Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kabel TTL i AF Assist

marmajt
30-04-2008, 15:32
Przymierzam się do kupna kabla TTL i zastanawiam się pomiędzy sc-28 i sc-29. sc-17 z powodu braku zatrzasku nie biorę pod uwagę.

Mam SB-800 i jak wiadomo ma ona wspomaganie AF. Czy jeżeli podłączę ją do aparatu przez sc-28, to wspomaganie z lampy (czerwone światło) nie będzie się włączać? A wspomagania korpusu (D70s)? Będzie wtedy działać?

Analogicznie, podłączając sb-800 do d70s przez sc-29 wspomaganie będzie działacz przez lampkę w kablu a nie w lampie?

axer
30-04-2008, 15:36
Używałem SB-800 na SC-17 i było super. SB-800 spokojnie blokuje się w SC-17 (gniazdo na lampę jest do tego przystosowane). Wspomaganie AF z lampy też działa bez problemu. SC-29 ma dodatkową lampkę do wspomagania w części montowanej na sanki.

marmajt
30-04-2008, 15:40
Jak mam zaoszczędzić te 40 zł i stracić zdjęcie, bo akurat dokręcałem kabelek, to wolę dopłacić. Zresztą mam też sb-26, która właśnie się dokręca i cholernie tego nie lubię

axer
30-04-2008, 15:49
Jak mam zaoszczędzić te 40 zł i stracić zdjęcie, bo akurat dokręcałem kabelek, to wolę dopłacić. Zresztą mam też sb-26, która właśnie się dokręca i cholernie tego nie lubię

Aaa, chyba że chodzi o mocowanie przy sankach, a nie przy końcu kabla. Fakt, jest ono przykręcane, jak stare lampy. Co prawda nigdy tego nie używałem, bo i tak moim zdaniem za ciężko wchodzi w sanki i nie ma najmniejszej możliwości by to samo wypadło, ale jak ktoś woli mieć pewność i blokować przełącznikiem, to SC-17 nie jest dobrym wyborem.

Artur25
24-05-2008, 23:30
tez chcialbym sie dowiedziec ktorych kabelkach czerwone swiatlo sie zaswiecie a w ktorych nie:)

KozaK
25-05-2008, 02:18
tez chcialbym sie dowiedziec ktorych kabelkach czerwone swiatlo sie zaswiecie a w ktorych nie:)
Z serii kabli ttl Nikona - czerwone zadziała na każdym. Z resztą czemu ma nie działać, skoro te kable (tak jak i "podróbki") to najzwyklejsze w świecie przedłużenie styków stopki?

marszull
25-05-2008, 12:26
Ja sie zastanawiam nad zamiana 28 na 29. chodzi o to ze jak swiecisz lampa z boku to nie zawsze wspomaganie na lampie trafia w to w co celuje obiektyw, a przy 29 masz zawsze wspomaganie tego co widzi obiektyw (bo jest na sankach)

marmajt
27-05-2008, 00:29
A czy można korzystać w sc-29 ze wspomagania AF bez podłączonej lampy? Czasami podłączam sb-800 i ustawiam na AF ASSIST ONLY, żeby wspomóc autofocus. Czy mogę tak samo wykorzystać sc-29, sam kabel, bez lampy? Czy może AF ASSIST w kablu się nie włączy, jeżeli nie będzie lampy na końcu kabla?

Corvus5
27-05-2008, 17:47
Zamierzam się wyposażyć w taki kabel, ale nieoryginał z http://allegro.pl/item366977740_kabel_synchronizacyjny_ittl_zamienni k_nikon_sc_28.html (po drodze może zaopatrzając sie w Cokina). Rozumiem, że w tym przypadku nic się nie trafi? Czy 1,8m kabel nie jest za krótki? Zamierzam go używać głównie w plenerze, gdy parasolka z lampa jest obok mnie, ale gdybym np. używał softboxa w studiu, to tu odległość od lampy bywa częstou mnie o wiele większa, rzędu 3-4 metrów. Co kupić?

shaddixx
27-05-2008, 18:08
A czy można korzystać w sc-29 ze wspomagania AF bez podłączonej lampy? Czasami podłączam sb-800 i ustawiam na AF ASSIST ONLY, żeby wspomóc autofocus. Czy mogę tak samo wykorzystać sc-29, sam kabel, bez lampy? Czy może AF ASSIST w kablu się nie włączy, jeżeli nie będzie lampy na końcu kabla?

Z sc 29 możesz wspomagać sie Af assistem na sankach na body albo tego z lampy. Przełącznik jest na kablu.

//zle zrozumiałem pytanie, sprawdze jutro czy to działa.

yacekk
30-05-2008, 16:53
Tez sie przymierzam do SC-29 i co jest na duzy plus to ze mozna wyzwolic SB-800 bezprzewodowo. Korzystal ktos z tego rozwiazania??

