Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Prosty Portret #2

swiatlo
27-04-2008, 07:52
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Ostatnie z cyklu niebieskiego światła we włosach. W związku ze szczerym oburzeniem niektórych forumowiczów na poprzednim wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56842), podaję tym razem ostrzeżenie - uwaga, tylne światło. Czyli jeżeli u kogoś tylne światło powoduje zawał serca, proszę nie oglądać. :)

Oto też wersja b/w:

legionize
27-04-2008, 07:58
Lubie twoje foty i corke. tylne swiatlo jest ok. ale twarz jest czerwona.bardzo czerwona

swiatlo
27-04-2008, 08:07
Lubie twoje foty i corke. tylne swiatlo jest ok. ale twarz jest czerwona.bardzo czerwona

Dzięki za radę. Wszystko przez to że pracuję na niewykalibrowanym laptopie. Poprawiłem, ale tak trochę na oślep. Czy jest lepiej? Liczę na Ciebie bo sam nie potrafię ocenić na moim ekranie. Nie za dużo cyjanu tym razem?

legionize
27-04-2008, 08:35
Dzięki za radę. Wszystko przez to że pracuję na niewykalibrowanym laptopie. Poprawiłem, ale tak trochę na oślep. Czy jest lepiej? Liczę na Ciebie bo sam nie potrafię ocenić na moim ekranie. Nie za dużo cyjanu tym razem?
torche mniejszy zafarb.ale jeszcze widac.Nie swieciles bocznie czerwonym filtrem??

swiatlo
27-04-2008, 08:39
torche mniejszy zafarb.ale jeszcze widac.Nie swieciles bocznie czerwonym filtrem??

Światło przednie to słaba parasolka z narzuconą różową szmatą. Pewnie dlatego ten zafarb. Tak sobie eksperymentowałem z różnymi kolorami świateł, ta różowa jakoś najbardziej mi pasowała.

Vadim
27-04-2008, 08:47
Nie wiem, jakie masz możliwości w swoim studio, ale gdybyś tylne światło posłał z góry, to moim zdaniem byłoby lepiej.

Pozdrawiam

swiatlo
27-04-2008, 08:50
Nie wiem, jakie masz możliwości w swoim studio, ale gdybyś tylne światło posłał z góry, to moim zdaniem byłoby lepiej.

Niebieskie jest z góry, białe główne jest na wysokości głowy. Ale może następnym razem spróbuję. Chociaż następnym razem pewnie będę się bawić w inne światła i ekspresje.

szloser
28-04-2008, 01:28
jakaś nowa moda ... nie ogarniam,
Jak dla mnie światło z tyłu ok ale nie niebieskie.
Chyba że modelka będzie miała włosy które absorbują niebieski.
np. albinoskie białe (wiedźmińskie) lub złotopolskie blond.
Nie ... złotopolskie blond absorbują tylko światło zachodu słońca na mazurach.
Gdybym musiał świecić z tyłu to zaświeciłbym żółtym do blond a czerwonym do kasztanki a brązowym do czarnuli.
Muszę to sprawdzić. ....
Dzięki za inspiracje :)

pozdr.

Czornyj
28-04-2008, 02:04
Jest zdecydowanie zbyt purpurowe (pewnie od różowej szmaty) i nie siedzi z błękitem. Dodaj żółcienia - wtedy zrobi się bardziej oranżowe i będzie ok.

Motorniczy
28-04-2008, 02:51
He he nieźle , jak bym oglądał stary katalog Quelle :) Pozdro

Megazordon
28-04-2008, 03:09
Czornyj słusznie prawi. Dodaj żółci. U mnie również twarz za czerwona, a włosy przypominają światłowody. Wiem, że dysponujesz lepszym monitorem do obróbki, nie wiem zatem dlaczego używasz do tego celu laptopa.

swiatlo
28-04-2008, 05:37
Czornyj słusznie prawi. Dodaj żółci. U mnie również twarz za czerwona, a włosy przypominają światłowody. Wiem, że dysponujesz lepszym monitorem do obróbki, nie wiem zatem dlaczego używasz do tego celu laptopa.

