PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Nowy w dziale makro

arturborzecki
02-05-2008, 22:30
Witam serdecznie drogich forumowiczów!

W końcu znalazłem wolny weekend z super pogodą i udało mi się po raz pierwszy wyskoczyc z nowym obiektywem (Sigma 150mm macro) w plener.

W kategorii makro jestem totalnie początkujący tak więc prosiłbym o szczerą krytykę :) i poradę co i jak zrobić lepiej.

To co zauwazylem sam - potrzebuje lampy blyskowej i/lub odblysnika do doswietlenia robaczkow. Wszystkie moje fotki sa lekko niedoswietlone i poruszone, ale to pewnie przez brak przyzwyczajenia do tak ciezkiego obiektywu i pozycji kleczaco lezacej :)

Obecnie działam tylko na laptopie macbook'u wiec prawdopodobnie przy obrobce nie podbilem wystarczajaco ekspozycji... ale juz nie dlugo bede mial nowy monitorek... :)

1. ślimaczek, który chodzil sobie po lawce

2. Pajaczek - strzelane w domu na stole podswietlonym od dolu

3. Dlugonogi - wyglada mi na niedoswietlone?

4. Co to za gatunek?

5. W drodze do domu..

6. Zblizenie - wiem z lewej wszedl mi w kadr maly badylek... ale i tak mi sie podoba ;)

Pozdrawiam!

EDIT - bra zdjęć na serwerze Flickr, zapraszamy na nasz hosting.

borregaard
02-05-2008, 22:38
Witaj drogi Kolego...:-D

Widzę,że bez lampy radzisz sobie ,że ho ho..co będzie jak podbijesz ekspozycję....:-D
OK,żarty na bo ...światło wygrało,ostrość troszku ucikła...
Pzdr
Andrzej

kaisuj
03-05-2008, 09:37
Jak na poczatki to bardzo fajne zdjecia. Dobrze szukasz oczu i kadrujesz frontalnie. Masz sporo dobrych wnioskow, ale z tym swiatlem to sie pomyliles, bo wszystkie zdjecia sa raczej przeswietlone niz niedoswietlone; niektore nawet bardzo. Jak juz bedziesz mial ten monitorek to sam sie przekonasz, a narazie uwierz nam na slowo:)
W niektorych kadrach troche balaganu, ale to przychodzi z czasem. Ciagle sie tego ucze, by moja uwaga nie skupiala sie jedynie na trafnym ustawieniu ostrosci.

P.S. Te fotki naprawde byly robione bez lampy? Trojeczka wyglada dosyc kontrastowo jesli chodzi o swiatlo. W dwojce piszesz, ze podswietlane od dolu, a pajak rzuca cien pod siebie, jakby dominpwalo jednak swiatlo gorne. Moze to tylko wrazenie przepalow.

Aa, i jeszcze jedno. Widze, ze masz sporego bruda na matrycy, tak z prawej strony (czyli fizycznie bedzie z lewej). Mam ten sam problem, wiec od razu mi sie rzuca w oczy.

arachiusz
03-05-2008, 20:17
będzie dobrze pooglądaj foty innych podpatrz kadry itp.

arturborzecki
04-05-2008, 16:36
Dziekuje wszystkim za mile odpowiedzi :)

Kaisuj: Fotka nr 2 ma lekki cien, bo stol jest ze szkla podklejonego bialym czyms ;) tak wiec pajaczek stal na szkle i powstal maly cien...
Koniecznie musze dokupic lampe i dyfuzorek... wydaje mi sie rowniez, ze wygodniej czasem podniesc robaczki z ziemi na niewielki "plener" przygotowany wczesniej, wtedy mozna lepiej wykadrowac, obrocic i oswietlic.. robicie tak czasem z tymi mniej ruchliwymi???

Pozdrawiam,
Artur

kaisuj
05-05-2008, 08:23
Na poczatek mozesz smialo uzywac lampy wbudowanej. Ona tez ma regulowana moc. Potrzebujesz zrobic sobie tylko kartonowy dyfuzorek, zeby przeniesc swiatlo nad obiektywem, bo bez tego to Ci bedzie ta sigma cien rzucac. Ja tak rok czasu jechalem i wcale nie bylo zle. Zreszta czesc osob wyznaje tylko swiatlo zastane i stosuja tylko rozne odblysniki, a lampy nie.