PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D60, Canon EOS400D czy może Sony Alfa 200 albo Olympus E-510

Manius
28-04-2008, 12:47
Witam
Jestem początkującym forumowiczem. Mam zamiar na dniach zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Przeglądając oferty kilku sklepów zastanawiam się nad zakupem któregoś z nowych kitowych zestawów następujących producentów i modeli: Nikona D60 + 18-55 1:3.5-5.6G VR, Canonem EOS400D + 18-55 1:3.5-5.6 II, Sony Alfa 200 +18-70 DT 3.5-5.6 lub Olympusem E-510 + Zuiko 14-42 1:3.5-5.6. Dysponuję niezbyt dużą kwotą - ok 2 tys. Co poradzilibyście początkującej osobie, która chce przejść z kompakta na lustro? Lustrzanki będę używać między innymi na wakacjach (krajobrazy, zdjęcia mnie i żony, jakieś imprezy rodzinne). Dodam, że narazie z braku funduszu nie będę kupować jakiegoś drogiego obiektywu i chciałbym by na początek zestaw KIT wystarczył. Ewentualnie dokupię jakąś stałkę, ale tu problem jest problem z D60. Jak wygląda sprawa z danymi obiektywami w zestawie? Z tego co wiem to Canon oferuje najgorszy obiektyw, Nikon nie ma śrubokręta. Jeśli jest już jakiś post o tym to z góry przepraszam...

Kyo
28-04-2008, 13:27
wybieraj miedzy canonem i sony

nikona d60 tez ladny aparacik, ma sporo bajerów w sobie ale nie rozni sie prawie niczym od d40 procz malymi zmianamy. wiec niewarto przepłacać.

olympus ma matryce formatu 4/3 i ciezej znalezc do tego systemu odpowiednie obiektywy.

Wiec zostaje ci sony i canon.
i jezeli jestes poczatkujący bedziesz sie cieszyl z obojetnie jakiego dokonasz wyboru jak dziecko :)
za canonem przemawia ladne wysokie ISO
za sony, stabilizacja z poziomu aparatu (czyli wszystkie obiektywy dzieki temu maja redukcje drgań)

a co do szkiel to faktycznie canon zawsze dawal marne szkła kitowe.
Zakres 18-70 w sony bardziej ci sie przyda.
Ja na twoim miejscu wlasnie kupilbym sony.

Ale modelu a200 osobiscie w reku nie mialem. wiec o nim troszke poczytaj.
za to a100 byl bardzo udany.

cypherdid
28-04-2008, 13:31
ja a200 miałem w rękach i powiem że sympatycznie..a szumy z sonego też nie są straszne więc soniak to spoko wybór

piotr_74
28-04-2008, 15:37
W Euro rtv agd jest teraz D40 + KIT + Nikkor 55-200 VR do takich zdjęc powinien być całkiem znośny, acha cena 1999 (czyli body +kit jakieś 1200 i około 800 obiektyw 55-200 VR).

Zbigniew
28-04-2008, 19:39
Ja dam radę, którą zawsze daję w takich przypadkach - nie myśl o aparacie, ale o całym systemie. Pomyśl jakich obiektywów będzie Ci potrzeba, jakie są ich ceny, jakie są przyszłe możliwości rozwoju. Kieruj się wyborem systemu, a nie aparatu.

Kyo
28-04-2008, 23:05
jak ktos kupuje pierwsza DSLR nie zawsze wie co bedzie mu potrzebne ,
a system bedzie dopiero poznawał. to nie jest przeciez tak hop siup zbigniew, i juz sie zna na pamiec wszsytkie systemy.

Nekosh
28-04-2008, 23:22
Ja za pierwszy wybrałem źle - Canon, nie radze popełniać tego samego błędu, szkoda czasu i pieniędzy. Przecież to jasne że jedyny słuszny system to Nikon :)

Zbigniew
28-04-2008, 23:24
Niby tak, ale zgrubne preferencje można mieć - np. że chce się makro, albo krajobrazy jak u autora. W jego przypadku jednak rzeczywiście trudno mówić, że dany system będzie lepszy od innego, bo właściwie wszystkie spełnią na chwilę obecną oczekiwania :)

PawelR
28-04-2008, 23:36
Niby tak, ale zgrubne preferencje można mieć - np. że chce się makro, albo krajobrazy jak u autora. W jego przypadku jednak rzeczywiście trudno mówić, że dany system będzie lepszy od innego, bo właściwie wszystkie spełnią na chwilę obecną oczekiwania :)

A ja wystąpię tu z przewrotnym wnioskiem, że rzeczą absolutnie niekrytyczną jest zarówno wybór systemu jak i body czy obiektywów. Najważniejsza jest sama pasja, chęć robienia fotek i uczenia się na własnych błędach.

