Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nikon d 80/ d 300

monochromatic
28-04-2008, 15:20
Witam. Czytam o tym d 300 i jest lepszy ale czy az tyle , robie d 80 . Czy nowa matryca poprawiła balans, skora wyglada blizej ideau i czy klint ( fotografia slubna) odczuje roznice miedzy d 80 a d 300 . bo nie wiem czy naprawde warto wymienic sprzet. Czy lepiej poczekac rok az spadnie cena d 3 . Licze ze nowa matryca wniosla duzo dobrego do nikona , ktory jest fajny ale trzeba przyznac ze canon 5d ktory jet teraz tani ...jego dynamika,mniejsze szumy robia wrazenie. Chetnie poczytam co macie do powiedzenia.

grudzinsky
28-04-2008, 15:38
to D3 ma potaniec?

tomek s
28-04-2008, 15:49
Troll ??

Zbigniew
28-04-2008, 16:34
Tak, D300 jest lepszy pod względem szumów przy wysokich czułościach. To, czy skóra wygląda lepiej, zależy w dużej mierze od umiejętności robiącego zdjęcia i późniejszego postprocessingu tych ostatnich. Na ostatnie pytanie (o D3) nikt nie odpowie sensownie, bo pytanie jest bezsensowne. Ja osobiście, kupując ostatnio Toyotę zastanawiać się mogłem, czy nie lepiej poczekać 10 lat i kupić sobie Lexusa, bo może ich ceny spadną, a pewnie na tylnim siedzeniu pasażerom byłoby wygodniej. Jaką dałbyś mi radę ?!

Nie zamykam wątku, mimo że jest potencjalnie problemowy. Poprzyglądam mu się jednak :)

Jachu
28-04-2008, 18:34
Zmieniłem D80 na D300 i uważam, że to była dobra decyzja. Najlepiej spotkaj się z kimś kto posiada taki sprzęt i porównaj.

misiobudrysio
28-04-2008, 18:56
posiadam d300 od kilku dni i powiem Ci ze:
ergonomia o niebo lepsza
nie przepala na matrycowym
nie szumi tak jak d 80 na wyzszym iso
poznaje go ale juz widze ze w bloto kasy nie wywalilem

pozdrawiam

MarS
28-04-2008, 20:33
ja niedawno takiej zamiany dokonałem tzn D80+ grip na D300+grip w moim przypadku zadecydowało to ze D300 ma 8 klatek na sekundę a to mi jest potrzebne do tego w drugiej kolejności na zakup D300 miały uszczelnienia bo te tez mi się moga przydać. Oczywiscie poprę przedmówców ze D300 jest lepszy pod wieloma wzgledami ale D80 jak dla mnie jest naprawde dobrym aparatem - w momecie kiedy główna Twoja tematyka są sluby gdzia nie potrzebujesz ani usczelnien ani szybkostrzelności to bym się ciężko zastoanowił - ale trzeba wziąść poprawke że szumofobem nie jestem, matryucowego w D80 nie uzywałem a balans bieli nie był moim problemem bo rawiłem.

MajaS
28-04-2008, 21:18
A co z "klimatycznymi" zdjęciami młodych na wyższych czułościach ISO, a bez lampy?
Tu ze względu na niższe szumy też chyba warto D300?...

monochromatic
29-04-2008, 08:29
Dzieki za odpowiedzi , najlepiej miec go w rece i porobic troche zdjec wtedy poczuje roznice bo tak to pozostaje mi lizanie loda przez szybe. Co do auta to toyota jest extra :)

monochromatic
29-04-2008, 08:43
i jeszcze jedno pytanie do Zbigniewa , choc jak ktos ma doswiadczenie w tej sprawie ...mam sigme 30mm 1.4 ostatnio zdarzyło mi sie robic zdjecia Młodej Pary jak wychodzila z kosciola była 5 metrowo odemnie jak pozniej sprawdzilem ostrosc byla na ołtarzu a nie na nich - czy przeslanie tego do sigmy i przeostrzenie zalatwi problem ?
Czy po prostu sigma czasem sie myli, bo przy blizszych obiektach dziala b.dobrze. Ostrosc ustawiam wskazujac na jakie miejsce ma ustawic aparat ostrosc.

ekonet
29-04-2008, 09:14
i czy klint ( fotografia slubna) odczuje roznice miedzy d 80 a d 300 .
Chodzi o Clinta Eastwooda?
A tak poważniej - to nie zadałeś żadnego pytania...

monochromatic
29-04-2008, 10:45
tak naprawde to my widzimy roznice w jakosci zdjec - klient nie zwroci uwagi jakim sprzetem to było robione - sprzet ułatwia nam prace -napewno d 300 mniej szumi wiec w kosciele mozna poszalec bardziej to chyba glowna jego zaleta. Poza tym co roku mozemy wydawac pieniadze na nowe body tracac na poprzednim sporo.
A zatem mysle ze trzeba kupic d 300 moze ktos chciałby d 80 na gawrancji niecały rok ma ?

ezin
29-04-2008, 11:00
najlepiej poczekaj. Ja czekam juz 3 lata bo D2x tanieje ale teraz wyszło D3 to poczekam sobie jeszcze kilka aż D3 stanieje. Może za kilka lat wyjdzie D4 to jeszcze się wstrzymam z kupnem aparatu i kupie od razu D4 jak będzie tani za jakieś 12 lat.

Mówię ci najlepiej czekać, po co robić zdjęcia skoro można czekać i pisać na forum?