Zobacz pełną wersję : D-70s fotocela
Mam pytanie odnośnie wyzwalania lampy zewnętrznej za pomocą blysku lampy wbudowanej. Kupilem wyzwalacz do Soligora MZ 340 AF i jedyna możliwość wyzwolenia lampy zewnętrznej istnieje w chwili ustawienia lampy wbudowanej w tryb manualny i pełną siłę błysku. W przypadku innego ustawienia lampy wbudowanej zewnętrzna lampa blyska zbyt wcześnie. Czy jest jakaś inna opcja wyzwolenia ale taka by aparat zarejestrował blysk lampy zewnętrznej ?
Valdek_Tychy
29-04-2008, 07:50
tylko w trybie manualnym,w pozostałych trybach lampa wyzwala przed błyski które odpalają wcześniej lampę z fotocelą.Jeśli nie chcesz żeby lampa wbudowana oświetlała obiekt fotografowany możesz zmniejszyć siłę jej błysku choć w przypadku wbudowanej to zmniejszenie nie będzie zbyt duże, lub wykombinować jakiś odbłyśnik przed ta lampkę który będzie kierował światło w innym kierunku (było kilka takich przykładów na forum)
superkomornik
29-04-2008, 07:53
W trybie manualnym korpus daje 1 błysk, bez przedbłysków. ta fotocela reaguje tylko na 1. błysk. Jeżeli nie zalezy Ci na doświetlaniu lampą wbudowaną to ustaw ją na 1/16.
Natomiast jeśli chcesz odpalać lampę zwnętrzną iTTL-em to kup fotocelę programowalną (np. MIF)
stachmuszel
29-04-2008, 08:08
Naprościej kupić fotocelę, która ignoruje błyski pomiarowe. Kiedyś było ich dużo na Alledrogo.
Pozdr!
Dzięki Panowie. Pomysl z odbłyśnikiem jest niezly ale musze wykombinować taki odbłysnik by moc w miare szybko zmieniać kierunek odbicia światła bo w większych pomieszczeniach jest klopot z wyzwoleniem. Pozdrawiam.
grudzinsky
02-05-2008, 09:50
najlepiej to sie pozbyc tej lampy i kupic jedna z sb ;) 600 lub 800 i problem bedzie z glowy! napewno czlowiek zaoszczedzi na stresie spowodowanym ustawianiem i dzialaniem lampy :) 70s ma mozliwosc wyzwalania sb radiowo :) to moim zdaniem bedzie najrozsadniejsze rozwiazanie :)
70s ma mozliwosc wyzwalania sb radiowo :)
z tym to już chyba przesadziłeś
ezin
Nikon D-70s ma mozliwosc wyzwalania lampy radiowo to prawda.
każda cyfrowa lustrzanka ma taką samą możliwość wyzwalania radiowego, D70 nie jest tu wyjątkiem, ale trzeba dokupić urządzonko, bo bez tego kicha.
ezin
Nikon D-70s ma mozliwosc wyzwalania lampy radiowo to prawda.
A możesz powiedzieć, co przez to rozumiesz? Bo jesteś, niestety, w błędzie.
To ja tu czegoś nie rozumiem, w czym problem? Zapinam SB 800 i wyzwalam lampy radiowo bez jakichs opcjonalnych bajerków o jakich piszecie. Sam pomalutku dorabiam sie cacka w postaci SB 800 ale narazie strzelam tym co mam czyli MZ 340 AF.
coś mi się wydaje, że Rafał sądzi, że CLS opiera się na radiu. A on się opiera na błysku.
jacek-d60
22-12-2009, 18:30
Jestem początkującym fotografem,interesują mnie bardzo zdjęcia sportowe tzn.szczególnie z siatkówki,koszykówki i piłki ręcznej,ale mam problem wszystkie zdjęcia są strasznie rozmazane w ruchu,nie wiem jak ustawić mojego Nikona D60 z obiektywem Nikkorka 18-105mm VR żeby te zdjęcia nadawały się wogóle do czegoś,próbowałem różnych ustawień na trybie ręcznym,ale to nie takie proste jak myslałem. Wiem że na halach sportowych jest kiepskie światło,może bolączka tkwi w obiektywie,jesli możecie to pomózcie wybrać lepszy obiektyw bądz ustawienia do tego typu zdjęć,nie wiedziałem że zamrożenie ruchu jest aż takie trudne!
