Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    autofocus444
    Gość

Question D40 problem z programem tematycznym

witam
    Od jakiegoś czasu uzywam Nikona D40 dotąd używałem raczej trybu manual, czasem ale żadko trybu auto, ostatnio zacząłem wypróbowywac inne tryby tematyczne, napotkałem problem przy trybie "ruch/sport" poniewaz jest to tryb to obiektów poruszających sie przyczym AF cały czas ostrzy poruszający sie obiekt, natym trybie równiez automatycznie dobierany jest czas i przysłona, prawidłowo natym trybie czasy powinny być bardzo krótkie aby zamrozić obiekt w ruchu, umnie jest wręcz przeciwnie, czas jest dłuzszy, a zdjęcia wychodzą nieostre i rozmazane, jak moge zmienic czas jezeli jest to tryb automatyczny??
    z góry dzięki za pomoc
    pozdrawiam

Domyślnie Odp: D40 problem z programem tematycznym

ja tez używam D40 stki i powiem Ci, że też na początku próbowałem bawić się poszczególnymi programami ale poza macro, generalnie daj sobie spokój najszybsze zdjęcie zrobisz na trybie auto z manualnym focusem no i oczywiście z wyłączoną redukcją szumów, jeśli oczywiscie masz na myśli sytuację że szybko chcesz zrobić zdjęcie jakiemuś obiektowi/ludziowi bo jeśli masz czas na dłubanie w opcjach i robienie strzałów metodą prób i błędów to kombinuj, nawet w D40 opcji jest sporo.
    pozdrawiam

Programy tematyczne nie zawsze robią to, co chciałbyś osiągnąć z bardzo prostego powodu: aparat nie zawsze umie odgadnąć co autor miał na myśli a to dość trudna sztuka (kula wróżbiarska nie mieści się w body). Jeśli wiesz jak działa tryb tematyczny to przerzuć się np. na tryb A (preselekcja przysłony) i ustaw sobie odpowiednio duży otwór (mała wartość przesłony, np. f/5.6 dla długich i ciemnych kitów tele), swój balans bieli, czułość (możesz podbić ISO do np. 800, żeby body zaporponowało krókie czasy otwarcia migawki) i działaj. Szybki sport to generalnie czasy np. 1/500s i poniżej.

Tryb tematyczny to trochę takie wróżenie czy aparat zrobi to, co ja bym chciał osiągnąć? Tylko po co wróżyć jak zaraz obok są półautomatyczne A, S, maualny M a nawet P.

autofocus444
    Gość

witam
    dziekuje wszystkim za wypowiedzi, problem juz rozwiazałem jak dotąd uzywałem raczej manuala, ale ostatnio chciałem wypróvowac tez programy tematyczne jedyny program jaki mi sie spodobał to jest własnie program "ruch/sport". Na manualu albo innych typu (P,S,A,M) bardzo dobze sie pracuje jezeli sie wymaga od zdjęcia czegoś wiecej, i jezeli ma sie czas na ustawienia ręczne, na programie typu sport, aparat sam automatycznie ostrzy przemieszczający sie obiekt co pozwala na bardzo dokładne jego uchwycenie w ruchu.
    pozdrawiam
    jeszcze raz dziekuje za wypowiedzi
    autofocus444

Zamiast włączać tryb tematyczny użyj opcji ustawienia AF na AF-C (AF-Continous, czyli ciągłe śledzenie przez AF). Dzięki temu będziesz masz to, na czym Ci zależy (śledzenie ostrości, tzw. podążanie za obiektem) i gratis masz wpływ na parametry ekspozycji i ustawienia body (czego w trybie tematycznym nie uświadczysz).

Czytać instrukcję! Jest tam dokładnie napisane, co body stosuje za ustawienia dla NIEKTÓRYCH parametrów, żeby zdjęcie wyszło z założenia takie a nie inne (tylko czemu jakoś nie używa się trybu tematycznego "zdjęcia nocne" tylko jedzie w nocy na manualu, hmmmm?).

hehe bo prawda jest taka, że najlepsze zdjęcia robimy "niechcący" a że d40 to tylko d40, więc kombinować trzeba, ale to raczej plus dla całej zabawy
    instrukcje są dla hippisów

Cytat Zamieszczone przez maciek_apocaliptic Zobacz posta
    hehe bo prawda jest taka, że najlepsze zdjęcia robimy "niechcący"
    Nie wierz w takie bajki.
    Krzysztof Paszkiewicz

no tak... odezwał sie profesjonalista, którego wszystkie zdjęcia są poprzedzone mantrą oraz chwilą zadumy nad dziełem które zaraz stworzy
    więcej luzu, nie będzie źle. Czy sie myle, że czasem przeglądając swoje strzały, dostrzegam coś czego kompletnie nie zamierzałem a co jest ciekawe i co czyni takie zdjęcie wyjątkowym?

Uprawnienia umieszczania postów