PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pierwszy strzał w...

Piotr_ek
28-04-2008, 14:09
Pierwszy strzał w pole z S 10-20 :)

http://img180.imageshack.us/img180/448/dsc0599ngsmallrm1.jpg

dziękuję

harb
28-04-2008, 14:12
no i jest bardzo dobrze ,kolorki świetne takie jakie lubię - nawet nie przeszkadzają mi druty choć zapewne znajdą się malkontenci

ps.może leciutko przyjasne niebo na trasie drutów

pozdrawiam :-D

Piotr_ek
28-04-2008, 14:24
ps.może leciutko przyjasne niebo na trasie drutów

Dzięki mojemu LCD to na punkcie jasności dostaję już lekkich omamień wzrokowych. Patrzę ze wszystkich możliwych pozycji... a na koniec nie mogę się zdecydować czy akurat tak jest dobrze. Teraz mi się wydaje, że z niebem mogłem pojechać całkiem na ciemniej...

diZaster
28-04-2008, 22:54
cos jest z drutami w mojej skromnej opinii, tak jakby wogole nie pasowaly do slupa.

gratuluje zakupu, szkoda ze nie tokina :razz:

Calme
28-04-2008, 22:55
Tokina kuca do miecza ;)
Piotr_ek - potraktuje to jakos strzal testowy ;) i oby sie dobrze sprawowala i dawala wiele frajdy

hubik
28-04-2008, 23:07
Moim amatorskim zdaniem bardzo przyjemne zdjęcie - i kolory i kompozycja. Druty (choć nie każdemu odpowiada taka cywilizacja w fotografii) wg mnie są fają przeciwwagą dla kierunku pól. I jeszcze - przynajmniej u mnie - sprawiają wrażenie, jakby kończyły się tuż przed słupem, zawisały w próżni. Szkoda tylko tych śladów opon, ale pewnie trudmo było je ominąc kadrem.

baku127
28-04-2008, 23:13
Kurcze nie podchodzą mi te line przesyłowe.W kadrze mamy krzyżowanie się lini.Człowiek bładzi wzrokiem po całej fotce.

Marian K
29-04-2008, 20:41
Te druty przypomniały mi że mam zapłacic za prąd.
Tak że nie ma tego złego...
Ładne niebo i reszta,choc bez tych drutów byłoby ...
No dobra .
Pozdr Marian

Cruel67
25-06-2008, 08:08
no nie wyszlo zupełnie , kiszka jak nic , co tu chciałeś pokazać?? druty ślady na ziemi ??

anchel
25-06-2008, 09:41
Cruel67 mam nadzieję, że to nie jest jakaś prywata za komenty w twoich postach...

Ale muszę się po części zgodzić z tą niemerytoryczną opinią: po pierwsze moim zdaniem kadr za szeroki, przycięcie symetrycznie do kwadratu (z krzyżującymi się liniami pola i drutami) wyjdzie temu zdjęciu tylko na dobre. Przecież na 1/4 lewej strony nie ma nic czego po przycięciu można by żałować. Po za tym niebo jest rzeczywiście lekko za jasne w dodatku u mnie (na dwóch monitorach) wpada w fiolety.
A myślę, że fajna fotografia może z tego być.

Jeśli się zgodzisz pokażę jak ja to widzę ok?

Nemeth
25-06-2008, 10:09
Cruel67 mam nadzieję, że to nie jest jakaś prywata za komenty w twoich postach...

(...)

To raczej na pewno komentarz odwetowy :)

anchel
25-06-2008, 10:20
O tak mniej więcej bym to widział (wybacz niedoskonałości - w pracy jestem ;]). Jedno słowo i usuwam.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img165.imageshack.us/img165/7724/dsc0599ngsmallrm1ng3.jpg)

eldritch
25-06-2008, 11:17
noo tak,
zdjęcie jak zdjęcie - co by takiego powszechnego zachwytu nie było.

1) horyzont przez środek - jak to zwykle bywa - co by jeszcze środkowe pole Afa złapało kontrast.
2) linie prowadzące rozjeżdżają się w dwie strony specjalnie co bym zeza zbieżnego dostał (jedną jest linia ziemi, drugą druty). O rozkładzie MP nie wspomnę.
3) a przede wszystkim co właściwie fotografowałeś? ziemię, druty, trawę, niebo, czy wszystko do kupy? - brak tematu

