PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] wczoraj w nocy.

vanve
26-04-2008, 16:03
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

nysander
26-04-2008, 16:30
ja nie chcę nic mówić ale iluminacja wieży Eiffla w nocy jest opatentowana :P

poza tym fotka przyjemna.

mybrighton
26-04-2008, 16:54

To chyba nie znaczy że nie można jej fotografować?

Fajne zdjęcie

nysander
26-04-2008, 17:05
możesz fotografować, ale z tego co wiem nie możesz publikować takich zdjęć a już na 100% nie możesz na nich zarabiać bez zakupienia licencji

harb
26-04-2008, 19:23
nieżle pokazany kawałek Paryża

pozdrawiam :-D

vanve
27-04-2008, 12:48

Cos kolega/kolezanka opowiada glupoty co do fotografowania i pokazywania publicznie zdjec La Tour Eiffel.
Trzeba by bylo dziennie karac tysiace Azjatow i zabierac im aparaty :-) :-) :-) :-) :-)
A co do zarabiania na wiezy i zakupienia licencji to nic mi nie wiadomo , ale to moze byc tylko moja niewiedza.

jurekb
27-04-2008, 20:40
Cos kolega/kolezanka opowiada glupoty co do fotografowania i pokazywania publicznie zdjec La Tour Eiffel.
Trzeba by bylo dziennie karac tysiace Azjatow i zabierac im aparaty :-) :-) :-) :-) :-)
A co do zarabiania na wiezy i zakupienia licencji to nic mi nie wiadomo , ale to moze byc tylko moja niewiedza.

Niestety to nie są głupoty. To jest fakt. Iluminacja i układ oświetlenia jest zastrzeżony i bez zgody bodajże Merostwa Paryża nie wolno PUBLIKOWAĆ tych zdjęć.
Fotografować wolno ale do domowego albumu.
Fotka fajna, ale trochę za duże przepały w światłach.

vanve
27-04-2008, 21:36
Niestety to nie są głupoty. To jest fakt. Iluminacja i układ oświetlenia jest zastrzeżony i bez zgody bodajże Merostwa Paryża nie wolno PUBLIKOWAĆ tych zdjęć.
Fotografować wolno ale do domowego albumu.
Fotka fajna, ale trochę za duże przepały w światłach.

Wieża Eiffla przez dłuższy czas była dobrem publicznym. W 2003 roku znalazła się w posiadaniu miasta Paryża. W tym roku za wieżę stała się odpowiedzialna firma SNTE a nie Merostwo. Zamontowała ona na wieży nowe oświetlenie i bardzo szybko zastrzegła swoje prawa autorskie do tegoż dzieła. Firma ta zgodnie z posiadanym prawem autorskim zaczęła niedawno zakazywać rozpowszechniania nocnych fotografii najbardziej chyba znanej na świecie wieży.

W rezultacie, nocne fotografie oświetlonej Wieży Eiffla są nielegalne bez zgody właściciela praw autorskich. Jeden z dyrektorów firmy SNTE - Stéphane Dieu mówi jednak, że zakaz nie dotyczy zdjęć niekomercyjnych.

wrobell
28-04-2008, 15:01
Wieża Eiffla przez dłuższy czas była dobrem publicznym. W 2003 roku znalazła się w posiadaniu miasta Paryża. W tym roku za wieżę stała się odpowiedzialna firma SNTE a nie Merostwo. Zamontowała ona na wieży nowe oświetlenie i bardzo szybko zastrzegła swoje prawa autorskie do tegoż dzieła. Firma ta zgodnie z posiadanym prawem autorskim zaczęła niedawno zakazywać rozpowszechniania nocnych fotografii najbardziej chyba znanej na świecie wieży.

W rezultacie, nocne fotografie oświetlonej Wieży Eiffla są nielegalne bez zgody właściciela praw autorskich. Jeden z dyrektorów firmy SNTE - Stéphane Dieu mówi jednak, że zakaz nie dotyczy zdjęć niekomercyjnych.

przedstawiciele SNTE moga twierdzic kazda absurdalna *******e. nawet, ze slimaki na ksiezycu robia fotki ziemii
za pomoca canonow[1]. co na to prawo?

[1] powszechnie przeciez wiadomo, ze za pomoca nikonow d305

camrak
01-05-2008, 10:31
wrobell - hehe dobre ... ale w temacie - troszke faktycznie te swiatla przepalona - ale bardzo mila panorama. Zaryzukuje ze zdjecie bylo by moze mniej przepalone gdybys focil jakies 30-40 minut wczesniej.

vanve
01-05-2008, 19:09
wrobell - hehe dobre ... ale w temacie - troszke faktycznie te swiatla przepalona - ale bardzo mila panorama. Zaryzukuje ze zdjecie bylo by moze mniej przepalone gdybys focil jakies 30-40 minut wczesniej.

I tu sie musze z kolega zgodzic ,bo dokladnie kiedy bylem gotowy do wyjscia moja zona zdecydowala ,ze pojdzie ze mna na nocne zdjecia i zebym poczekal chwileczke hmmm trwalo to wlasnie 30 do 40 min :-)