Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Batorz by Piotr_ek
Piotr_ek
27-04-2008, 15:25
Z pleneru grupy eikona...
1.
http://img373.imageshack.us/img373/6804/dsc0454smallff4.jpg
2.
http://img147.imageshack.us/img147/8610/dsc0484smallcs6.jpg
3.
http://img248.imageshack.us/img248/7884/dsc0446nesmall3ay6.jpg
dziękuję
Wszystkie ok ,ale 3 jest zaje......fajna.
diZaster
27-04-2008, 15:39
3ka jakas taka za jasna :razz: :mrgreen:
diZaster
27-04-2008, 15:52
3ka jakas taka za jasna :razz: :mrgreen:
a powaznie tak to:
1. podoba mi sie ale podzial 1:1 zupelnie mnie nie przekonuje, albo wiecej nieba, albo wiecej ziemi, tak jest nudno (jak dla mnie), do tego trawka nabrala dziwnego koloru po obrobce, do poprawy - przyciemnic i lekko nasycic.
fajnie tam stoi to samotne drzewko, ale zdaloby sie go wsadzic gdzies indziej niz prawie na srodek a kadr bardzo ciazy na lewo, tak jakby wszystko spadalo ( tak, widze ze to gorki, ale i tak bym prostowal troche )
2. widac klejenie, jakby to wydzieranka byla, wogole mi sie nie podoba i w calej swojej nie-photomatix-owatosci az nim smierdzi a gwozdziem do trumny jest to klejenie wlasnie. w kadrze tez nie za wiele sie dzieje, ot drzewo byle jakie, byle gdzie. dol mocno nasycony, gora taka blada.
3. to mnie sie podoba, ladnie poukladane w kadrze, ma klimat poranka, pastelowo i nie jest przesadzone z obrobka jakos widocznie ( a to jak dobry makijaz, im mniej widac, tym lepiej ). fajny spokojny obrazek, podoba sie.
pozdrawiam
!dZstr
Ambrosious
27-04-2008, 16:01
Przy zdjęciu 2 mam wrażenie, że próbowałeś połączyć makrofotografię z pejzażem.. jakieś to - dla mnie - nienaturalne. Mówię o tej trawie na pierwszym planie.
Nienaturalność ma podłoże fizjologiczne: nikt nie widzi ostro jednocześnie bliskiego i dalekiego planu.
Z OSTATNIEJ CHWILI:
tuż obok jest post "Wiosna na Batorskuich Polach" , też kolegi z Lublina więc chyba chodzi o to samo. A nawet - jestem niemal pewien - obaj sfotografowali dokładnie to samo miejsce (fot.3 ).
Niezwykła okazja do prównań....
Piotr_ek
27-04-2008, 16:14
Niezwykła okazja do prównań....
W pierwszym poście - tuż nad zdjęciami jest adnotacja urzędowa - cyt. Z pleneru grupy eikona... :)
cyrusvirus
27-04-2008, 16:20
1 jest rewelacyjna i przy tym ujęciu pokusił bym się o oszustwo w postaci przesadzenia drzewa ;)
3 i 2 w tej kolejności jak dla mnie...przy 1 diZaster dobrze gada:)
3 jest bezapelacyjnie najlepsza
na nr 2 widze jakieś dziwne żółte "hallo" które odciąga mój wzrok
Dla mnie rowniez 3 najlepsza - super.
trojeczka bardzo fajna - gratuluję :-D
Nie będę oryginalny i powiem, że najbardziej podoba mi się 3 :)
Pomałpuję po przedpiśćcach - 3ka jest najlepsza z tego setu. Kolor ziemi może być taki albo przed świte,m, albo tuż przed zachodem. Bardzo się podoba.
Piotrek pewnie już to słyszałeś i czytałeś ale 3 wymiata:)
Gratuluje bardzo dobrych zdjęć. Jak wiekszość trzecie najbardziej mi się podoba.
Robione z filtrem czy bez??
Jakub Klimczak
29-04-2008, 16:28
Trójka jest świetna.
Utrzymujesz bardzo wysoki poziom. Masz świetne wyczucie kompozycji. Kolejne Twoje bardzo dobre zdjęcia.
Z uwag konkretnych, to bym zwrócił uwagę na to co się często pojawia - zbyt widoczny pędzel. Zwróć uwagę na krawędź pomiędzy ziemią a horyzontem na #2 i #3. Widać dokładnie granicę pędzla. Dobry pędzel to taki jakiego w ogóle nie widać. Spróbuj użyć naturalną maskę, na przykłąd niebieski kanał. A jak się nie da, to się zzoomuj do poziomu pojedyńczych pikseli tak aby ten pędzel maski naprawdę nie był widoczny. Albo zrób zupełnie na odwrót, zrób gradient na połowę ziemi, no coś żeby ten pędzel na krawędzi horyzontu nie był aż tak oczywisty.
Ale to uwagi techniczne. Generalnie jest świetnie.