Piotr_ek
25-06-2008, 11:27
he he :)

tylko bez takich zagrywek proszę :) fotka jest bardzo słaba wiem o tym. Powiem nawet, że jest beznadziejna w sumie nawet nie wiem po co pokazywałem na forum. Ale chłopaki macie rację - widzę, że niektórzy rozkopują galerię na naszym forum w celu poszukiwania słabych zdjęć. No nic komuś się udało...
Jak chcecie wytykać błędy top jeszcze z drutami jest coś nie tak, na niebie widać silną ingerencję pędzla i w ogóle niech ktoś się odważy i napisze że jest to gniocisko niesamowite - raju tym stwierdzeniem nie odkryje.

z tym zdjęciem było tak - podpiąłem s 10-20 stanąłem w polu walnałem dwie foty w BKT z odstępem 2EV i poskłądałęm najprostszym sposobem w PS - żadnej wielkiej ingerencji twórczej :)

cieszę się bardzo, że są osoby, które potrafią ładnie opisać błędy...

dziękuję :)

bombel
25-06-2008, 11:38
Wiecie, a mnie podchodzą te druty. Widzę nawet pewną grę pomiędzy drutami u góry, a śladami opon na dole i to mi się wydaje ciekawe.

Oczywiście Cruel chciał się wyłącznie czepić (stąd jego nadzwyczaj merytoryczne uwagi i ton, najwyraźniej zupełnie bez irytacji :)), ale czemu czepił się tego, co akurat jest niezłe? Mógł się czepić tego, co Anchel... Widać dusił chłop w sobie parę dni, aż puściło. :)

Ja czepiłbym się tego co zwykle: niebo jest na oryginale za słabe. No i kadrowania, choć ja akurat odwrotnie niż Anchel lubię długie i płaskie. Ale wcale nie twierdzę, że tu akurat taki by się sprawdził. A nawet prawie na pewno by się nie sprawdził (choć pewnie bym spróbował).

Dwie widoczne na kwadracie Anchela linie zbiegów, które ładnie się przecinają; jedna pól i druga drutów i opon - a to wszystko podkreślone kadrem kwadratowym - podchodzą mi bardzo. Dlatego na pytanie Cruela, czy druty chciałeś zrobić, ja odpowiedziałbym, że jaknajbardziej tak, i w dodatku mi wyszło pięknie! :)

Kasandra
25-06-2008, 11:38
eeee w kwadracie fajnie wyszło!
a ja się zakochałam!
ale spokojnie, nie w autorze, a w tej Sigmie 10-20. Dotykałam ją 3 dni temu.
Taka mała a tyle może;-)
No to Piotr teraz będziesz szalał z widoczkami;-)

eldritch
25-06-2008, 12:06
Wiecie, a mnie podchodzą te druty. Widzę nawet pewną grę pomiędzy drutami u góry, a śladami opon na dole i to mi się wydaje ciekawe.

... że szynobus widmo... ;)

anchel
25-06-2008, 12:10
... że szynobus widmo... ;)

Nie szynobus tylko trolejbus hehe.

A foto jest dobre. Z materiału wyjściowego można by z pewnością jeszcze więcej wyciągnąć.

eldritch
25-06-2008, 12:10
he he :)

fotka jest bardzo słaba wiem o tym...
... w sumie nawet nie wiem po co pokazywałem na forum.
widzę, że niektórzy rozkopują galerię...
...w celu poszukiwania słabych zdjęć....
...komuś...
... gniocisko niesamowite...

...z tym zdjęciem było tak - podpiąłem s 10-20 stanąłem w polu walnałem dwie foty w BKT...
... poskłądałęm najprostszym sposobem w PS...

???, wow

eldritch
25-06-2008, 12:16
Nie szynobus tylko trolejbus hehe.

no tak trolejka - fakt - u mnie nie ma

A foto jest dobre. Z materiału wyjściowego można by z pewnością jeszcze więcej wyciągnąć.

nie kłóć się z autorem! On przecież sam lepiej wie co wyfocił...

anchel
25-06-2008, 12:18
???

Ale co? Że facet ma niską samoocenę?
A może właśnie jest bardzo samokrytyczny?
Szczerze powiedziawszy ja też nie wystawiłbym takiego zdjęcie (jak to początkujące wątek) bo w takiej formie jest słabe. Ja się jednak będę upierał, że odpowiednio przygotowane i skadrowane ma potencjał. Zdaje się, że mam do tego prawo - więcej, staram się nawet tą tezę obronić.

Zresztą - ocena i tak należy do autora.

bombel
25-06-2008, 12:21
Teraz mi wpadło do głowy, że gdyby nazwać to zdjęcie tak jak proponujecie (Trolejbus Widmo), wszyscy byliby zachwyceni!

