Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie nikon d 80/ d 300

Witam. Czytam o tym d 300 i jest lepszy ale czy az tyle , robie d 80 . Czy nowa matryca poprawiła balans, skora wyglada blizej ideau i czy klint ( fotografia slubna) odczuje roznice miedzy d 80 a d 300 . bo nie wiem czy naprawde warto wymienic sprzet. Czy lepiej poczekac rok az spadnie cena d 3 . Licze ze nowa matryca wniosla duzo dobrego do nikona , ktory jest fajny ale trzeba przyznac ze canon 5d ktory jet teraz tani ...jego dynamika,mniejsze szumy robia wrazenie. Chetnie poczytam co macie do powiedzenia.

Domyślnie Odp: nikon d 80/ d 300

to D3 ma potaniec?

Troll ??
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Tak, D300 jest lepszy pod względem szumów przy wysokich czułościach. To, czy skóra wygląda lepiej, zależy w dużej mierze od umiejętności robiącego zdjęcia i późniejszego postprocessingu tych ostatnich. Na ostatnie pytanie (o D3) nikt nie odpowie sensownie, bo pytanie jest bezsensowne. Ja osobiście, kupując ostatnio Toyotę zastanawiać się mogłem, czy nie lepiej poczekać 10 lat i kupić sobie Lexusa, bo może ich ceny spadną, a pewnie na tylnim siedzeniu pasażerom byłoby wygodniej. Jaką dałbyś mi radę ?!

Nie zamykam wątku, mimo że jest potencjalnie problemowy. Poprzyglądam mu się jednak

Zmieniłem D80 na D300 i uważam, że to była dobra decyzja. Najlepiej spotkaj się z kimś kto posiada taki sprzęt i porównaj.
    Oczywiście Nikon

posiadam d300 od kilku dni i powiem Ci ze:
    ergonomia o niebo lepsza
    nie przepala na matrycowym
    nie szumi tak jak d 80 na wyzszym iso
    poznaje go ale juz widze ze w bloto kasy nie wywalilem

pozdrawiam
    nikony dwa i jakies szkła

ja niedawno takiej zamiany dokonałem tzn D80+ grip na D300+grip w moim przypadku zadecydowało to ze D300 ma 8 klatek na sekundę a to mi jest potrzebne do tego w drugiej kolejności na zakup D300 miały uszczelnienia bo te tez mi się moga przydać. Oczywiscie poprę przedmówców ze D300 jest lepszy pod wieloma wzgledami ale D80 jak dla mnie jest naprawde dobrym aparatem - w momecie kiedy główna Twoja tematyka są sluby gdzia nie potrzebujesz ani usczelnien ani szybkostrzelności to bym się ciężko zastoanowił - ale trzeba wziąść poprawke że szumofobem nie jestem, matryucowego w D80 nie uzywałem a balans bieli nie był moim problemem bo rawiłem.

A co z "klimatycznymi" zdjęciami młodych na wyższych czułościach ISO, a bez lampy?
    Tu ze względu na niższe szumy też chyba warto D300?...
    Ostatnio edytowane przez MajaS ; 28-04-2008 o 21:20
    Pozdrawiam
    Maja

Dzieki za odpowiedzi , najlepiej miec go w rece i porobic troche zdjec wtedy poczuje roznice bo tak to pozostaje mi lizanie loda przez szybe. Co do auta to toyota jest extra

i jeszcze jedno pytanie do Zbigniewa , choc jak ktos ma doswiadczenie w tej sprawie ...mam sigme 30mm 1.4 ostatnio zdarzyło mi sie robic zdjecia Młodej Pary jak wychodzila z kosciola była 5 metrowo odemnie jak pozniej sprawdzilem ostrosc byla na ołtarzu a nie na nich - czy przeslanie tego do sigmy i przeostrzenie zalatwi problem ?
    Czy po prostu sigma czasem sie myli, bo przy blizszych obiektach dziala b.dobrze. Ostrosc ustawiam wskazujac na jakie miejsce ma ustawic aparat ostrosc.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów