Zobacz pełną wersję : kabel TTL i AF Assist
Przymierzam się do kupna kabla TTL i zastanawiam się pomiędzy sc-28 i sc-29. sc-17 z powodu braku zatrzasku nie biorę pod uwagę.
Mam SB-800 i jak wiadomo ma ona wspomaganie AF. Czy jeżeli podłączę ją do aparatu przez sc-28, to wspomaganie z lampy (czerwone światło) nie będzie się włączać? A wspomagania korpusu (D70s)? Będzie wtedy działać?
Analogicznie, podłączając sb-800 do d70s przez sc-29 wspomaganie będzie działacz przez lampkę w kablu a nie w lampie?
Używałem SB-800 na SC-17 i było super. SB-800 spokojnie blokuje się w SC-17 (gniazdo na lampę jest do tego przystosowane). Wspomaganie AF z lampy też działa bez problemu. SC-29 ma dodatkową lampkę do wspomagania w części montowanej na sanki.
Jak mam zaoszczędzić te 40 zł i stracić zdjęcie, bo akurat dokręcałem kabelek, to wolę dopłacić. Zresztą mam też sb-26, która właśnie się dokręca i cholernie tego nie lubię
Jak mam zaoszczędzić te 40 zł i stracić zdjęcie, bo akurat dokręcałem kabelek, to wolę dopłacić. Zresztą mam też sb-26, która właśnie się dokręca i cholernie tego nie lubię
Aaa, chyba że chodzi o mocowanie przy sankach, a nie przy końcu kabla. Fakt, jest ono przykręcane, jak stare lampy. Co prawda nigdy tego nie używałem, bo i tak moim zdaniem za ciężko wchodzi w sanki i nie ma najmniejszej możliwości by to samo wypadło, ale jak ktoś woli mieć pewność i blokować przełącznikiem, to SC-17 nie jest dobrym wyborem.
tez chcialbym sie dowiedziec ktorych kabelkach czerwone swiatlo sie zaswiecie a w ktorych nie:)
tez chcialbym sie dowiedziec ktorych kabelkach czerwone swiatlo sie zaswiecie a w ktorych nie:)
Z serii kabli ttl Nikona - czerwone zadziała na każdym. Z resztą czemu ma nie działać, skoro te kable (tak jak i "podróbki") to najzwyklejsze w świecie przedłużenie styków stopki?
marszull
25-05-2008, 12:26
Ja sie zastanawiam nad zamiana 28 na 29. chodzi o to ze jak swiecisz lampa z boku to nie zawsze wspomaganie na lampie trafia w to w co celuje obiektyw, a przy 29 masz zawsze wspomaganie tego co widzi obiektyw (bo jest na sankach)
A czy można korzystać w sc-29 ze wspomagania AF bez podłączonej lampy? Czasami podłączam sb-800 i ustawiam na AF ASSIST ONLY, żeby wspomóc autofocus. Czy mogę tak samo wykorzystać sc-29, sam kabel, bez lampy? Czy może AF ASSIST w kablu się nie włączy, jeżeli nie będzie lampy na końcu kabla?
Zamierzam się wyposażyć w taki kabel, ale nieoryginał z http://allegro.pl/item366977740_kabel_synchronizacyjny_ittl_zamienni k_nikon_sc_28.html (po drodze może zaopatrzając sie w Cokina). Rozumiem, że w tym przypadku nic się nie trafi? Czy 1,8m kabel nie jest za krótki? Zamierzam go używać głównie w plenerze, gdy parasolka z lampa jest obok mnie, ale gdybym np. używał softboxa w studiu, to tu odległość od lampy bywa częstou mnie o wiele większa, rzędu 3-4 metrów. Co kupić?
shaddixx
27-05-2008, 18:08
A czy można korzystać w sc-29 ze wspomagania AF bez podłączonej lampy? Czasami podłączam sb-800 i ustawiam na AF ASSIST ONLY, żeby wspomóc autofocus. Czy mogę tak samo wykorzystać sc-29, sam kabel, bez lampy? Czy może AF ASSIST w kablu się nie włączy, jeżeli nie będzie lampy na końcu kabla?
Z sc 29 możesz wspomagać sie Af assistem na sankach na body albo tego z lampy. Przełącznik jest na kablu.
//zle zrozumiałem pytanie, sprawdze jutro czy to działa.
Tez sie przymierzam do SC-29 i co jest na duzy plus to ze mozna wyzwolic SB-800 bezprzewodowo. Korzystal ktos z tego rozwiazania??