Bo jestem w domu, a tamten komputer jest w robocie. Jutro rano zobaczę co spłodziłem i pewnie za głowę się złapię. Tak samo jak to było z moim poprzednim glamourem.
Tak, pomarańczowa szmata byłaby lepsza. Na przyszłość się zaopatrzę, teraz już wiem. Na LCD ta różowa wyglądała dobrze, więc całą sesję na niej zrobiłem.

swiatlo
28-04-2008, 08:04
Pozwoliłem sobie dodać wersję b/w.

puchbeary
28-04-2008, 08:11
jest i tak o niebo lepiej niż wątku do którego nas odsyłasz na początku. Dalej sie będę upierał że niebieskie światło jest do bani bo jest niebieskie a nie dlatego że tylne ale zdjęcie dużo bardziej do mnie trafia.

edit

BW o niebo lepsze. Nie dam głowy czy nie za ciemne ale też siedzę teraz przed gównianym monitorem więc nie będę stawiał takich wniosków w ciemno.

swiatlo
28-04-2008, 18:33
Dopiero teraz zobaczyłem jak źle wykalibrowany mam monitor na moim domowym laptopie. Uff, ostatni raz umieściłem zdjęcie na necie w sobotę rano.
Poprawiłem zdjęcie....

Witek "Wisz"
28-04-2008, 22:44
Świetna wersja BW - modelka, kadr i konwersja bardzo mi się podoba.

harb
28-04-2008, 22:56
Świetna wersja BW - modelka, kadr i konwersja bardzo mi się podoba.

zgadzam się b/w bardzo dobre

kolor--- niestety Czarku tylny fiolet komplenie nie współgra z całosciowym klimatem
tej fotki -jest nie na miejscu ,ja nie znajduję uzasadnienia dla zaistnienia tego swiatła - po prostu burzy harmonię tego zdjęcia, mogę to jedynie wytłumaczyć poszukiwaniem - ale nieudanym

pozdrawiam :-D

baku127
28-04-2008, 23:06
swiatło uparłeś sie na to oświetlenie.... .Ja zostaje przy B&W

swiatlo
28-04-2008, 23:19
swiatło uparłeś sie na to oświetlenie.... .Ja zostaje przy B&W

Wiecie co ja wam powiem? Chyba się dałem przekonać. Nienawidzę się do tego przyznać, ale jak się patrzę na b/w to aż sam się dziwię że to tak dobrze wyszło.
Nie zmienia to mojego zdania że niebieskie w włosach absolutnie mi się podoba, ale cóż, zrezygnowałem już w szukaniu zrozumienia.. :)
Tak czy inaczej zgadzam się że b/w jest o wiele lepsze. Jestem z tego dumny :)
Dodam że nie jest to bezpośrednia konwersja. Bezpośrednia konwersja eksponowała za dużo plam na twarzy jakie są obecne na kanałach niebieskim i zielonym. Czerwony je wygładza, ale z kolei sam czerwony jest kompletnie płaski.
Musiałem zrobić efekt soft-focusa, czyli rozmycia: kopia warstwy, silny blur, tryb warstwy na Soft Light i przeźroczystość na jakieś 70%. Znany trik rozmiękczenia....

baku127
28-04-2008, 23:23
Wiecie co ja wam powiem? Chyba się dałem przekonać. Nienawidzę się do tego przyznać, ale jak się patrzę na b/w to aż sam się dziwię że to tak dobrze wyszło.
Nie zmienia to mojego zdania że niebieskie w włosach absolutnie mi się podoba, ale cóż, zrezygnowałem już w szukaniu zrozumienia.. :)
Tak czy inaczej zgadzam się że b/w jest o wiele lepsze. Jestem z tego dumny :)
Dodam że nie jest to bezpośrednia konwersja. Bezpośrednia konwersja eksponowała za dużo plam na twarzy jakie są obecne na kanałach niebieskim i zielonym. Czerwony je wygładza, ale z kolei sam czerwony jest kompletnie płaski.
Musiałem zrobić efekt soft-focusa, czyli rozmycia: kopia warstwy, silny blur, tryb warstwy na Soft Light i przeźroczystość na jakieś 70%. Znany trik rozmiękczenia....
Amen:-D