PDA

Zobacz pełną wersję : D40 problem z programem tematycznym

autofocus444
27-04-2008, 01:36
witam
Od jakiegoś czasu uzywam Nikona D40 dotąd używałem raczej trybu manual, czasem ale żadko trybu auto, ostatnio zacząłem wypróbowywac inne tryby tematyczne, napotkałem problem przy trybie "ruch/sport" poniewaz jest to tryb to obiektów poruszających sie przyczym AF cały czas ostrzy poruszający sie obiekt, natym trybie równiez automatycznie dobierany jest czas i przysłona, prawidłowo natym trybie czasy powinny być bardzo krótkie aby zamrozić obiekt w ruchu, umnie jest wręcz przeciwnie, czas jest dłuzszy, a zdjęcia wychodzą nieostre i rozmazane, jak moge zmienic czas jezeli jest to tryb automatyczny??
z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam

maciek_apocaliptic
27-04-2008, 09:28
ja tez używam D40 stki i powiem Ci, że też na początku próbowałem bawić się poszczególnymi programami ale poza macro, generalnie daj sobie spokój :) najszybsze zdjęcie zrobisz na trybie auto z manualnym focusem no i oczywiście z wyłączoną redukcją szumów, jeśli oczywiscie masz na myśli sytuację że szybko chcesz zrobić zdjęcie jakiemuś obiektowi/ludziowi :) bo jeśli masz czas na dłubanie w opcjach i robienie strzałów metodą prób i błędów to kombinuj, nawet w D40 opcji jest sporo.
pozdrawiam

vredota
27-04-2008, 10:29
Programy tematyczne nie zawsze robią to, co chciałbyś osiągnąć z bardzo prostego powodu: aparat nie zawsze umie odgadnąć co autor miał na myśli a to dość trudna sztuka (kula wróżbiarska nie mieści się w body). Jeśli wiesz jak działa tryb tematyczny to przerzuć się np. na tryb A (preselekcja przysłony) i ustaw sobie odpowiednio duży otwór (mała wartość przesłony, np. f/5.6 dla długich i ciemnych kitów tele), swój balans bieli, czułość (możesz podbić ISO do np. 800, żeby body zaporponowało krókie czasy otwarcia migawki) i działaj. Szybki sport to generalnie czasy np. 1/500s i poniżej.

Tryb tematyczny to trochę takie wróżenie czy aparat zrobi to, co ja bym chciał osiągnąć? Tylko po co wróżyć jak zaraz obok są półautomatyczne A, S, maualny M a nawet P.

autofocus444
27-04-2008, 13:44
witam
dziekuje wszystkim za wypowiedzi, problem juz rozwiazałem:) jak dotąd uzywałem raczej manuala, ale ostatnio chciałem wypróvowac tez programy tematyczne:) jedyny program jaki mi sie spodobał to jest własnie program "ruch/sport". Na manualu albo innych typu (P,S,A,M) bardzo dobze sie pracuje jezeli sie wymaga od zdjęcia czegoś wiecej, i jezeli ma sie czas na ustawienia ręczne, na programie typu sport, aparat sam automatycznie ostrzy przemieszczający sie obiekt co pozwala na bardzo dokładne jego uchwycenie w ruchu.
pozdrawiam
jeszcze raz dziekuje za wypowiedzi
autofocus444

vredota
27-04-2008, 22:37
Zamiast włączać tryb tematyczny użyj opcji ustawienia AF na AF-C (AF-Continous, czyli ciągłe śledzenie przez AF). Dzięki temu będziesz masz to, na czym Ci zależy (śledzenie ostrości, tzw. podążanie za obiektem) i gratis masz wpływ na parametry ekspozycji i ustawienia body (czego w trybie tematycznym nie uświadczysz).

Czytać instrukcję! Jest tam dokładnie napisane, co body stosuje za ustawienia dla NIEKTÓRYCH parametrów, żeby zdjęcie wyszło z założenia takie a nie inne (tylko czemu jakoś nie używa się trybu tematycznego "zdjęcia nocne" tylko jedzie w nocy na manualu, hmmmm?).

maciek_apocaliptic
28-04-2008, 19:08
hehe bo prawda jest taka, że najlepsze zdjęcia robimy "niechcący" :) a że d40 to tylko d40, więc kombinować trzeba, ale to raczej plus dla całej zabawy :)
instrukcje są dla hippisów :)

ekonet
28-04-2008, 19:39
hehe bo prawda jest taka, że najlepsze zdjęcia robimy "niechcący"
Nie wierz w takie bajki.

maciek_apocaliptic
28-04-2008, 20:16
no tak... odezwał sie profesjonalista, którego wszystkie zdjęcia są poprzedzone mantrą oraz chwilą zadumy nad dziełem które zaraz stworzy :twisted:
więcej luzu, nie będzie źle. Czy sie myle, że czasem przeglądając swoje strzały, dostrzegam coś czego kompletnie nie zamierzałem a co jest ciekawe i co czyni takie zdjęcie wyjątkowym?