Będe wdzięczny za każdą poradę i sugestię.
Pozdrawiam!
A zrobić pomiar błysku wcześniej i zablokować? Powinno pomóc.
Jestem początkującym fotografem,interesują mnie bardzo zdjęcia sportowe tzn.szczególnie z siatkówki,koszykówki i piłki ręcznej,ale mam problem wszystkie zdjęcia są strasznie rozmazane w ruchu,nie wiem jak ustawić mojego Nikona D60 z obiektywem Nikkorka 18-105mm VR żeby te zdjęcia nadawały się wogóle do czegoś,próbowałem różnych ustawień na trybie ręcznym,ale to nie takie proste jak myslałem. Wiem że na halach sportowych jest kiepskie światło,może bolączka tkwi w obiektywie,jesli możecie to pomózcie wybrać lepszy obiektyw bądz ustawienia do tego typu zdjęć,nie wiedziałem że zamrożenie ruchu jest aż takie trudne!
Będe wdzięczny za każdą poradę i sugestię.
Pozdrawiam!sprzęt do sportu masz fatalny. Gdybyś miał jasny obiektyw 2.8, zastosował ISO rzędu 3200 !!! to byś mógł zapewne zejść z czasami do 1/500 - 1/1000 s, co by ci zamroziło ruch (pod warunkiem, że hala ma naprawdę dobre oświetlenie).
Niestety D60 to szumiąca matryca CCD, wysokie ISO to tam porażka, obiektyw masz ciemny. Do tego by zrobić takie zdjęcia o jakich piszesz brak ci paru EV.
Teoretycznie możesz błyskać (silna lampą, nie wbudowaną), ale się nie powinno tego robić by nie przeszkadzać sportowcom.
Body D90, jaśniejszy obiektyw zdecydowanie poprawią sytuację. Więcej fps tez wskazane.
sprzęt do sportu masz fatalny. Gdybyś miał ....
Body D90, jaśniejszy obiektyw zdecydowanie poprawią sytuację
Gdyby pytający przeczytał cokolwiek na temat sportu, też by poprawiło sytuację
jacek-d60
25-12-2009, 17:55
Dziękuje bardzo koledzy za odpowiedzi,na pewno wnioski zostaną wyjęte już przy najbliższej okazji. Zgodze się z "Jacek_Z" że mam sprzęt fatalny do zdjęć sportowych,ale gdy kupowałem aparat ,nie wiedziałem że będę ciachał fotki jako dziennikarz sportowy,na pewno przy kupnie sugerowałem się ceną i obiektyw NIkkora 18-105mm VR doradził mi znajomy,pewnie poradził coś uniwersalnego.
Jeśli możecie mi jeszcze pomóc to poradzcie jaki obiektyw do mojego D60 byłby najlepszy do zdjęć sportowych,z tego co wiem to musiałby mieć dużą jasnośc,nasze hale sportowe sa raczej kiepsko oświetlone.
Druga sprawa to zamierzam jeszcze kupić lampe błyskową,myślałem o lampie SB-900 cenowo chyba nie najgorzej bo idzie ją już kupić za około 1200zł,natomiast boję się wyboru jeżeli będe musiał wybrać pomiędzy lampą błyskową a obiektywem który mi zapewnie doradzicie,budżet jak na swoje możliwości to pewnie obiektyw do 2000 tysiecy i jeszcze pewnie na raty! Ale co zrobić,mysle że z czasem się dorobie lepszego sprzętu i będe mógł się przed wami pochwalić fajnymi fotkami ze sportu.
A co do komentarza pana "JacekCz" to powiem krótko każdy który teraz jest profesjonalistą najpierw był amatorem,więc i ja też od tego teraz wychodze a najważniejsze chyba w życiu to "pytać".
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów fotografii.
Jeśli możecie mi jeszcze pomóc to poradzcie jaki obiektyw do mojego D60 byłby najlepszy do zdjęć sportowych,z tego co wiem to musiałby mieć dużą jasnośc,nasze hale sportowe sa raczej kiepsko oświetlone.
Hmmm, z tego co koledzy pisali wynika, że body też do wymiany. Zagadnienia trzy: ISO, wizjer i dostęp do szerszego asortymentu szkieł 'w śrubokręcie'. (zaznaczam: nie wiem jak ze sportem - ale wydaje się cienko z profesjonalizacją na D60)