Konkurencja wymusza na wszystkich producentach tak podnoszenie jakości sprzętu jak i obniżanie cen, więc można się pokusić o wniosek, że fotografia przez duże F wygląda tak samo w systemie Canona, Nikona, Pentaxa czy nawet Sony :-)

Z drugiej strony żyjemy w czasach kiedy łatwo jest zarówno kupić sprzęt jak i go sprzedać. Coś nam nie pasuje w puszce, obiektywie, całym systemie - zmieniamy go na inny, porównujemy, wyciągamy wnioski, stajemy się bogatsi w doświadczenia.

Podsumowując, warto skupić się nie na konkretnych modelach puszek, obiektywów czy innych akcesoriów ale raczej na zastosowaniach, dostępnym budżecie i czysto subiektywnej ocenie co nam się bardziej podoba, lepiej leży w ręku itd...

Manius
04-05-2008, 17:40
Po długim namyśle zdecydowałem się na zakup systemu nikonowskiego. Wybór padł na D60 + 18-55 mm KIT bez stabilizacji. Za kwotę mniejszą niż 2050 zł nabyłem KIT'a + kartę 2GB Sandiska Xtreme III. Wybór padł na nikona z uwagi na większą dostępność obiektywów i innych dodatków oraz ich przystępne ceny. Po wykonaniu około 600 fotek na majówce jestem zadowolony z wyboru. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

m@rcin
04-05-2008, 18:13
Witamy w gronie Nikoniarzy

Fr@ntz
04-05-2008, 18:19
Jeśli jesteś zadowolony to znaczy, że dobrze wybrałeś. Gratulacje.

midzi
04-05-2008, 18:47
Ja również od piątku jestem posiadaczem zestawu Nikon D60 + Kit VR + karta 4GB. Po zrobieniu kilkuset fotek, nie pozostaje mi nic innego jak wypowiadać się o tym amatorskim sprzęcie w samych superlatywach. :) Blisko 100% zdjęć ostrych (jedynie rybki w akwarium obniżyły skuteczność :p). Niesamowita zabawa za trochę ponad 1800 zł.

velaskez
04-05-2008, 20:50
może uznacie mnie za heretyka, ale jeśli ktoś ma niedużo pieniędzy na początek i ogólnie, to wg mnie najlepszy system w wyborze to Pentax

otacon3
08-05-2008, 23:50
witam serdecznie.. w związku z tym, że mam podobny problem jak zakłądający ten temat, chiałem spytać co sądzicie o takim zestawie Nikon D60 +18-55 VR KIT + 55-200mm VR. Chcę od razu kupić 2 obiektywy, gdyż wychodzi taniej, a wiem, że przez długi okres nie bede niestety mógł zainwestować w inne obiektywy:(

PawelR
09-05-2008, 08:01
witam serdecznie.. w związku z tym, że mam podobny problem jak zakłądający ten temat, chiałem spytać co sądzicie o takim zestawie Nikon D60 +18-55 VR KIT + 55-200mm VR. Chcę od razu kupić 2 obiektywy, gdyż wychodzi taniej, a wiem, że przez długi okres nie bede niestety mógł zainwestować w inne obiektywy:(

Na początek - bardzo dobry zestaw. 55-200 VR to bardzo fajne szkiełko, lekkie i nieduże a przy tym zupełnie niezłe optycznie. Nie zastanawiaj się długo tylko kupuj i rób zdjęcia !

Docelowo pomyśl jeszcze o zakupie lampy błyskowej - w tym przypadku polecałbym Ci SB-600, którą aktualnie można kupić już za ok. 700 zł.

mpwt
09-05-2008, 10:29
55-200 VR to bardzo fajne szkiełko, lekkie i nieduże a przy tym zupełnie niezłe optycznie.