Tez sie przymierzam do SC-29 i co jest na duzy plus to ze mozna wyzwolic SB-800 bezprzewodowo. Korzystal ktos z tego rozwiazania??
obawiam się, że nie rozumiem co tu napisałeś :-D
kabel wyzwala bezprzewodowo? to po co są w nim druty?:-D
Współpraca z lampą może odbywać się na dwa sposoby:
1. lampa może być podłączona do drugiego terminala i współpracować z aparatem przewodowo (do 1.5m)
2. błysk może być wyzwalany zdalnie przez reflektor podczerwieni.
2. błysk może być wyzwalany zdalnie przez reflektor podczerwieni.
zaskoczyłeś mnie tą informacją. Sądziłem, że on jest tylko do wspomagania AF i nie ma innych funkcji. Naprawdę on to może?
Z tego co piszą to może. Dlatego zapytalem czy czy faktycznie tak jest. Zamiast kupowac SU-800.
Z tego co piszą to może.
gdzie tak napisano?
Wątpię czy tak jest. Tam są chyba diody, a nie lampka błyskowa. A diody nie wystarczą do przedbłysków komunikacyjnych.
W jakich przypadkach SC 29 sie przydaje ? W jakich momentach brakuje tego dodatkowego wspomagania ? Czy jest ktos komu tego faktycznie brakowalo ? 100zl roznicy niby niewiele ale po co miec cos czego sie nigdy nie uzyje ?
http://www.pstryk.pl/details:2862/nikon+sc+29+ttl+remote+cord
to link gdzie napisano dokladnie i w wieksaosci sklepow tak jest.
CS-29 jak dla mnie przydatny byłby w terenie. ustawiam sobie sabinke 800 na statywie+parasol i pstrykam bezprzewodowo.
yacekk z tego co piszesz i co mozna wywnioskowac z opisu sc-29 to nadal uwazam ze niewarto doplacac 100 do kabla. AF Asystent w plenerze to chyba ze w ciemnym miejscu (np w bunkrze) bedziesz robil plener i tam rozstawial lampy ale chyba i tak powinno sie zabrac lampy studyjne bo SB zwyczajnie sa za slabe w ciemnosciach nie mówiąc juz o funkcjonalności.
W przypadku o ktorym piszesz co do uzycia AF asystenta do zdalnego wyzwalania to wez pod uwage ze to nie on bezposrednio steruje praca lamp tak jak SU-800 a body ktore w zaleznosci od modelu umożliwia ci sterowanie i tak Dxx 1 grupą lamp a Dxxx 2 grupami. Tak jest prznajmniej w D70s i D200 :D. Do tego nie potrzeba wcale jednak dodatkowych urządzeń a zużycie energii i wbudowanej lampy jest tu mało znaczące przyznasz ;)
CS-29 jak dla mnie przydatny byłby w terenie. ustawiam sobie sabinke 800 na statywie+parasol i pstrykam bezprzewodowo.
a po co ci kabel do CLS?
przecież CLS jest po to by uciec od kabli, a w D80 i D300 masz wbudowane lampy błyskowe które sa sterownikami CLS. Możesz ustawic w body tak, że lampa wbudowana nie bierze udziału w błysku głównym, daje tylko przedbłyski pomiarowe/komunikacyjne.
hmm jesli tak jest to OK bo w sumie na temat CLS malo zagladalem. Zobacze w instrkcji itp i przetestuje. Chce miec tylko blysk lampy zew. i bez kabla a lampka wbudowana ma nie odpalac.
w D200 jest do tego lampka w trybie "commander mode"
Chce miec tylko blysk lampy zew. i bez kabla a lampka wbudowana ma nie odpalac
Z moich doswiadczen moze byc z tym klopot. Lampa wbudowana ustawiona w tryb commander przy ustawieniu flesza na duzy "-" i zalozenia rozpraszacza na nia daje blysk na zdjeciu. Maly ale zawsze. Potestuj sobie to na blyszczacej glatkiej powierzchni (np szyba noca) moze d300 ma jakos inaczej to rozwiazane :D
..daje blysk na zdjeciu. Maly ale zawsze. Potestuj sobie to na blyszczacej glatkiej powierzchni (np szyba noca) moze d300 ma jakos inaczej to rozwiazane :D
D300 tez chyba tak da, bo to sa zapewne błyski komunikacyjne. Bardzo słabe i widac je w niewielu sytuacjach zdjęciowych. Takjak wymieniłes - gdy jest mało światła zastanego i gdy natychmiast widac błysk - np gdy sa gładkie powierzchnie dające odblask. Natomiast nie przeszkadza to np przy robieniu w dzień, gdy jest mocne światło zastane, gdy nie ma od czego być blików itp.