:)

eldritch
25-06-2008, 12:22
Ale co? Że facet ma niską samoocenę?
A może właśnie jest bardzo samokrytyczny?

Zresztą - ocena i tak należy do autora.

że właśnie ja się pytam skąd ta sprzeczność?

eldritch
25-06-2008, 12:25
Teraz mi wpadło do głowy, że gdyby nazwać to zdjęcie tak jak proponujecie (Trolejbus Widmo), wszyscy byliby zachwyceni!

:)

bombel musiałbyś się mocno przyłożyć w PSie..., nie wiem czy nawet Ty dałbyś radę... ;)

a tak na serio to ja przepraszam autora za natręctwo - ale moje posty są raczej skierowane do innych oceniających niż do samego autora (po za może postem - "???" - który jest skierowany do autora bo mi szczęka opadła jak go przeczytałem, ze zdziwienia...)

anchel
25-06-2008, 12:29
???, wow

że właśnie ja się pytam skąd ta sprzeczność?

Ta sprzeczność jest naturalna. Wskaż mi proszę dowolne moje zdjęcie zamieszczone na forum, które ci się podoba (jeśli jest takowe ;]) a ja ci wskaże n argumentów, że jest moim zdaniem schrzanione i mogłoby by być zrobione o wiele lepiej.
A ponadto ocena autora odnosiła się pewnie do tego pierwszego zdjęcia (i z tą oceną się zgadzam) a ja z uporem maniaka twierdzę, że po obróbce (nie na szybko i nie na pstryk) jest ok. Ale ja ciągle powtarzam, że nie robię zdjęć tylko rejestruję materiał do obróbki. Przynajmniej mnie nikt z fotografem wtedy nie myli i nie każe mi sobie zdjęć robić...

Znam przypadki, że ktoś napisał "pokazuję wam mój ostatni pstryk - ot taki gniotek na szybko" i zbiera od wszystkich bardzo wysokie oceny. Czyli, że jak już autor tak napisze to to nie może być dobre zdjęcie? Sam pamiętam jeden wątek w którym umieszczone przez mnie zdjęcie niemal wszystkim bardzo się podobało a ja do dzisiejszego dnia nie jestem do niego przekonany i nie widzę w nim nic wybitnego.

eldritch
25-06-2008, 12:36
Ta sprzeczność jest naturalna... ...i nie widzę w nim nic wybitnego.

Ale ale, ja w ogóle nic nie mówiłem na Twoją przeróbkę (na pewno coś lepiej ale dalej zdjęcie nie przedstawia ani nic szczególnego ani w szczególnie ciekawy sposób - zwłaszcza jak na taki szeroki kąt...), potencjału nie widzę - jeżeli jest to nie trzeba pokazywać bez jego oddania.

Sprzeczność dziwna w tym sensie, ze ja się zastanawiam, dlaczego autor pokazał to zdjęcie - skoro sam twierdzi tu cytat "że to gnieciowisko". Wydawało mi sie, że pokazuje się zdjęcia z których jest się zadowolonym lub chociaż trochę zadowolonym - aby je pochwalić.
W 2 przypadku pokazuje się zdjęcia słabe żeby się dowiedzieć co poprawić.

A kolega po moim poście wyskakuje, że wie że gnieciowisko ale nie życzy sobie (dał do zrozumienia), żadnych uwag.

To ja się zastanawiam - w jakim celu kolega pokazał zdjęcie... tak serio się zastanawiam. Podpucha jakaś czy co, gdyby to było w dziale optyka pomyślałbym, że może jako zdjęcie przykładowe, a tak...?

harb
25-06-2008, 13:01
Ale ale, ja w ogóle nic nie mówiłem na Twoją przeróbkę (na pewno coś lepiej ale dalej zdjęcie nie przedstawia ani nic szczególnego ani w szczególnie ciekawy sposób - zwłaszcza jak na taki szeroki kąt...), potencjału nie widzę - jeżeli jest to nie trzeba pokazywać bez jego oddania.

Sprzeczność dziwna w tym sensie, ze ja się zastanawiam, dlaczego autor pokazał to zdjęcie - skoro sam twierdzi tu cytat "że to gnieciowisko". Wydawało mi sie, że pokazuje się zdjęcia z których jest się zadowolonym lub chociaż trochę zadowolonym - aby je pochwalić.
W 2 przypadku pokazuje się zdjęcia słabe żeby się dowiedzieć co poprawić.

A kolega po moim poście wyskakuje, że wie że gnieciowisko ale nie życzy sobie (dał do zrozumienia), żadnych uwag.