Moim zdaniem zupełnie przeciętne optycznie. Ale za tę cenę z VR nic lepszego nie znajdziesz. Ale jak kolega radzi SB-600 warto wcześniej czy później nabyć (pytanie czy jasne szkło wcześniej czy później ;) ).
Ewentualnie rozważ zamiast D40x zamiast D60 to jeszcze chyba coś zaoszczędzisz.

PawelR
09-05-2008, 10:39
Moim zdaniem zupełnie przeciętne optycznie. Ale za tę cenę z VR nic lepszego nie znajdziesz. A.

Nie chcę tu uprawiać polemiki z kolegą mpwt, ale mam bezpośrednie porównanie tego szkła do: (wszystkich ww. używałem)

1. AF 70-300 G
2. AF-S VR 70-200 2.8
3. AF 80-200/2.8 (kilka sztuk)
4. AF-S VR 70-300/3.5-5.6

i podtrzymuję opinię, że jest "NIEZŁE" optycznie a relacja jakość/cena jest dla tego szkła naprawdę znakomita. Świetnie wpasowuje się w zestaw z D60 i 18-55.
Największą wadą jest IMO wolny i kręcący pierścieniem (nie jest to pełny IF) AF.

Ale ponieważ żaden ze mnie autorytet to kolegę, który chce kupić zestaw jak w temacie odsyłam do testu np. Toma Hogana:

http://www.bythom.com/55200lens.htm

dołączam cytat:
Positives:

Very good optics. Other than that vignetting, no fatal flaws worth mentioning, actually. Considering the price, good performance, and probably well-matched to the D40, D40x, D50 or D70s, or even D200 purchaser. The VR version is preferred, but the original is no slouch (and now an excellent value).

mpwt
09-05-2008, 10:47
Dla mnie po prostu niezłe optycznie jest 70-300 VR. A 70-200 VR rewelacyjne. 55-200 VR optycznie jest ok. Ale robiłem też porównania jako, że mam Sigmę 70-300 APO.

Ale relacja jakość do ceny wypada mocno pozytywnie jak mówisz. Dużo +++ do tego daje VR.

Łopal
09-05-2008, 14:54
Z drugiej strony żyjemy w czasach kiedy łatwo jest zarówno kupić sprzęt jak i go sprzedać. Coś nam nie pasuje w puszce, obiektywie, całym systemie - zmieniamy go na inny, porównujemy, wyciągamy wnioski, stajemy się bogatsi w doświadczenia.

Zasadniczo zgoda, aczkolwiek trzeba podkreślić, że na wszystkich zmianach, sprzedażach, etc- traci się dużo. Jak pomyślę, że w kwietniu 2007 za D80 kit zapłaciłem tyle, ile teraz kosztuje body D300 (o posiadaczach D200 nie wspominajac)- to troszkę mnie boli.
Chociaż oczywiście robienie zdjęć jst najważniejsze i kropka.

pepsi90
11-05-2008, 01:33
a ja za d40 zaplaciłem rok temu ile teraz kosztuje d80 :)
kiedyś przyjdzie czas na nie^^
Co do tematu pomiedzy d60 a d40 nie ma aż takiej duzej róznicy (tym bardziej w użytkowaniu) zeby dopłacać 600/700 zł.

kaktus
11-05-2008, 12:31
Zasadniczo zgoda, aczkolwiek trzeba podkreślić, że na wszystkich zmianach, sprzedażach, etc- traci się dużo. Jak pomyślę, że w kwietniu 2007 za D80 kit zapłaciłem tyle, ile teraz kosztuje body D300 (o posiadaczach D200 nie wspominajac)- to troszkę mnie boli.
Trudno porownywac taniejacy sprzet ze wzgledu na jego wiek, ze sprzetem, ktory kupujemy nowy i nastepnie sprzedajemy jako uzywany.

