Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Karkonosze
Po raz drugi pokazuję fotę przed i po :
1. scan z labu
2. po mojej korekcie.
Proszę o wskazówki co do obróbki, a i koment odnośnie samego kadru będzie mile widziany :-D.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Bardzo mi przeszkadza ucięte jezioro. To jest jedna uwaga co do kadru.
A poza tym to nie wiem co powiedzieć więcej na temat Twojego pytania o kadr. Odpowiedź zależy co chciałeś pokazać. Ogólną panoramę? Schroniska na dole, jezioro?
Poza tym byłeś trochę za mało kreatywny w doborze kadru. Wygląda jak takie standardowy widok po wdrapaniu się na wzgórze. Kolory bardzo nieatrakcyjne, brak świateł, ciekawych poszczególnych elementów, źle obrobione niebo - gdzie polar?
No i jeszcze raz - koszmarnie ucięte jezioro. To już zupełnie zabija kompozycję.
Co do obróbki to jest jeszcze za wcześnie na takie pytanie. Wpierw trzeba dostarczyć materiał do obróbki, a Twoje zdjęcie niestety nie jest takim materiałem. Z powodów powyższych...
Kadr, to taki nasz karkonoski klasyk, sam mam kilka identycznych gdzieś w archiwum szufladowym.
Z obróbką sobie niestety nie poradziłeś :(. Żal nieba...
Co do kadru to moze i klasyk ale jesli jezioro byloby w calosci to kadr moim skromnym zdaniem nie jest taki zly - mozna by dac wiecej w lewo w taka mala pano.
slabe albo bardzo slabe niebo, nie mowie o pogodzie a o wykonaniu. uciete jezioro tez jako minus, sniezka wlasciwie malo widoczna, kiepski kontrast..., generalnie na nie
pozdro
olo
No nic.... trzeba przełknąć kolejną gorzką pigułkę i wziąć się do pracy.
Dzięki za komentarze.
eee tam
trza kupic filtry:-) pomoga zdecydowanie
pozdro
olo
A mnie się podoba :)
Sympatyczne kolorki...
eee tam
trza kupic filtry:-) pomoga zdecydowanie
pozdro
olo
Ech... to były jeszcze czasy Royal Supra, a filtry czekały na mnie w sklepie :-D. Ćwiczę sobie na bardzo starych fotach.
A mnie się podoba :)
Sympatyczne kolorki...
Jestem Ci naprawdę wdzięczny za słowa otuchy :-D. To motywuje ....
Ucięte jezioro, to lekki profan, co za pomysł ???!!! Jeżeli pokazujesz takie zdjęcie, oznacza to, że jest jedynym, jakie stamtąd posiadasz (z tamtego miejsca), czyli widać, że nie za bardzo postarałeś się już w momencie wciśnięcia spustu i potraktowałeś temat zdawkowo, turystycznie (A teraz pstryk tu.). Wiem, że klisza kosztuje, ale to tym bardziej zmusza do myślenia i starannego doboru kadru.
Obróbka wyszła śrenio, zwłaszcza niebo, które moim zdaniem bez sensu było w ogóle ratować.
Osobiście uciąłbym górę i zostawił tylko Mały Staw, Samotnię i Strzechę.
Ech... to były jeszcze czasy Royal Supra
No właśnie... jak dzisiaj skanuję swoje stare negatywy z kiepskiego materiału i porównuję do dzisiejszych, które robię np. Fuji Realą to różnica jest naprawdę kolosalna! A ja głupi kiedyś myślałem, że film nie jest tak istotny. Po obróbce dużo lepiej, ale można by i chyba jeszcze lepiej podziałać.
A kadr taki średnio mi podchodzi, za mało dołu, za mało góry. Chyba bym się postarał zrobić tak, żeby było całe jeziorko.
to jest urokliwe miejsce
tysiące razy fotografowane
trzeba mieć odwagę pokazać je na zdjęciu ;-)
PS
jak na mój gust koloru dodałeś za dużo
Ludziska! Przebaczcie to ucięte jeziorko. Toż napisałem, że to bardzo dawne czasy i nie pokazałbym teraz tego kadru, ale .... . No właśnie .... Pisałem, że na starych fotach zaczynam grzebać w obróbce i uczę się. A ze sobie wspominam przy tym :oops:.
Więcej takich paprańców nie pokażę, obiecuję. Chodzi mi tylko o wskazówki czy idę w dobrym kierunku, dlatego pokazałem to co dostałem z labu i po mojej nędznej obróbce. A ocena kadru to tak na marginesie ... i to dużym :(.
Dzięki za komentarze.
P.S. Fotografia - zdjęcia i ich obróbka
Szuwar a filterek to nie łska załozyć, Kadrok ale te kolory i niebo,,,,,
Szuwar a filterek to nie łska załozyć, Kadrok ale te kolory i niebo,,,,,
Popatrz na moje wyjaśnienie kilka odpowiedzi niżej.
Nie czytamy uważnie, oj nie czytamy :-D.
To stare zdjęcie jak świat.
Gdybym ja wtedy czytał to forum (nie istniało jeszcze) to ta fota na pewno wyglądałaby inaczej, a tak ...:oops:
Ano nie czytamy, jak się siedzi w pracy to nie ma czasu. Ech..
Wszystko już napisane...więc ja napiszę: będzie lepiej!
Ps. Czemu uciąłeś jezioro?:)
ale powoli
po cholere czytac
jak sie pokazuje fote to nie po to by ktos czytal wielka historie jej powstania.
abu fota godo, abu fota nie godo do clowieka
pozdro
olo
Ps. Czemu uciąłeś jezioro?:)
To było tak:
Pierwszy Nikon w życiu (F65), z kitowym 28-100 (nie mylić z 28-105) kupiony za ...... 1699 zł :mrgreen:
Przecież z takiej puchy zdjęcia powinny same wychodzić prawda? A cholera nie wychodziły :-D
ale powoli
po cholere czytac
jak sie pokazuje fote to nie po to by ktos czytal wielka historie jej powstania.
abu fota godo, abu fota nie godo do clowieka
pozdro
olo
Tyz racja :mrgreen: