwsze Pawel, a jak myslisz czemu sie ucze? Bo mnie tu na forum czesto opier****! A jak by mnie nie opier**** to bym byl w dupie!
Po drugie staz kilku miesiecy nie jest, powtorze nie jest ZADNYM wyznacznikiem umiejetnosci. Kolezanka ma aparat w rekach 18 miesiecy www.qstra.pl

Chcesz uzslyszec ze zdjecia sa zajeb***? Prosze Cie bardzo - sa swietne, super, ekstra, cool!
Po prostu chcialbym miec takie umiejetnosci, aby z przypadkowych niezaplanowach pstrykow tworzyc tak niesamowite prace!
Gratuluje i zazdroszcze!

Polsar74
07-05-2008, 19:52
Chcesz uzslyszec ze zdjecia sa zajeb***? Prosze Cie bardzo - sa swietne, super, ekstra, cool!
Po prostu chcialbym miec takie umiejetnosci, aby z przypadkowych niezaplanowach pstrykow tworzyc tak niesamowite prace!
Gratuluje i zazdroszcze!

skoro do ciebie nie dociera to co jest napisane na samym wstępie do tych fotek (cytuję : "przypadkowo całkiem")
to to świadczy tylko o tym że masz coś do mnie osobistego i zapragnąłeś sobie "pojeździć" po mnie na tym forum.
Jest mi przykro z tego powodu, bo jak miałeś D40 to kto cię wprowadzał w świat fotografii ? No kto ? JA.
dziękuje ci zatem za taką wdzięczność - bez odbioru

autograf
07-05-2008, 19:56
skoro do ciebie nie dociera to co jest napisane na samym wstępie do tych fotek (cytuję : "przypadkowo całkiem")
to to świadczy tylko o tym że masz coś do mnie osobistego i zapragnąłeś sobie "pojeździć" po mnie na tym forum.
Jest mi przykro z tego powodu, bo jak miałeś D40 to kto cię wprowadzał w świat fotografii ? No kto ? JA.
dziękuje ci zatem za taką wdzięczność - bez odbioru

Ja nie robie prywatnych wycieczek. Gwoli scislosci to dzieki Twoim sugestiom kupilem wlasnie D40.
Whatever..

EDIT
A zdjecie przerysowane wyglada tak:

http://img137.imageshack.us/img137/9792/krowamb8.jpg (http://imageshack.us)

ekonet
07-05-2008, 20:17
Oj, Koledzy - zamiast się obrzucać błotem i ustalać, co kto i komu zawdzięcza, może lepiej konstruktywnie podyskutujcie o tych zdjęciach, skoro już tu są i Wy jesteście, jak by można wykonać je lepiej, inaczej...? Nie będzie milej?

Polsar74
07-05-2008, 20:58
Oj, Koledzy - Nie będzie milej?

masz racje - milej by było ... ale kolega na a. myśli chyba jednak inaczej (?)

ja osobiście uważam że jeśli nie mam nic ciekawego do powiedzenia - to po prostu nic nie mówię. Większość moich komentarzy to raczej zachwycanie się dorobkiem innych userów tego forum i gratulację pod ich adresem. Sam nie uważam się za Bruc'a Wszechwiedzącego, wiec jak mógłbym oceniać kogoś negatywnie ?
Mam wrodzony brak tupetu :-)

autograf
08-05-2008, 00:06
Racja EKO.

Pawel zrobil bym to tak:
Ad 1
a) korpus jakies 10cm nizej
b) odsunal bym sie o jakies 4-5metrow
c) ogniskowa ok 35-50mm
d) tryb A lub M (jesli A to +0,3 EV, jesli M to tak dobrac czas do dziury aby drabinka na plus jedna kreske)
e) statyw koniecznie bo swiatla nie widze duzo
f) przyslona max 2.8, ale najlepiej 1.8 zeby uzyskac zajebiaszcze GO
g) przesunal bym sie jakis metr w prawo aby nie odbijac nog w listwie zderzakowej

Ad 2
- tylko d) e) oraz f)

EDIT:
w obydwu przypadkach oczywiscie zrezygnowac z blyskograta, i jeszcze Ad2) przesunac sie ciut w lewo, aby w listwie zderzakowej nie odbijal sie czerwony fiat. na koniec wiecej kotrastow i bedzie git malina IHMO

Orsacchiotto
08-05-2008, 11:04
EDIT
A zdjecie przerysowane wyglada tak:

czyli słownie

- jest zniekształcone geometrycznie.. :p

Dobrze rozumuje ? :p

autograf
08-05-2008, 17:44
czyli słownie

- jest zniekształcone geometrycznie.. :p

Dobrze rozumuje ? :p

Bardzo dobrze, a efekt taki daje odgniskowa np 18mm i obiektyw blisko fotografowanego obiektu.

Orsacchiotto
08-05-2008, 23:36
dzięki...
Bo szczerze powiedziawszy - sam się zastanawiałem nad pojęciem "przerysowanego zdjęcia" :)

Polsar74
08-05-2008, 23:44
a nawet przez chwilkę Wam nie przeszło przez myśl że może ja chciałem tak "przerysować" to autko ?
(patrz: prace kolegi hotsauce - pewno że moim daleko do jego zdjęć ale one Wszystkie Są Przerysowane - i co tracą coś na tym.
Wręcz przeciwnie....)

Takie zniekształcenia też mają swój urok. Uwypuklają ciekawe szczegóły itp itd....

Poza tym co to za frajda gapić się na fotę w ten sam sposób co w "realu" ? Chodzi o to by WIDZ właśnie dostrzegł to co chciałeś
uchwycić z zupełnie innej perspektywy. Po co w ogóle powstają takie obiektywy - no chyba nie myślicie żeby było łatwiej kadrować
czy coś w tym stylu. 12mm też robi zdjęcia - naprawdę ! Spróbujcie sami - efekty mogą Was zaskoczyć.

Marzy mi się fisheye do takich właśnie scenek - a z racji jego (od N.) ceny pewno kiedyś upoluję sobie zaledwie Zenitarka :-)
ale to już temat na zupełnie inny wątek...dobranoc

hotsauce
08-05-2008, 23:50
Moje sa przerysowane... no na pewno czesc z nich bardziej, czesc mniej. Nie mniej jednak nie jest to nic dobrego.

PS:Zapraszam na www.foto-moto.pl
Technicznie mozna wiele sie nauczyc.

Polsar74
09-05-2008, 08:25
PS:Zapraszam na www.foto-moto.pl
Technicznie można wiele sie nauczyć.

dzięki za wskazanie źródełka (link)
pozdrawiam

ps.
a mnie i tak się Twoje prace bardzo podobają :-)
pomimo widocznych dystorsji