Ja dalem za D50 kit 2599 kiedys. I co? I od tego czasu zrobilem juz 12 tys zdjec, a pewnie zrobie jeszcze wiele nim kupie inne body.

carl00s
11-05-2008, 17:56
a ja za d40 zaplaciłem rok temu ile teraz kosztuje d80 :)
kiedyś przyjdzie czas na nie^^
Co do tematu pomiedzy d60 a d40 nie ma aż takiej duzej róznicy (tym bardziej w użytkowaniu) zeby dopłacać 600/700 zł.

nie do konca moe sie zgodzic - miedzy d40 a d60 jest spora roznica. matryca chociazby. D40x to juz blizej d60, ale brak np. bajeru jakim jest system czysczenia matrycy i przelywu powietrza tak, zeby aparat sam sie odkurza to sporo - sami przyznajcie.
Ja uzywam wlasnie d60 - nie to ze maniakalnie trzymam sie swojego wyboru, ale wolalem doplacic te 400 pln i jednak wziac model ciut bogatszy w funkcjie.

Tomson
12-05-2008, 12:34
Ja w system Nikona wszedłem dość dawno temu. O cyfrze jeszcze nikomu się nie śniło, a w warunkach polskich taką lustrzanką AF dla kowalskiego był Canon EOS 500. Odstraszony jej plastikowością kupiłem nieco droższego nikona. Nie zastanawiałem się zbytnio nad cechami puszki. Włożyłem zaraz slajd agfy i jazda... Co i autorowi radzę. Kupić puszkę, która mu się bardziej podoba, zapapakować karciochę pamięciochę i jazda robić zdjęcia a nie pisać na forach! Robienie zdjęć fajniejsze!
A róźnicę pomiędzy amatorskimi puszkami są pomijalne. Lepszy zauważalnie jest D3 i EOS 5d. Lepiej poczytać, w którym systemie jest więcej pasujących Tobie szkieł. Może kiedyś będziesz chcial mieć takie szkiełko jak Canon 70-200/4 IS L? Nikon czegoś takiego nie robi. A może wygodny pomiar światła z M42? Wtedy trzeba rozważyć pentaxa.
Ja wiele lat temu wybrałem nikona i nie załuję, ale brak mi w systemie nikona czegoś takiego jak 5d+24-105/4 IS L (taki przyjemny zestawik wakacyjny...).
Póki Chińczycy nie robią dSLR no name sprzedawanych pod markami sieci sprzedaży (będzie szok, jak to nastąpi...), wszyscy producenci dSLR to uznane firmy mające ogromne zaplecze R&D i od lat produkujące urządzenia o najwyższej jakość, także na rynek profi (Sony robi osprzęt telewizyjny w cenach, przy których 1Ds Mark III jest zabawką dla przedszkolaków).
Ze swojej strony polecam D80/D200 z uwagi na bardzo dobry (jak na tą klasę cenową) wizjer. Wizjer naprawdę pomaga w zdjęciach. Dla mnie to ważniejsze niż fps i redukcje kurzu.

Marcin_Kowal
21-05-2008, 12:21
niechce zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, chce kupić d60 tylko teraz która opcja:

D60 + 18-55 VR + 55-200 VR czy
D60 + 18-200 VR,

zastosowanie będzie w większości na rajdy samochodowe, może jakieś widoczki.

mpwt
21-05-2008, 13:10
D60 + 18-200 VR

Ten (jeśli masz tylko te dwa do wyboru, bo osobiście z taki budżetem wybrałbym inny zestaw).

ttorres
22-05-2008, 13:38
Witam! Jestem nowym forumowiczem i mam pytanie odnosnie Twojej podpowiedzi na powyzsze pytanie. Czy oprocz wygody jaka jest nie zmienianie obiektywow ( 18-55 i 55-200, tylko na stale 18-200 ) sa jeszcze jakies korzysci?

Fenek
22-05-2008, 14:24
Witam! Jestem nowym forumowiczem i mam pytanie odnosnie Twojej podpowiedzi na powyzsze pytanie. Czy oprocz wygody jaka jest nie zmienianie obiektywow ( 18-55 i 55-200, tylko na stale 18-200 ) sa jeszcze jakies korzysci?

W zasadzie to główna zaleta polega właśnie na tym. No i myślę, że 18-200 będzie optycznie ciut lepszy od tych dwóch obiektywów. Poza tym w 18-55 masz f/5.6 już na 55mm a w przypadku 18-200 ten wzrost jest bardziej "równomierny".
Sam fakt braku konieczności przepinania szkieł = większa szansa na uchwycenie "kadru życia", nieco mniej pyłu dostaje się do body (choć i tak 18-200 zasysa swoje ;)) i na wszelakie spacery czy wycieczki możesz zabrać tylko body z całkiem kompaktowym zoomem.