Jacek_Z
31-05-2008, 01:22
Tez sie przymierzam do SC-29 i co jest na duzy plus to ze mozna wyzwolic SB-800 bezprzewodowo. Korzystal ktos z tego rozwiazania??
obawiam się, że nie rozumiem co tu napisałeś :-D
kabel wyzwala bezprzewodowo? to po co są w nim druty?:-D

yacekk
31-05-2008, 19:51
Współpraca z lampą może odbywać się na dwa sposoby:
1. lampa może być podłączona do drugiego terminala i współpracować z aparatem przewodowo (do 1.5m)
2. błysk może być wyzwalany zdalnie przez reflektor podczerwieni.

Jacek_Z
31-05-2008, 20:03
2. błysk może być wyzwalany zdalnie przez reflektor podczerwieni.
zaskoczyłeś mnie tą informacją. Sądziłem, że on jest tylko do wspomagania AF i nie ma innych funkcji. Naprawdę on to może?

yacekk
31-05-2008, 21:10
Z tego co piszą to może. Dlatego zapytalem czy czy faktycznie tak jest. Zamiast kupowac SU-800.

Jacek_Z
31-05-2008, 21:16
Z tego co piszą to może.
gdzie tak napisano?
Wątpię czy tak jest. Tam są chyba diody, a nie lampka błyskowa. A diody nie wystarczą do przedbłysków komunikacyjnych.

hubacz
31-05-2008, 22:27
W jakich przypadkach SC 29 sie przydaje ? W jakich momentach brakuje tego dodatkowego wspomagania ? Czy jest ktos komu tego faktycznie brakowalo ? 100zl roznicy niby niewiele ale po co miec cos czego sie nigdy nie uzyje ?

yacekk
31-05-2008, 22:37
http://www.pstryk.pl/details:2862/nikon+sc+29+ttl+remote+cord
to link gdzie napisano dokladnie i w wieksaosci sklepow tak jest.

yacekk
31-05-2008, 22:39
CS-29 jak dla mnie przydatny byłby w terenie. ustawiam sobie sabinke 800 na statywie+parasol i pstrykam bezprzewodowo.

hubacz
31-05-2008, 23:42
yacekk z tego co piszesz i co mozna wywnioskowac z opisu sc-29 to nadal uwazam ze niewarto doplacac 100 do kabla. AF Asystent w plenerze to chyba ze w ciemnym miejscu (np w bunkrze) bedziesz robil plener i tam rozstawial lampy ale chyba i tak powinno sie zabrac lampy studyjne bo SB zwyczajnie sa za slabe w ciemnosciach nie mówiąc juz o funkcjonalności.

W przypadku o ktorym piszesz co do uzycia AF asystenta do zdalnego wyzwalania to wez pod uwage ze to nie on bezposrednio steruje praca lamp tak jak SU-800 a body ktore w zaleznosci od modelu umożliwia ci sterowanie i tak Dxx 1 grupą lamp a Dxxx 2 grupami. Tak jest prznajmniej w D70s i D200 :D. Do tego nie potrzeba wcale jednak dodatkowych urządzeń a zużycie energii i wbudowanej lampy jest tu mało znaczące przyznasz ;)

Jacek_Z
31-05-2008, 23:49
CS-29 jak dla mnie przydatny byłby w terenie. ustawiam sobie sabinke 800 na statywie+parasol i pstrykam bezprzewodowo.
a po co ci kabel do CLS?
przecież CLS jest po to by uciec od kabli, a w D80 i D300 masz wbudowane lampy błyskowe które sa sterownikami CLS. Możesz ustawic w body tak, że lampa wbudowana nie bierze udziału w błysku głównym, daje tylko przedbłyski pomiarowe/komunikacyjne.

yacekk
02-06-2008, 11:09
hmm jesli tak jest to OK bo w sumie na temat CLS malo zagladalem. Zobacze w instrkcji itp i przetestuje. Chce miec tylko blysk lampy zew. i bez kabla a lampka wbudowana ma nie odpalac.

darsedz
02-06-2008, 14:44
w D200 jest do tego lampka w trybie "commander mode"

hubacz
02-06-2008, 20:35
Chce miec tylko blysk lampy zew. i bez kabla a lampka wbudowana ma nie odpalac
Z moich doswiadczen moze byc z tym klopot. Lampa wbudowana ustawiona w tryb commander przy ustawieniu flesza na duzy "-" i zalozenia rozpraszacza na nia daje blysk na zdjeciu. Maly ale zawsze. Potestuj sobie to na blyszczacej glatkiej powierzchni (np szyba noca) moze d300 ma jakos inaczej to rozwiazane :D

Jacek_Z
02-06-2008, 21:24
..daje blysk na zdjeciu. Maly ale zawsze. Potestuj sobie to na blyszczacej glatkiej powierzchni (np szyba noca) moze d300 ma jakos inaczej to rozwiazane :D
D300 tez chyba tak da, bo to sa zapewne błyski komunikacyjne. Bardzo słabe i widac je w niewielu sytuacjach zdjęciowych. Takjak wymieniłes - gdy jest mało światła zastanego i gdy natychmiast widac błysk - np gdy sa gładkie powierzchnie dające odblask. Natomiast nie przeszkadza to np przy robieniu w dzień, gdy jest mocne światło zastane, gdy nie ma od czego być blików itp.