To ja się zastanawiam - w jakim celu kolega pokazał zdjęcie... tak serio się zastanawiam. Podpucha jakaś czy co, gdyby to było w dziale optyka pomyślałbym, że może jako zdjęcie przykładowe, a tak...?

eldritch - bo to jest tak ,często liczy się indywidualny gust i troszeczkę emocjonalne podejscie przy samym wystawieniu fotki , mój pierwszy komentarz był właśnie taki ---- było szeroko i z dużą prostotą a ja tak lubię
no i fotka miała i ma potencjał , ponadto autora urzekło szkło i ja to rozumię ,przesiadka na coś szerokiego zawsze zostawia emocje - można dyskutować nad samym motywem - obróka poza drobiazgami jest ok

pozdro :-D

Cruel67
25-06-2008, 18:59
jeśli kogoś stać na krytykę dogłębną jak pod moim zdjęciem a nie widzi niedoróbek u siebie to coś nie tak ....albo nastawiony na mnie albo krytykować umie tylko nie swoje zdjęcia , to co napisałem to prawda ( według mnie ) i pozostaję przy tym ze zdjęcie jest słabe , nie ruszają mnie inne wypowiedzi a najbardziej takie TWA gdzie aby nie urazić autora pisze się nieprawdę . Co do komentarza odwetowego to nie przesadzajcie ,nie ma tu żadnej złośliwości , poza tym po innymi fotkami autora też napisałem i nic złego

anchel
25-06-2008, 19:32
jeśli kogoś stać na krytykę dogłębną jak pod moim zdjęciem a nie widzi niedoróbek u siebie to coś nie tak ....albo nastawiony na mnie albo krytykować umie tylko nie swoje zdjęcia , to co napisałem to prawda ( według mnie ) i pozostaję przy tym ze zdjęcie jest słabe , nie ruszają mnie inne wypowiedzi a najbardziej takie TWA gdzie aby nie urazić autora pisze się nieprawdę . Co do komentarza odwetowego to nie przesadzajcie ,nie ma tu żadnej złośliwości , poza tym po innymi fotkami autora też napisałem i nic złego

Ja jestem w klubie TWA ludzi, którzy chcą robić dobre zdjęcia. Zapraszam Cruel. To jest naprawdę fajne towarzystwo. Co do tego jakie zdjęcie jest a jakie może być - mam nadzieję pokazałem i dokładnie napisałem. Poczytaj popatrz. Nie kieruj się emocjami.

Piotr_ek
25-06-2008, 19:40
Nie kieruj się emocjami.

i posłuchaj samego autora... :)

anchel
25-06-2008, 20:03
i posłuchaj samego autora... :)

No no no! Już cię eldritch wypunktował jeśli chodzi a twoją ocenę własnego zdjęcia ;]

Piotr_ek
25-06-2008, 20:17
Kolega eldritch to mnie chyba źle zrozumiał... ja kocham czytać krytyki, komentarze itp. !!! Ale doskonale wiemy, że w tym konkretnym przypadku nie o to chodzi... ta fota to gniot, przeciętna z milionem błędów - inaczej mówiąc idealny punkt zaczepny dla osób, które chcą się na mnie zemścić za wystawienie pewnego komentarza na forum. Mam nadzieję, że tym razem kolega eldritch jak i Ty anchel rozumiecie mnie doskonale...

eldritch
26-06-2008, 14:55
eldritch nie gra w żadne zabawy na forum - jest oceniany sam rożnie i nie ma do nikogo pretensji, otwiera wątek ogląda zdjęcie i ocenia jeżeli uzna że należy, chce lub zachodzi inna przyczyna uzasadniająca jego wypowiedź, zakładając, że po to się zdjęcia wystawia, żeby je inni oceniali.
eldritch czyta też czasami inne oceny tego zdjęcia i albo się z nimi zgadza albo nie - taka jest już natura eldritcha.
eldritch rzadko bywa złośliwy - raz dostał nauczkę od "po pierwsze dziewczyny" i waży słowa teraz jeszcze staranniej - ale bez przesady. eldritch nie chucha na forumowiczow - uważa, że rozsądna krytyka nikomu nie zaszkodziła. eldritch tez dostał po dupie.
co do jakości krytyki eldritch uważa, że forumowy image ma pewne znaczenie. Przykłada więc różne wagi do wypowiedzi rożnych forumowiczów i innym radzi tez to robić.
każdy forumowicz swoimi wypowiedziami, linkami do stron zdjęć swego autorstwa itp. image ten buduje.
dlatego wypowiedzi jednych forumowiczów przelatują za płotem, innych trafiają z hukiem w sam płotu środek.
te wypowiedzi okazują się z czasem najcenniejsze.