PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Capture NX

Irvine
12-04-2006, 17:29
Jest oczekiwany Nikon Capture NX (http://www.nikondigital.com/main.html?page=capture_nx) .

Nie moge znalezc ceny i jestem ciekaw co to bedzie.
Czy zgodnie z zapowiedzia naprawde dobre.

stig
12-04-2006, 18:06
nie napisali; "1000% speedup", wiec pewnie bedzie jeszcze wolniejszy mul niz dotychczasowe wersje... :?

pX
12-04-2006, 23:23
Jest oczekiwany Nikon Capture NX (http://www.nikondigital.com/main.html?page=capture_nx) .
Tak. Jest, ale chyba na komputerach programistów nik software. Na razie to tylko kolorowe zapowiedzi.

Nie moge znalezc ceny i jestem ciekaw co to bedzie.
No właśnie - nawet jeszcze ceny nie ma więc ciekawe czy rzeczywiście pojawi się "wiosną".

nie napisali; "1000% speedup", wiec pewnie bedzie jeszcze wolniejszy mul niz dotychczasowe wersje... :?
Wszystko wskazuje na to, że będzie to zupełnie nowy program, a z Nikon Capture będzie łączyła go tylko nazwa więc pozostaje nam wiara w to, że da się na nim pracować :wink:

stig
12-04-2006, 23:56
Wszystko wskazuje na to, że będzie to zupełnie nowy program, a z Nikon Capture będzie łączyła go tylko nazwa więc pozostaje nam wiara w to, że da się na nim pracować :wink:
Taaa... Przy prezentowanych ficzerach szczerze w to watpie. Juz predzej Adobe zblizy ACR mozliwosciami do NC NX niz Nikon chociaz w czesci dorowna predkoscia dzialania swoje narzedzie do konkurencyjnych produktow.

pX
13-04-2006, 00:05
Musimy mocno w to wierzyć :wink:

Władca Pixeli
19-04-2006, 05:07
http://www.photo.net/bboard/q-and-a-fetch-msg?msg_id=00G5Yg&tag=
Nie będzie nowej wersji w kwietniu. Może w lipcu jak coś innego nie wypadnie.

Miała być wersja pro ale obecnie program działa jak wersja amatorska :wink:

krzysztof jot
25-04-2006, 02:55
no w wymaganiach sprzetowych jest zalecane 1GB to nie oznacza nic dobrego :)
w wersjach NC 4.x sugerowali 768 MB wiec ten widocznie jeszcze bardziej "wymagajacy"

linux_user
25-04-2006, 21:32
Tak czekalem na te wiosne i chyba jednak przesiade sie na Bibble
Ktos ma jakies zastrzezenia do tego softu ? w porownaniu z Capture
Przy duzej ilosci zdjec Capture po prostu odpada choc do pojedynczych zdjec stosuje go dalej

stig
25-04-2006, 21:47
Tak czekalem na te wiosne i chyba jednak przesiade sie na Bibble
Ktos ma jakies zastrzezenia do tego softu?
"Odpalilem" go tydzien temu. Odinstalowalem, jak zauwazylem, ze nie ma mozliwosci zdefiniowania wlasnych proporcji dla kadrowania. ;)

pX
25-04-2006, 22:06
Bardzo liczyłem na ten soft, a tu taka obsuwa... :(
Bibble miałem na próbę, ale ten interfejs nie zachęcał mnie do działania i dałem sobie spokój.
Dla mnie ideałem do masowej obróbki jest interfejs CaptureOne/Rawshooter. Niestety ten drugi (co tu dużo gadać) nie ma pojęcia o kolorach, co na kolorach ludzkiej skóry widać szczególnie.
Niedawno trafiłem na Silkypix, którego interfejs jest koszmarem, ale kolory (a w szczególności kolor ludzkiej skóry) oddaje fenomenalnie. Więc pewnie kupię Silkypix (w wersji pełnej ma sporo przydatnych opcji), a do masówki zostawię darmowego Rawshootera.

linux_user
26-04-2006, 00:03
, a do masówki zostawię darmowego Rawshootera.
A do masowki Sillypix sie nie nadaje tzn chodzi mi o szybkosc obrobki duzej ilosci zdjec

Stiq przeciez ciac mozna w PS lub czyms innym .....tez to zauwazylem w demo , maz jakies inne zastrzezenia do Bibble

stig
26-04-2006, 00:33
Stiq przeciez ciac mozna w PS lub czyms innym... Niby tak, ale po co? Mi chodzi o soft do masowej obrobki. Dotychczas w C1 Pro ustawiam wszystko -- usuwanie kolorowego szumu, ekspozycje, balans, poziomy i kadr. Na wyjsciu mam gotowe TIFFy, ktorymi zajmuje sie juz akcja w PSie -- skalowanie i dokladanie podpisu. Zeby kadrowac zdjecie w czyms innym -- musze powtorzyc operacje, otwarcia wszystkich (lub wiekszosci plikow) w takim np. Shopie po to tylko, zeby przyciac. Starta czasu...

..tez to zauwazylem w demo , maz jakies inne zastrzezenia do Bibble Nie, bo po opisanym braku stracilem zainteresowanie tym softem. Zauwazylem takze malo przejrzyste rozwiazanie dotyczace wybierania zdjec do renderingu i oceny postepu w tymze... Jakies dziwne patenty, zupelnie nie przystajace do tego, do czego przyzwyczailem sie w Shopie czy C1. Nie znalazlem tez niczego szczegolnego, czego by mi brakowalo w konkurencyjnych programach (ale moze za krotko sie nim bawilem). Z zachwalana przez producenta predkoscia pracy tez nie jest az tak kolorowo. Niby szybki, ale mimo wszystko np. C1 wydaje mi sie sprawniejszy.

linux_user
26-04-2006, 04:48
Stig
w wersji 4.7 wlasnie znalazlem mozliwosc kadrowania do dowolnego wymiaru
trzeba kliknac na przycisk z 3 kropkami obok dialogu standartowych wymiarow
Pozwoli ci to ustawic dowolne parametry.
Jestem bardzo zadowolony z szybkosci NEF-TIFF
200 NEF (compresed) z D200 przerabia w ok 6 minut, rewelacja w porownaniu do NC

stig
26-04-2006, 06:41
Stig w wersji 4.7 wlasnie znalazlem mozliwosc kadrowania do dowolnego wymiaru trzeba kliknac na przycisk z 3 kropkami obok dialogu standartowych wymiarow Pozwoli ci to ustawic dowolne parametry.
Oooo... Dzieki. Bede musial pociagnac... ;)

Jestem bardzo zadowolony z szybkosci NEF-TIFF
200 NEF (compresed) z D200 przerabia w ok 6 minut, rewelacja w porownaniu do NC Co do predkosci -- kazdy program w porownaniu do NC -- to rewelacja... :mrgreen: